srijeda, 18. svibnja 2016.

AKO MISLITE DA SU OVE NAMIRNICE DIJETALNE, U ZABLUDI STE

Mnoge namirnice se reklamiraju kao zdrave i dijetalne, a da zapravo to uopšte nisu. Upravo zbog toga često čujete žene koje se žale što nikako ne mogu da smršaju, a za doručak uvek jedu musli ili voćni jogurt. Pogledajte za koje to popularne namirnice mnogi misle da su zdrave i dijetalne - a zapravo su sušta suprotnost.
VODA OBOGAĆENA VITAMINA
Ovakvi napici se često reklamiraju kao zdrav dodatak ishrani, jer sadrže puno vitamina, minerala pa čak i vlakana. Međutim, istina je da bi trebalo da ih preskočite i da se držite obične vode. Naime, iako ćete na tablicama videto da sadrže jako malo kalorija, ovi napici se često prave sa veštački zaslađivačima, koji su podjednako nezdravi kao običan šećer, ako ne i gori. Pored toga, tu su često i veštačke arome i boje.
VOĆNI JOGURT
Kombinacija zdravog jogurta punog probiotika i svežeg voća - šta tu može da bude nezdravo? Žene koje se vode ovom logikom često prave veliku grešku u ishrani, i kupovne voćne jogurte konzumiraju bez ograničenja, neretko njima zamenjuju i pravo voće. Nažalost, istina je da ćete u ovim jogurtima pronaći puno prostih šećera i nepotrebnih kalorija. Mnogo bolja alternativa jeste da jednostavno napravite svoj voćni jogurt u blenderu - jednostavno spojite jogurt, omiljeno voće i po želji malo meda.
PLOČICE OD ŽITARICA
Još jedna populara "zdrava" užina koja zapravo uopšte nije zdrava. Zapravo, mnoge od ovih pločica samo malo deli od najobičnije čokoladice! Često ćete na pakovanju videti natpise "bogato vlaknima" ili "odličan izvor proteina", ali niko nije lud da na pakovanju naglasi "prepuno prostih šećera". Ako zaista želite vlakna i proteine, za užinu pojedite parče sira i jabuku.
NAMIRNICE SA 0% MASTI
Namirnice bez masti prava su varka za ljude koji žele da smršaju, jer misle da "bez masti" znači i "bez kalorija". To dovodi to preterivanja u konzumiranju ovakvih namirnica. S druge strane, nedostatak masti proizvođači često nadoknađuju dodavanjem nepotrebnih šećera - kako bi ukus bio bolji. Bolje je da jedete namirnice sa mastima, ali da vodite račćuna o količini. Tako ste barem svesni toga šta unosite u organizam.
MUSLI
Većina kupovnih muslija će vam u jednoj porciji dati ogromnu količinu trans masti i prostih šećera, koji se često dovode u vezu sa srčanim i moždanim udarom. Naravno, to ne važi za sve kupovne muslije, zato je jako važno da obratite pažnju na nutritivnu tabelu na poleđini pakovanja. Povrh svega toga, porcije su često toliko male, da se ljudi ne osećaju sito - i zbog toga često kasnije griskaju nezdrave stvari, ili dodaju još muslija.
blic

VREME VARENJA HRANE U ŽELUCU – KAKO USPOSTAVITI RAVNOTEŽU, A NE PREJEDATI SE

Kako uspostaviti ravnotežu, a ne prejedati se i ostati umeren u svemu?
Prilikom unošenja namirnica, organimu za varenje je potrebno određeno vreme da razloži i apsorbuje određene sastojke.
Vreme varenja hrane u želucu
30 min – sokovi, salate, voće, povrće
1-2 sata – voda, čaj, kafa, kakao, supa, mleko, jaja, pirinač, kuvana rečna riba, semenke
2-3 sata – tvrdo kuvana jaja, kajgana, kuvana morska riba, kuvani krompir, hleb, orasi, bademi, mleko, sirevi
3-4 sata – piletina i govedina ( kuvana), ražani hleb,
jabuke, šargarepa, rotkvice, spanač, krastavci, prženi krompir, šunka
4-5 sati – pasulj, grašak, prženo meso, tvrdi sirevi
Pokušajte da ne jedete 3-4 sata pre spavanja. Ako se držite principa – „ne jesti dok ima hrane u želucu“, onda ne samo da ćete izgubiti na težini, nego ćete i sačuvati zdravlje gastrointestinalnog trakta.
Postepeno želudac se smanjuje u veličini, a navika da se ne prejedate vam ostaje. I nema tu neke filozofije.
uspesnazena

ZAŠTO DANAS, U VREME NAJMODERNIJE MEDICINE, IMAMO TOLIKO BOLESNIH LJUDI?

Zašto danas, u vrijeme najmodernije medicine, imamo toliko bolesnih ljudi? Zar ne bi trebalo živjeti duže i zdravije?
Dok sam radila kao liječnik u Kuvajtu, primijetila sam da pacijenti kojima prepišem neki lijek dolaze za nekoliko tjedana s drugim simptomima koji su bili navedeni kao negativno djelovanje tog lijeka. Kada bi dobili lijek za te nove simptome, vraćali su se s trećim simptomima koji su bili posljedica drugog lijeka. Što su više lijekova koristili, bili su sve bolesniji. Zapitala sam se, je li način liječenja koji mi liječnici primjenjujemo zaista ispravan i jedini? Je li negdje na tom putu medicina zastranila i umjesto da liječimo, nanosimo još veću štetu bolesnim ljudima? Kada je moja svekrva primila cjepivo protiv gripe, ubrzo se razboljela i na žalost umrla godinu i pol poslije primljenog cjepiva, krenula sam u istraživanje prirodnih načina liječenja i došla do zapanjujućih otkrića. Za moju svekrvu je nažalost bilo prekasno, ali ta saznanja su kompletno promijenila moje shvaćanje medicine i rezultate toga bih željela podijeliti s vama. Ova jednostavna i lako primjenjiva saznanja su mnogim ljudima pomogla da se izliječe od mnogih, čak i od takozvanih “neizlječivih” bolesti.
Živimo u vremenu mitova
Kada je Giordano Bruno rekao da je Zemlja okrugla, spalili su ga na lomači jer se tada smatralo da je Zemlja ravna ploča. Također danas imamo mitove u prehrani da je meso neophodno za život čovjeka iako trećina čovječanstva tisućama godina ne jede meso i zdraviji su od onih koji ga jedu. Također, mit o kalciju koji nas savjetuje da pijemo mlijeko da bi smo imali jake kosti, iako znamo da krava ima veoma snažne kosti i rogove, ima kalcija u mlijeku u izobilju, a ne pije mlijeko. Još uvijek se hranimo onako kako nalažu pogrešne piramide prehrane po školama i bolnicama iako već dugo postoje dokazi o štetnosti takve visoko proteinske hrane.

O čemu se tu radi?

Mnogobrojne studije dokazuju da čovjek nije mesojed. Ukoliko usporedimo probavni trakt čovjeka i životinja mesojeda i biljojeda, vidjet ćemo da čovjek spada u grupu biljojeda po svim karakteristikama. Lav je brz i može uhvatiti antilopu u trku, ima kandže kojima hvata plijen i kida meso oštrim zubima. Čovjek, kao i biljojedi ne mogu uhvatiti životinju u trku, nemaju kandže i imaju ravne kutnjake. Probajte skočiti na kravu, odgristi komad mesa i bit će vam jasno da nismo opremljeni za ubijanje. Mesojedi imaju kiselinu u ustima gdje započinje probava mesa, 20 puta jaču kiselinu u stomaku i vrlo kratka crijeva kroz koja prođe za nekoliko sati probavljeno. Ljudi i životinje biljojedi s druge strane nemaju kiselinu u ustima, imaju vrlo slabu kiselinu u trbuhu koja ne može variti meso tako da dolazi do raspadanja, a ne probave. Također, imaju vrlo duga crijeva tako da meso ostaje u trbuhu 72 sata, što je 3 dana. Ostavite komad mesa 3 dana na sobnoj temperaturi i vidjet ćete sta se događa u trbuhu.
Produkti raspadanja tog mesa će se resorbirati u tijelo i mogu izazvati rak i mnoge druge bolesti. Meso koje se nalazi po trgovinama je odavno u procesu raspadanja, ali se umjetna boja održava ugljičnim monoksidom koji se raspršuje. U mesu se također nalaze hormoni koji se životinjama na farmama daju da bi brže dostigle težinu za prodaju i donijele više novca. Uzgajivači profitiraju duplo smanjujući razdoblje prehrane životinja, a ti hormoni završavaju u nama, kreirajući mnoga oboljenja, kao što su rak prostate i dojke, ali i rani pubertet kod djece tako da danas imamo djecu koja već u 5-6 godina dobivaju prve karakteristike puberteta.
Šokantno je da je 60% smrtnosti u Srbiji posljedica kardiovaskularnih bolesti koje su prije svega izazvane pogrešnom prehranom životinjskim proizvodima. Rijetko će vam to netko jasno i jednostavno objasniti, ali radi se o sljedećem: Masnoće iz mesa i mlijeka začepljuju krvne žile i ako se taj krvni sud nalazi u srcu, doći će do infarkta ako se nalazi u mozgu, doći će do moždanog udara. Jednostavno i ubojito. Međutim, već za nekoliko tjedana na sirovoj hrani, masne naslage se tope, bolesti nestaju i pomlađuju se. Ovo sam vidjela na mnogobrojnim primjerima u praksi.
Što je onda naš lijek, što trebamo jesti, pitate se? Lijek je vrlo jednostavan i djelotvoran. Ono što hranu čini hranom je Sunčeva energija uskladištena u njoj. Sunce daruje život svom organskom životu na Zemlji. Sunčeva energija se transformira fotosintezom u biljkama i tako dobijamo sekundarni izvor energije. Kada jedemo meso, mi također uzimamo Sunčevu energiju, ali trećerazrednu, transformiranu kroz biljke životinje što ukazuje da je meso siromašan izvor energije, dok su Sunce i biljke čišći i bogatiji izvori energije. Nekada su ljudi živjeli u skladu sa Suncem. Ustajali su sa Suncem i vraćali se u svoje kuće tek kada bi Sunce zašlo.
Danas se ljudi plaše i kriju od Sunca, mažu štetne kreme na kožu koje mogu izazvati rak i blokiraju da zdrave Sunčeve zrake dođu do kože, nose naočale za Sunce i spavaju kada je Sunce visoko na nebu. Da bi se napajali Suncem, treba mu prvo dozvoliti da uđe u naše oči i aktivira žlijezde hipofizu i epifizu koje se nalaze iza očiju i aktiviraju se svjetlošću. Trebamo se izlagati što više Suncu u jutarnjim i večernjim satima i ne nositi naočale za Sunce.
Poslije Sunca, sljedeći čist izvor energije su žive nekuhane biljke, jer se kuhanjem hrana ubija i životna snaga nestaje. Ako posadimo pečenu jabuku, iz nje ništa neće izrasti jer u njoj nema života, ali ako posadimo sirovu jabuku, iz nje će izrasti prelijepo drvo koje će roditi tisuće drugih plodova. Živa hrana će nam dati život dok nešto što je mrtvo će nam samo oduzeti životnu snagu i naše će tijelo početi stariti i umirati. Umorni smo i pospani kada jedemo kuhanu – mrtvu hranu. Nasuprot tome, kada jedemo živu – sirovu biljnu hranu, osjećamo se osvježeni i odmorni. Samo život može dati život! Loša prehrana, nedostatak sunca i svježe vode jedan od glavnih uzroka mnogih bolesti. Pravilna prehrana, detoksikacija i Sunce mogu liječiti kronične bolesti čak i terminalne poput raka.
Slika govori tisuću riječi pa vam toplo preporučujem da pogledate dokumentarni film Joe Cross-a “Fat, Sick and Nearly Dead” koji je godinama bezuspješno liječen suvremenom medicinom. Promijenivši metode on se sam za 2 mjeseca izliječio od pretilosti i mnoštva bolesti i to sirovom biljnom hranom i fizičkom aktivnošću. Za 60 dana ne samo da se potpuno izliječio nego se i podmladio za bar 10 godina.
atma, Autor: dr Slađana Velkov
sladjanavelkov.wordpress.com

OGROZD - ELIKSIR ZDRAVLJA I DUGOVEČNOSTI

Mnogima je ovo nepoznata biljka. Radi se o ukusnom bobičastom voću, bliskom srodniku ribiza.
Ogrozd, lat. Ribes grossularia, raste u područjima Europe, sjeverozapadne Afrike i zapadne, južne i jugoistočne Azije.
Može biti zelene, žute, crvene, narančaste i crne boje, ovisno o sorti.
Nekoć su u Engleskoj postojali klubovi čiji je cilj bio uzgajanje najboljeg i najsočnijeg grma ogrozda.
U 16. stoljeću zbog visoke količine vitamina C koristili su ga za liječenje groznice i kuge.
Indijski ogrozd - amalaki - značajan je u ayurvedskoj medicini zahvaljujući tome da liječi mnoge zdravstvene probleme u kratkom roku.


Ljekovitost ogrozda


Ogrozd je bogat izvor vitamina A i C, mangana, kalija te dijetetskih vlakana. U nešto manjim količinama sadrži pantotensku kiselinu, folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcij, fosfor i magnezij.
100 grama bobica sadrži tek 44 kalorije i 25 posto dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje.
Ogrozd je bogat kalijem, mineralom koji promiče pravilan rad srca, štiti od visokog krvnog tlaka te pomaže normalnoj funkciji nervnog i mišićnog sustava.
Ove bobice sadrže bioflavonoide i imaju snažna antioksidativna svojstva. Štite od raka i prijevremenog starenja, pomažu kod upala i živčanih bolesti.
Zahvaljujući njegovim stezajućim i antibakterijskim svojstvima može se koristiti kao njegujući tonik protiv prištića i mrlja na licu.
Ako imate problema s tankom i beživotnom kosom, ogrozd vam itekako može pomoći.  Namočite suhe ogrozde u vodi. Dobivenu tekućinu redovito koristite za pranje kose. Ovo sredstvo daje kosi volumen i pomaže kod bolesti vlasišta.
Vjeruje se da ogrozd sprečava gubitak kose. U tu svrhu možete napraviti pastu od kuhane pulpe ogrozda koju ćete nanositi na vlasište nekoliko puta tjedno.

Konzumiranje ogrozda s medom može poboljšati vid i pomaže kod katarakta. Jedan od za to zaslužnih sastojaka je vitamin A te fitokemikalije iz soka ogrozda koje promiču zdravlje stanica oka.
Organske komponente u ogrozdu imaju pozitivno djelovanje na srce - smanjuju kolesterol, poboljšavaju protok krvi i jačaju srčani mišić.
Dnevno konzumiranje ogrozda štiti od stresa, efikasno čisti organizam, savršeno je za jačanje i podizanje imuniteta.
Korijen ogrozda je staro ljekovito narodno sredstvo. Pojačava izlučivanje mokraće i koristi se kod svih vodenih bolesti. Dobar je za liječenje katara želuca i crijeva, te kod visoke temperature.

Ljekovita svojstva ogrozda
 
  • jača imunitet
  • poboljšava rad želuca, bubrega i jetre
  • uklanja pijesak u mjehuru
  • poboljšava pamćenje i koncentraciju
  • pomaže kod problematične kože
  • zaustavlja opadanje kose
  • uklanja teške metale iz organizma
  • pomlađuje i daje vitalnost
  • poboljšava vid
  • štiti od karcinoma
  • prirodni je antioksidans
  • štiti srce i krvne žile

Pripazite da ne jedete nedozrele plodove ogrozda jer to može dovesti do želučanih problema.


Sadnja ogrozda


Ogrozd je grm srednje veličine koji svoje pune plodove daje tek u 5–8. godini rasta.
Otporan je na niske temperature, a osjetljiv na visoke. Najbolje ga je saditi na težem, ilovasto - pjeskovitom tlu koje je umjereno vlažno i hladno i u kojem se ne zadržava voda. Ne podnosi pjeskovita i jako topla tla.
Prskanje nije potrebno.
Josta - hibrid crnog ribiza i ogrozda daje ukusne plodove crne boje te sadrži veliku količinu vitamina i minerala.


Ogrozd u kulinarstvu


Ogrozd se često koristi u pripremi slastica poput torti i pita.
Možete ga osušiti i praviti od njega čaj ili sok, džem ili sirup.
Bistri sok od ogrozda
1 kg zrelih plodova ogrozda dobro operite i zgnječite mikserom te procijedite sok. Dobiveni sok ulijte u tamnu bocu i zatvorite.
Ako želite da sok traje duže, dodajte  1-2 klinčića i sok jednog limuna. Po želji možete dodati med. Pijte  1-3 dl soka na dan.
alternativazavas

DR STOJILJKOVIĆ: PETROLEJ KROZ STOLEĆA SLOVI ZA NARODNI LEK PROTIV RAZNIH BOLESTI!

Petrolej kroz stoljeća slovi za narodni lijek protiv raznih bolesti, a danas se njime legalno liječi čak i karcinom i to u Švicarskoj, Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj, gdje se prodaje i u tabletama.
U Prvom svjetskom ratu spasio je život mnogim vojnicima, koji su njime suzbijali vaši (uši u kosi), ali ga i pili oslabljeni raznim medicinskim sredstvima i medikamentima. Ovaj derivat nafte koristili su Grci i Turci za suzbijanje želučanih oboljenja i gušobolje, kao i francuski liječnici u 19. stoljeću, koji su na bazi terpentina i petroleja pravili sredstva za dezinfekciju. Čak je i Magellan svojim moreplovcima za želučane tegobe davao da ispijaju petrolej u malim količinama.
Liječenje petrolejom počelo je s preradom nafte, mada se nekim frakcijama sirove nafte liječilo i u pretpovijesti. U drevnom Babilonu naftni derivati su korišteni za liječenje želučanih problema, upale i čireva, a proces destilacije sirove nafte – naftnih ugljikovodika u frakcije, prvi put je opisan u 9. stoljeću u Perziji.
“Uporaba petroleja najrasprostranjenija je u siromašnim zemljama, uključujući Rusiju, istočnu Europu i Afriku. Jedna studija u Nigeriji potvrđuje da oko 70 posto stanovništva koristi naftne derivate za liječenje, najčešće infekcija i infektivnih oboljenja, autoimunih oboljenja, raka, artritisa i reumatskih oboljenja uopće.
Priča se da su Rokfelerovi počeli biznis prodajući petrolej kao lijek protiv raka prije nego što su utvrdili da je kemoterapija unosnija, rekao je prof. dr Staniša Stojiljković, šef Katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu (www.shenemil.rs), autor knjiga o prirodnom liječenju i svojevremeno jedan od predavača u školi “Javnog zdravlja” na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Oprezno i umjereno

Prednost petroleja su njegove termodinamičke karakteristike, ali pod uslovom da nije inficiran toksičnim aditivima i da se, bez obzira na to, koristi u malim količinama.
“Ako se neko opredijeli da uzima pročišćeni petrolej, prvo treba početi s malim količinama od nekoliko kapi, da bi nakon dva do tri tjedna počeo koristiti jušnu žlicu. Istovremeno treba koristiti sredstva ili način prehrane koji će potaknuti i omogučiti čišenje tijela od teških metala i toksina koje je petrolej pokrenuo. Jer, on zaista pokreće toksične naslage iz tumorskih, limfnih i drugih odlagališta koje završavaju u tkivnim tekućinama “, objašnjava profesor.
Terapiju petrolejom treba pratiti detoksikacija i oporavak organizma vrlo širokog holističkog dijapazona. Ekstrakti biljaka, pogotovo mladog oraha u petroleju su također značajni, ali i sa njima treba biti oprezan, jer se rastvarena toksična tkiva i maligne stanice moraju izbaciti iz organizma krvlju i limfom.
“Često se spominje redestilacija petroleja, kojom se neki teški metali ne mogu odstraniti. Postoje znatno učinkovitiji postupci separacije, adsorpcije i membranskih procesa kojima bi se sirovi benzin-petrolej pretvorio u tvar namijenjenu korištenju u medicinske svrhe. Stari liječnici iz 18. i 19. stoljeća su na tržištu imali prirodni-sirovi petrolej bez aditiva. Danas bi iz tehničkog petroleja morali ukloniti aditive da bi ga koristili za ljudsku uporabu “, rekao je prof. dr Stojiljković.

Čistač i zagađivač

U narodnoj medicini obično je upotrebljavan petrolej koji se koristio za osvjetljenje prostorija, kod nas poznat kao plin, pa je preporuka, kaže dr Stojiljković, da se i danas za poboljšanje zdravstvenog stanja koristi obični petrolej-kerozin za osvjetljenje, prethodno pročišćen, a ne avio petrolej-kerozin. Međutim, i tada treba biti oprezan, navodi dr Stojiljković, jer ni plin nema deklaraciju o sadržaju aditiva, pa, uslijed nesmotrenog ispijanja većih količina može doći do trovanja.
Povodom insinuacija da je preventiva teških bolesti bila znatno uspješnija kad su ljudi koristili petrolej, naš sugovornik kaže: “Suvremeni čovjek preko hrane, lijekova, cjepiva, kozmetike i zraka unosi nekoliko tisućaa puta više otrova nego ranije. U takvom kaosu ni petrolej ne može pomoći, već cjelovit pristup filozofiji života.”

Pionir Pančić

O ljekovitim svojstvima petroleja u liječenju maligne bolesti prvi u svijetu pisao je Josif Pančić.
Trezor 16 april2
Josif Pančić
U to vrijeme su se neki pacijenti oboljeli od raka u Srbiji tajno počeli liječiti petrolejom. Na ovu temu prva je javno progovorila njemačka doktorica Paula Ganner s klinike “Jakob” na Majni, koja je cijeli radni vijek posvetila ispitivanju raka. U 31. godini petrolejom je izliječila svoj rak crijeva, koji se proširio i na bubrege. Uz ovu metodu više od 2.000 njenih pacijenata pobijedilo je karcinom.
“Što se tiče stanica raka i mliječne kiseline, otvrdlog i otuđenog dijela tkiva, petrolej ima komponente koje mogu prijeći membranu maligne stanice i spriječiti njen razvoj. Da bi do toga došlo, probavni trakt treba biti sposoban za transport, kako bi vena porta u jetru dopremila neke aromatske frakcije petroleja, koje bi preko krvi dolazile u sve organe i tkiva. Nekad ovaj prijenos ide i dijelom preko usta ili želuca, zato što petrolej lako ulazi u sustav krvi “, rekao je doktor Stojiljković.
atma

PROBAJTE OBAVEZNO: ČUDOTVORNO ULJE OD BUNDEVE!

Bundevino ulje je bogato vitaminima A, E, C i K. Sveže ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Takođe sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale (fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum) i elemente u tragovima (gvožđe, cink, mangan). Sadrži i lecitin, belančevine i salicilnu kiselinu.
Lečenje bundevinim uljem daje najbolje rezultate kod sledećih zdravstvenih problema:
- reguliše problem uvećane prostate
- leči infekcije mokraćnog kanala kod muškaraca i žena
- poboljšava kvantitet i kvalitet sperme
- reguliše holesterol
- pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
- pomaže kod sindroma iritabilnih creva, kao i crevnih parazita
- pospešuje normalan rad bubrega
- poboljšava imunološki sistem
- pozitivno utiče na vid
- pozitivno utiče na raspoloženje
- opekotine i različita oboljenja kože
- povoljno deluje na ten kod dece
- povoljno utiče na zaustavljanje opadanja kose
(Srbijadanas)

OSLOBODITE SE ZAVISNOSTI O SLATKOM, OČISTITE ORGANIZAM OD PARAZITA I NORMALIZIRAJTE TEŽINU: NARODNI RECEPT – 2 SASTOJKA!

Često vas privlači slatko? Na žalost kod većine ljudi (ne samo dece), postoji zavisnost od slatkog. Da li ste se ikada zapitali  – zašto? 
Postoje dva glavna razloga za ovu zavisnost. Jedan od njih su paraziti u organizmu (drugi razlog je – stres). Kada čovek jede puno slatkiša, on stvara u svom telu uslove za akumulaciju sluzi. Na ovoj sluzi počinju razmnožavanje gljivica i bakterija. Prema statističkim podacima, trećina populacije pati od parazita. Obično, čovek nije ni svestan njihovog prisustva u svom telu.
Paraziti koje žive u našem telu oduzimaju nam energiju. Da bi je nadoknadili, organizam traži da pojedemo nešto slatko, jer baš glukoza, koja se sadrži u slatkišima, daje brzu energetsku dopunu organizmu. Ujedno sa tim, formira se i masni sloj, koji takođe deluje na zaštitu organizma. Generalno, što više parazita – deblji je sloj masti. Ako se oslobodite  parazita, vašatežina se normalizuje i nestaje žudnja za slatkišima. I tako, kad paraziti prestanu uzimati vašu energiju, nestaće pospanost, umor, glavobolja, malaksalost, normalizovaće se metabolizam i mnogo toga. Uvidećete i sami!
Lečiti se od parazita ili sprovoditi prevenciju (čak i ako mislite da nemate parazita u organizmu), potrebno je dva puta godišnje, dakle, jednom u šest meseci. Najefikasnije metode čišćenja organizma su narodne. Jedna od njih je sledeća:
Čišćenje organizma od parazita – lan i karanfilić.
Lan i karanfilić efikasni su gotovo kod svih vrsta parazita. Za pripremu mešavine za čišćenje, potrebno je uzeti 10 delova lanenog semena i 1 deo suvih cvetova karanfilića  (100 gr. semena lana i 10 gr. karanfilića) . Sve zajedno usitniti u prah, u mlinu za kafu ili kupiti samleveno u radnji sa zdravom hranom.
Uzimati svaki dan po 2 ravne supene kašike, u toku tri dana. Prah možete dodati u kuvanu hranu, u jedan obrok, ili ga pojesti, i nakon toga popiti čašu tople vode (najbolje je u jutarnjim časovima). Posle trodnevnog uzimanje ove smese, napravite pauzu 3 dana. Zatim sve ponovite iznova. Ovu smesu treba konzumirati mesec dana. Nemojte da vas zbuni neka reakcij organizma, kao sto svrab, osip, herpes, prmena boje stolice, urina ili još nešto. Ako to primetite (ne moraju svi), to je znak da je čišćenje organizma u toku.
Ovo je veoma efikasno sredstvo. Kod konzumacije, ova mešavina ostaje na zidovima gastrointestinalnog trakta, a rezultat je da će paraziti biti „primorani“ da napuste vaš organizam. Za poboljšanje rezultata, da paraziti konačno napuste svoje prebivalište, preporučuje se korišćenje odvara lana, na prazan želudac.
Za čišćenje organizma dobro je uzimati kiselomlečne proizvode, semenke bundeve, suncokreta, orahe, peršunov list, mirođiju, sveže ceđene sokove od voća i povrća.
uspesnazena

EVO KAKVE SU POSLEDICE KONZUMIRANJA: POPIS SVIH ADITIVA KOJI SE OZNAČAVAJU SLOVOM E!

Evo popisa svih aditiva koji se označavaju slovom E.
E104 – Uzrokuje dermatitis, zabranjen u Austriji, Americi i Norveškoj
E107 – Zabranjen u Austriji i Americi, uzrokuje astmu
E110,120,122 – mnogo propratnih efekata, zabranjeni u nekim državama
E123 – Izaziva probleme u trudnoći, rak, hiperakrivnost, zabranjen u SAD, Norveškoj, Švedskoj, Austriji i Rusiji
E124 – Zabranjen u nekim zemljama, loše utiče na asmatične ljude i alergične na aspirin
E127 – uzrokuje rak kod pacova, vodi do hiperaktivnosti
E128 – Štetan, preporučuje se – izbegavati
E129 – Zabranjen u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, i dr.
E132 – Indigotine – izaziva mučnine, krvni pritisak, povraćanje, probleme s disanjem, zabranjen u Norveškoj
E133 – Zabranjen u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Austriji i Norveškoj
E142 – Zabranjen u Švedskoj, Americi i Norveškoj
E150a – HACGS je preporučio da se izbegava
E151 – Zabranjen od strane mnogih država
E152 – Fatalni srčani napadi, napada nervni sistem, izaziva depresiju i dermatitis
E160b – Zna se da izaziva urološke probleme, HACGS je preporučio da se izbegava
E173 – Aluminijum – izbegavati, zabranjen u nekim državama
E174 – Srebro – isto kao 173
E175 – Zlato – isto kao 173, 174
E180 – Colorubine – izbegavati, zabranjen u nekim zemljama
E210 – Benzonična kiselina -uzrokuje astmu, hiperaktivnost
E212 – Alergijske reakcije
E214 – izbegavati, zabranjen u nekim državama, isto kao i E215, 216, 217
E218 – Izaziva alergije
E220 – Sumporni dioksid – izaziva astmu, težak za metabolizam, uništava vitamin B1
E222- Ima opasne sastojke po zdravlje, isto kao i E223, 230, 232, 233
E235 – Može izazvati povraćanje, dijareju, anoreksiju, iritaciju kože i mučninu
E238, 239, 249 – Izbegavati
E250 – Sodijum nitrat – zabranjen u mnogim državama, kancerogen isto tako i E251, 252
E264 – Amonius acetat – može izazvati dijareju i povraćanje
E280 – opasni aditivi za zdravlje
E285 – Natrijum tetraborat – zabranjen u Hrvatskoj i mnogim drugim državama
E310 – Proply gallate – izaziva gastrološke probleme, iritaciju kože, promene u pritisku – povećava ga ili smanjuje, isto kao i E311
E319 – TBHQ – mučnina, povraćanje, nesvestica, doza od 5g je fatalna, znači smrtonosna
E320, E321, E370, E385 – izbegavati, zabranjeni u nekim državama
E407 – uzrokuje rak
E421 – uzrokuje alergije, mučninu i povraćanje
E422 -Velike količine mogu izazvati, povišen krvni pritisak, i šećer u krvi, zatim glavobolju i žeđ
E432 – izbegavati, zabranjen u nekim državama
E463 – vrlo štetan, izbegavati
E463, 474, 493, 494, 495, 513 – izbegavati
E514 – velike količine mogu uzrokovati disbalans vode u telu
E524, E525, 527, 528, 530, 540, 541, 544, 545, 553, E553b – Rak organa za varenje
E554 – uzrokuje probleme tokom trudnoće, povezan s Alchajmerovom bolesti
E622 – Izaziva povraćanje, dijareju, trbušne grčeve
E627 – izbegavati
E631 – izbegavati
E901 – izbegavati
E903 – izbegavati
E907 – izbegavati, zabranjen u nekim zemljama
E905 – rak
E924 – povraćanje, dijareja, bolovi
E951 – Aspartam – migrene, bolovi u zglobovima, paranoje, depresije, smetnje u vidu i sluhu, tumori, gubici pamćenja, mučnine, nesanice
E952 – Uzrokuje migrene i kancerogen je
E954 – fatalan za zdravlje, kod životinja uzrokuje rak
E962 – Aspartam – acesulfamova so – pogledati pod učinke aspartama
E1201 – Polivinilpirolidon – izbegavati
E1202 – Netopljivi polivinilpirolidon -izbegavati
(val.hr)

ZNATE LI U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU ZELENOG I CRNOG ČAJA?

Crni i zeleni čaj potiču od biljke Cmellia sinesis. U oba slučaja se beru pupoljci i lišće sa gornjih slojeva biljke. Pa u čemu je razlika? Ona polazi od procesa proizvodnje, oksidacije i od hemijskih procesa koje slede u toku pripreme.
Zeleni čaj
Da bi se proizveo zeleni čaj, listovi se uberu, osuše i zatim obrade putem pare (japanski stil) ili peku (kineski stil). Ovaj proces usporava oksidaciju, pa lišće zadržava boju i specifičan ukus.
Crni čaj
Da bi se proizveo crni čaj, lišće se nakon branja osuši a zatim izmrvi, kida i valja kako bi se ubrzala oksidacija pre nego što se potpuno osuši. Zbog toga je lišće tamne boje i ima jaču aromu.
Koji čaj ima više kofeina
Iako generalno zeleni čaj sadrži manje kofeina, ovo nije uvek slučaj. Procenat kofeina varira od vrste biljke i načina proizvodnje. Prema podacima kliniike Mejo, količina kofeina koja se nalazi u čajevima varira od 24-40 miligrama po šolji zelenog čaja i 14-61 miligram po šolji crnog čaja.
Koji čaj ima više antioksidanata
I crni i zeleni čaj sadrže antioksidante, koji mogu da deluju preventivno na pojavu kancera i drugih oboljenja. Istraživači su se godinama fokusirali na lekovita svojstva zelenog čaja. Novija istraživanja pokazuju da je i crni čaj veoma lekovit. Različit način proizvodnje obezbeđuje čajevima drugačije vrste antioksidanata.
(stvarukusa)

10 NAMIRNICA KOJE ČISTE JETRU I UBRZAVAJU METABOLIZAM

Što god tijekom života pojedemo i popijemo prolazi kroz našu jetru. Upravo zbog toga ovaj organ trpi i upija sve naše loše prehrambene navike i svojim radom štiti naše tijelo. Želite li učiniti dobru stvar za svoje tijelo, a time i za svoju jetru doznajte kako je održati zdravom i čime je ‘očistiti’.
Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi glavni su neprijatelji naše jetre koja u tijelu ima funkciju filtera koji čisti organizam od štetnih sastojaka. No upravo zbog teškog posla koji obavlja, jetra može biti vrlo opterećena što može uzrokovati zdravstvene probleme.
S obzirom na to da jetra nije povezana s našim živčanim sustavom, bolesna jetra nas neće boljeti te je time bolest vrlo teško otkriti. No dobra vijest je ta što se jetra regenerira i gotovo svaka šteta se može popraviti.
NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU:
1. Češnjak – potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu izbaciti toksine.
2. Citrusi – bogati vitaminom C citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari.
3. Cikla i mrkva – obje su bogate flavonoidima i beta karotenom. Stimuliraju jetru i poboljšavaju njezin rad.
4. Zeleni čaj – sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam.
5. Zeleno lisnato povrće – špinat, kelj, blitvu i salata repuni su klorofila te su vrlo učinkoviti u neutraliziranju i izbacivcanju toksina iz krvnog sustava.
6. Ananas – prepun je vitamina C te djeluje kao prirodni duiretik koji tijelo oslobađa od toksina.
7. Menta – lišće metvice bogato je flavanoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.
8. Đumbir – vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela.
9. Orasi – sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina te amino kiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.
10. Kupus – baš poput brokule i cvjetače, kupus snažno djeluje na enzime jetre koji reguliraju i ubrzavaju njezin rad.
zadovoljna.dnevnik

OSLUŠKUJTE SVOJE TELO: OVO SU SIMPTOMI RAKA PLJUVAČNE ŽLEZDE

Kancer pljuvačne žlezde je redak oblik kancera koji počinje u bilo kojoj pljuvačnoj žlezdi u ustima, vratu ili grlu.
Pljuvačne žlezde luče pljuvačku, sok koji pomaže u varenju hrane i održava vlažnost usne duplje. Postoje tri para velikih pljuvačnih žlezda zaušne, podvilične i podjezične. Postoji veliki broj sitnih pljuvačnih žlezda koje se nalaze u sluzokoži usne duplje.
Najčešće se rak javlja o parotidnoj pljuvačnoj žlezdi koja se nalazi ispred i ispod uha.
Simptomi koji ukazuju da postoji problem u pljuvačnoj žlezdi su sledeći:
Čvorić ili otok koji se javlja u blizini vilice, na vratu ili u ustima.
Utrnulost u nekom delu lica.
Mišićna slabost u nekom delu lica.
Bol u pluvačnoj žlezdi.
Teškoće pri žvakanju hrane.
Poteškoće pri širokom otvaranju vilice.
Većina tumora pljuvačnih žlezdi su benigni i ako primetite otok u blizini neke od pljuvačnih žlezdi ne znači da imate rak.
Faktori rizika koji dovode do pojave raka pljuvačne žlezde su:
Starost
Kancer pljuvačne žlezde se može javiti u bilo kom životnom dobu ali se najčešće javlja kod starijih.
Izlaganje radijaciji
Zračenje pri tretmanu drugih oblika raka povećava rizik od pojave kancera pluvačne žlezde.
Izloženost određenim supstancama, kao npr radnici u preradi ruda u proizvodnji azbesta, gume imaju veći rizik pojave kancera pljuvačne žlezde.
Dijagnoza se postavlja najpre fizičkim pregledom gde se traže otekline ili čvorići na vratu i vilici. Tehnikama snimanja kao što je MR ili CT određuje se veličina i raširenost samog tumora. Često se javlja potreba za biopsijom kada se u žlezdu sa sumnjivom promenom uvlači tanka igla i iz nje se izvlači tečnost sa tumorskim ćelijama, koja se šalje ne analizu pod mikroskopom.
Lečenje podrazumeva na prvom mestu hirurško odstranjenje promene. Zavisno od veličine i raširenosti procesa odstranjuje se samo deo žlezde ili cela žlezda sa zahvaćenim limfnim čvorovima. Ukoliko je u toku operacije odstranjeno i okolno tkivo zbog raširenosti procesa ( mišići, kost, nervi) onda se pomoću rekonstruktivne plastične hirurgije nadoknađuje taj nedostatak.
Cilj je na prvom mestu obezbediti normalnu funkciju, žvakanje, govor, disanje a na drugom mestu je koliko toliko vratiti normalan izgled.
(Dnevno)

OVO DO SADA NISTE ČULI: MED JE ŠTETNIJI OD BELOG ŠEĆERA(?!)

Godinama unazad med važi za izuzetno zdrav proizvod. Uz to, potpuno je prirodan i bez ijedne ‘loše strane’. Tako se bar mislilo, do danas.
Britanski naučnici su ustanovili da zapravo med uopšte nije toliko zdrav, već da je štetniji od belog šećera!
Naime, med je napravljen od 55 odsto fruktoze (voćni šećer), pa je efekat tolike količine fruktoze za naše telo potpuno isti kao da jedemo kristal šećer.
Saharoza u našem telu oslobađa insulin, koji inače proizvodi pankreas. Med ima 55 odsto fruktoze, šećer koji inače obrađuje jetra. Uprkos hemijskoj razlici, ljudsko telo i dalje reaguje na toliku količinu fruktoze kao i na šećer u kristalu.
Što dalje izaziva pankreas da sve više proizvodi insulin… A to dalje izaziva pojavu raznih bolesti, između ostalih i dijabetes, piše Dejli mejl.
Svakako bi trebalo da obazrivije konzumirate med, on je i dalje veoma zdrav!
(Dnevno)

CRNA GLINA – IZVOR LEPOTE, ZDRAVLJA I MLADOSTI

Zbog visokog sadrzaja razlicitih minerala, koje stimulisu unutarcelijski metabolizam i obezbedjuju efekat ciscenja krvi, crna glina obiluje velikim terapijskim efektom.
Koristi se spolja i iznutra za razne upale kozi, bolove u zglobovima, za vracanje funkcije kardiovaskularnog i endokrinog sistema.
Ipak, najcesce crna glina svoju primenu ima u kozmetologiji. Od davnih vremena koristi se za negu tela, lica, kose i noktiju. Smatra se da crna glina poseduje anticelulitni i efekat sagorevanja masti. Stroncijum, magnezijum i kalijum (sastojci crne gline) ne samo sto stimulisu cirkulaciju krvi i poboljsavaju metabolizam, nego i „ispiraju“ stetne materije i toksine iz organizma. U podmaladjujuci efekat crne gline mozete da se ubedite ako 2-3 puta nedeljno napravite maske od crne gline, obloge ili masaze.
Kozmeticke maske od crne gline
Kozmeticke maske na bazi crne gline odgovaraju za sve tipove koze.
Za suvu i staru kozu lica glinu pomesajte sa mlekom, jogurtom, kajmakom ili sitnim sirom. Za kozu sa prosirenim porama preporucuju se maske od crne gline sa dodatkom belanceta, soka od limuna ili krastavca ili kiselog voca. Maske se pripremaju u emajliranom sudu.
Maske od crne gline za masnu i kozu sa aknama, problematicnu kozu, postaju pravi spas.Crna glina odlicno suzava pore i cisti kozu od masnoca, necistoca, leci akne, ujednacava teksturu koze, izbeljuje i hrani.
Probajte ovaj recept:
1 kasiku u prahu crne gline promesajte sa odvarom zalfije (1 kasika) i kamilice (1 kasika). Sve dobro izmesajte i debljim slojem nanesite na lice, vrat i dekolte zonu. Posle 20 minuta isperite toplom vodom ili preostalim odvarom od bilja. Za tonizirajuci i zatezuci efekat istrljajte lice sa kockom leda.
Za suvu i perutavu kozu – ne samo za lice, nego i za ruke, 
laktove i kolena, mozete pripremiti ovu masku:
Crnu glinu razblazite sa toplom prokuvanom vode do konzistencije retke pavlake i stavite na problematicne zone. Masku drzite 15 minuta pa operite toplom vodom, zatim nanesite hidrantnu kremu.
Fantasticna maska za akne koja daje trenutne rezultate:
100 gr crne gline u prahu razredite sa cajem ili odvarom od sipaka (da bude srednje gustine), dodajte 5-6 kapi etericnih ulja avokada i jojobe i promesajte. Lice prethodno ocistite. Masku drzite 20 minuta, isperite toplom vodom. Nakon uklanjanja pozeljno je da lice obrisete saprirodnim losionom od krastavaca ili lavamde.
Obloge sa crnom glinom za mrsavljemje
Crna glina je poznata kao odlicno sredstvo za mrsavljenje. Nema potrebe za iscrpljujucim vezbama u teretani ili nezdravim dijetama, ako se „podruzite“ sa oblogama za mrsavljenje od crne gline.
1. Pripremamo sastav – 0,5 kg crne gline u prahu razredite sa negaziranom mineralnom vodom da biste dobili gusto „blato“.
2. Pre postupka obavezno se istusirajte i uradite piling tela, najbolje je piling sa kafom.
3. Toplu glinu namazati sloje debljine 2-3 cm na suvo telo ( stomak, kukovi, zadnjicu, ruke, butine – sve u svemu na sve problematicne zone).
4. Umotajte se u foliju za domacinstvo. Obucite na sebe toplu trenerku ili nesto drugo i lezite ispod toplog cebeta na 30 minuta.
5. Glinu je najbolje isprati prohladnim tusem.
Postupak ponavljajte jednom nedeljno.
Posle nekoliko nedelja vase telo ce postati glatko, cvrsto i barsunasto a vi cete se iznenaditi izgubljenim centimetrima u obimu!
Budite lepi!
uspesnazena

ELIKSIR ZDRAVLJA ZA JAČANJE IMUNITETA U SEZONI PREHLADA

Često pripremam ovu smesu za celu porodicu za održavanje imunog sistema, pogotovo u jesenjem i zimskom periodu, kad je organizam podložan svakojakim virusima i prehladama. 
Dobra je i zaista efikasna. Svi sastojci su jednostavni i poznati naročito u narodnoj medicini: limun, đumbir i med. Svima su poznate korisne osobine limuna, koji  pored vitamina C sadrži organske kiseline, odlično jača imunitet i preporučen je  kod prehlada. Đumbir je apsolutno magični i koristan koren. A o koristi meda nema šta  da govorimo – hvala pčelama:).
Priprema se jednostavno i neće vam oduzeti mnogo vremena. Dakle..
Za pripremu ovog eliksira zdravlja biće potrebno:
  • 2 manja ili 1 veći limun, zajedno sa korom
  • med oko – 200 ml
  • 1 srednji koren đumbira
  • 1 staklena tegla 0,5 l
Eliksir zdravlja za jačanje imuniteta u sezoni prehlada. Priprema:
Limin operite, đumbir oljuštite. Naseckajte na kriške. Sameljite u blenderu (možete i u mašini za meso).
Eliksir zdravlja za jačanje imuniteta u sezoni prehlada.
Dodajte med, promešajte. Smesu stavite u čistu teglu, poklopite poklopcem. Čuvajte u frižideru.
Eliksir zdravlja za jačanje imuniteta u sezoni prehlada
Možete uzimati po 1 supenu kašiku dnevno, deca po 1 kašičicu. Takođe, možete staviti u čaj i druge tople napitke. Veoma je ukusno, a što je najvažnije – zdravo!
uspesnazena

Podijelite sa prijateljima: