subota, 28. svibnja 2016.

OVAJ RECEPT PRONAĐEN JE U DREVNOM MANASTIRU NA TIBETU ISPISAN NA GLINENIM PLOČICAMA

Ovaj recept je zapisan pre više od 2000 godina, a pripemljeni napitak leči holesterol, dijabetes, čisti krv i jača imuni sistem.
Takođe, sprečava nastanak tumora, znatno popravlja vid i podmlađuje organizam.Lečenje traje 25 dana.
Potrebno je da sitno iseckate 300 g belog luka i pomešate sa 1 kg limuna koji ste prethodno samleli na mašini za meso.
Dobijenu smesu stavite u šerpicu i prelijte sa 1,5 l vode i stavite da se kuva na tihoj vatri tek 15-ak minuta.
Nakon toga sud skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Sipajte ga u staklenu teglu obloženu alu-folijom.
Uzmijate jednu supenu kašiku leka svakog jutra na prazan stomak, 25 dana.
Zatim napravite pauzu od 10 dana, pa ponovite postupak.
(Pressonline)

OVAJ NAPITAK JE IDEALAN ZA DIJETU: IMA, VEROVALI ILI NE, 0 KALORIJA!

Kombinacija jabuke i cimeta fantastično reguliše metabolizam i efikasno smanjuje težinu eliminišući višak zadržane tečnosti iz organizma.
Antioksidanti iz cimeta stabilizuju nivo šećera u krvi, i smanjuju žudnju za ugljenim hidratima, ne podstičući pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor ukoliko želite da izgubite na težini.
Stručnjaci navode da je upotrebom cimeta lučenje insulina pod kontrolom, što omogućava uspešno topljenje masnih naslaga.
Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola kašičice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg holesterola. Takođe, on pomaže kod loše probave, i utiče na smanjenje triglicerida.
Kombinacija jabuke i cimeta fantastično reguliše metabolizam i efikasno smanjuje težinu eliminišući višak zadržane tečnosti iz organizma.
Sastojci:
1 jabuka, 1 štapić cimeta (ili 1 kašičica cimeta u prahu), oko 1,5 do 2 litra prokuvane ili filtrirane vode
Priprema:
Iseckajte jabuku na kriške, dodajte jedan štapić cimeta (ili 1 kašičicu cimeta u prahu) i zalijte s 1,5 do 2 litra ohlađene prokuvane (ili filtrirane) vode.
Ostavite da odstoji oko 1 do 2 sata. Pijte tokom dana kad god želite.
(Dnevno)

NEĆETE VEROVATI KOJE SU KORISTI OVOG NAPITKA!

Dobro ju je piti i na večer prije spavanja, a preporuča se da se uvijek pije svježe pripremljena. Osim toga, i vi je možete iskoristiti u kozmetičke svrhe pa se stoga savjetuje da s ovako spravljenom vodom brišete lice.
Radi se o medenoj vodi!
Sa blagodatima meda većina ljudi dobro je upoznata, ali malo je onih koji znaju koje blagodati posjeduje medena voda. Ovaj pripravak od davnina je upotrebljavan za oslobođanje od različitih bolesti te u kozmetičke svrhe.
Priprema
Za spravljanje medene vode dovoljno je jednu čajnu žlicu meda promiješati u čaši mlake vode. Time se dobiva 30 postotni rastvor meda koji je po svojem sastavu identičan krvnoj plazmi. Med strukturira vodu i time povećava njena ljekovita svojstva, što je znanstveno dokazano. Odlično je znati da se ova voda potpuno i brzo apsorbira u organizam.
Korištenje
Medena voda spremljena na ovaj način normalizira probavu, pojačava imunitet te koristi u liječenu prehlade i bronhitisa te osigurava pročišćenje organizma.
Medenu vodu u preventivne svrhe treba konzumirati svako jutro na prazan želudac, a popiti je treba brzo. Dobro ju je piti i na večer prije spavanja, a preporuča se da se uvijek pije svježe pripremljena.
Osim toga, i vi je možete iskoristiti u kozmetičke svrhe pa se stoga savjetuje da s ovako spravljenom vodom brišete lice. Ona naime njeguje kožu ostavljajući je baršunastom, svilenkastom i mekom.
atma

ASIM KLJUN: IMAM DOKUMENTIRANO VIŠE OD 53.000 LJUDI 100 POSTO IZLEČENIH OD KARCINOMA, HEPATITISA, CIROZE JETARA I LEUKEMIJE

Asim Kljun jedan je od najpoznatijih travara na našim područjima. I ne čudi, jer – kako tvrdi, izliječio je više od 53.000 ljudi za što postoji medicinska dokumentacija. Liječio je, priča se, Vladimira Putina, Pamelu Anderson, Oprah Winfrey, a priča se i da kraljica Elizabeta pije njegov čaj – iako to neće ni potvrditi niti demantirati, jer njemu je svaki pacijent jednak i svaki ima pravo na privatnost.
“Posebno se kod hepatitisa traži diskrecija, gdje sam izliječio desetke tisuća ljudi”, kaže Kljun. U svojoj dugogodišnjoj karijeri imao je svakakvih slučajeva, među kojima i slučaj djevojčice Marije Ristić s Pala, koja je imala najteži oblik tumora u malom mozgu. S klinike Koševo u Sarajevu upućena je u privatnu kliniku u Italiju na kirurški zahvat tumora u malom mozgu, koji je završio neuspješno. Vratili su je u Sarajevo. A onda su je, kao zadnju slamku spasa doveli Kljunu. Uspješno se liječila njegovom terapijom – kod njega je liječena 55 dana, a uspješnost liječenja potvrđena je i na kontroli na VMA-u u Beogradu. Imala je tamo kontrole svakih šest mjeseci i nikada nije bilo ništa na snimku, uvijek sve u redu, priča Kljun ponosno. Posljednje dvije godine redovito ide na kontrolu i nema nikakvih tragova tumora. No ovaj travar ne voli izdvajati ni jedan slučaj. Liječenjem iz prirode bavi se više od 40 godina – dar je to generacijski naslijeđen, s godinama su neke sitne stvari mijenjane. Kada govori o sebi, kaže ono i što nismo navikli čuti – filozofsko razmišljanje o postojanju i smislu postojanja.
Sve s Balkana
“Prirodnom medicinom se bavim 40 godina, s djelomičnim generacijskim naslijeđem, a stalno je kompletirano mojim umom ili bolje rečeno mojom zadužbinom zbog koje sam nazočan na ovom planetu”, kaže Kljun. Sva su njegova znanja i moć, kaže, iz autohtonog balkanskog naroda. Sa svojih 40 godina rada, prema arhivskoj dokumentaciji, ima više od 53.000 ljudi 100 posto izliječenih od karcinoma, hepatitisa, ciroze jetara i leukemije.
“Sve ljekovito bilje i ostale lijekove, preparate, prirodne sastojke, koristim u potpunosti s Balkana, koji je Bogom obdaren tim resursima vrhunske kvalitete”, kaže Kljun. Kada je u pitanju opća medicina, smatra da je dostigla savršenstvo u mnogim segmentima, počevši od laboratorija, kao i savršenstvo prevencije po svim pitanjima, međutim, prvenstveno kod teških bolesti, osim prevencije, opća medicina je bila i ostala na početku. Zašto?
“Zato što opća medicina pokušava uništiti bolest tamo gdje se ona manifestira i nikako da shvati da je to potpuni promašaj u samom pristupu, odnosno rješavanju problema. Moja metoda liječenja izgleda ovako: kao prvo, bolest doslovno ne postoji, bolesti se ne liječe. Ako čovjek ima neki problem i zna o čemu se radi, to treba dugoročno liječiti. Definicija mog rada i uspješnosti sastoji se u sljedećem zaključnom obrazloženju: čovjek u svom životu, da bi uvijek bio zdrav, treba imati zdrave organe laboratorijskih sadržina, koji su zaduženi proizvoditi sve što je čovjeku potrebno”.
Odnosno – dok god organi laboratorijski rade svoj posao, čovjek ne može biti bolestan ni od kakve bolesti, u suprotnom, s neradom bilo kojeg organa – zbog oštećenja, zagušenja ili blokade dolazi do određenih bolesti i ako do toga dođe, ne liječi se bolest tamo gdje se manifestira, kao što to pokušava opća medicina. Ljekovitim biljem i prirodnim resursima se na sasvim ispravan način to radi jer se vrši deblokada određenog organa ili njegova 100-postotna regeneracija, da bi se riješio problem oboljeloj osobi, izliječili organi i ono što je dovelo do toga. A kako sačuvati zdravlje?
Vodite računa o prehrani, tekućinama…
“Ako vodite računa o prehrani, tekućinama i prehladama, imat ćete zdrave organe, a sa zdravim organima nikada nećete biti bolesni”, kaže Kljun. On, kaže jednostavno – liječi organe.
“Hepatitis se ne može izliječiti ničim – on se samo može izliječiti da izluči antitijelo, a antitijelo moraju proizvesti ili izlučiti jetra.
“Odnosno, ne liječite hepatitis, nego liječite organ: jetra morate 100 posto regenerirati jer ona moraju izvršiti proizvodnju antitijela prema tipu virusa i broju kopija virusa. Kad na taj način izliječite hepatitis, poslije toga ostajete s potpuno zdravim, novim organom. Sve je u prirodi i iz prirode. Ima mnogo ljekovitog bilja, takozvanih trava, a jetra i ostalo se liječe i mnogim drugim sredstvima, bilo mlijekom drveta, žilama drveta… Odnosno, u čovjeka morate unijeti prirodni materijal od kojeg je tkivo sastavljeno da biste ga prehranili, odnosno regenerirali. Znači, čovjek je sastavljen od prirodnih minerala”, kaže.
Možete nešto preventivno unositi, na silu, ali poslije dužeg vremena taj organ ne radi više i ostaje totalno oštećenje. Sve se sastoji kao kod uređaja i stroja kad radi – ako imate sve dijelove, radi; tako i čovjek – ako ima sve organe zdrave koji rade, neće nikad biti bolestan. U farmaceutskoj industriji 10 posto je, kaže, zaista moć savršenstva, a 90 posto je samo biznis, profit i ništa više. Kada su u pitanju biljke, kaže da suši sve s Balkana – počevši od tzv. podrebice, nevena…, sve u kompletu.
Jedno od najkvalitetnijih područja
“To je jedno od najkvalitetnijih svjetskih područja, s jako puno vrsta ljekovitih biljaka. Sušim sve. Inače 50 posto više koristim grublje prirodne stvari, poput kore ili žile drveta u kombinaciji s određenim ljekovitim biljem koje ima veliku učinkovitost, što vrijedi jako mnogo”. Pitamo ga koliko smo danas okrenuti prirodi i zdravlju iz prirode? Jako malo ili nikako, odgovara, što je veliko zlo.
“Veliko je zlo zato što priroda gdje se uvijek nešto događa i mijenja, biljka, grmlje… je danonoćno prisutna, i organizam tih biljaka i drveća orijentiran je na adaptiranje i stvaranje novih obrambenih sustava na promjene, dok je čovjek u zadnjih 10-ak godina sve više učahuren i konzerviran, bilo u kući pod klimom, bilo u automobilu ili na radnom mjestu, tako da ne dopušta i ne omogućava dovoljno vremena tijelu za promjene koje se događaju oko nas danonoćno na planetu. Naš organizam i tijelo ne mogu se dovoljno brzo očeličiti, odnosno uspostaviti obrambene sustave, i onda smo sve više i više skloni raznim virusima, gripama itd.”, kaže Kljun.
Pitamo ga ima li neki slučaj koji bi mogao izdvojiti kao poseban?
“Ako imam više od 50.000 dokumentirano izliječenih, to znači da su svi do jednog slučaja jako važni – ima djece od devet godina do ljudi od 70 godina. Svaki čovjek kojemu daš život je drag – nije bitno je li to Marija Ristić s Pala s najzloćudnijim tumorom na mozgu, koja je čak liječena i u stranim klinikama, bila to mala Mirela Rakovac liječenja od hepatitisa, kojoj je trebala transplantacija… Ima teških slučajeva gdje kod mene uglavnom dođu kao na zadnju stanicu – obiđu sve i onda dođu kod mene. Odlučujem hoće li čovjek živjeti ili umrijeti – ne dođe ih puno kod mene na vrijeme”, kaže.
Je li mu to teško psihički?
“Nema težeg posla; odlučujete o nečijem životu. Znači, ako ne uspijete, taj čovjek ili to dijete više nema šansu živjeti. Drugim riječima, ja više u stvarnosti dajem živote nego što liječim”, kaže Kljun.
Ovaj fitoterapeut sada živi u Baru u Crnoj Gori. Djed mu je iz Ilirske Bistrice, a onda dolazi u Višegrad gdje je i ostao i zasnovao obitelj. Tu se i Kljun rodio i odrastao, a 1995. je odselio u Bar. U Sarajevo dolazi svakog petka i subote.
Kontakt telefoni: 00 382 69 331 835 i 00 387 62 284 179
dnevni-list

OTKRIJTE KOJI VAM VITAMINI NEDOSTAJU

Ako zbog utvrđenog manjka odlučite uzimati dodatke ishrani vodite računa da ne prekoračujete preporučenu dnevnu dozu vitamina. Potrebno je pripaziti kako i kada uzimate vitaminske preparate i razne dodatke ishrani. Stoga je uvijek najbolje riješenje potražiti prirodne namirnice koje njima obiluju.
Evo indikatora da vašem organizmu nedostaju određeni vitamini:

Vitamin C

Sklonost infekcijama, izražene vene, modrice, sklonost krvarenju su znakovi nedostatka vitamina C u organizmu.
Manjak se može javiti pri povećanim fizičkim i psihičkim naporima, za vrijeme trudnoće i dojenja i kod infekcija.
Nedovoljan unos vitamina C može dovesti do avitaminoze, što se najčešće događa kod djece, alkoholičara i starijih osoba.
Izraziti nedostatak dovodi do težeg poremećaja, skorbuta.
Ovaj vitamin je važan jer podstiče rad imunološkog sustava u borbi s virusnim infekcijama i bakterijama.
Voće i povrće su bogati prirodni izvori vitamina C.

Vitamin A

Gruba, suha i nadražena koža, gubitak apetita, čest umor, slaba kosa bez sjaja, lomljivi nokti, nastanak peruti, koža sklona aknama, sve su to upozoravajući znaci nedostatka vitamina A.
Stručnjaci kažu kako se njegov deficit najčešće ogleda u promjenama na očima.
Prirodni izvori vitamina A su: mrkva, zimska bundeva, drugo žuto i narančasto povrće, brokula, kelj i drugo zeleno lisnato povrće, nori alga.

Vitamin D

Kod manjka vitamina D najprije će se primjetiti promjene na koštanom tkivu.
Kod djece se uočava rahitis, a kod odraslih dovodi do osteoporoze. Preventivno se daje bebama za vrijeme prve godine života, a kod osteoporoze vitamin D se daje u kombinaciji s kalcijem zbog smanjena odlaganja kalcija u kostima.
Zato se i smatra da zdravlje kostiju zavisi od ovog vitamnia, jer kosti bez njega postaju slabe, savijaju se i lome.
Malaksalost, slabost, pojačano znojenje, također mogu biti simptomi manjka ovog vitamina.
Najbolji prirodni izvor vitamina D je sunčeva svijetlost.

Vitamin E

Deficit vitamina E u organizmu se ne pokazuje toliko vidljivim spoljnim znacima, nego su simptomi uočljivi u krvnoj slici, pa je tako pokazatelj nedostatka vitamina E manja količina crvenih krvnih zrnaca.
Uloga vitamina E je da sprječava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina, vitamina A i C, smanjuje kolesterol, jača potenciju, pomaže u liječenju tumora.
Prirodni izvori su: zeleno lisnato povrće, nerafinirana biljna ulja, žitarice, mahunarke.

Vitamini grupe B

Kod nedostatka vitamina B1 simptomi su neurološke smetnje, slabost i grčenje mišića, gubitak pamćenja, nastanak edema.
Simptomi mogu uključivati i gubitak apetita, razdražljivost i poremećaje u sistemu za varenje.
Kod potpunog nedostatka dolazi do bolesti beri – beri.
Prirodni izvori su: cjelovite žitarice, mahunarke, povrće, sjemenke i orasi, morske alge (posebno nori i wakame).
Deficit vitamina B2 vidljiv je u kutevima usana, oko kojih se učestalo javljaju rane i oštećenja kože.
Kada ga nema dovoljno u organizmu dolazi do iritacije očiju koje se naročito ispoljavaju smetnjama na svjetlu.
Oči su umorne i osetljive na svjetlost.
Javljaju se također, teškoće u zarastanju rana, alergijske reakcije i upalne promjene na koži.
Prirodni izvori su: cjelovite žitarice, mahunarke, zeleno lisnato povrće, nori i wakame alge.
Deficit vitamina B3 ogleda se u mnogim znacima kao što su mišićna slabost, opći umor, gubitak apetita, problemi s probavom i različiti problemi s kožom.
Kronični nedostatak vitamina B3 izaziva bolest pelagru čiji su simptomi promjene na koži, dermatitis i poremećaji živčanog sustava.
Prirodni izvori su: smokve, datulje, pšenične klice, nori i wakame alge, grašak, sjemenke, orasi.
Nedostatak vitamina B6 se javlja kod dijabetičara, starijih osoba, trudnica i dojilja.
Manjak B6 vitamina je povezan s oboljenjima bubrega, grčevima u rukama i nogama, javljaju se upale kože, razdražljivost, nesanica i anemija.
To je vitamin koji regulira promjene raspoloženja, PMS i brojne mentalne poremećaje.
Prirodni izvori su: cjelovite žitarice, mahunarke, kupus, orasi, kelj i poriluk.
Za zdravu kožu, kosu i nokte zaslužan je vitamin B7, pa na njegov nedostatak izaziva promjene na koži i kosi ( ljuštenje kože, osipi, ispadanje kose, gubitak apetita, umor).
Prirodni izvori su: cvjetača, mrkva, kikiriki, sir, banane i gljive.
Folna kiselina ili vitamin B9, je važna za sintezu DNK, pa u prevenciji defekata neuralne cijevi kod novorođenčadi.
Deficitarnost se javlja kod trudnica, žena koje uzimaju kontracepciju, osoba s probavnim tegobama i kod alkoholičara.
Veći nedostatak folne kiseline u organizmu može dovesti do megaloblastične anemije, koju označava nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca.
Prirodni izvori su: mahunarke, naranče, pšenične klice te od tamnozelenog lisnatog povrća posebno špinat i prokulica.
Još jedan vitamin iz B grupe važan je za proizvodnju genetskog materijala DNK, a to je vitamin B12.
Nedostatak tog vitamina se javlja najčešće kod trudnica, dojilja, alkoholičara, a znakovi deficita su gubitak težine, bolovi u leđima, trnci u rukama i nogama.
Prirodni izvori su: fermentirani proizvodi od soje kao što su miso, tamari, natto i tempeh te spirulina i mliječni proizvodi.
atma

LJUSKE OD JAJA - LEK ZA ŠTITNU ŽLEZDU, SRCE, KRV I KOSTI

Kalcijum ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprečava osteoporozu, kalcijum normalizuje rad nerava i mišića, reguliše otkucaje srca, omogućuje zgrušavanje krvi i podstiče san.
Takođe je važan za rad imunoloških ćelija te zdravu kožu i kosu.
Brojni su faktori koji crpe kalcijum iz organizma, a to su pre svega previše sedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.
Ljuske od jaja sadrže 90 posto kalcijuma i najbolji su prirodni izvor tog minerala. Telo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.
U većim dozama ne samo da leči simptome manjka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska te pdstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih ćelija.
Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mlevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo delotvornu nadopunu kalcijuma. Zavisno od životne dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mlevene ljuske jajeta.
Štitna žlezda
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižider nekoliko dana. Kad se ljuske otope, procedite tečnost i pomešajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana pre upotrebe. Konzumirati po jednu kašiku, dva do četiri puta dnevno nakon jela.
Gastritis, čir
Kašiku mlevenih ljuski jaja pomešajte sa kašikom šećera i kašikom mlevenog muškatnog oraščića. Uzimajte 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašiku.
Na vrh noža mlevenih ljuski jaja pomešajte s dve kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodajte decilitar toplog mleka. Uzimajte dva puta dnevno, ujutru na prazan želudac i uveče pre spavanja.
Za jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru nedelju dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dve do tri čaše vode s malo limunovog soka.
kucnilekar

VEOMA DELOTVORNA MAST ZA LEČENJE HEMOROIDA

Hemoroidi su jedno od najrasprostranjenijih obolenja. Prema statističkim podacima od hemoroida pati 12% stanovništva. Podjednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca. Visok efekat lečenja hemoroida možete postići receptima tradicionalne medicine.
Donosimo vam recept efikasne domaće masti za lečenje hemoroida, koja se brzo priprema, a pomogla je mnogim ljudima da se oslobode od ove neprijatne bolesti.
Za pripremu ove masti biće potrebno:
  •  1 supena kašika meda
  •   10 gr isitnjenog propolisa
  •   50 ml bilo kojg biljnog ulja (najbolje maslinovo)
  •   50 gr kvalitetnog pčelinjeg voska
Priprema masti:
1 kašiku meda pomešajte sa 10 g isitnjenog propolisa. Smesu izgnječite drvenom kašikom u staklenoj posudi, do nastanka homogene smese.
Pre upotrebe, propolis držite nekoliko sati u frižideru, da se stvrdne. Na taj način lakše ga je isitniti. U drugi sud uspite 50 ml biljnog ulja i dodajte 50 gr pčelinjeg voska.
Stavite na tihu vatru i dovedite do ključanja. Kad smesa prokuva, sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. U prohlađeno (do 60-70 stepeni) ulje dodajte smesu meda i propolisa i sve dobro promešajte. Mast čuvajte u staklenoj teglici u frižideru.
Upotreba:
Komadić gaze umočen u ovu mast stavljajte u anus svako veče. Ostavite da deluje celu noć. Ujutru izvadite.
Ili napravite male čepiće od ove masti. Pre upotrebe, stavite njih u zamrzivač na dvadesetak minuta, da se stegnu. Pre odlaska na spavanje, stavljajte čepiće u anus. Proceduru raditi svako veče, do potpunog ozdravljenja.
kucnilekar

SVEŽ SOK OD CELERA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Sok od celera je pravo malo bogatstvo minerala i vitamina, a ima i lekovita svojstva koja nisu zanemarljiva. Svež sok od celera je najbolje piti u kombinaciji sa šargarepom i drugim povrćem i voćem, ali može i sam celer, naravno ceđen u sokovniku. Poznat je kao prirodni lek za visok pritisak, mada je po tom pitanju u senci belog luka, iako je isto delotvoran. Osim toga prednost je što nema neprijatnog zadaha kao kod belog luka. Međutim zdravstvene koristi celera su mnogo šire, a ne samo za snižavanje pritiska.
Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je sok od celera efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe. Kada se kombinuju sok od celera i limuna to je dobro protiv prehlade.
Zdravstvene koristi celera:
  •  Zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, odnosno neutrališe kiselinu
  •   Celer rashlađuje organizam, odnosno utiče na normalizaciju temperature tela. Zato se tokom leta savetuje, da ujutru treba popiti čašu sveže napravljenog soka od celera.
  •   Za sportiste celerov sok je odličan, posebno nakon treninga, jer deluje kao tonik. Hidrira telo, zamenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje neophodne minerale
  •   Sok od celera je prirodni diuretik i laksativ
  •   Celer snižava ukupan holesterol i loš holesterol
  •   Snižava pritisak za nedelju dana, ako se pije svakodnevno. Pije se jednu nedelju, pa se ne pije tri nedelje i sve tako
  •   Smatra se da je koristan ovaj napitak i kod nesanice
  •   Celer je afrodizijak, pa povećava seksualni nagon
  •   Pozitivno deluje na regulisanje menstrualnog ciklusa
  •   Dobar je za mršavljenje, jer utoli želju za slatkišima i prekomernim količinama hrane
  •   Koristan je za bubrege i mokraćne puteve, sprečava nastanak kamenca
  •   Olašava probleme kod upala kao što su reumatoidni arthritis, giht, bronhitis, astma
  •   Celer je koristan i za dijabetičare
Moguće je da postoji kod nekoga i preosetljivost na celer, koja se manifestuje kao alergija na koži, a nekima koji imaju već nizak pritisak može da bude još niži. Sve to navodi na opreznost kada se koristi celer i na praćenje situacije, odnosno da li vam celer prija ili ne.
Zaista značajne količine vitamina i minerala su u ovom povrću. Ima dosta C vitamina posebno u stabljikama, zatim A vitamina i gotovo svih vitamina B kompleksa. Od minerala najviše je kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma. Sadrži dosta ugljenih hidrata, nešto belančevina i vrlo malo masti. 100 grama svežeg celera sadrži oko 8 kcal.
kucnilekar

PLODOVI PITOMOG KESTENA – IZVOR ENERGIJE I ZDRAVLJA

Plodovi pitomog kestena (Castanea sativa) čiste krv i jačaju imunitet, teško su probavljivi ali zato daju puno energije, jer sadrže mnogo ugljenihidrata, belančevina, šećera, masti i celuloze, pa su ih nekada stari narodi znali koristiti za jačanje organizma, dok su se u srednjem veku plodovi pitomog kestena koristili kao važna namirnica u ishrani siromašnih slojeva društva, a divlji kesten (Aesculus hippocastanum) kao hrana za stoku, ponajviše za konje.
Izuzetno je hranjiv, sadrži vrlo vredne minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, gvožđe, skoro sve skupine vitamina B. Plodovi se koriste u ishrani na razne načine – kuvani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, u mnogim slatkim i slanim jelima, kao med od kestena itd.
Listovi kestena se koriste kao čaj. Sadrže čak 95% tanina,nivo esencijalne smole te vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne sudove. S majčinom dušicom u kombinaciji leči probleme disajnog sistema, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje itd.
Med od kestena je takođe izuzetno hranljiv i lekovit. Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji krvi itd.
Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi delovi drveta koji su lekoviti, te se koriste najčešće u lečenju problema s venama i reumom. Divlji kesten ima u sebi escina (saponin), koji je zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, te deluje diuretično i antiupalno, smanjuje oticanje limfe i pomaže kod kožnih obolenja.
Od plodova je poznata tinktura za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, bolovima u kostima, zglobovima, leđima; cvetovi se takođe koriste u izradi tinktura za lečenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija; a od pupova se rade poznate Bachove cvjetne kapi koje pomažu kod učenja, koncentracije i sl.
kucnilekar

JEDINSTVENI RECEPT RUSKOG ONKOLOGA: PREVENIRA KARCINOM I SNIŽAVA MASNOĆU!

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznato kao zelje) i prirodan med lipe.

Zašto kupus?

Kupus ili zelje je omiljeno jelo na našim stolovima, posebice u ukiseljenom obliku. No, znate li da je on i vrlo djelotvoran, a jeftin lijek za mnoge tegobe?
Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.
Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus, kojeg kod nas pogrešno nazivaju keljem.
Za najdjelotvornijeg slovi crveni, koji je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje na prisutnost ljekovitih spojeva antocijanina.
Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus.
Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.
Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.
Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom.
On čisti dišne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa.
Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.

Ljekovito djelovanje kupusa:

  • djeluje preventivno protiv raka
  • potpomaže mršavljenju
  • poboljšava probavu
  • ima antiupalna svojstva
  • liječi čir na želucu i dvanaestercu
  • jača imunitet
  • čisti organizam
  • ublažava depresiju i tjeskobu
  • poboljšava koncentraciju
  • pomaže kod bolesti dišnih puteva

Zašto lipov med?

Lipov se med dobiva od cvijeta stabla lipe. S obzirom da lipov med potiče znojenje, korištenje tog meda preporuča sekod prehlada i gripa, i naravno za eliminaciju toksina iz tijela. Lipov se med preporuča kod smetnji i upala dišnih i probavnih organa. Lipov med pospješuje metabolizam, a po okusu podsjeća na čaj od lipe. Ovaj med pojačava rad srca i cirkulaciju.

Zašto šampinjoni?

Šampinjoni su proteinima jedne od najbogatijih vrsta gljiva. Od ugljikohidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske tvari, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu niti škrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe oboljele od dijabetesa.
Od vitamina, šampinjoni su odličan izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).
Od kiselina, u gljivama su najvažnije oksalna i fosforna kiselina, a od mineralnih tvari značajne su količine kalija. Uz plodove mora, najveći su prirodni izvor selena, koji je organizmu potreban u malim količinama i ubraja se u najjače antioksidanse, a posjeduje i antikancerogeno djelovanje.
Zatvoreni šampinjoni koje trebamo u receptu najmlađa su vrsta šampinjona, mliječno bijele boje, a beru se u vrlo ranom stadiju razvoja. Okus im nije toliko izražajan pošto nije bilo dovoljno vremena da sazriju, a koriste se sami ili u kombinaciji u kojima njihovo hrskavo tkivo izvrsno dolazi do izražaja. Šampinjoni sa zatvorenim klobukom izgledom se jedva mogu razlikovati od onih s nerazvijenim klobukom, no njihov je okus izražajniji.

Biljni eliksir dr Irine Filipove – recept:

Uzmite 5 šampinjona. Trebaju biti skroz svježi, najbolje je da su ubrani prije manje od 24 sata. Također trebaju biti s potpuno zatvorenim šeširićima.
Operite ih i prelijte kipućom vodom. Obrišite ih salvetom i iscijedite ih kako bi dobili bistar sok. Poslužite se sokovnikom.
Također uzmite mladi kupus (zelje) i iscijedite iz njega sok, dok ne dobijete 1 žličicu soka.
Pomiješajte sok od šampinjona i sok od zelja i dodajte jednu žlicu prirodnog lipovog meda.
Ovo je količina lijeka za tri dana.
Čuvajte ga u dobro zatvorenoj tegli u hladnjaku.

Konzumiranje:

Svako jutro na prazan želudac pojedite po trećinu ove smjese (manje od pola žlice).
Lijek ne treba davati djeci mlađoj od 7 godina.

Komentar Dr. Filipove

Ovaj lijek ima trostruko djelovanje.
  1. Koristi se za liječenje bolesti srca, odnosno Angine pectoris.
  2. Snižava loš kolesterol.
  3. Djeluje kao zaštita od raka. Ako dulje vrijeme uzimate ovaj lijek neće vam prijetiti opasnost od onkoloških oboljenja, smatra dr Filipova.
Probajte!
Izvori: prirodna-medicina-recepti.com i alternativa-za-vas.com

OVAJ DOMAĆI LOSION OD 2 SASTOJKA ČISTI I IZBELJUJE KOŽU LICA OD MRLJA I PEGA!

Domaći losion od peršinovog lista i limuna (ili jabučnog octa) pomoći će vam da izbijelite i očistite kožu lica od pigmentacijskih mrlja, pjega i vratite si zdravi ten.
Peršinov list je bogat vitaminima i mineralima, a njegov sok sadrži eterična ulja s visokim sadržajem kalija i mangana.
Liječnici narodne medicine ga preporučuju i kao lijek protiv groznice, bolesti bubrega, bolesti mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, pa čak i impotencije.
U kozmetici list peršina uvijek je bio poznat po svojim izbjeljujućim i regenerativnim svojstvima.
On odlično otklanja crvenilo kože, iritacije i otok, izbjeljuje kožu, osvježava i tonizira.
Štiti je od pojava bora.
Odličan je i za njegu osjetljivog područja oko očiju.
Pomaže u eliminiranju akni i mitesera.
Možete vrlo lako sami pripremiti losion od peršinovog lista i koristiti ga svakodnevno za njegu lica.
Losion se preporučuje za masnu i mješovitu kožu lica.

Domaći losion od peršinovog lista – Recept

Sastojci:
2 žlice nasjeckanog peršinovog lista (može i 2 žlice suhog)
1 žličica limunovog soka ili jabučnog octa
200 ml vode
Priprema:
2 žlice nasjeckanog svježeg (ili suhog) pešinovog lista preliti sa 200 ml kipuće vode i kuhati na tihoj vatri 15 minuta.
Skinuti sa štednjaka i ohladiti.
Poslije procijediti i dodati 1 čajnu žličicu soka od limuna ili jabučnog octa.
Preliti u staklenu bočicu.
Čuvajte ga u hladnjaku 5-6 dana.
Poslije napravite novu dozu, ili napravite veću mjeru i zamrznite u posudici za pravljenje kockica leda
Korištenje:
Koristite losion za kožu lica ujutro i navečer.
Ovaj domaći losion odlično sužava pore na licu, čisti i izbjeljuje kožu.
Zahvaljujući jedinstvenim svojstvima peršina, pomaže nestajanju pjega i pigmentacijskih mrlja i povratku sjajnog i čistog tena.
Koristeći ga svakodnevno, već nakon mjesec dana, pjege i mrlje s lica će nestajati.
Za oči
Ako se želite oslododiti podočnjaka i crvenila očiju, napravite isti losion, ali bez dodatka limunovog soka.
Blaznice vate natopite ovim losionom i stavljajte na oči ujutro i uvečer ostavljajući da djeluju 5 minuta.
Izvor: uspesnazena

LEKOVITOST KROMPIROVOG SOKA

Blagotvorna svojstva sirovog krompira odavno su poznata narodnoj medicini, ali uprkos tome vlada mišljenje da se on ne sme konzumirati sirov.
Zapravo, reč je o zabludi, jer u sirovom obliku krompir je vrlo zdrava i višestruko korisna namirnica.
Ono što jeste opasno jeste nezreo krompir zelene ili mestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao.
Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim delovima krompira. Ali, njega se možete lako rešiti tako da pre upotrebe uklonite delove ljuske s klicama i pozelenelu koru.
Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za lečenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razređenog sa malo vode, pola sata pre obroka.
U terapiji čira želudca i dvanaestopalačnog creva savetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata pre ručka i večere.
Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i kod lečenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških obolenja kao što je emfizem.
U poslednje vreme, krompir sve više dobija na važnosti kao bitno sredstvo u borbi protiv bolesti jetre i bubrega, ali i kod srčanih obolenja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, lumbaga, reume…
Konzumiranje soka od sirovog krompira odlično je sredstvo za jačanje imuniteta, a pomaže i pri uklanjaju učestalih glavobolja i menstrualnih bolova.
Takođe, ako se osećate slabo ili iscrpljeno, popijte ujutru i uveče sok napravljen od jednog srednjeg krompira, jedne šargarepe i jabuke – u roku od dve nedelje bićete u formi.
Ljuska krompira prirodno je sredstvo za detoksikaciju organizma i izvor mnogih nutrijenata (namirnica potrebnih organizmu za život i rast). Ako konzumirate krompir sa ljuskom, posebno sirov, unećete u organizam niz vrednih sastojaka, poput ugljenihidrata, belančevina, vitamina C i B6, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka.
Važno je imati na umu da se vitamin C gubi kuvanjem, što je velika šteta jer u sirovom krompiru srednje veličine (otprilike 150 g) ima čak 27 mg vitamina C, što čini 45 odsto preporučenog dnevnog unosa.
Krompir je veoma delotvoran u nezi problematične kože – osigurava čist i blistav ten, bez akni i mitisera.
Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičnim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i skroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje.
Ako se krompir izrenda i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, gladeći sitne bore. Takođe, pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mesta.
Priprema soka
Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira. Najprije dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene delove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete ga iscediti i u sokovniku). Sok uvek piti sveže napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru.
kucnilekar

RUSKI NARODNI LEK ZA ČIŠĆENJE JETRE

Predstavljamo vam ruski recept za ruski narodni lek  kojim pomoću grožđica možete očistiti svoju jetru.
U ljudskom organizmu jetra ima ulogu “tvornice krvi”, ujedno pomaže jačanju i stimulaciji probave u organizmu.
Ali, pažljivo kupujte grožđice. Ne kupujte žućkaste svetle grožđice. Organske grožđice koje su bez hemije i kvalitetne su one bez sjaja, naborane, ne previše mekane. One su tamno smeđe ili smeđe boje.
Recept:
Na 15 minuta u toploj vodi natopite pola čaše grožđica koje ćete nakon toga dobro isprati pod mlazom vode. Nakon što ste grožđice stavili u čašu napunite je prokuvanom vodom sobne temperature do vrha. I ostavite do sledećeg jutra. Na prazan želudac ujutru popijte napitak i pojedite grožđice. Na sat-dva lezite u krevetu i na desnu stranu stomaka stavite topli oblog.
Tokom mesec dana, odnosno 4 puta u mesecu, a dva puta godišnje ponavljate ovaj postupak u trajanju od  mesec dana.
kucnilekar

LEK ZA SRCE SA KUVANIM VINOM IZ 12. VEKA PO RECEPTU OPATICE VON BINGEN

Opatica i narodna iscjeljiteljka Hildegard von Bingen živjela je i djelovala u 12. vijeku kada još uvijek nije postojala organizovana medicina.
Njeni zapisi koji su ostali u obliku pisama poslužili su doktoru Gottfried Hertzku da prenese i napiše knjižicu pod nazivom “Tako liječi Bog” u kojem je između ostalih prenio recept opatice von Bingen za liječenje srčanih tegoba iz 12. Vijeka. Recept je vrijedan zapis narodnog i prirodnog liječenja iz doba kada nije bilo drugih metoda djelovanja na bolesti.  Recept je prenijela i preporučila i čuvena austrijska travarka Maria Treben. Kako kaže Dr Hertzka u svojoj knjizi ovaj recept “Vino za srce” polučio je velike uspjehe kod svih slabosti srca i srčanih oboljenja i zauzima istaknuto mjesto  u njegovoj ljekarskoj praksi.  Recept možete i sami lako pripremiti a svi sastojci su zdravi i potpuno prirodni:
  • 10 svježih stabljika peršuna
  • 1 litra čistog prirodnog vina (crno ili bijelo)
  • 2 kašike vinskog ocata
  • 300 grama prirodnog meda 
10 kompletnih stabljika peršuna operemo i stavimo u jednu litru prirodnog vina. U to dodamo dvije kašike vinskog sirćeta. Ovu smjesu kuhamo na slaboj vatri desetak minuta. Zbog sirćeta smjesa će se zapjeniti prilikom kuhanja pa budite oprezni. Nakon kuhanja skinemo sa vatre i dodamo 300 grama domaćeg meda. Smjesa se nakon umješanog meda vrati na laganu vatru i kuha još 4-5 minuta.
Skinite napitak sa vatre a prije toga pripremite stakle boce koje ćete dobro dezinfikovati  (alkoholom ili parom). Toplu smjesu procjedite i naspite u boce te dobro zatvorite. Napitak će stvarati talog što je normalno. Čuvena Marija Treben koja je također prenijela i preporučila recept dodaje da svakom na volju ostavlja da li će smjesu dodatno kuhati nakon dodavanja meda iz razloga što se u novije vrijeme ne preporučuje termička obrada meda.
Napitak se korisiti uzimanjem velike supene kašike po potrebi.
Dr Hertzka napisao je da se napitak koristi nakon što osjetite bilo kakve tegobe sa srcem: treperenje, probadanje, preskaknje, promjene usljed stresa ili vremena. Tada uzimajte napitak i to jednu, dvije, tri ili više kašika na dan prema jačini tegoba i one će nestati. Napitak se preporučuje ne samo kod blagih tegoba srca nego i kod ozbiljnih srčanih bolesti. Napitak je davao odlične rezultate i kod angine pectoris.  Napitak koristite svaki dan sve dok tegobe potpuno ne prestanu.  Za teže slučajeve napitak sa kuhanim vinom potrebno je uzimati i više mjeseci.
ZdravljeBEZdoktora

RECEPT: OVO SU DOMAĆI LEKOVI PROTIV HRKANJA

Čak 75 odsto ljudi pati od otežanog disanja tokom sna, što u nekim slučajevima može da izazove srčana oboljenja. Međutim, hrkanje ne pravi probleme samo osobama koje hrču, već i njihovim ukućanima remeti san. Predstavljamo vam nekoliko prirodnih preparata koji mogu umanjiti hrkanje.
Maslinovo uljeOno pomaže u mnogo čemu, i može vas takođe rešiti i hrkanja. Sve što vam je potrebno u ovom slučaju je kafena kašičica do dve maslinovog ulja. Kada ovo uradite, tkivo koje ometa protok vazduha i izaziva hrkanje je vlažnije i neće biti toliko trenja ni nezgodnog zvuka hrkanja. Zato uzmite par kašičica maslinovog ulja i to ponavljajte svake večeri pre spavanja.
Žalfija
Osim njenih blagotvornih uticaja na krvni pritisak i nivo šećera u krvi, žalfija je biljka koja ima i antiupalna dejstva. Vremenom, ona vas može potpuno spasiti hrkanja! Uzmite šaku listova žalfije, jabukovo sirće (par kafenih kašičica) i peškir. Skuvajte vodu, stavite lišće u nju, nagnite se i pokrijte glavu peškirom i udišite. Dodajte malo jabukovog sirćeta mirišljavu vodu.
Đumbir
Sve što vam je potrebno je par komada svežeg đumbira, velika šolja vode i par kašičica meda. Operite i nasecite đumbir, sipajte ga u šerpicu i dodajte vodu. Kuvajte 3 do 4 minuta, skinite sa vatre, prekrijte nečim i ostavite oko 5 minuta da stoji. Nakon toga dodajte med, dobro promešajte i popijte. Ovo možete piti 3 do 4 puta dnevno.
Beli lukZa ljutu hranu se veruje da može da pomogne u slučaju hrkanja, verovatno zato što takve namirnice suše nazalne kanale i smanjuju nagomilavanje sluzi koja može kasnije da blokira sinuse. Zato jedite beli luk neposredno pre spavanja.
Čaj od kopriveAko odlučite pak da pijete čaj od koprive i njime prekinete hrkanje, sve što vam je potrebno je jedna kašičica suvih listova koprive i šolja tople vode. U džezvu stavite koprivu, prelijte prokuvanom vodom i ostavite da stoji pet minuta. Nakon toga odmah popijte čaj. Tri ovakva čaja dnevno će vam biti od velike pomoći.
(stvarukusa)

ZELENA DIJETA: OČISTITE TELO OD OTROVA, SKINITE VIŠAK KILOGRAMA I REGULIŠITE HOLESTEROL

Zelena dijeta rađena je po principu lakto-vegetarijanske ishrane za one koji bi, pre svega, želeli da se očiste od otrova, a usput da skinu i koji kilogram.
S obzirom na to da je bogata dijetalnim vlaknima, ova dijeta ubrzava probavu i dodatno reguliše povišen holesterol. Osim toga, bogata je vitaminima i mineralima koji su neophodni za snažan imunološki sistem.
Namirnice na kojima se bazira zelena dijeta su povrće, voće, žitarice, krompir, nemasni sir i mleko. Mahunarke, poput pasulja, sočiva i soje se retko unose, a meso, jaja i riba, odnosno proteini su zabranjeni. To je i mana ovog režima ishrane, jer nizak unos proteina može da dovede do slabljenja imunološkog sistema i slabije sinteze ćelija. Zato je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre nego što se odlučite na ovu dijetu i da je ne primenjujete duže od tri dana.
Dan je najbolje započeti voćem, i to u obliku ceđenog voćnog soka bez šećera. Za doručak pojedite voće po izboru ili mešanu voćnu salatu. Voćna salata je odličan izbor i za međuobrok, a da bi ona bila još ukusnija možete je dodatno začiniti začinskim biljem, poput cimeta, nane ili muskatnog oraščića. Tokom prepodneva od hrane treba uzimati samo voće.
Tokom dijete se preporučuje unos žitarica, posebno ječma, prosa, kukuruza, heljde. Najbolje bi bilo da to budu integralne žitarice jer se kod njih zadržava spoljni omotač koji sadrži B vitamine, minerale i dijetalna vlakna.
Žitarice donose najviše energije u ovoj dijeti, kao i krompir (isključivo baren), a obe namirnice bi trebalo uzimati u svim glavnim obrocima.
Ručak je najbolje započeti sokom od svežeg povrća. Obavezno, u sklopu njega, poslužite kuvani integralni pirinač ili krompir. Možete ih kombinovati sa povrćem (kuvanim ili barenim) u neograničenoj količini. Za pripremu koristite samo vodu, bez ulja ili bilo kakvih drugih masnoća.
Svakog dana se, uz ručak, poslužite jednom velikom salatom od raznovrsnog povrća (po izboru). Ukusnu kombinaciju čine zelena salata, radič, paradajz, sveži krastavac, šargarepa, kupus koje možete dopuniti kriškom tosta ili integralnog hleba. Večeru takođe započnite svežim sokom od povrća.
Nemojte da zaboravite važnost svakodnevnog uzimanja svežeg voća. Vrlo zdravo je bobičasto voće, poput malina, kupina, borovnica, ribizli, a, osim njih, i višnje, jabuke, kruške, ananas, pomorandže, limun, mandarina, kivi. Kod banana budite oprezni jer sadrže više skroba, energije i kalorija od ostalog voća. Možete ih jesti, ali u umerenoj količini. Voće jedite samo, s tim što bi između voćke i drugog obroka trebalo da prođe minimalno pola sata.
Mleko i mlečne proizvode s manje masnoća (jogurt, kiselo mleko, kefir) takođe jedite samostalno kao zaseban obrok.
Ponekad se obrok može dopuniti svežim sirom ili nekom drugom vrstom nemasnog sira. Navedeno je dobro kombinovati sa povrćem, najbolje u obliku salata.
(Večernje Novosti)

Podijelite sa prijateljima: