subota, 27. veljače 2016.

VIKANJE NA DECU DELUJE POPUT BATINA I POTIČE AGRESIVNOST

Grube riječi: Kažnjavanje povicima i uvredama ostavlja dubok trag na dječjoj psihi, a ako roditelj svako malo eksplodira, dijete neće znati prepoznati u čemu griješi.
Čak oko 90 posto roditelja priznalo je da povremeno viče na svoju djecu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Pittsburghu. No iako velika većina roditelja smatra da urlanje neće biti štetno za dijete kao, na primjer, fizičko kažnjavanje, u krivu su jer takav način discipliniranja uvelike utječe na djetetov emocionalni razvoj.
- Kada dijete napravi nešto zločesto ili protiv pravila, a roditelji pritom izgube živce, problem je u kvantiteti, odnosno količini urlanja. Ako je roditelj stalno uzrujan i svako malo eksplodira, dijete će zbog toga postati isprepadano te će prestati prepoznavati i procjenjivati što je važno u životu – govori dječja psihologinja Vesna Vidović.
Prestroga roditeljska disciplina djecu tako može “gurnuti” u depresiju i problematično ponašanje. Vikanje svakako nije dobro ni za odnos roditelja i djeteta, a ponajmanje za dijete koje time dobiva dojam da je loše i da ne vrijedi. To je siguran put da će dijete razviti nisko samopouzdanje i biti izrazito nesigurno u društvu. S druge strane, na malo dijete koje ne može razabrati opasnost pa utičnicu želi staviti u usta ili pretrčati cestu, naravno da će roditelj podviknuti, ali kada dijete shvati da nakon nekih aktivnosti slijede vika i neugodna situacija ili će se naučiti kloniti tih problema ili će se početi bojati roditelja više nego stvarne opasnosti.
- I dok malo dijete upija te negativne vibracije, adolescent će se protiv istih pobuniti jer je to u njegovoj prirodi, odnosno, u tom je razvojnom dobu – objašnjava Vidović.
Urlaju li roditelji na tinejdžere, pokazalo je istraživanje, kod njih povećavaju rizik za problematično ponašanje, a isto tako mogu potaknuti razdražljivost, laganje, krađe ili napuštanje škole, sudjelovanje u tučnjavama…
Velik je problem što uz ljutnju i frustracije dolaze i psovanje te vrijeđanje.
- Ružne riječi su izraz nemoći. Roditelji u trenucima bijesa izriču ružne psovke i pritom djeluju vrlo agresivno pa se od djeteta ne može ni očekivati drugo nego da postane ‘mali agresivac’ preslikavajući to što je doživio u komunikaciji s drugima – objašnjava Vidović.

Želite li da se deru na vas?

Prema kulturi u kojoj živimo, u redu je vikati na dijete kad nije dobro, no kad shvatimo da mu to šteti, možda se možemo ranije zaustaviti. Može pomoći i da zamislite da netko viče na vas, a vi to vjerojatno ne želite slušati. Tako ni vaše vikanje ne žele slušati ni vaša djeca, ističe sociolog Murray Straus.

Mora postojati poanta vike

Ponekad je dobro pokazati emociju, ali ne iskažete li nakon “eksplozije” posljedice koje će dijete snositi ako vas ne posluša, uzaludno ste vikali. Dobra strana unaprijed poznatih disciplinskih mjera je ta da učite dijete da ono bude prije svega iskreno i pošteno, ali ga tako učite i dosljednosti.

Prepoznajte testiraju li vas…

Važno je imati na umu da djeca, i manja i veća, često ispituju granice te izazivaju pa je na roditeljima da otkriju “testiraju” li ih.
- Ako roditelj previše često ‘eksplodira’, trebao bi se pitati što nije u redu; s njim ili djetetom, i u slučaju da ne mogu pronaći rješenje, potražiti stručnu pomoć – smatra Vesna Vidović.

Kako stati prije no što počnete?

Stručnjaci savjetuju da zamolite susjede da dijete izvedu u šetnju. Olakšat ćete si i ako imate prijatelje koji su roditelji i s kojima možete dijeliti probleme. Može pomoći i vremenski odmak. Ako se vaš tinejdžer vratio kasnije nego što ste se dogovorili, možete mu reći da ćete o tome raspraviti – sutra ujutro.
(24sata)

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA

Verovatno ste primetili da neki ljudi mogu da jedu različite vrste hrane bez ikakvih problema, dok drugi pate od problema sa varenjem, nadutošću, kiselinom i podložniji su određenim bolestima.
Objašnjenje stručnjaka koji se bave ishranom prema krvnim grupama je da ljudi sa različitim krvim grupama ne mogu podjednako dobro da svare određene vrstu hrane. Jedan od tih stručnjaka je i Piter D’Adamo koji je napisao knjigu o ishrani prema krvnim grupama. U nastavku pročitajte šta odgovara kojoj krvnoj grupi, a šta ne.

0 krvna grupakrvna-0
Ljudi sa 0 krvnom grupom imaju najotporniji sistem za varenje. Oni su izvorni mesožderi, pa su im za dobro varenje potrebni životinjski proteini i manje količine voća i povrća. Nulta krvna grupa ne podnosi ugljene hidrate, naročito one sa glutenom i mlečne proizvode. Ove osobe proizvode mnogo želudačne kiseline, zbog čega bi trebalo da izbegavaju kafu.
Korisne namirnice
– Morske ribe – bakalar, list, štuka
– Crveno meso – govedina, jagnjetina, teleća džigerica, ovčetina, teletina, divljač
– Povrće – kelj, spanać i brokoli
– Maslinovo ulje
– Orašasti plodovi i semenke – orasi, lan…
– Voće – ananas, smokve, trešnje, višnje, šljive
Izbegavajte
– Mesne prerađevine – slaninu, šunku, živinsko meso
– Riba i morski plodovi – som, kavijar, školjke, haringa, dimljeni losos, hobotnica
– Sirevi i mlečni proizvodi
– Kukuruzno i suncokretovo ulje
– Orašasti plodovi i semenke – brazilski orah, kikiriki, puter od kikirikija, pistaći, mak
– Povrće sa visokim nivoom skroba – grašak, pasulj, boranija…
– Žitarice – kukuruz, biljni margarini, pšenica
krvna-aA krvna grupa
Ljudi s A krvnom grupom imaju slabu toleranciju na životinjske proteine. Krvna grupa A ima osetljiv sistem za varenje i preporučljiva im je klasična vegetarijanska ishrana, sa što manje mlečnih proizvoda. Ove osobe proizvode manje želudačne kiseline i zbog toga imaju problema sa varenjem mesa i apsorpcijom vitamina B12. Preporučuje se uzimanje dodataka ishrani, koji sadrže probavne enzime bromelain, betain i papain.
Korisne namirnice
– Ribe i morski plodovi – losos, skuša, sardina, bakalar
– Orašasti plodovi i semenke – kikiriki, puter od kikirikija, orah
– Žitarice i skrob – heljda, raženo brašno, pirinčano brašno
– Povrće – blitva, brokoli, celer, beli luk, luk, šargarepa, praziluk
– Voće – borovnice, grejpfrut, kupine, limun, smokve, šljive
Izbegavajte
– Meso – sva crvena mesa
– Ribe i morski plodovi – riba list, inćuni, som, kavijar…
– Sirevi i mlečni proizvodi – kačkavalji, puter, kravlje mleko
– Ulja – ricinusovo ulje, kukuruzno ulje, ulje od kikirikija, suncokretovo ulje
– Orašasti plodovi – pistaći
– Žitarice – pšenica
– Povrće – kupus, patlidžan, pečurke, masline, krompir
– Voće – banana, pomorandža, mandarine, mango
krvna-BB krvna grupa
Osobe sa ovom krvnom grupom imaju tolerantan sistem za varenje i dobro podnose većinu namirnica. Prema preporuci lekara, ove osobe bi trebalo da izbegavaju kukuruz, heljdu, sočiva, kikiriki i susam. Takođe, ljudi sa B grupom imaju problem sa glutenom u pšeničnim produktima, a dobro podnose mlečne proizvode.
Korisne namirnice
– Meso – crvena mesa
– Ribe i morski plodovi – sardine, škarpina, kavijar, list, losos
– Mlečni proizvodi i jaja – kefir, kozji sir, mleko, feta sir, jogurt
– Žitarice i skrob – pirinač
– Povrće – kelj, krompir, šargarepa, rotkvice, kupus, paprike
– Voće – ananas, lubenica, šljive
– Ulja – maslinovo ulje
Izbegavajte
– Živinsko meso
– Ribe i morski plodovi – dagnje, inćuni…
– Mahune – sočiva, soja, tofu, sojino mleko
– Koštunjavo voće i semenke – pistaći, kikiriki, suncokret
– Žitarice i skrob – pšenica, raženo brašno, kukuruz, heljda
– Povrće – masline, paradajz, bundeva
– Ulja – suncokretovo ulje, sojino ulje
krvna-ABAB krvna grupa
AB krvna grupa je retka – procenjuje se da je ima svega oko 5% stanovništva, ujedno je i „najnovija” od svih ostalih. Generalno, AB krvna grupa dobro podnosi žitarice, čak i pšenice.
Korisne namirnice
– meso: jagnjetina, zečtina, Ćuretina
– morski plodovi: Tunjevina, Bakalar, oslić, skuša, štuka, sardina, pastrmka
– mlečni proizvodi: jogurt, feta, koziji sir, kefir, mocarela, nemasno kiselo mleko
– voće i povrće: brokoli, rotkvice, karfiol, celer, krastavac, peršun, beli luk, kelj, limun, trešnje, belo grožđe ananas.
– ulja: maslinovo ulje
Izbegavajte
Slaninu, govedinu, kokošije meso, svinjetinu, pačetinu, hobotnice, barakude, rakove, dagnje, škampe, jegulju, topljeni sir, parmezan, puter, punomasno mleko, artičoko, avokado, kukuruz šećerac, crne masline, zelene i crvene paprike, obične rotkvice, banane, kokos, pomorandže, suncokretovo ulje, lešnik, mak, seme bundeve.
(cajeviza)

10 PRIRODNIH NAČINA ZA UKLANJANJE OŽILJAKA

Koža je najveći ljudski organ, poput fine tkanine štiti vrednu imovinu.
Zamislite komad svile. Samo jedna mala nepravilnost može napraviti veliku razliku u njenom izgledu. Ista situacija je i sa kožom. Svaka opekotina, povreda ili neka druga trauma, kao što su hirurški zahvati, mogu izazvati ožiljak. Istina je ožiljak nikada neće potpuno nestati. Ali postoje neke metode koje mogu pomoći kod smanjenja njegove veličine i promeniti mu izgled. Med, limun, kao i razna ulja mogu biti efikasni u tretmanu ožiljaka.
Ožiljak je prirodni deo procesa lečenja nakon povrede. Njegov izgled i njegovo lečenje zavisi od više faktora. Ožiljak na koži možete dobiti usled nezgode, ujeda insekata, ogrebotina, akni, opekotina, boginja, pirsinga, hirurških posekotina i vakcinacije. Ožiljci nastaju u svim oblicima i veličinama i mogu da utiču na vaš izgled i samopouzdanje.

Koje su vrste ožiljaka?

Razlikujemo nekoliko različitih tipova ožiljaka:
Keloidni ožiljci – Ovi ožiljci su rezultat preterano agresivnog procesa ozdravljenja. Oni su prošireni izvan pervobitne povrede. Vremenom, keloida ožiljak može da ometa čak i kretanje. Tretmani obuhvataju operaciju da bi se uklonio ožiljak, steroidne injekcije ili silikonske listove da bi poravnali ožiljak. Manji keloidi se mogu tretirati korišćenjem krioterapija (smrzavanje tečnim azotom). Takođe možete sprečiti stvaranje keloida pomoću tretmana pod pritiskom ili gel jastučiće sa silikonom kada ste povređeni. Keloidni ožiljci su najčešći kod ljudi sa tamnom kožom.
Kontraktura ožiljci – Ako je koža spaljena, možda imate kontraktura ožiljak. Ovi ožiljci zatežu kožu, što može ugroziti vašu sposobnost da se krećete. Kontraktura ožiljci mogu da idu dublje i da utiču na mišiće i nerve.
Hipertrofični ožiljci – Oni su podignuti, crveni ožiljci koji su slični keloidima ali ne idu dalje od granice povrede. Tretmani obuhvataju injekcije steroida za smanjenje zapaljenja ili silikonske listove, koji ravnaju ožiljak.
Ožiljci od akni – Ako ste imali teške akne, verovatno imate i ožiljke da to dokažete. Postoje mnoge vrste akni, u rasponu od dubokih jama do ožiljaka koji su ugaoni ili talasasti u izgledu. Mogućnosti lečenja zavise od vrste akni koje ste imali.
Ljudsko telo je u stanju da vodi računa o samim ožiljcima i oni imaju tendenciju da se smanju sa vremenom. Da biste ubrzali ozdravljenje, možete probati neke domaće lekove. Fokus ovih lekova je da podrže efikasnu rast ćelija, smanji tkivo i stvoriti zdravu kožu.
Imajte na umu da ne postoji procedura od koje će ožiljak nestati u potpunosti. Tretmani i lekovi mogu samo da ih učine manje uočljivim. Pre nanošenja kućnih lekove, pobrinite se da ugroženo područje bude temeljno čisto.
Budite strpljivi i uporni, jer to može potrajati u zavisnosti od oblika, veličine i vrste ožiljaka. Pored toga, neće svaki lek uraditi isto za svakog.

U nastavku dajemo 10 najdelotvornijih prirodnih lekova!

  1. Aloe vera
Aloe vera je prirodni lek za uklanjanje ožiljaka zbog svojih anti-inflamatornih i antibakterijskih svojstava. Deluje kao pomoć u popravci oštećene kože i promoviše rast zdrave kože. Pored toga, ona će poboljšati teksturu kože.
Skinite površinski deo lista aloe i pokupite supstancu nalik gelu. Nanesite gel na ožiljak i masirajte kružnim pokretima. Pustite ga da radi oko 30 minuta, a zatim ga isprati. Nanesite aloe vera gel dva puta dnevno.
Napomena: Ne nanositi gel na otvorene rane.
  1. Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je još jedan odličan sastojak koji može da pomogne kod izbeljivanja ožiljaka. Vitamin E, antioksidans u kokosovom ulju, ubrzava vreme zarastanja i sprečava formiranje novih ožiljaka. Pored toga, laurinska i kaprilicna kiselina koje se nalaze u kokosovom ulju, stimulišu proizvodnju kolagena, promovišu ozdravljenje oštećene kože i oslobađanje od slobodnih radikala.
Zagrejte malo ekstra-devičanskog kokosovog ulja da se istopiti. Stavite toplo ulje na dlan i umasirajte ga na ugroženom području 5 do 10 minuta. Ostavi ga na najmanje 1 sat tako da koža upije ulje. Za najbolje rezultate ponovite 2 do 4 puta dnevno.
  1. Vitamin E
Vitamin E je delotvoran antioksidant. On hidrira kožu i pomaže u popravci oštećenih tkiva i ujedno poboljšava izgled ožiljaka.
Otvorite neke kapsule sa vitaminom E. Razmazati ulje na ožiljake i masirajte nežno 10 minuta. Pustite ga da radi oko 15 do 20 minuta, a zatim isprati sa toplom vodom. Uradite to nekoliko puta dnevno.
Napomena: Testirajte ovo na malom delu kože zato što vitamin E može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi.
  1. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je još jedan efikasan prirodni tretman za uklanjanje ožiljaka. Bogato je vitaminom E i pomaže koži da ostane meka. Ovo zauzvrat doprinosi bržem izlečenju oštećene kože. Za najbolje rezultate koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.
Nanesite malo toplog ekstra devičanskog maslinovog ulja na oštećene oblasti i masirajte koristeći male, kružne pokrete. Sačekajte 30 minuta, a zatim obrišite ulje čistom krpom. Takođe možete ostaviti ulje na kožu preko noći.
Druga opcija je da mešate malo ulja lavande u nekom ekstra devičanskom maslinovom ulju. Nanesite na obolelo mesto i masirajte nežno nekoliko minuta. Pustite ga da radi 20 do 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.
  1. Limun
Limun sadrži alfa-hidroksi kiselinu, koje ima svojstva isceljenja koja mogu da pomognu u tretiratanju ožiljaka svih vrsta. Limun može ukloniti mrtve ćelije kože, promoviše rast novih ćelija kože i poboljšava elastičnost kože. Vitamin C u limun pomaže regeneraciju i popravka oštećene kože.
Nanesite malo soka od limuna na ugroženom području. Oni koji imaju osetljivu kožu mogu razrediti sok od limuna sa jednakom količinom ružine vode ili vitaminom E, a zatim ga nanesite na ožiljak. Sačekajte 10 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ponavljajte proces jednom dnevno.
Napomena: Izbegavajte izlazak na sunce odmah nakon tretmana i budite sigurni da koristite kremu kada izlazite napolje.
  1. Med
Med je prirodni ovlaživač, što ga čini efikasnim u lečenju ožiljaka. To sprečava nakupljanje mrtvih ćelija kože i stimuliše regeneraciju tkiva.
Nanesite malo meda na ožiljak, pokriti ga zavojem i ostavite preko noći. Sledećeg jutra, operite mesto toplom vodom. Ponavljajte svakodnevno pre odlaska na spavanje.
Druga opcija je da napravite piling sa jednakim količinama meda i kristal šećera. Nanesite ga na ugroženo područje i obrišite lagano za nekoliko minuta. Isperite sa toplom vodom i nanesite kremu. Koristite ovaj tretman jednom ili dva puta nedeljno.
  1. Jabukovo sirće
Sirće deluje na različite vrste ožiljaka. Kisela priroda jabukovog sirćeta pomaže u pilingu i uklanjanju mrtvih ćelije kože. Ono promoviše razvoj i rast zdravih ćelija. Pored toga, jabukovo sirće uravnotežuje nivo pH vaše kože, koji je neophodan za zdravu teksture kože.
Pomešajte jednake količine sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta i vode. Natopite tufer i primeniti ga na ožiljak. Ostavite na 5 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte ovo jednom dnevno.
Alternativno, pripremite rešenje sa 2 kašike sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta, 2/3 šoljice vode i 1 kašičicu meda. Nanesite ovu mešavinu na ožiljak, pustite ga da radi 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ponovite proces jednom dnevno.
  1. Kakao buter
Kakao buter je odličan prirodni ovlaživač koji može da izleči ožiljke svih vrsta. On prodire duboko u kožu i održava ugroženo područje.
On promoviše rast novih kožnih tkiva u mestu oštećenih. Pored toga, vitamin E je glavni sastojka butera.
Nanesite kašiku čistog kakao putera na ožiljak i masirajte nežno kružnim pokretima. Ostavite ga preko noći i operite sledećeg jutra mlakom vodom. Ponavljajte svakodnevno dok ožiljak ne izbledi.
  1. Ulje čajevca
Ulje čajevca je korisno eterično ulje koje može da pomogne u kod smanjenja ožiljaka i fleka, zahvaljujući svojim anti-inflamatornim i lekovitim svojstavima.
Dodajte 4 kapi ulja čajevca na 2 kašike vode. Koristite ovu rastvor da operete ugroženo područje 2 ili 3 puta dnevno.
Alternativno, dodajte 2 ili 3 kapi ulje čajevca i 1 kašičicu bademovog ulja. Nanesite na ožiljak, pustite ga da radi 30 minuta, a zatim ga isperite toplom vodom. Koristite ovaj lek jednom dnevno.
Napomena: Nikada ne koristite ulje čajevca nerazblaženo. Isto tako, ako koristite ovo eterično ulje po prvi put, uradi test alergije sa malom količinom.
  1. Sandalovina
Prema Ajurvedu medicini, sandalovina ima efekat regeneracije kože i umirujuća svojstva koja mogu smanjiti pojavu svih vrsta ožiljaka.
Pomešajte jednaku količinu sandalovine u prahu i uljem po vašem izboru. Smešu nanesite na ožiljak sa tuferom. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Primenjujte ovaj tretman dva puta dnevno.
Druga opcija je da umešatie jednu kašičicu praha sandalovine a zatim dodate dovoljno ružine vode ili mleka da napravite pastu. Nanesite pastu na ožiljak i trljate nežno. Ostavi na 1 sat pre ispiranja hladnom vodom. Primenjujte tretman jednom dnevno.
(cajeviza)

HELIKO BAKTERIJA (HELICOBACTER PYLORI) PRIRODNO LEČENJE SIMPTOMI

Helicobacter pylori ( heliko bakterija ) je bakterija koja izaziva hronični gastritis ( upalu sluznice želuca ) kod ljudi. 
Bakterija Helicobacter pylori se smatra glavnim uzrokom nastanka čira naželucu i dvanaestopalačnom crevu. Statistika kaže da čak 90 % ljudi sa čirom na želucu, imapozitivan nalaz na Helicobacter pylori.

Karakteristike bakterije Helicobacter pylori

Heliko bakterija ( Helicobacter pylori ) je zvanično “ušla“ u humanu medicinu, 1984. godine, kada su naučnici Voren i Maršal, otkrili ovu gram negativnu, spiralnu bakteriju, u želucu čoveka, obolelog od peptičkog ulkusa (čira na želucu ). Nekada se helikobakterija klasifikovala kaoCampylobacter pylori , ali vremenom je otkriveno da poseduje specifičnosti van date vrste.
Ime je dobila zbog svog spiralnog oblika ( helico = spirala ) i postala je bakterija iz grupe “ bakterija nove vrste “. Svoj afinitet pokazala je prema kiseloj sredini želuca, gde naseljava površinski sloj sluzokože želuca, prekriven sluzi, koja je dodatno štiti od želudačne kiseline. Jedina je bakterija koja može da preživi u kiseloj sredini ( ph 1,5 – 3 ). Može se naći i u usnoj duplji, pljuvački, stolici.
Za svoje preživljavanje u kiseloj sredini želuca, Helicobacter pylori, može da zahvali enzimu ureazi, koji razlaže ureu u želudcu do amonijaka i ugljen dioksida. Novostvoreni amonjiak, omogućava stvaranje alkalne ( bazne ) sredine, koja štiti helikobakteriju od delovanja kiselog želudačnog soka. Na taj način je omogućen njen dugotrajan i nesmetan boravak u želucu.
Kod dugotrajnog prisustva Helicobacter pylori u kiseloj sredini želuca, javlja se hronično oštećenje sluznice želuca, zbog oslobađanja amonijaka, koji reaguje erozivno, stvarajući grizlice. Pokreće se i imunološka reakcija, jer organizam teži da se odbrani, ali se helikobakterija sasvim dobro održava u novostvorenim uslovima. Time se oslobađaju razni enzimi, slobodni radikali, koji oštećuju ćelije želuca, pa time stvaraju prilično dobru predispoziciju za nastanak raka želuca.
Ispitivanja su pokazala veći stepen pojave Helicobacter pylori u želucu muškaraca, nego žena. Takođe, veća verovatnoća da će se ova spiralna bakterija razviti, je kod alkoholičara za cirozom jetre, i kod osoba koje imaju hronične procese ili tumore. Okidač za pojavu helikobakterije kod osetljivih osoba je oslabljen imuni status organizma.

Način prenošenja Helicobacter pylori

Glavni rezervoar helikobakterije je želudac čoveka. Smatra se da prvi susret sa bakterijom počinje u detinjstvu, i da pojave gastritisa i čira na želucu kod starijih osoba su samo dokaz da je Helicobacter pylori već dugo stanovnik želuca.
Putevi prenošenja bakterije su putem hrane, vode, pribora. Infekcija sa Helicobacter pylori je češća u nerazvijenim zemljama, mestima sa lošim životnim i higijenskim standardom. U takvim lošim higijenskim uslovima, 90% ljudi može biti pozitivno na Helicobacter pylori. Takvi ljudi mogu biti prenosioci infekcije putem pljuvačke i drugih telesnih tečnosti. Helikobakterija dobro preživljava u vodi i nepasterizovanom mleku. Prljave ruke, nehigijensko rukovanje hranom mogu biti osnovni načini prenošenja bakterije na druge ljude.
*Infekcija se ne prenosi putem mleka sa majke na dete. Dete koje se hrani majčinim mlekom je zaštićeno antitelima ( IgA) i male su šanse za dobijanje Helicobacter pylori.

Simptomi kod Helicobacter pylori infekcije

Većina ljudi inficirani sa Helicobacter pylori, nema ili ima slabo izražene simptome. Nekada se dešava da simptomi nestanu sami od sebe,
Simptomi heliko bakterije
vremenom. U drugim slučajevima, dešavalo se da simptomi infekcije budu alarmantni i urgentni.
Simptomi koji najčešće prate Helicobacter infekciju su :
– mučnina
– nadimanje
– povraćanje ili nagon ka povraćanju
– podrigivanje i gorušica
– osećaj “ praznog želuca “ ujutru, između obroka ili u sred noći
– gubitak težine bez posebnog razloga
– bolovi u stomaku od tupog osećaja do osećaj žarenja i probadanja
– zadah iz usta i pojava bele skrame na jeziku ( isključiti sumnju na Candidu albicans )
– u težim, komplikovanim situacijama, dolazi do pojave povraćanja sa sadržajem od krvi i sluzi ( podseća na talog od kafe ), pojava krvi u stolici, anemija, mršavljenje. Ovi simptomi su pratioci hroničnog stanja, i pojave čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
Kako se dijagnostikuje Helicobacter pylori ?
Pored kliničkog pregleda, dijagnoza na Helicobacter pylori se postavlja putem testova, kao što su :
– Ureaza izdisajni test ( UIT ) je neinvazivni test za utvrđivanje prisustva Helicobacter pylori u želucu, koja se smatra najčešćim uzrokom nastanka gastritisa, ulkusa na želucu, kao i adenokarcinoma želuca i limfoma koji se pojavljuju na sluznici želuca ( MALT ). Ureaza izdisajni test je visoko specifičan, senzitivan, lak za izvođenje, nije radioaktivan, i rezulati su dostupni nakon 30 minuta.
Krvna analiza (detektovanje specifičnih antitela IGG na Helicobacter pylori )
– Koprološki pregled ( pregled stolice, analiza prisutnih antigena, tj. helikobakterije )
– Invazivna metoda – endoskopija sa biopsijom ( najsigurnija dijagnostička metoda, sa potpunim uvidom u stanje sluzokože želuca, sa uzimanjem uzorka za dalje ispitivanje )
– Rendgen i skener – kao dopunske metode

Heliko bakterija (Helicobacter pylori) prirodno lečenje

Kada se dijagnostikuje infekcija sa Helicobacter pylori, mora se sprovesti medikamentozna terapija, lekovima koje prepiše vaš doktor. Ona obuhvata primenu kombinovane antibiotske terapije i antacida ( lekova za smanjenje lučenja hlorovodonične kiseline u želucu ) ililekova koji deluju zaštitno na sluzokožu želuca. Ovaj vid terapije je poznat kao ‘’ trostruka terapija ‘’, gde se primenjuju dva antibiotika u kombinaciji sa antacidom ili lekovima koji štite sluzokožu želuca. Trostruka terapija se mora sprovesti kako je prepisana od strane lekara.
Kao pomoćno sredstvo, a naročito kao prirodno lekovito sredstvo za sprečavanje ponovnog pojavljivanja Helicobacter pylori, mogu poslužitibiljke iz prirode.
Donosimo nekoliko lekovitih biljaka koje mogu uspešno da deluju na Helicobacter pylori i da spreče njen povratak.
  • ČUVARKUĆA – biljka koja se pokazala kao prilično efikasna, delotovorna i po iskustvima mnogih, rado primenjivana kod infekcije sa Helicobacter py
Recept od čuvarkuće protiv helikobakterije:
– 300 g listova od čuvarkuće
– 2 – 3 kašike meda
Sve što je potrebno da uradite, sastoji se u tome da se listovi čuvarkuće, koji
su mesnati i sočni, sameljete na mašini za meso, ili u jačem blenderu. Tu masu pomešati sa medom, staviti u teglicu i svako jutro, na prazan želudac, uzeti po jednu kašiku smese. Teglicu čuvati u frižideru. Tretman lečenja sa čuvarkućom obuhvta tri puta pravljenje ovog leka i korišćenje. Rezulati sa negativnim nalazom na Helicobacter pylori su vidljivi posle 6 meseci.
  • MEŠAVINA BILJA za lečenje Helicobacter pylori – od mešavine bilja se sprema č Koriste se 50 g listova nane, 50 g komorača ( morača ), 40 g plućnjaka, 30 g trave ive, 30 g pelina, 10 g majčine dušice ( timijana ) i 10 g listova koprive. Sve biljke se pomešaju, zatim se jedna supena kašike biljen mešavine prelije sa 2dl vrele vode. Treba da stoji oko pola sata. Pije se tri puta dnevno, pre jela, kao ohlađen čaj. Ovaj čaj protiv Helicobacter pylori, treba piti maksimalno do 3 meseca.
  • LANENO SEME – i laneno ulje je bogato linoleinskom kiselinom,omega 3 masnim kiselinama koje su važne kod upalnih stanja, infekcija, povećanog holesterola, problema sa probavom i alergijama. Zbog velike količine sluzi koju stvara, laneno seme se pokazalo kao dobar prirodni lek u borbi protiv Helicobacter pylori.
Recept od lanenog semena :
Uzeti 2 kašike lanenih semenki, preliti sa 300 ml ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji minimalno jedan sat. Za to vreme, semenke će da nabubre, puste sluz koja će preći u vodu. Tečnost se procedi kroz rešetkicu, i uzima se po 1 kašika pre svakog obroka.
Druga varijanta je uzimanje lanenog ulja, pola sata pre obroka u dozi od 2 kašike.
  • SLADIĆ – koristi se koren sladić Materije iz sladića deluju na sluznicu želuca, pa se tradicionalno koristi za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Napomena kod korišćenja sladića : ne uzima se duže od mesec dana, ne koristi se kod srčanih bolesnika i osoba sa oštećenom jetrom. Ne koristi se zajedno sa terapijom glukortikosteroidima i lekovima koji potpomažu izlučivanje kalijuma iz organizma.

Recept od korena sladića za lečenje čira naželudcu i Helicobacter pilory:

Uzeti jednu kašiku narendanog korena sladića i jednu kašiku korena belog sleza. Preliti mešavinu sa 300 ml vruće vode. Ostaviti da odstoji nekoliko sati. Procedi se, ponovo zagreje na blagoj vatri I pije u laganim gutljajima. Pije se 3-4 nedelje, nakon čega sledi pauza.
  • MASTIKA ( tršlja ) – to je smola poreklom od zimzelenog grma Pistacia lentiscus, koje raste u Makedoniji i Mediteranu. Tradicionalna upotreba mastike je u lečenju čira na želucu, gastritisa i probavnih smetnji. Danas se ona koristi I za lečenje infekcije sa Helicobacter pylori, jer ima antibiotsko dejstvo i zaustavlja dalji rast i širenje heliko bakterije. U Makedoniji se proizvodi kao nacionalno alkoholno piće, nazvano Mastika.
  • KANTARION ( gospina trava ) – ima adstrigentno, antiinflamantorno delovanje i efikasan je u stanjima kao što je čir na ž Jak je i kao spazmolitik, ublažava grčeve i bolove. Zbog svog antibakterijskog delovanja, pokazao se i kao prirodni lek za Helicobacter pylori. Koristi se u kombinaciji sa drugim biljkama, nikada sam. ( žalfija, majčina dušica, crvena detelina, sporiš )
  • BILJNA MEŠAVINA koja deluje na heliko bakteriju – cvet nemačke kamilice, hajdučka trava, neven, nana menta, matičnjak, koren belog sleza i cvet crnog sleza. Uzima se po 30 g matičnjaka i cveta crnog sleza, po 20 g nane mente i nemačke kamilice, hajdučke trave, nevena. Mešavina se prelije sa 2 dl vruće vode, odstoji pola sata, procedi I pije u malim gutljajima 3 puta dnevno.
  • IROT – je lekovita biljka, od koje se koristi koren za spremanje čaja za odstranjivanje Helicobacter pylori. Uzima se jedna kašičica iđirota i prelije s 2 dl hladne vode. Odstoji preko noć Ujutru čaj malo zagrejati u drugoj posudi sa vodom ( kuvanje na pari ) a zatim procediti. Pije se po gutljaj pre i posle svakog glavnog obroka. U prevodu, pije se ukupno 6 gutljaja čaja od iđirota dnevno ! Treba biti uporan sa ovim čajem ( iako je prilično gorak ) I piti ga 3 nedelje, kako bi se videli rezultati.
  • BRUSNICA i MALINA – brusnica sadrži veliku količinu vitamina C, antioksidanse, koji sprečavaju širenje heliko bakterije u ž Brusnica omogućava i bolju apsorpciju vitamina B12, koji je značajno smanjen kod gastritisa. Maline sadrže elaginsku kiselinu, koja je jak antioksidans. Ona je prirodan borac u borbi protiv bakterija.
  • KOKOSOVO ULJE – zbog sadržaja laurinske kiseline, pokazalo se kao dobro prirodno sredstvo u borbi protiv Helicobacter pylori. Laurinska kiselina je prirodni antibiotik.
  • Ostale biljke kao prirodni lekovi za Helicobacter pylori – kamilica, đumbir, kurkuma, crni i beli luk, origano, majčina dušica, komorač. Ukoliko imate smanjeno lučenje želudačne kiseline, koristite kiseli kupus ( rasol ).

Dijetetske preporuke kod infekcije sa Helicobacter pylori

Zbog poznavanja karakteristika Helicobacter pylori, potrebno je pored terapije i prirodnog lečenja biljem, sprovesti promenu u nutritivno – dijetetskom režimu ishrane. Znajući da helikobakterija voli kiselinu sredinu, potrebno je izbaciti neke namirnice iz upotrebe, a zameniti ih nekim drugim, koje su po prirodi alkalne i nepovoljne za rast i razmnožavanje Helicobacter pylori.
  • Povećati unos svežeg voća, povrća, vitamina C
  • Unositi što više mahunarki, zelenog povrća, naročito brokoli, kelj, kupus, povrće sa više vlakana u sebi
  • Izbegavajte šećer, ugljene hidrate, zasićene masti, so, meso, mesne prerađevine, mleko
  • Zamenite beli hleb integralnim, povećajte dnevni unos žitarica i semenki
  • Izbegavajte kafu, alkohol cigarete, stresne situacije
  • Ne unosite više hrane nego što je potrebno
  • Redovno perite ruke i edukujte decu da to iste rade
  • 6 – 8 čaša vode dnevno je optimalan unos
  • Koristite crni i zeleni čaj umesto kafe
  • Probiotici su jako važni za održavanje normalne mikroflore. Koristite kefir, jogurt, kiselo – mlečne napitke bogate laktobacilima
  • Kozja surutka je vrlo poželjna u borbi protiv heliko bakterije. Jedna čaša surutke pre obroka i za mesec dana se već mogu videti prvi rezultati.
  • Izbegavajte ljutu i začinjenu hranu, kao što je čili, ljuta paprika, senf, karanfilić, slačica, cimet, jer mogu da nadraže sluzokožu želuca i da provociraju veći rast Helicobacter pylori.
  • Ukoliko već znate da vam neka hrana “ teško pada na stomak“ izbegavajte je, naročito ako vam je dijagnostikovana ili ste krenuli sa terapijom protiv Helicobacter pylori.
  • Osobama koje su imale dijagnostikovan čir na želucu, uglavnom se kao pomoćno sredstvo, preporučivala konzumacija mleka. Mleko je trenutni lek, koji momentalno smanji želudačnu kiselinu, otkloni bol, ali se nakon dvadeset minuta posle, simptomi bola ponovo vrate. Uz to, mleko otežava zarastanje ulkusa ( grizlice, čira ) nastalog usled pojačanog lučenja hlorovodonične kiseline, izazvane delovanjem Helicobacter pylori.
(cajeviza)

10 RAZLOGA DA JEDETE MASLINE

Konzumiranje maslina pomaže u prevenciji srčanih bolesti, kod mršavljenja, štiti od raka, deluje i kao prirodni protivupalni lek, a doprinosi i zdravlju kože i kose.
Maslinovo ulje je na glasu, ali ni sam plod ove voćke ne treba ignorisati. Da, masline su voće, a evo i 10 dobrih razloga da ih jedete svaki dan. Američki nutricionista, herbolog i homeopatski lekar, John Summer savetuje sportiste, menadžere i mnoge roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju. O maslinama ističesledećih 10 činjenica.

10 razloga da jedete masline

1. Kardiovaskularne koristiKad slobodni radikali oksiduju holesterol, krvni sudovi se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranjive supstance u crnim maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i pomažu u prevenciji srčanih bolesti. Masline sadrže zdrave mononezasićene masti za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od ateroskleroze i povećavaju dobar holesterol. Nedavna istraživanja su pokazala i da mononezasićene masti koje se nalaze u maslinama (i maslinovom ulju) mogu pomoći usmanjenju povišenog krvnog pritiska.
2. MršavljenjeČini se da zamena zasićenih mononezasićenim mastima, kakve nalazimo u maslinama, podstiče mršavljenje.Maslinovo ulje podstiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, pa možete lakše da se rešite trbušnih masnoća i smanjite neosetljivost na insulin. Ljudi koji troše najviše maslina ukupno konzumiraju manje kalorija i retko su gojazni. Krvni testovi pokazuju da oni imaju viši nivo serotonina, tzv. hormona sitosti. I sama aroma maslinamože da izazove osećaj sitosti i smanji unos kalorija za gotovo 200 na dan.
3. Prevencija rakaAntioksidativna i protuupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni činioci u razvoju raka. Pružajući nam bogate zalihe antioksidansa i protuupalnih hranjivih materija, masline mogu da spreče opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale.
Crne masline su odličan izvor vitamina E, koji neutralizuje slobodne radikale u masnom tkivu. Istraživanja su pokazala da ishrana sa dodatkom maslinovog ulja dovodi do smanjenog rizika od raka debelog creva.
4. Manje bolaMasline, odnosno antioksidansi i protuupalne hranjive materije u njima mogu da deluju kao prirodni ibuprofen. Njihova ulja sadrže oleocanthal, materiju sa protivupalnim delovanjem. Slično kao kod klasičnih nesteroidnih protivupalnih lekova. Zanimljivo je da 50 g (više od tri i po kašike) maslinovog ulja sadrži količinu oleocanthala čije je protivupalno delovanje slično kao desetina doze ibuprofena za odrasle.
5. Zdravlje kože i koseCrne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima kojihrane, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja. Odlično je mazati se maslinovim uljem nakon tuširanja, ali ne koristite ga kao kremu za sunčanje jer mu to nije namena, mogli biste da završite sa opekotinama. Za zdravlje kose pomešajte žumance i maslinovo ulje i nanesite na kosu, a nakon nekog vremena kosu operite.
6. Manje alergijeProtivupalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici na staničnom nivou. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Uključite, zato, masline u antialergijsku ishranu. Mogu da povećaju protok krvi i svojim protivupalnim svojstvima pomognu kod ublaživanja bolesti kao što je astma.
7. Zdravlje probavnog traktaČesto konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama povezano je sa nižim rizikom od raka debelog creva.Ove hranjive materije sprečavaju rak debelog creva neutralizovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima iblagotvorno dejstvo na čir i gastritis. Osim toga, aktivira izlučivanje žuči i hormona gušterače, te time smanjuje učestalost formiranja žučnih kamenaca. Šoljica crnih maslina sadrži 17 odsto dnevne količine vlakana, što unapređuje zdravlje probavnog trakta i podržava idealnu ravnotežu hemikalija i broja mikroorganizama potrebnih za zdrav probavni sistem.
8. Dobar izvor gvožđaMasline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po celom telu zavisi od prisustva gvožđa u krvi. Ako patimo od nedostatka gvožđa, naše tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i možemo da osećamo hladnoću ili slabost. Gvožđe, takođe, igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunološkog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.
9. Zdravlje očijuJedna šoljica maslina sadrži 10 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave očii omogućuje poboljšan noćni vid. Deluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.
10. Povećava nivo glutationa u krviPotrošnja maslina je povezana sa znatno povećanim nivoom glutationa u krvi i poboljšanjem antioksidativnog kapaciteta. Glutation je jedan od najvažnijih antioksidansa u prirodi. Niži nivo glutationa u krvi povezuje se sapovišenim krvnim pritiskom, povišenim postotkom telesnih masnoća i generalno lošijim zdravstvenim stanjem. Veći nivo dovodi se u vezu sa boljim zdravljem i prevencijom raka.
 (cajeviza)

SPANAĆ, ZA RAST DECE, MALOKRVNOST, ISHRANU TRUDNICA

Spanać nije stara biljna kultura. Kao divlja, samonikla biljka raste u Maloj Aziji, a veruje se da potiče iz Persije. 
Prvi pisani podaci o spanaću nalaze se u nekim arapskim zapisima iz 9. veka. Smatra se da je u zemlje severne Evrope donet u 13. veku za vreme krstaških ratova. U to vreme je prema rečima nekih pisaca, potisnuo mnoge druge vrste lisnatog povrća, koje su se do tada koristile. Kod nas nema pisanih tragova o korišćenju spanaća u prošlosti. O lekovitosti spanaća svedoči i podatak da su ga koristili Francuzi za ishranu vojnika tokom rata, koji su bili iscrpljeni zbog krvarenja.

Hranljiva vrednost spanaća

Svojom zelenom bojom, koja potiče od velike količine hlorofila, spanać je s pravom nazvan „kraljem povrća“ sa hlorofilom. Sa napretkom nauke o hrani i novim saznanjima o važnosti hlorofila za zdravlje, sve više osvaja trpeze širom sveta. On je podjednako važan u ishrani dece, odraslih, starih osoba i bolesnika, izuzimajući one koji boluju od gihta, artritisa, reume i kamena u žučnoj kesi i mokraćnim putevima jer pored mnogoh hranljivih sastojaka sadrži i druge koji ne pogoduju ovim bolesnicima.
Ono što pored već pomenutog hlorofila, spanać čini vrednim u ishrani je obilje minerala i vitamina. U 100 gr jestivog dela ima oko 1400 mg raznih minerala, među kojima najviše kalijuma, oko 572 mg, zatim kalcijuma 88 mg, magnezijuma 56 mg, natrijuma 55 mg, fosfora 47 mg, sumpora 40 mg i gvožđa 5 mg.
Od vitamina najviše ima karotina (provitamin A) oko 4 mg i vitamina C oko 44 mg. Vitamina iy grupe B ima: B1 0,13 mg, B2 0,21 mg, B6 0,21 mg i niacina 0,55 mg.

Lekovita svojstva spanaća

Malokrvnost
Zbog znatnog sadržaja gvožđa, hlorofila, vitamina C i nekih mikroelemenata, koristan je i u lečenju malokrvnosti.
Rast i razvoj dece
Zahvaljujući pre svega znatnom sadržaju karoteina (provitamin A) povoljno utiče na rast i razvoj dece.
Ishrana trudnica i rekonvalescenata
Koristan je i u ishrani trudnica i rekonvalescenata, kao i dijetoterapiji rahitisa.
Za dijabetičare
Preporučuje se dijabetičarima jer sadrži sekretin koji pospešuje lučenje pankreasa, čime seu celini poboljšava varenje.
Smiruje grčeve u stomaku i pomaže zarašćivanje ranica u crevima.
Preventiva za rak: pojedini autori smatraju da je dobro preventivno sredstvo protiv raka.
Za opekotine
Spolja se spanać koristi za lečenje opektina tako što se listovi spanaća kuvaju u maslinovom ulju, a zatim usitne i stave kao oblog na opekotinu.
Recepti od spanaća
Sok za jačanje: Dve do tri čašice soka od spanaća u koji je dodato nekoliko kapi limuna i malo soli je izvanredan napitak za jačanje, anemične osobe, hronične bolesnike i kod intelektualnih napora.
Vino od spanaća protiv anemije za odrasle: potrebno je 200 gr svežeg soka od spanaća i 3/4 litra crnog vina. Pomešajte sok od spanaća sa vinom. Pijte jednu čašicu pre svakog obroka.
Kuvani spanać za poboljšanje krvne slike: kuvati cele ili iseckane listove spanaća koje ne treba podgrejavati jer mogu da se zarviju toksične supstance.
(cajeviza)

RECEPT ZA RADIKALNO ČIŠĆENJE CREVA: TERAPIJA TRAJE MESEC DANA!

Viktorija Semjonova, stručnjak za prirodno lečenje, daje recept za, kako ona kaže, radikalno čišćenje creva.
Za ovaj recept biće vam potrebni sledeći sastojci: pola kilograma sveže šargarepe, pola kilograma sveže cvekle, šaka suvih marelica, šaka suvog grožđa, kašika meda. Pokušajte da pronađete ove sastojke iz organskog uzgoja.
Priprema: Uzmite pola kilograma sveže šargarepe i isto toliko sirove cvekle. Povrće sitno naseckajte i stavite u neoštećeni emajlirani lonac. Prelijte kipućom vodom tako da voda bude dva prsta iznad povrća. Zatim dodajte po jednu šaku seckanih suvih marelica i suvog grožđa. Stavite lonac na vatru da voda proključa. Odmah zatim skinite lonac s vatre.
Kad se malo ohladi, dodajte u to jednu kašiku meda i ostavite da odstoji poklopljeno 12 sati na hladnom i suvom mestu. Nakon toga tečnost dobro istisnite i procedite. Tečnost ćete da pijete, a ostalo možete da iskoristite za kulinarske svrhe. Ovo je količina za otprilike 2 dana kure.
Konzumiranje: Pijte po pola čaše (1-1,5 dl) tri puta dnevno pre obroka. Čišćenje creva pomoću ovog recepta neka traje mesec dana. Nakon toga, creva su preporođena. Preostalu tečnost čuvajte u frižideru.
Kako ovo deluje
Sinergija ovih sastojaka je upravo ciljano usmerena na veliko čišćenje creva.
Cvekla je neverovatno prirodno sredstvo za čišćenje krvi i creva i pruža velike dobrobiti jetri. Zdravlje, odnosno čišćenje jetre i debelog creva su najvažnije stvari koje mogu sve da promene – s ovim možete da utičete na celokupno zdravlje i dobrobit organizma. „Kraljica zemlje“ sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fluor, sumpor, jod, brom, litijum, rubidijum i stroncijum, a prisutni su i vitamini B1, B2, B6 i C. Osim što čisti creva, pomaže u borbi s rakom i u lečenju bubrežnih i kamena u žuči.
Šargarepe su osnovna namirnica za detoksikaciju tela jer su bogate antiokidansom beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Antioksidantsko delovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vraćaju prirodni sjaj.
Vitamin A kojeg takođe ima u šargarepi je nužan za pravilan rad imunog sistema. Ova hranjiva materija štiti kožu i ćelije koje oblažu disajne puteve, sistem za varenje i urinarni trakt, pa ih tako održavaju zdravima na način da funkcionišu kao barijere i oblikuju „prvu liniju obrane“ protiv infekcija.
Jedenje suvih grožđica i marelica poboljšava rad creva, podmlađuje jetru i slezinu, vraća jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a odlične su i ako patite od preterane sluzi i vlažnosti u stomaku.
Med pomaže kod bržeg zacelivanja rana, bolesti creva i želuca, povišene telesne temperature, a može da se koristi i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog lečenja.
Med ojačava naš imunitet i ima antibakterijsko svojstvo, iznutra, kao i spolja, pa tako pomaže telu da se izleči i očisti.
(atma)

Podijelite sa prijateljima: