utorak, 31. svibnja 2016.

SMANJITE OSEĆAJ NADUTOSTI I MUČNINE U STOMAKU POMOĆU OVE BILJKE

Artičoka se koristi kod poremećaja varenja, nadutosti, zastoja žuči, povećanog nivoa masti u krvi, kao blag diuretik, a utiče i na smanjenje količine uree u krvi.
Koristi se i kod obolenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca. Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, reguliše varenje i smanjuje osećaj nadutosti, mučnine u stomaku. Primenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u krvi.
Artičoka deluje na poremećaje varenja, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Poboljšanje nastaje posle primene u trajanju od 2 do 8 nedelja. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog holesterola i LDL holesterola (“loš holesterol”), kao i na odnos LDL:HDL (“loš” holesterol : ”dobar” holesterol) tokom primene od 6 do 12 nedelja.
Primena:
Kod poremećaja  varenja 320-640 mg ekstrakta lista artičoke 3 puta dnevno. Kod povećanog nivoa masti u krvi koriste se oko 1800 mg dnevno podeljeno u nekoliko doza.
Ne preporučuje se dojiljama, osobama sa oštećenjima jetre i bubrega. Artičoka stimuliše protok žuči, pa može dovesti do pokretanja postojećeg kamena u žuči. Stoga, artičoku ne treba koristiti kod opstrukcije žučnih puteva, kod postojećeg peska ili kamena u žuči.
Artičoka može izazvati alergiju, a povećan rizik je kod osoba koje su alergične na biljke iz familije glavočika (kamilica, neven, ehinacea).
kucnilekar

ČUDOTVORNO ULJE KOJE OTKLANJA BOLOVE U LEĐIMA I ZGLOBOVIMA: STARA RUSKA METODA LEČENJA!

Alternativna medicina ima rješenje za gotovo sve zdravstvene probleme, pa tako i za bolove u leđima i zglobovima, koji su najčešća boljka današnjice, zbog dugog sjedenja i fizičke neaktivnosti.
Umjesto stalnog posezanja za analgeticima, ovaj prirodni lijek može pomoći da zdrave zglobove održavate u dobrom stanju, da smanjite bolove i istovremeno će otkloniti mnoge probleme koje prate ove nesnosne tegobe.

Recept za ulje za bolne zglobove i leđa

Sastojci:
300-400 gr češnjaka
1 litra kvalitetnog nerafiniranog biljnog ulja (maslinovo, suncokretovo …)
Postupak:
Očistite 300-400 gr češnjaka i sitno ga isjeckajte. Staviti ga u staklenku zapremnine oko 2 litre i preliti ga s 1 litrom ulja. Zatvoriti poklopcem i ostaviti teglu na tamno mjesto na sobnoj temperaturi.
Potrebni je da odstoji 2 tjedna, a ne zaboravite i da svakodnevno mućkate sadržaj tegle. Na kraju ćete dobiti ulje češnjaka, koje trebate procijediti kroz 3-4 sloja gaze ili dva puta kroz sitnu plastičnu cjediljku.
Kako upotrebljavati:
Ulje se utrljava na bolna mjesta, na primjer u donji dio leđa (križa) kod osteohondroze, bolova u leđima ili u bolne zglobove na rukama i nogama kod artroze.
Pokriva se najlonskom vrećicom i utopljava preko noći (na ruke – rukavice, na noge – čarape).
Već poslije prvih par dana osjeća se olakšanje, obnavlja se pokretljivost zglobova i što je najvažnije smanjuju se bolovi.
Češnjak poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima pa samim tim pomaže uspostavljanju njihovih funkcija.
Terapija ovim domaćim uljem bi trebala trajati dva mjeseca.
Kod proširenih vena:
Ulje češnjaka blago se utrljava u proširene vene, umotava se zavojem ili nekom tkaninom. Tretman se radi navečer i ostavlja se preko noći. Ujutro, oprati noge.
uspesnazena

NARODNI LEK PROTIV EŠERIHIJE KOLI I DRUGIH BAKTERIJA

Eserihija koli normalan je stanovnik debelog crijeva. Tu je locirana u našem organizmu , čak i korisna jer spriječava razmožavanje drugih patogenih bakterija.
Problem koji se često dešava je da se pojavi na drugim mjestima u organizmu i  jako je teško izliječiti. Najčešće se pojavljuje u mokraćnim kanalima gdje izaziva upale koje mogu postati hronične ukoliko se ne liječe. Mokraćni kanali nisu jedino mjesto  jer se eserihija može izazvati infekcije , upale i druge probleme i u probavnom traktu a bilo je slučajeva konjuktivitisa izazvanih eserihijom koli.
Moderna medicina ima polovičan uspijeh u liječenju urinarnih infekcija izazvanih ovom bakterijom. Zbog otpornosti ove bakterije i njene sposobnosti da mutira doktori prepisuju sve jače antibiotike koji uglavnom unište i dobre bakterije, a kod žena i vaginalnu floru gdje se zbog toga javi nova infekcija. I tako sve u krug.
Postoje slučajevi pokušaja liječenja ove bakterije antibioticima koji su trajali čak  5 i više godina.
U narodu postoji nekoliko lijekova kojima možete pokušati riješiti ovaj problem. Lijek koji vam predstavljamo po našim saznanjima daje dobre rezultate podjednako kod djece i odraslih.
Za lijek su vam potrebni: 
-       Bijelo domaće vino 1 l (domaće kako bi bilo bez hemikalija i dodataka)
-       3-4 grančice ruzmarina (najbolje ako ima mladih izdanaka na sebi)
-       bijeli luk (češnjak) 2 glavice (bar 10 česna)
Bijeli luk isjećete na sitne komadiće, dodate u vino i ubacite ruzmarin. 
Ostavite da sve odstoji u staklenoj boci 10 dana na sobnoj temparaturi. Povremeno promućkate bocu.  Nakon toga možete početi koristiti napitak. Nakon što otvorite ponovo bocu poslije stajanja držite je u frižrideru. Odrasli koriste 1 supenu kašiku a djeca jednu čajnu kašikicu svako jutro na prazan stomak.
Napitak se uzima 40 dana nakon čega se pravi pauza a nalazi bi trebali pokazati da su bakterije nestale iz urinarnog trakta. Ruzmarin odlično djeluje i protiv drugih bakterija te ukoliko ne možete da se riješite drugih vrsta upornih bakterija možete probati sa ovim lijekom. Postoje pozitivna iskustva u tretiranju stafilokoka, streptokoka al i kandide.
Molimo vas da podijelite ovaj tekst na facebooku sa svojim prijateljima kojima je možda potreban.
ZdravljeBEZdoktora

ELIKSIR I SUPER LEK IZ 15. VEKA – ŠVEDSKA GRANČICA (UPUTSTVO I INSTRUKCIJE)

Da li  ste čuli za švedsku grančicu. Izraz se ne odnosi na neko posebno drvo ili biljku nego se radi o nazivu tradicionalnog biljnog eliksira koji je osmislio švajcarski narodni ljekar  Paracelsus u 15. vijeku a ponovo otkrio i unaprijedio čuveni švedski  ljekar dr Klaus Samst u 18. Vijeku, po čemu je lijek i dobio ime.
Za razliku od mnogih drugih sličnih drevnih lijekova švedska grančica primjenjuje se i dan danas svuda u svijetu i možete je čak kupiti u većini modernih apoteka. Zanimljivo je naglasiti da je Dr Samst živio čak 104 godine a rukopis i recept eliksira švedska grančica pronađeni su nakon njegove smrti u njegovim spisima. Ovdje ćemo vas upoznati sa originalnim receptom švedske grančice i sastojcima koji su potrebni te pokušati pomenuti barem jedan dio mnogobrojnih oboljenja i tegoba koje možete tretirati sa ovim sjajnim eliksirom.
Švedska grančica sastoji se od više jako ljekovitih biljaka a sam eliksir izemeđu ostalog može se primjenjivati za problema sa: vrtoglavicom, grčevima u želudcu, zuboboljom, zatvorom, bolovima u ušima, tegobama sa matericom, hemoroidima, tuberkolozom, groznicom, ranama, ožiljcima po tijelu, apetitom, slabokrvnošću, reumatskim bolovima, kurijim očima, drhtanjem ruku i nogu, različitim infekcijama, problemima sa bubrezima, jetrom, žuči.. itd. Zaista je teško pobrojati sve primjene za koje je oporobana švedska grančica. Na kraju teksta u posebnom linku možete vidjeti  izvorni prijevod rukopisa i namjena eliksira švedska grančica i njegove primjene a spisak je zaista dug i obiman.
Što se tiče samo načina spravljanja eliksira to će možda u ovim našim modernim vremenima mnogima biti problem jer neće moći nabaviti sve sastojke ali ako to I bude slučaj u većini apoteka ili specijalizovanih prodavnica za bilje i dodatke prehrani možete pronaći već pripremljene sastojke za eliksir ili već gotov eliksir. Ukoliko se odlučite da sami napravite švedsku grančicu ovo su potrebni sastojci:
  • 10 g aloje  (kao zamjena može korijen gorčaca ili pelinov prah) 
  • 5 g myrhe ili rujevine
  • 0,2  g šafrana
  • 10 g seninih listova
  • 10 g kanfora
  • 10 g korijenja rabarbare
  • 10 g podanka kurkume (turmerika)
  • 10 g mane (smola crnog jasena)
  • 10 g venecijanskog terijaka
  • 5 g korijenja vilinog sita (carlina acaulis)
  • 10 g korijenja anđelike
Sve sastojke stavimo u dvolitrenu staklenu teglu i prelijemo sa 1,5 litara rakije (jačine 35-40%)  te teglu zatvorimo i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini nekog drugog izvora topline. Smjesu svaki dan treba protresti. Nakon 14 dana napunimo malu flašicu od 2 dcl i koristimo švedsku grančicu a ostatak a ostatk držimo i dalje u velikoj tegli sa svim sastojcima. Što sastojci duže stoje to bolje.
Način upotrebe - unutarašnja upotreba
Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo ujutro i navečer po jednu čajnu kašikicu razrijeđenih kapi. Kod raznovrsnih bolesti slobodno uzimamo po tri razrijeđene kašikice. Kod zloćudnih oboljenja uzimamo dvije do tri kašikice dnevno ovako: po jednu kašiku kapi razrijeđenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdijeljenog na dva dijela, a uzima se pola sata prije svakog jela i pola sata nakon jela.
Oblozi iz mješavine švedskog bilja
Oblozi se koriste za različite otekline. Komadić vate ili krpu, namočimo švedskom grenčicom i položimo na bolesno mjesto, kojeg smo prije toga namazali nekom masti. Preko toga stavimo plastičnu foliju, da se ne uprlja odjeća. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem. Oblog pustimo djelovati dva do četiri sata, ovisno o bolesti. Ako pacijentu ne smeta, slobodno ostavimo oblog preko noći. Stoga preporučujemo da potražite sastojke i napravite obavezno švedsku grančicu ili potražite u svojoj apoteci gotovu smjesu biljaka ili sam eliksir.
ZdravljeBEzdoktora

BLAGODETI ČAJA OD PERŠUNA

Peršun se već vijekovima sem kao začin koristi i kao lijek. Porijeklo peršuna je Bliski istok odakle se raširio po Evropi i Americi.
Osnovna upotreba peršuna, sem korištenja kao začin, bila je izbacivanje vode i detoksifikacija tijela. U srednjem vijeku korišten je za oporavak i osvježenje nakon noći punih vina i masne hrane.
Čaj od peršuna korišten je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije te kao lijek za vraćanje materice u normalan položaj nakon poroda. Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege. Čaj od peršuna spriječava absorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktčki vrši njihovo čišćenje.
Ovaj čaj treba pit i pri infekcijama mokraćnog mjehura kao i pri pojavi kamena u bubregu. Čaj od peršuna spominje se i pri prevenciji i liječenju raka debelog crijeva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.
Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje.
Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korištenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete od visokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje. 
Čaj možete koristiti i za smirenje crijeva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti.
Peršun je bogat  željezom pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije.
Jedna od jednostvanih a vrlo efikasnih namjena peršuna je prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svježeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate bijeli i crveni luk čij miris želite neutralisati.
persun cajPeršun uspjeva svuda a možete ga lako uzgojiti čak i u saksiji u svome domu te uvijek imati svježu biljku pri ruci. Čak i zimi možete kupiti sjeme u sjemenari , posaditi ga u dublju saksiju i biljka će izrasti za par sedmica na svijetlom mjestu.
Čaj od peršuna pravi se tako što se svjež ili osušen peršun u količini dvije velike kašike doda u  vrelu vodu. Peršun treba odstojati 5-10 minuta u vodi nakon čega se izvadi. U čaj se kada se ohladi nacjedi par kapi limuna i doda kašikica meda po želji.
Čaj možete piti kada god poželite a za već navedene tegobe trebate ga koristiti dva puta dnevno. Čaj od peršuna izazvaće pojačano mokrenje te se ne preporučuje pred samo spavanje kako se ne biste budili zbog toga.
Trudnice ne bi trebale piti čaj od peršuna zbog mogućeg štetnog hormonalnog uticaja. Peršun možete upotrijebiti i za smirenje živaca odnosno opštu nervozu. Potrebno je da uzmete korijen i lišće svježe biljke, isjeckate ih što sitnije i pomješate sa bagremovim medom. Smjesa treba odstojati 7 dana nakon čega se uzima po jedna supena kašika pred spavanje.
Zdravlje BEZ doktora

NARODNI LEK: POBEDITE ZA 10 SEDMICA ANEMIJU, OJAČAJTE IMUNI SISTEM I OPŠTE ZDRAVLJE

Osnovni simptomi anemije su blijedoća, slabost, umor, glavobolje, slaba probava, pomanjkanje apetita, vrtoglavica, crnilo pred očima itd.
Donosimo vam relativno jednostavan narodni lijek protiv anemije , iscrpljenosti i umora te za opšte ječanje organizma. Posebno se preporučuje slabijim i iscrpljenim  ljudim te onima koji su preboljeli bolesti ili imali operacije. Preporučujemo ga i svim ostalim ljudima koji su u današnje doba stresa, napornog rada, slabog spavanja i nezdrave ishrane hronično umorni i iscrpljeni i malokrvni. Lijek je baziran na mednoj kuri u kombinaciji sa čajem za jačanje i čišćenje  krvi.
Za korištenje terapije potrebni su vam:
-        kopriva (svježa ili osušena)
-        bokvica (svježa ili osušena)
-        kunica ili stolisnik (svježa ili osušena)
-        svjež limun
-        Tegla provjereno prirodnog meda (livadski ili planinski)
Procedura se sastoji u svakodnevnom pravljenju čaja od navedenih biljaka koji se pije sa medom po posebnom režimu koji je naveden u nastavku:
I sedmicu pijete po šoljicu čaja od tri nabrojane biljke i stavljate po pola čajne kašikice meda u ohlađen čaj tri puta na dan prije jela na pola sata.
II sedmicu pijete po šoljicu čaja od tri nabrojane biljke i stavljate po cijelu čajnu kašikicu meda u ohlađen čaj tri puta na dan prije jela na pola sata.
III sedmicu pijete po šoljicu čaja od tri nabrojane biljke i stavljate po jednu i pol čajnu kašikicu meda u ohlađen čaj tri puta na dan prije jela na pola sata.
IV-VII  sedmicu pijete po šoljicu čaja od tri nabrojane biljke i stavljate po dvije čajne kašikice meda u ohlađen čaj tri puta na dan prije jela na pola sata.
 VIII sedmicu pijete po šoljicu čaja od tri nabrojane biljke i stavljate po jednu i pol čajnu kašikicu meda u ohlađen čaj tri puta na dan prije jela na pola sata.
 IX sedmicu pijete po šoljicu čaja od tri nabrojane biljke i stavljate po cijelu čajnu kašikicu meda u ohlađen čaj tri puta na dan prije jela na pola sata.
 X  sedmicu pijete po šoljicu čaja od tri nabrojane biljke i stavljate po pola čajne kašikice meda u ohlađen čaj tri puta na dan prije jela na pola sata.
Čaj se pravi sa 2 supene kašike osušenih ili svježih biljaka sa pola litre vode, ohladi se a zatim se doda med kako je nevedeno, nakapa se malo svježeg limuna i popije se na barem pola sata prije jela, odnosno na prazan želudac. Možete ujutro napraviti ovaj čaj u količini od pola litra i popiti na ga 3 dijela pred obroke sa navedenom dozom meda. Tretman traje 10 sedmica i ukoliko ga se budete dosljedno pridržavali možete osjetiti opšte poboljšnje  zdravlja. Tretman je osim čišćenja i jačanja krvne slike koristan i za zdravlje i jačanje pluća , te iskašljavanje, kao antiuplano sredstvo i kao sredstvo za poboljšanje probave i kompletnog crijevnog trakta. Tretman će ojačati vaš imuni system i pročistiti većinu unutrašnjih organa.
ZdravljeBEZdoktora

SIRUP OD LOVORA NAJDELOTVORNIJI PROTIV UPORNOG KAŠLJA

Ovaj sirup je toliko ukusan da ga možete piti i iz čistog užitka.


Lovor mu daje poseban ukus i ton slatkoće i gorčine, limun mu dodaje svoju posebnost kiselosti, a šećer je onaj koji “povezuje” ove sastojke i s vodom ih nosi kroz telo.
Sastojci:
  • 6 listova lovora
  • 2,5 dcl vode
  • 6 kašika šećera (smeđi)
  • 1 limun
Priprema:
Prokuvajte vodu, dodajte lovor i kuvajte poklopljeno od 6 do 10 minuta. Izvadite listove lovora, sipajte u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa dodajte šećer i iscedite limun. Dobro promešajte i sačekajte da se sav šećer istopi.
Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvi dan možete uzimati po kašičicu uvek kada se javljaju intenzivni napadi kašlja.
kucnilekar

SMESA MLADOG SIRA, LANENOG ULJA I SEMENA U LEČENJU NAJTEŽIH BOLESTI - PROTOKOL DR BUDWIG

Ovdje ćemo vas upoznati sa jednim od najcjenjenih nemedicinskih protokola na svijetu koji je osmišljen za liječenje natežih oboljenja a posebno tumora. 
Radi se od proteinsko-uljnom protokolu koji je osmislila njemačka doktorica biohemije Johanne Budwig . Protokol se sastoji od konzumiranja smjese sastavljene od mladog sira, lanenih sjemenki i ulja, te preporuka koje vrstu hrane treba jesti a koje obavezno izbjegavati uz korištenje smjese. Protokol je vrlo priznat i jako uspješan u liječenju najtežih bolesti a primjenjuje se doslovno  širom planete zemlje, posebno u zapadnoj civilizaciji. Za ovu metodu može se reći da je vjerovatno najuspješniji i najrašireniji alternativni način liječenja tumora i drugih oboljenja koji ne uključuje hemikalije i  lijekove a osmilšljen je od strane  jednog doktora biohemije.
Protokol je razvijen u cilju liječenja većine vrsta raka ali je uspješno korišten i kod degenerativnih bolesti, artritisa, dijabetesa, visokog pritiska, multiple skleroze, srčanih oboljenja, psorijaze ili i drugih oboljenja i stanja. Dr Budwig, njene kolege i sljedbenici tvrdili su da su imali veliki broj slučajeva smanjenja i potpune regresije rezličitih vrsta raka.
Sada kada vjerovatno imamo vašu pažnju preći ćemo na konkretne sastojke i način pravljenja i konzumiranja:  
SASTOJCI JEDNODEVNE DOZE SMJESE ZA TEŽE OBOLJELE:
-        6 supenih kašika lanenog ulja
-      12 supenih kašika mladog kravljeg sira
-        4 supene kašike sirovog sjemena lana
Pomješajte sir i ulje u posudu i umutite štapnim ili običnim mikserom 1-2 minute dok ne dobijete jednoličnu pjenastu masu u kojoj se ne nazire ulje. Potom sameljite sjemenke lana u mlinu za kafu u trajanju od 10-15 sekundi. Dodajte sjemenke u smjesu sira i ulja i sve opet dobro promješajte. Na kraju možete ali ne morate dodati kašiku domaćeg sirovog meda.
Umutite  još jednom sve zajedno. Smjesu trebate pojesti isključivo svježe napravljenu u roku od maksimalno 15 minuta od mješanja. Sjemenke lana uvijek  sameljite prije mješanja , nemojte ih mljeti unaprijed niti kupovati samljevene jer dolazi do oksidacije i gubitka upotrebne vrijednosti.
Za lakše slučajeve i oboljenja i preventivnu upotrebu koristi se pola navedene  doze na dan. Smjesa se koristi svaki dan a kod težih oblika bolesti koristi se trajno odnosno doživotno.
U smjesu možete slobodno dodati ako vem je lakše sve vrste sirovog povrća ili voća ili sirove orašaste plodove.
Hladno prešano ulje lana možete pronači u većini supermarket i prodavnica zdrave hrane a po njegovom otvaranju važno je da ga držite u frižrideru jer je jako kvarljivo.
U pojedinim slučajevima na početku primjene dolazi do lakše vrtoglavice kod nekih pacijenata a u tom slučaku se preporučuje prvih nekoliko dana konzumiranje svježeg čaja od mente koji će poništiti pojavu vrtoglavice.
Protokol podrazumjeva dozvoljenu i zabranjenu hranu i piće prvenstveno za oboljele od raka:
Dozvoljene  i preporučene stavke
Stevia kao zaslađivač, sirovi domaći med, datule, smokve, bobičasto voće
  • Sve biljke i povrće bez dodataka, sirovo ili sušeno, može i zamrznuto
  • Svi orašasti plodovi ali sirovi neprženi sem kikirikija
  • Sirov i neprocesiran kakao i nezaslađeno kokosovo mlijeko
  • Svi čajevi
  • Sve vrste integralnog brašna
  • Kiseli krastavci i ostale isključivo prirodno kiseljene namirnice  bez konzervansa
  • Sve vrste voće bez vještačkog šećera
  • Maslinovo i druga hlado prešana ulja , nerafinirana
  • Nemasni sirevi
  • Izlaganje suncu kad god je moguće ali ne naravno ne ljetnom i jakom nego jutarnjem i večernjem uz što više kretanja
  • 2-3 litra vode na dan
  • Umjereno ili malo piletina i puretina (domaća) i plave vrste ribe
Šta izbjegavati
Hidrogenizirane masnoće i rafinirana ulja
  • Životinjske masnoće
  • Meso posebno sve vrste svinjskog kao i sve ostale vrste crvenog mesa
  • Morski plodovi (rakovi, šrimpovi i sve vrste riba sa tvrdom ljušturom)
  • Bijeli hljeb i sve tjestenine od bijelog brašna strogo su zabranjene
  • Sladoledi i punomasni mliječni proizvodi
  • Šećer i slični jako zaslađeni proizvodi strogo su zabranjeni
  • Sva jako procesirana i konzervirana hrana
  • Svi hemijski proizvodi za domaćinstvo (koristiti sirće i sodu bikarbonu za čišćenje)
  • Zabranjeno je korisiti mikrovalnu, teflonsko i aluminijumsko posuđe, korisititi samo  poreculnsko, nerđajući čelik, vatrostalno staklo i sl.
DR BUDWINGOvaj spisak nekih od dozvoljenih i zabranjenih stavki za korištenje u protokolu prvenstveno se odnosi na oboljele od raka ali je vrlo koristan vodič i za zdrave ljude u prevenciji raka i drugih teških bolesti.
U ovom tekstu zbog obima nismo u stanju ići u detaljnije načine i korištenje hrane ali u linkovima koje donopsimo na kraju teksta kao i na mnogim stranicama i forumima  na internetu možete pronaći mnoštvo uputa i knjiga kako i šta koristiti.
Mnogobrojni su pacijenti na svim kontinentima koji tvrde da su se izliječili i izvršili regresiju raka i drugih teških oboljenja koristeći protokol Dr Budwig. Također možete pronaći i mnogobrojne forume na internet u kojima hiljade pacijenata na ličnim primjerima iznosi detalje primjene i uspjeha ovoga protokola. Kako su svi predloženi sastojci vrlo zdravi i potpuno neškodljivi toplo preporučujemo svim zainteresovanim da informišu o detaljima i eventualnoj primjene protokol ove njemačke doktorice biohemije  koja je umrla 2003. Godine  u svojoj 96. godini starosti.
Molimo vas da preporučite ovaj tekst putem Facebooka kako bi što više ljudi saznalo i eventualno primjenilo protokol Dr Budwig.
 ZdravljeBEZdoktora

NAJBOLJI PRIRODNI LEK-NAPITAK NAŠIH PRABAKA – LEK ZA SVE (UPUTSTVO I RECEPT)

Vijekovima, od kako postoji proizvodnja mlijeka i sira, među narodom postoji upotreba surutke.
Surutka je nus produkt koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovano industrijski proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina dvadesteog vijeka. Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lijek.
Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vijekovima je da je surutka najbolji prirodni lijek za jetru.
Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usljed virusnih oboljenja (hepatitis, žutica ), jetru koja je natečena, te posebno jetru opterećenu pretjeranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Surutka pospješuje obnovu jetre. Terapija surutkom provodi se u dužem vremenskom period tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre a po mogućnosti i  više surutke. Surutka će doprinjeti regeneraciji, čišćenju, i oporavku oboljele jetre ako se uporno i redovno koristi. Naravno jako je bitno da se prestane sa štetnim djelovanjem i ishranom koji nastavljaju uništavati jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i procesirana hrana i druge štetne materije. Uz surutku za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.
Surutka može pomoći i pri mršanju jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija.
U sirutki ostaju najbolji i najvrijedniji sastojci mlijeka i to vitamini  B i E , minerali i mliječni šećeri koji su zaslužni za izgradnju finih i nježnih veza u mozgu.
Ono što nam je u zadnje vrijeme svima zajedniča osobina je da se nalazimo pod stresom. Surutka je idalan napitak za ovaj problem. Razlog je da u našem tijelu izaziva lučenje seratonina (hormone zadovoljstva) od kojeg ćete se osjećati dobro.
Surutka se preporučuje i za stalni osjećaj umora, posebno proljetni kao i  za grčeve i bolove u mišićima usljed fizičkih napora. Surutka spriječava ostepoprozu, skida naslage na zubima i  prevenira karijes. Pored ovih blagodeti surutka se već desetljećima, kao efikasan narodni lijek, preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje nikako ne mogu da iskontrolišu lijekovima i ishranom. Gotovo kod svih ljudi potpuno reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovitog korištenja.
Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se sirutka koristi kao prirodni izvor aminokiselina koji se metabolizuju u mišićnom tkivu pri vježbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vježbama (body building, aerobic i sl.) bolje i brže će uspostaviti mišićnu masu ali i oporaviti svoje tijelo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju protenihi u prahu na bazi surutke namjenjeni body builderima.
Ovdje se ni izbliza ne završava lista blagodeti surutke. Ukoliko imate problem sa nadutosti, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili hroničnom upalom crijeva potrebno je da posegnete za redovnom upotrebom surutke.
Istraživanja su pokazala  da surutka sadrži imunoglobuline i laktoferin u  koji igraju značajnu ulogu u spriječavanju upala u kompletnom organizmu. Unutrašnje upale su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.    
Surutka podiže imunitet organizma i jača opštu otpornost i zato se nalazi u formulama većine novih sportskih i imunoloških dodataka ishrani,  te kao osnovica formula za ishranu beba.
Nova zapadna istraživanja pokazala su da surutka ima značajnu ulogu u zaštiti, zdravlju i regeneraciji kompletnih crijeva a posebno debelog crijeva.
Surutka je potpuno bezbjedan, blag i prirodan napitak kojeg bez bojazni možete koristiti. Kako sadrži i žive bakterije u nekim slučajevima može izazvati dijareju ukoliko se zaista pretjera u količini a što je rijedak slučaj.  Jedino je osobe alergične na mliječne proizvode trebaju izbjegavati.
Mi vam preporučujemo upotrebu od 0,5 litara do maksimalno jednog litra na dan ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro ali nećete pogriješiti ako je budete popili u više navrata tokom dana. Domaću surutku možete naći na većini tržnica i pijaca kod prodavaca mliječnih proizvoda te u većini supermarketa na odjeljenjima mliječnih proizvoda. Mnogi se odlučuju i za pravljenje surutke kod svojih domova.  Postoji više recepata za to  a mi vam donosimo  sljedeće:
1 litar svježeg mlijeka zagrijete u posudi na štednjaku da ne provri. U to dodate iscjeđeni sok od jednog ili dva  limuna i mješajte a ubrzo ćete primjetiti da se formira sir i tekućina. Ta tekućina je surutka. Procjedite kroz gazu ili sitnu cjediljku i dobili ste sir i surutku.
Alternativno litru svježeg  kravljeg ili kozijeg mlijeka ostavite da prokuva te da kuva na nižoj temparaturi nekoliko minuta. Nakon toga  umjesto soka od limuna dodajte pola litre kiselog mlijeka ili jogurta i mješate dok se ne počne odvajati sir.  Ostavite da malo odstoji te procjedite čime dobijate mladi sir i surutku.
Surutka sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija. Podjelite ova saznaja sa prijateljima putem Facebooka.
ZdravljeBEZdoktora

TAJNA KINESKIH TRAVARA: RECEPT ZA NAPITAK KOJI ĆE VAM VRATITI ZDRAVLJE

Ovaj napitak treba konzumirati tri meseca, a zdravlje se momentalno popravlja.
Napitak od cvekle, šargarepe i jabuke eliminiše loše ćelije u organizmu i usporava njihov rast. Treba ga konzumirati tri meseca, a zdravlje se momentalno popravlja.
Za njegovu pripremu potrebno je: pola veće ili jedna manja cvekla, dve šargarepe i jedna jabuka.
Priprema napitka:
Iseckati na kriške cveklu, šargarepe i jabuku. Uz pomoć sokovnika, iscediti sok iz cvekle. Ostaviti da odstoji sat vremena u staklenoj čaši u frižideru. Nakon toga, dodati isceđen sok od šargarepe i jabuke. Konzumirati 30-40 minuta pre doručka.
OVDE saznajte kako se prave tri osvežavajuća napitka za detoksikaciju, bolju krvnu sliku i jači imunitet.
Važno: ne mešati sve komponente odjednom. Prvo se priprema sok od cvekle, koji mora da odstoji neko vreme u frižideru u otvorenom staklenom sudu. Na taj način se eliminišu neke štetne supstance cvekle, koje mogu izazvati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu. Kada ove supstance dođu u reakciju sa kiseonikom – gube svoja svojstva i ne izazivaju nuspojave.
Ovaj čudesan napitak je veoma efikasan kod sledećih oboljenja:
- Preventiva razvoja ćelija raka.
- Sprečavanje oboljenja jetre, bubrega, pankreasa, kao i pomoć u izlečenju čira.
- Ojačava imuni sistem, eliminiše toksine, poboljšava rad creva.
- Eliminiše loš zadah iz usta.
- Smanjuje menstrualne bolove.
- Pojačava sadržaj eritrocita u krvi i smanjuje nivo holesterola.
- Snižava pritisak i normalizuje stanje krvnih sudova.
- Koristan je kod hipoterioze – tiroidne bolesti, uzrokovanom nedostatkom joda u organizmu.
- Poboljšava ten i podmlađuje, koža postaje zdrava i blistava.
- Veoma je efikasan za gubitak suvišnih kilograma.
Kontraindikacije: urolitijaza, dijabetes, bolesti gastrointestinalnog trakta, dijareja.
(uspesnazena)

STARI RUSKI RECEPT ZA ČIŠĆENJE KRVI SA SEMENKAMA SUNCOKRETA

Isprobajte stari, narodni ruski recept za čišćenje krvi.


Alternativni liječnici preporučuju ga za sve probleme s cirkulacijom – osjećaj hladnoće, umor, trnce u rukama i nogama i sl.
Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima i mineralima, osobito vitaminima E i B1.
Uz poboljšanje cirkulacije, pomažu cijelom tijelu – kosi, očima, jetri, kostima i mišićima. Snižavaju kolesterol i djeluju u prevenciji raka.
Zahvaljujući antioksidativnim sastojcima, ublažavaju upale.
Ujedno,  sjemenke suncokreta izvrstan su prirodni sedativ.
Sastojci: 
  • 1 mala šalica svježih sjemenki suncokreta
  • ½ l vode
Priprema: 
Sjemenke prelijte s pola litre uzavrele vode i ostavite da odstoji 2 sata. Držite poklopljeno.
Čaj pijte natašte, svakog jutra, po jednu čašu i uživajte u blagodatima ovog starinskog napitka.
Izvor: alternativa-za-vas

KVAS OD CIKLE – NAJBOLJI RUSKI RECEPT ZA SVE BOLESTI: SPAŠAVA I NAKON HEMOTERAPIJE I LEKOVA!

Kvas je tradicionalni ruski recept fermentiranog napitka koji je vrlo koristan, a sadrži komponente koje aktiviraju rad jetre, bubrega i crijeva. Dobiva se fermentacijom starog kruha i /ili cikle.
Rezultati nekih medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje kvasa od cikle onemogućuje razvoj malignih tumora, čisti jetru i organizam od toksina i drugih “otpada”, otklanja opstipaciju i druge probleme s crijevima.
Ruska tradicionalna medicina smatra kvas od cikle najboljim nemedicinskim lijekom za hipertenziju, jer normalizira krvni tlak (smanuje ga) na duži vremenski period, koristan je i kod ateroskleroze.
Ja sam kvas od cikle, po ovom receptu, koristila za čišćenje jetre (nakon agresivne kemoterapije). Proces pripreme nije težak, dostupan je svakome.

Kvas od cikle – recept:

Za pripremu ljekovitog kvasa od cikle bit će potrebno:
Sastojci:
- Staklena tegla od 3 litre (još bolje je glinena posuda, ako imate)
– 700 gr sirove oguljene cikle
– 2 žlice brašna ili 2 komada starijeg raženog ili crnog kruha
– 200 gr šećera (može i med ili neki po želji zaslađivač)
– 100 gr grožđica
Priprema:
- Uzeti svježu opranu ciklu, oguliti i isjeći je na kockice ili tanke kriškice i poslagati u čistu teglu
- Dodati grožđice, 2 žlice brašna i 200 gr šećera
- Staklenku napuniti hladnom prokuhanom vodom i promiješati (neki stavljaju vodu od kiselog kupusa ili sirutku)
- Staklenku pritvoriti plastičnim poklopcem ili još bolje umotati duplom gazom (da vaš kvas “diše”) i ostaviti na toplom mjestu na 6-7 dana da fermentira
- Dva puta dnevno miješati sadržaj staklenke i po potrebi skidati pjenu
- Nakon 7 dana smjesu dobro procijedite kroz gazu i dobit ćete kvas od cikle. Bacite ostatak.
Okus je blago kiseo, slankast i zemljan, tijelu ugodan, odlično alkalizira krv.
Konzumacija i čuvanje:
Piti po 3-4 jušne žlice 3 puta dnevno prije obroka.
Popijte sav vaš kvas i na tome se završava prva kura čišćenja jetre.
Napravite pauzu od 3 mjeseca i ponovite tretman.
Opet pauza 3 mjeseca i tretman ponovite treći put.
Nakon godinu dana vaša jetra biće potpuno čista!
Kvas čuvati u hladnjaku.
Moguća je pojava rijetke stolice. Organizam se čisti, zato su prisutne blage popratne reakcije.
O metodi:
Ovu metodu primjenjuju liječnici u nekim bolnicama u Kijevu i Lugansku, jer je pokazala odlične rezultate ne samo za čišćenje jetre, nego i cijelog organizma. I kao odlično sredstvo za hipertenziju i aterosklerozu.
Poslije prve popijene staklenke kvasa kod mene se stabilizirao tlak. Kada preporučujem kvas od cikle po ovom receptu prijateljima, upozoravam ih na to da prilikom čišćenja mogu krenuti pijesak i sitni kamenčići iz bubrega. Inače, ovaj kvas od cikle vrlo dobro čisti jetru i bubrege.
Kontraindikacije:
Kvas nije preporučljiv za one koje imaju bolesne bubrege, probleme s gastrointestinalnim traktom u akutnoj fazi i gihtom. U ovom slučaju nužna je konzultacija liječnika. Morate biti pažljivi ako imate nizak tlak.
uspesnazena

RECEPTI NARODI SVETA: EVO KAKO SE ONI NOSE SA MAMURLUKOM

Postoje brojni i različiti recepti protiv mamurluka, a oni se naročito razlikuju u različitim kulturama.
Tako se u Rusiji savetuje odlazak u saunu, dok je u Mongoliji čest recept konzumiranje soka od paradajza. Škoti smatraju da je protiv mamurluka najbolji „crni puding“, tj. životinjska krv, skuvana i pretvorena u kobasicu.
Poljaci veruju u ispijanje vode iz kiselih krastavaca, dok Portorikanci koriste drugu namirnicu – limetu. Međutim, oni je ne jedu niti piju, već njen sok već njen utrljavaju u kožu.
U Las Vegasu se, s druge strane, primenjuju mešto savremenije metode, pa tako postoji autobus nazvan „Raj za mamurne“, u kojem se mogu dobiti svi potrebni vitamini i nadoknaditi izgubljena tečnost.
U Peruu se protiv mamurluka pravi supa koja “diže iz mrtvih“, a njen tajni sastojak je biber. Na Siciliji konzumiraju tzv. pizzle, odnosno sušeni penis bika.
Korejci smatraju da je najbolji lek za mamurluk goveđa supa s usirenom goveđom krvlju, a u Namibiji preporučuju ispijanje bivoljeg mleka s rumom i likerom.
S obzirom na to koliko su poznati po konzumiranju većih količina viskija, Irci verovatno znaju šta rade kada se zakopaju u pesak nakon celonoćnog uživanja u alkoholnim pićima, a Mađari veruju da se „klin izbija klinom“, pa mamurluk leče brendijem.
(Men’s health)

PRIMERI IZ PRAKSE: NAUČITE KAKO DA PROIZVEDETE ZDRAVU HRANU ZA SEBE I SVOJU PORODICU

Pored želje da otkrijemo kako čovek može da se prilagodi i opstane u prirodi, bez oslanjanja na sve one tačke koje mu izgledaju neophodne u savremenoj civilizaciji, moram da kažem da me je za bavljenje ovom temom motivisao cilj da se čovek bori za svoje narušeno zdravlje.
Verujem da će mnogi mnogi ubrzo pokušati da primene neke od saveta naših baka ili boraca za zdrav „bio“ vrt; na svojim okućnicama ili zapuštenim i napuštenim imanjima na selu.
U knjizi ”Preživeti i živeti u prirodi” prikazani su primeri iz prakse, koji rečito ukazuju na proizvodnju zdrave hrane bez mnogo napora. Sve se zasniva na činjenici da su biljke stvorene pre ljudi i da one mogu da opstanu bez naše intervencije. Čovek samo treba da prati rast biljke i da joj pomogne da izraste i razvije se do svoje pune biološke zrelosti. Onako kako prati i rast životinja.
Pošlo se od opšte poznate činjenice da u našem tlu gotovo da nema nekih neophodnih sastojaka, pre svega selena, joda, gvožđa, hroma i dr. Uzroci tome su mnogobrojni. Način proizvodnje u poljoprivredi gde se išlo samo na povećanje prinosa uz neselektivnu upotrebu hemije, zračenja koja su nama samo delimično poznata i naravno najvažniji i poslednji važan uzrok je zversko bombardovanje Srbije, od strane razvijenih zapadnih zemalja, koje nam sada prodaju suplemente – dodatke isharani, za skupe pare i svode priču o štetama nanetim Srbiji samo na primarni efekat razaranja, zanemarujući onaj mnogo razorniji, koji se ogeda u uništenju zdrave prirode i narušavanju zdravlja stanovništva.
Što smo bliže velikim gradovima, to dobijamo prazniju hranu, tj. biljke sa osiromašenim sastavom vitamina, minerala i ostalih mikroelemenata. Tabele o hemijskom sastavu namirnica su sve manje tačne, i naši pokušaji da se hranimo pravilno po tabelama – ostaju samo pokušaji. Mnogi prodavci dodataka hrani ovu priču godinama pričaju, a mi to nemo posmatramo, jer osiromašeno stanoništvo bespomoćno sluša, pošto nema para za te programe, mada je svakome jasno da nešto treba preduzeti.
Nedostatak vitamina i minerala ugrožava štitnu žlezdu
Ljudi u velikom broju obolevaju od poremećaja funkcija štitne žlezde. Ovo je oboljenje mnogo prisutnije, nego što ga medicina beleži, jer se često početni simptomi samoleče antidepresivima ili i sami lekari ne istražujući ovo oboljenje daju takve terapije. A pogledajmo koliko je oko nas bezvoljnih, malaksalih, jako debelih (naduvenih punih vode), nenormalno mršavih, pojačano nervoznih, ljudi sa poremećenim snom, koji teško dišu, lako se umaraju. Ako imaju novca, kupuju suplemente, ako nemaju..? E, ako nemaju ima rešenja.
Sve više u svetu mladih ljudi pristupa raznim pokretima, koji propagiraju zdrav život i pozitivan odnos prema prirodi. Ima i kod nas dobrih naučnika koji su se samostalno, bez neke šire podrške zajednice bavili ovim problemima, pa zahvaljajući njima imamo mogućnosti da na svojim malim „bio“ baštama postignemo revitalizaciju zemljišta, i tako dođemo do zdrave biljne i životinjske hrane. (Veterinarski zavod Zemun, a ima i drugih verovatno, proizvodi vitamniske mieralne dodatke za ishranu živine i stoke. Tek tako hranjene životinje daju zdravu hranu, a đubre dobijeno od njih, vraća u naš bio vrt one sastojke koji nedostaju u zemlji. Mi smo ovo isprobali i hranili smo živinu tako, a to đubre koristimo za proizvodnju povrća.)
U knjizi smo predstavili neke osnovne principe „bio“ bašte. Klasični metod koji su koristili naši preci pre samo stotinak godina. Zemlja se orala takvim plugovima sa zaprežnom stokom, koji su površinski plodni sloj samo rastresali, a nisu uništavali gliste i bubice, koji žive u tom sloju. Nisu gajili velike zasade monokulture i samim tim nije bilo toliko štetočina i bolesti na biljkama, koje su prskane biljnim preparatima. Takođe su vodili računa i o redosledu sadnje biljaka. Dobro su znali šta se iza čega može saditi, a vodili su računa i o tome šta pored čega treba da se sadi; zapravo šta se od povrća međusobno trpi, a šta “ne trpi”. Imali su pravila o vremenu i redosledu sadnje.
Možemo se upoznati sa nekim poznatim metodama zastiranja zemljišta slamom, senom, suvim lišćem ili drugim materijalima iz prirode, a koje nam omogućava da se oslobodimo napornog okopavanja i zalivanja bašte. Ili možemo pronaći kako neodstranjujući korove možemo između njih gajiti naše povrće, a da iskoristimo divlje bilje u ishrani i zelenom đubrivu.
Kako postaviti „bio“ baštu
Za „bio“ baštu treba odabrati najsunčanije mesto, jer su sunčevi zraci veoma važni za rast, razvoj i sazrevanje plodova. Treba imati u vidu da plodovi iz sunčanog „bio“ vrta imaju najveću vrednost za zdravlje čoveka i zato ih je najbolje koristiti presne. Toplota u toku kuvanja, pirjanja i konzervisanja uništava nakupljenu sunčevu energiju u biljnim ćelijama, a i niz vitamina. Svakodnevno na trpezi treba imati salate pripremljene od lisnatih, korenastih i drugih vrsta biološki proizvedenog povrća, jer su najbolje sredstvo za jačanje otpornosti organizma protiv raznih bolesti.
Obratimo pažnju na to kako se priroda sama brine o obnavljanju humusa. Kao primer može da nam posluži šuma. Na šumskom tlu leže suve i trule grane i grančice, šišarke i opalo lišće. Ako se taj gornji sloj biljnih otpadaka ukloni, ispod njega leži rastresita zemlja prijatnog mirisa. Ona sadrži najbolje sastojke kojima se hrani drveće u razvoju. Taj plodni humus proizvod je brojnih mikroorganizama, crva, insekata i drugih stanovnika zemlje, koji stalno vare i prerađuju šumske otpatke. Tlo u šumi je uvek pokriveno, što znači da je i zaštićeno, tako da kiše ne mogu da ga sabiju u tvrdu koru, a vetar i suša ne mogu da ga isuše.
Bez prevrtanja zemlje i đubrenja ljudskom rukom, u šumi se sloj humusa nečujno i nevidljivo obnavlja neprestano. Ovaj sloj je u stanju da hranom snabdeva i najviše drveće. Prirodno obnavljanje zemlje u šumi odvija se, naravno, veoma sporo. Prirodu u njenom delovanju u šumi treba, istina, imitirati, ali i olakšati našim radom raspadanja materija u humus na razne načine. Na sunčanoj padini mogu se sa uspehom gajiti mnoge biljke. Mogu se načiniti i terasaste leje, koje se od klizanja zemlje mogu obezbediti starim daskama ili kamenjem. Na takvim površinama prinosi su mnogo bolji nego na ravnim.
Pri ovakvom načinu gajenja bilja zemlja se nikada, ni nakon branja, ne ostavlja da zazimi gola i nepokrivena. Po njoj treba razbacati ostatke biljne mase i raznog pokošenog korova koji razbacamo po polju. Nikako ne treba spaljivati ostatke prethodne žetve, nego ostaviti da prekriju polje i zaštite površinski živi sloj od izmrzavanja.
Na lejama sa kojih su pokupljeni plodovi, zemlju treba rastresati i provetravati probadanjem vilama, a da se pri tome slojevi zemlje ne mešaju između sebe. Okretanje zemlje i prekopavanje lopatom škodilo bi prirodnom redosledu pojedinih slojeva u kojima žive razne vrste organizama. U „bio“ bašti nema monokultura. Pojmom monokulture označavaju se biljke iste vrste u velikim grupama. To biva kada su na većem prostoru načinjene samo leje salate, ili samo leje kupusa, luka, pasulja i tako dalje. Treba gajiti razne vrste povrća, jednog kraj drugog, takozvane mešovite kulture. I tu treba imitirati prirodu koja ne zna za monokulture, a sve u njoj napreduje.
Istovrsne biljke boluju i stradaju
Biljke iste vrste su na većoj površini i jedna pored druge daleko više izložene biljnim bolestima i štetočinama nego ako rastu između redova druge vrste biljaka. Pravilnom kombinacijom raznih vrsta povrća na istoj leji, prostor će biti bolje iskorišćen, a prinos veći.
Plodna zemlja se ne iscrpljuje jednostrano jer svaka vrsta uzima iz nje druge materije. To treba imati u vidu i prilikom pravljenja redosleda sejanja i sađenja raznih vrsta povrća. Izlučevine nekih biljaka prijaju drugim vrstama i takvo susedstvo povoljno deluje na razvoj obe vrste biljaka. Ali, ima i onih koji se ne podnose. Tako, na primer, peršun slabo uspeva ako se seje u blizini salate u glavicama. Celer, crveni kupus, gajeni kao monokulture, ne uspevaju tako dobro kao kada se mešaju. Celer svojim mirisom brani kupus od leptira kupusara i onemogućava mu da položi jajašca i da gusenice unište kupus. Šargarepa, opet, povoljno deluje na rast svih susednih biljaka. Crni luk i praziluk zauzvrat, brane šargarepu od mušica.
I bolja aroma i bolji ukus povrća rezultat su mešanja kultura u redovima. U tu svrhu se koriste i neke mirišljave trave. Ren treba saditi u blizini krompira, kako bi krompir imao bolji ukus, a kamilicu iz istog razloga pored paradajza. Izgubljene materije se u „bio“ bašti nadoknađuju prvenstveno kompostom. Zato je pripremanje komposta od izuzetnog značaja. Treba se pridržavati najnovijih saznanja: kompost je utoliko kvalitetniji, ukoliko se materije u njemu brže raspadaju. Treba, dakle. podsticati taj proces i nastojati na što raznovrsnijem sadržaju komposta. Zato se kompostiraju što različitije organske materije, a naročitim merama ubrzava njihovo raspadanje.
Zeleno đubrivo pravi se tako što se leje zasejavaju semenom slačice, graorice, jednogodišnje deteline ili prosto mešavinom za zeleno đubrenje. Korenje ovih biljaka će do zime rastresti zemlju i sakupiti azot koji zatim ostaje kao rezerva. To azotno đubrivo se potom koristi kod prolećne setve. Promrzli zeleni delovi u kasnu jesen pokriju i time zaštite tlo.
Biljke istovremeno služe i kao hrana životinjama u zemlji i time poboljšavaju humusni sloj zemlje. Na mestima gde je zemlja još tvrda, pre setve se može rastresti vilama. Za dodatno poboljšavanje plodnosti zemlje koja još ne sadrži dovoljno humusa, koriste se isključivo organska đubriva, a nikako mineralna đubriva i hemijska sredstva. Stajsko đubrivo se u „bio“ bašti ne koristi zbog loših iskustava, koje su povrtari stekli u poslednjim decenijama.
Njegov miris privlači neke štetočine, što nije poželjno. Čak ni njegov sastav, zbog modernog načina gajenja stoke, više nije besprekoran. Ko može da nabavi stajsko đubrivo koje sigurno ne sadrži štetne materije kao što su insekticidi, antibiotici, tragovi hormonskih preparata i slično, treba da ga koristi tek kad je dobro odležano. U jesen se tim đubrivom pospu leje u vrtu. Ostala đubriva od domaćh životinja stižu u zemlju preko gomile komposta. Njih treba kompostirati između slojeva (otpadaka iz vrta i kuhinje).
Krompir na slami, bez okopavanja
Vrlo je interesantan i lak način gajenja krompira na slami: tlo za sadnju ne treba orati i drljati, nema okopavanja, nagrtanja a i vađenje je veoma lako i jednostavno. Krompir se sadi u proleće kada otopli tako što se krtole poslažu na površinu zemlje u redovima sa razmakom 50 x 50 centimetara. Zatim se krtole pokriju sa slojem stare slame debljine 15 cm. Na slamu se stavlja ugoreli stajnjak, ili koje drugo organsko đubrivo. Na đubrivo se ponovo stavlja sloj slame ili natrulog sena tako da visina humke bude 30-35 cm. I – posla oko gajenja krompira više nema dok ne dođe vreme “berbe”.
Posle određenog vremena po sejanju iz slame počinje da prodire klica, a ubzo se formira i vreže krompira. Do berbe tako gajenog krompira treba da prođe nešto više vremena nego pri klasičnom načinu gajenja, ali je zato prinos veći, krtole veće, čestije i zdravije. Vađenje se vrši tako što se slama odgurne, a krtole pokupe sa zemlje.
Knjiga Mati Atanasije „Preživeti i živeti u prirodi“ može se poručiti na telefon manastira Rukumija: 012/ 261-121
(svetinjebraniceva)

Podijelite sa prijateljima: