ponedjeljak, 20. lipnja 2016.

NAPITAK ODLIČAN ZA JETRU, STRES, UMOR, PRITISAK, LINIJU…

Malo kalorija, puno vitamina i belančevina – to je surutka, tečnost koja ostaje kao nusprodukt sirenja mleka. Pobornici zdravog načina ishrane znaju da je ovaj napitak pravi eliksir zdravlja i ima mnoga lekovita svojstva.
Idealna za mršavljenje
Zbog sličnosti majčinom mleku može se koristiti kao dodatak za mleko u ishrani dojenčadi. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan posto belančevina i preko 93 posto vode. Glavni sastojci su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđa, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.
Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.
Odlična za jetru
Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koji pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti. Stručnjaci potvrđuju da obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.
Surutka sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.
Puna je cisteina, potrebnim telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina.
Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.
Istraživanja pokazuju da surutka doprinosi i kardiovaskularnom zdravlju jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak.
Gojaznost, visok pritisak, umor i stres značajno se mogu ublažiti redovnom konzumacijom surutke.

PREDSTAVLJAMO 5 REŠENJA ZA SVE VAS KOJI IMATE PROBLEM SA VARENJEM HRANE

Loše varenje može izazvati nadutost, bol u želucu i crevima, loše raspoloženje i letargičnost. Aktiviranjem želudačnih sokova možete ponovo potpiriti plamen u želucu i podstaći varenje da radi punom snagom. Time ćete podići energiju i raspoloženje i vratiti se u akciju u punom zamahu.
1. Zakiselite nepce
Kiseli ukus pomaže da podstaknete proizvodnju želudačne kiseline.
Time se daje lagan podsticaj sistemu za varenje i priprema ga na hranu s kojom ćete početi dan.
Iscedite pola limuna u 250 ml tople ili mlake vode i popijte napitak pola sata pre doručka.
Činite to svaki dan da pospešite proizvodnju želudačnih sokova.
Još jedna kisela namirnica čini dobro: jabukovo sirće!
Nalijte 1 ili dva prsta sirćeta u čašu od 2 dcl, dodajte vodu, nakapajte malo limuna i pijuckajte tokom dana.
2. Koristite komorač
U Indiji, semenke komorača (lat. Foeniculum vulgare) često se poslužuju za poboljšavanje varenja posle jela i za osvežavanje daha.
Dok ih grickate, ove semenke oslobađaju materiju zvanu terpenoide anetol.
Ona poboljšava peristaltiku creva i zaustavlja gastrointestinalne grčeve.
Semenke deluju antispazmodično, ublažavaju nadutost, isteruju gas i smiruju pokvaren želudac.
Kupite semenke komorača prodavnici zdrave hrane, kratko ih prepecite ili ih sirove posipajte preko jela.
3. Fermentisana hrana
Ako imate probleme sa varenjem, isprobajte fermentisano povrće kao što je kiseli kupus.
Fermentisana hrana je puna probiotika, koji potiskuju štetne bakterije iz creva.
Stoga mogu olakšati nadutost, vetrove, proliv, zatvor i druge tegobe vezane za varenje.
Ako niste ranije jeli ovu hranu počnite sa malim dozama. Prvih dana uvedite u dnevni jelovnik kašiku fermentisanog povrća ili organsku supu pre jela.
Tokom prvih mesec dana postepeno podižite dozu do četvrtine šoljice.
4. Zaljutite vašu hranu
Glavni aktivni sastojak ljute crvene paprike, kapsaicin, pomaže ljudskom telu da bolje vari hranu.
To čini tako što podstiče želudačne sokove i povećava dotok krvi do zidova želudačne sluznice.
Osim što unapređuje varenje, ljuta papričica deluje antidepresivno, jer kapsaicin podstiče neke hormonalne procese koji donose osećaj prijatnosti.
Ne bojte se začiniti hranu s malo ljute paprike ili iskušati svoj sopstveni slatki sos od čilija.
Sastojci
pola šoljice jabukovog ili pirinčanog sirćeta
pola kašike praha stevije
1/4 čaše vode
čen belog luka
pola do jedne kašike smrvljenog suvog čilija
par zrnaca himalajske soli
jedna kašika kukuruznog skroba prethodno rastvorenog u 3 kašike hladne vode
Priprema
Ubacite sve sastojke u tiganj, lagano grejte desetak minuta, dodajte kukuruzni skrob i grejte još dva minuta. Sačuvajte u frižideru.
Obratite pažnju da je pola kašike čilija dovoljno za ukus većine ljudi. Cela kašika predviđena je za one koji zaista obožavaju ljuto.
Nemojte koristiti čili ako imate čireve ili refluks želuca (GERB).
5. Đumbir za bolje varenje
Ljutkasti đumbir prati glas idealnog sredstva za ublažavanje mučnine.
Malo ko zna da je on pravi melem za želudac i creva.
Đumbir opušta digestivni trakt i dopušta hrani da prolazi kroz njega glatko, bez zadržavanja. Pomaže boljoj asimilaciji i apsorpciji hrane.
Ajurveda smatra da đumbir poseduje svojstvo otklanjanja nakupljenih toksina iz digestivnog trakta. Rasplamsava agni – probavnu vatru.
Grickajte komadić svežeg đumbira pre svakog obroka.
Ili, napravite čaj od korena đumbira. Trebaće vam 2,5 cm sirovog korena. Kuvajte ga 30 minuta u 300 ml vode. Na kraju smete dodati mrvicu stevije ili meda.
Sveži koren đumbira možete nabaviti u svim većim prodavnicama na odeljenju povrća.
Temeljno žvaćite
Često jedemo dok razgovaramo, čitamo, gledamo tv ili vozimo, nesvesni onog što stavljamo u usta.
U takvoj situaciji gutamo hranu pre nego što je temeljno sažvakana.
Ako prerano gutate hranu, proces varenja je narušen od samog početka, jer propuštate izložiti ugljene hidrate pljuvački i enzimima koji ih razgrađuju.
Stoga prožvaćite hranu 15-20 puta po zalogaju, tako da bude usitnjena pre gutanja.
(Alternativa za vas)

RUSKI BILJNI ELIKSIR „VEČNE MLADOSTI“: IZGLEDAJTE 10 – 20 GODINA MLAĐE!

Ruska narodna medicina bogata je ljekovitim recepturama, a među njima našao se i ovaj biljni eliksir „vječne mladosti“, spoj bilja iznimne ljekovitosti – kamilice, gospine trave, smilja i pupova breze.
Sve te trave obiluju ljekovitim svojstvima koje su potvrdili mnogi naraštaji, a konzumacijom ovog eliksira moći ćete se uspoređivati i s 20 godina mlađim ljudima.
Za pripremu vam je potrebno:
- 100 grama cvjetova kamilice
– 100 grama gospine trave
– 100 grama cvjetova smilja
– 100 grama pupova breze
Za pripremu eliksira dobro izmiješajte navedene sastojke te ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Uzmite jednu veliku žlicu mješavine i prelije s pola litre kipuće vode, poklopite i nakon 20 minuta procijedite.
Čuvajte napitak u termosici da bude topao. Popije pola napitka ujutro natašte, a ostatak dva sata nakon večere, nakon toga nemojte više ništa piti niti jesti.
Kura s eliksirom radi se mjesec dana, a druga kura smije se ponoviti tek nakon 5 godina.
Ovaj napitak će vam pomoći u mršavljenju bez držanja dijete te kod poremećaja metabolizma. 
Očistiti će tijelo od toksina te na taj način poboljšati rad srca, jetre, bubrega i gušterače.
Eliksir povećava elastičnost krvnih žila, pomaže kod multiple skleroze, prevenira infarkt i hipertenziju.
Eliksir vječne mladosti ugodnog je okusa, a po želji se može zasladiti žličicom meda.
Autor: Ivana Dragica

NAUKA POTVRDILA: CRVENO MESO POVEĆAVA RIZIK OD NASTANKA TUMORA!

Iako se u medicinskim krugovima već godinama spekuliše o posledicama konzumiranja velikih količina crvenog mesa, nekoliko naučnih istraživanja ponudilo je (slabe) dokaze da velika zastupljenost ovog mesa u ishrani može povećati rizik od oboljevanja od raka debelog creva.
Teško je potpuno se odreći crvenog mesa…Jedite ga ponekad
Međutim, naučnici nisu uspeli da otkriju “mehanizam” koji do ovoga dovodi, ali najnoviji eksperimetni sprovedeni na miševima će možda pomoći u rešavanju ove misterije.
Naučnici su otkrili da jedna vrsta šećera, koja je u velikoj količina zastupljena u crvenom mesu, može uzrokovati snažnu reakciju imunog sistema koja je povezana sa spontanom pojavom pojedinih tipova kancera.
Ovaj šećer poznat je pod nazivom Neu5Gc i nalazi se u organizmima većine mesoždera. Iako ljudsko telo ne može samostalno sintetisati ove molekule, one su pronađene u nekim uzorcima tkiva zahvaćenog rakom.
Naučnici sa Univerziteta u San Dijegu sproveli su istraživanje kako bi otkrili koje namirnice koje se koriste u ljudskoj ishrani sadrže najveće količine Neu5Gc, a studija je dala očekivane rezultate – u pitanju su svinjetina, govedina i jagnjetina.
Prethodna istraživanja dokazala su da se ova opasna vrsta šećera može kretati kroz ljudsko telo putem krvotoka, te može ući u građu ljudskog tkiva uprkos tome što je “strana supstanca”.
Iz ovog razloga, naučnici veruju da prisusustvo “opasnog” šećera u našim telima može aktivirati reakciju imunog sistema, što može dovesti do inflamacije a zatim i do formiranja tumora.
Kako bi testirali ovu hipotezu, naučnici su stvorili genetski modifikovane miševe koji u svojim telima nemaju šećer Neu5Gc (kao što je slučaj u telima ljudi). Tim istraživača je u ranim fazama ovog eksperimenta došao do zaključka da su ovi miševi višestruko skloniji razvijanju tumora na jetri od njihovih ne – modifikovanih srodnika.
Naučnici su 12 nedelja ove miševe hranili namirnicama koje su bogate Neu5Gc i redovno im ubrizgavali određenu dozu Neu5Gc anititela, kako bi oponašali imunološku reakciju unutar ljudskog tela. Rezultati ovog eksperimenta su bili zapanjujući – broj tumora kod “tretiranih” miševa je porastao čak 5 puta!
Iako je ovo istraživanje dokazalo da postoji očigledna veza između konzumiranja hrane bogate Neu5Gc šećerima i rizika od spontanog razvoja tumora, naučnici ističu da je gotovo nemoguće testirati ova saznanja na ljudima. Ipak, rezultati ove naučne studije donekle potvrđuju da konzumiranje crvenog mesa može dovesti do pogoršanja stanja ljudi koji su oboleli od bolesti koje su posledice hronične inflamacije, poput dijabetesa tipa 2.
Izvor: savrsena.com

TAJNA DOBROG ZDRAVLJA U ŠOLJICI JE ČAJA

Kada ste bolesni, prehlađeni, muči vas kakva probavna tegoba, imate temperaturu, što je prvi lijek? Za čime ćete najprije posegnuti da si olakšate bolove i otklonite slabost?
Za šoljicom toploga, mirisnog čaja. Čaj je najbolji saveznik u očuvanju ljudskog zdravlja, biljke su bogate ljekovitim svojstvima, dokazanim još u davnim vremenima, štite od bolesti, okrepljuju, vraćaju snagu, jačaju imunitet. Ali, ne čekajte da se razbolite da biste pili čaj, jer on ima i preventivnu ulogu. Zato u ovim hladnim danima preduhtrite gripu čajem od bazge, koja je jedan od najučinkovitijih saveznika u borbi s bolestima dišnog sustava.

Izvor zdravlja

Ako ste pod stresom ili imate problema sa spavanjem, možda je baš umirujući učinak biljnih čajeva ono što vam je potrebno. Ispijanje šoljice kvalitetnoga biljnog čaja može povoljno djelovati na živčani sustav te spriječiti pritisak koji uzrokuje stres. Zato se prepustite mirisnim, ugodnim aromama biljnih čajeva, koji su prijatelji vašeg zdravlja. Određene tegobe mogu se ublažiti odabirom prave vrste čaja. Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, ili pak s medom i limunom, ali ih dodajte tek kad se malo ohladi, jer u vrućoj vodi med i limun gube svoja svojstva. Čaj treba piti polagano, a pritom i udisati njegove pare koje griju sinuse te pročišćavaju dišne puteve.

Za umirenje: čaj od kamilice

Kamilica je poznata kao lijek za sve, ima umirujući učinak i pomaže pri ublažavanju tjeskobe i stresa. šoljica čaja od kamilice prije odlaska na spavanje može biti odlično sredstvo za opuštanje. Zbog svojih sastojka ovaj se čaj od davnina upotrebljavao za razne ljekovite svrhe, a najviše je poznat po svojem izuzetnom umirujućem učinku. Kamilica također djeluje vrlo povoljno na kožu pa se često upotrebljava u proizvodnji krema i drugih kozmetičkih proizvoda.
Kamiličin cvijet sadrži prirodne tvari koje djeluju protuupalno, antibakterijski, i kao blagi antidijaroik. Kod želučanih tegoba i probavnih smetnji čaj od kamilice pije se nezaslađen prije jela. Izuzetno je dobar lijek protiv prehlade, pogotovo za vrijeme zimskih dana jer jača imunitet i tako djeluje kao prevencija prehlada, pomaže kod kožnih bolesti, protiv nervoze, kod bolova bubrega i mokraćnog mjehura, opušta mišiće, topli oblozi od čaja od kamilice pomažu kod oteklina i kod bolova glave.

Protiv infekcija: čaj od koprive

Kopriva je prava riznica vitamina, što baš i ne biste prvo pomislili kad se opečete na njezine „vatrene“ listove. Kopriva sadrži minerale kalcij, fosfor, željezo, magnezij, te vitamine C, A, B2, B5, K, beta karoten, tanin. Kopriva je najbolja biljka za  pročišćavanje  krvi, sprečavanje upala i poticanje izbacivanja štetnih tvari iz organizma. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Ublažava upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Čaj od koprive također daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima. U biljnoj se medicini čaj od koprive upotrebljava za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, grčeve u trbuhu, čireve, bolesti pluća itd. Možete piti jednu šoljicu čaja od koprive svaki dan radi prevencije, a blagotvoran je kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ima diuretski učinak, te se stoga primjenjuje kod različitih urinarnih infekcija. Kopriva je korisna i kod pada imuniteta, proljetnog umora i iscrpljenosti.

Protiv gripe: čaj od bazge

Od davnina je bazga poznata po svojim ljekovitim svojstvima u borbi s gripom, prehladom, virozama, groznicama, upalom sinusa. Bazga potiče znojenje koje pomaže uklanjanju toksina iz tijela te se na taj način lakše oporavljamo od bolesti. Bazgu najviše povezujemo s bolestima respiratornog sustava. Bronhitis, astma, kašalj, početni stadiji upale pluća, upale i infekcije grla, samo su neke od bolesti i stanja kod kojih pomaže njezina ljekovitost. Glavni je biljni lijek za prehladu i gripu jer ne samo što najbrže liječi, nego i sprečava širenje bolesti te je uvijek uzimamo u samom početku razvoja bolesti, jer djeluje antivirusno i antibakterijski, kao i za vrijeme bolesti.

Za kašalj: čaj od lipe

Pruža veliku pomoć kod prehlade, gripe i nadraženog grla. Čaj od lipe upotrebljava  se i kao prirodni lijek protiv nesanice, a dobar je i za smirenje jer opušta živce, pa se preporučuje ljudima koji su izloženi psihičkim naporima.Potiče znojenje, pa se upotrebljava kod povišene temperature. Zahvaljujući svojim ljekovitim tvarima, čaj od lipe pomaže nadraženoj i oštećenoj sluznici, te se upotrebljava i za ublažavanje kašlja. Čaj od lipe treba se umjereno konzumirati jer prevelike količine mogu izazvati srčane tegobe.

Nezaobilazan u svakoj kući: čaj od mente

Menta je poznata po specifičnom mirisu i okusu, a ima i brojna ljekovita svojstva. Čaj od mente djeluje kod ublažavanja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta blagotvorno djeluje na živčani sustav pa se preporučuje kod razdražljivosti, pomaže i kod glavobolje te kod mučnine. Često se  preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Upotrebljava se i za poboljšanje apetita. Ovaj čaj možete piti cijele godine, a kao osvježavajući napitak preporučuje se ljeti. Zbog ugodna okusa listićima metvice možete ljeti blago aromatizirati i običnu vodu. Čaj od paprene metvice djeluje umirujuće na cijeli probavni sustav, a posebno  pomaže u uklanjanju bolova i grčeva želuca i crijeva. Može se piti u kombinaciji sa cvjetovima kamilice, lagano zaslađen, kada ima izvrsno umirujuće djelovanje. Menta je uz kamilicu poznata kao narodni lijek za sve, pri čemu je djelovanje mente više orijentirano na ublažavanje tegoba probavnog sustava. Oba čaja djeluju smirujuće.

Najbolji za bebe: čaj od komorača

Komorač je biljka koju kao čaj možete bebi ponuditi već nakon prvog tjedna života. Pogotovoako beba ima grčeve, komorač je najbolji izbor. Eterično ulje komorača bogato je i tvarima koje pospješuju iskašljavanje i olakšavaju disanje, pa ga je dobro  upotrebljavati i za ublažavanje tegoba dišnoga sustava. Čaj od komorača poznat je kaosredstvo za brzo ugrijavanje tijela. Ima umirujuće djelovanje. Jedna žličica osušenog i usitnjenog ploda promiješa se u 2,5 dL kipuće vode, ostavi 10 do15 minuta u vodi, procijedi, te se pije dok je još vruć. Nezaslađen može ublažiti tegobe u probavi, a pomiješan sa stolisnikom pomaže kod problema s jetrom i gušteračom. Preporučuje se piti umjesto vode dojiljama koje imaju premalo mlijeka. Blagotvorni učinak komorača tako kroz mlijeko pomaže i bebama s grčevima.
Izvor: zena.hr

ALUMINIJSKA FOLIJA U SLUŽBI ZDRAVLJA – UBLAŽITE REUMU, ZALIJEČITE OPEKLINE I UKLONITE PODOČNJAKE

Prema tvrdnjama mnogih alternativnih liječnika, ali i rezultatima pojedinih medicinskih istraživanja, aluminijska folija može biti odlična zamjena za štetne i skupe lijekove.
Ruski i kineski iscjelitelji već godinama koriste njena svojstva uz čiju pomoć na jednostavan i prirodan način uklanjaju razne zdravstvene tegobe. Čak se i psihoterapeut Wilhelm Reich, učenik poznatog i cijenjenog austrijskog neurologa i utemeljitelja psihoanalize S. Freuda, u nekoliko svojih stručnih djela osvrnuo na praksu i način ove vrste liječenja.
Prema dugogodišnjem iskustvu alternativnih liječnika, aluminijska folija vrlo efikasno i brzo može eliminirati…
  • bolove kralježnice, vrata, ruku, koljena, stopala, zglobova
  • bolove u mišićima
  • posljedice upalnih procesa
  • postoperativne ožiljke
  • opekline
Ruski znanstvenik A.V. Skvorcov sljedećim riječima opisuje njenu čudesnu moć:
“Kod iscjeljenja, često se koriste posebna energostruktuirajuća sredstva, kao što su proizvodi od aluminijske folije. U ljudskom organizmu postoje posebne matične stanice, koje se neprestano prožimaju s matičnim poljem Zemlje. Iz različitih razloga, ovo polje se deformira, uslijed čega se narušava i energetska prehrana matičnih stanica. Površina folije odražava matično polje Zemlje i kao ogromno fokusirajuće povećalo, pojačava ga nekoliko puta, što omogućuje da se povrati poremećena interakcija između stanica i matičnog polja.“
Izvor: atma

10 SIMPTOMA RAKA KOJI SE NAJČEŠĆE IGNORIŠU

Primjećivanje ranih simptoma je najbolji način da se eventualna teža bolest liječi i izliječi. Neki od njih mogu biti i vrlo česti, ali vrlo veliki broj žena i muškaraca ih najčešće – ignorira. Evo i koji su to.
Šištanje ili kratak dah
Jedan od prvih znakova raka pluća, a za koji pacijenti oboljeli od ove bolesti kažu da su primijetili, jeste otežano disanje odnosno kratak dah ili šištanje. Česta pogrešna dijagnoza u ovom slučaju, koju većina osoba sama sebi uspostavlja, jeste da imaju astmu.
Kronični kašalj ili bol u grudima
Nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju i rak pluća, mogu izazvati simptome koji oponašaju kašalj ili bronhitis. Jedan od načina da se prepozna razlika: problem i dalje postoji ili nestaje i vraća se ponovo u ciklusu koji se ponavlja.
Česte groznice ili infekcije
To mogu biti simptomi leukemije, raka krvnih stanica koji počinje u koštanoj srži. Leukemija zaprvo uzrokuje proizvodnju abnormalnih bijelih krvnih zrnaca uslijed čega zdrava bijela krvna zrnca ne mogu se učinkovito bore protiv infekcija. Ona se često otkrije kod odraslih osoba tek kada se pacijent žali na česte pojave groznice i simptome slične gripi.
Poteškoće u gutanju
Najčešće povezivane s rakom grla ili jednjaka, poteškoće u gutanju često su i jedan od prvih simptoma raka pluća.
Natečeni limfni čvorovi ili čvorići na vratu, ispod pazuha ili na preponama
Uvećane limfne žlijezde ukazuju na promjene u limfnom sustavu, što može biti znak raka. Primjera radi, čvorić ili povećani limfni čvor ispod pazuha ponekad je znak raka dojke. Bezbolni čvorić na vratu, ispod pazuha ili na preponama može biti rani znak leukemije.
Prekomjerno stvaranje modrica ili krvarenje koje ne prestaje
Ovaj simptom može biti pokazatelj abnormalnih aktivnosti trombocita i crvenih krvnih zrnaca, što može biti znak leukemije. Stvaranje modrica na “čudnim” mjestima (prsti i šake) kao i crvenih mrlja na licu, vratu i prsima još jedan simptom koji ne treba ignorirati.
Bol u trbuhu ili zdjelici
Sam po sebi, bol u zdjelici može značiti više stvari. Zapravo, on je čest simptom ciste na jajnicima i drugih poremećaja reproduktivnog trakta.
Rektalno krvarenje ili krv u stolici
Jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva je rektalno krvarenje ili krv u stolici. Pacijenti ga često miješaju s hemoroidima. Ukoliko primijetite spomenute simptome, odmah se obratite liječniku.
Neobjašnjiv gubitak težine
Ukoliko primijetite da se kilogrami “tope”, a vi niste napravili nikakve promjene u prehrani ili životnom stilu, potrebno je da se zapitate zašto je to tako. Gubitak težine može biti rani znak raka debelog crijeva i drugih probavnih karcinoma; to može biti i znak raka koji se proširio na jetru i koji utječe na vaš apetit i sposobnost organizma da se oslobodi “otpada”.
Neobjašnjive promjene na noktima
Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti simptom različitih tipova raka. Smeđe ili crne crte ili točke ispod nokta mogu ukazivati na rak kože. Blijedi ili bijeli nokti mogu biti znak da jetra ne funkcionira ispravno, što može biti i znak raka jetre.

SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA KOJE MOGU KONZUMIRATI DECA I ODRASLI: DOMAĆA VITAMINSKA BOMBA

Vaš organizam će se uz ovaj recept preporoditi!
Donosimo vam prirodan lijek za borbu protiv svih virusa koji haraju ovih zimskih dana. Napravite vlastitu ‘vitaminsku bombu’, svoje prirodno sredstvo za jačanje imuniteta koje mogu konzumirati i djeca i odrasli.
Donosimo vam prirodan lijek za borbu protiv svih virusa koji haraju ovih zimskih dana.
Sastojci:
– 100 g suhog grožđa
– 150 g oraha
– 100 g badema
– kora od dva limuna
– 100 g suhih marelica
– 100 g suhih šljiva
– 250-300 g meda
Priprema:
Sameljite suho grožđe, orahe, bademe i limunovu koru. U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju ste koru prethodno samljeli. Sve dobro promješajte. U smjesu dodajte samljevene suhe šljive i suhe marelice. Opet sve dobro promješajte. Na kraju u smjesu dodajte med i opet promješajte. Ostavite sve da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana. Teglu s ‘vitaminskom bombom’ čuvajte u hladnjaku.
Konzumiranje:
Djeca starija od 3 godine konzumiraju jednu žličicu dva puta dnevno. Odrasle osobe konzumiraju 1-2 žlice tri puta dnevno.
dnevno.hr

BAKA (109) DALA NAJKRAĆI SAVET ZA DUG I SREĆAN ŽIVOT: “JEDITE OVSENU KAŠU I IZBEGAVAJTE MUŠKARCE!”

Stogodišnjakinja Džesi Gelen, koja se nikada nije udavala, otkrila je svoj recept za dugovečnost
Najstarija stanovnica Škotske, baka koja ima punih 109 godina, otkrila je svojutajnu dugovečnosti: jedite svoju kašu i izbegavajte muškarce!
Stogodišnjakinja Džesi Gelen, koja se nikada nije udavala, rođena je u maloj dvosobnoj vikendici na farmi, gde je živela sa svojih pet sestara i bratom. Spavali su na slamnatim dušecima, prenosi Dejli Mejl. 
Džesi je za novine rekla da se njena "tajna za dug život krije u izbegavanju muškaraca, oni stvaraju dodatne nevolje koje vam ne trebaju".
"Vodila sam računa da dosta vežbam, da svako jutro pojedem činiju tople kaše i da se nikada ne udam", zaključuje ova 109-godišnja bakica.
Prošle godine, kada je napunila 108 godina, navela je toplu kašu kao recept za dug život, sada kaže da je izbegavanje muškaraca ključna stvar!
stil.kurir.rs

LEČENJE ČAJEM OD MAJČINE DUŠICE

Jedan od čajeva sa najljepšim mirisom u našim krajevima svakako je majčina dušica.
Čaj je došao iz sredozemlja u kontinetntalnu Evropu u 11. vijeku. Radi se o omiljenom i jako dostupnom čaju koji možemo naći u skoro svuda. Ovdje ćemo se pozabaviti njegovim ljekovitim svojstvima i mogućnosti primjene za različite tegobe. Na početku ćemo napomenuti da postoje dvije vrste u našim krajevima ali su po svojstvima iste te nije važno koju vrstu koristite. (Thymus serpyllum i Thymus vulgaris)
Još u antička vremena čaj od majčine dušice koristio se za pospješenje menstruacije, mokrenja te se preporučivala njegova upotreba u kasnoj trudnoći za lakši i brži porođaj.
Po drevnim manastirskim predanjima preporučuje se šoljica čaja od majčine dušice svako jutro kako bi dobili svježinu, smiraj želudca i opšti osjećaj zadovoljstva, zdravlja i energije.
Kod bolova u želucu ili menstrualnih bolova možete koristiti čaj od majčine dušice koji će vam ove tegobe oprobano ublažiti. Iako se u našim krajevima za ove namjene više koriste menta i kamilica , majčina dušica će vam svakako biti adekvatan lijek.
Vjerovatno najbolja i najefikasnija  namjena majčine dušice je liječenje dišnih puteva, posebno kod bronhitisa, bronhijalne astme i jakog kašlja sa puno sluzi. Čaj se pravi od majčine dušice i bokvice u jednakim omjerima sa jednom kriškom limuna.  Po kašika ili vrečica ova dva čaja se potpopi u vrućoj vodi na minutu. Pije se odmah što toplije, isključivo gutljaj po gutljaja ne sve odjednom.  Pri teškim stanjima kašlja, bronhitisa i astme i posebno pri opasnosti od razvoja upale pluća ovaj čaj pijete svaki sat tokom cijelog dana po sistemu gutljaj po gutljaj da bi efikasno prevenirali upalu i sanirali pluća. 
Zanimljivo je napomenuti manje poznatu ulogu majčine dušice u liječenju alkoholizma. Punu šaku majčine dušice prelijemo sa litrom vrele vode poklopimo i ostavimo samo dvije minute. Čaj držimo u termos boci i alkoholičaru dajemo supenu kašika svakih 15 minuta. On će imati dosta tegoba kao što su mokrenje, mučnina, proljev, povrćanje, znojenje i sl. što su sve znakovi detoksifikacije organizma. Vremenom ovi simptomi će nestati i stanje će se popraviti. 
Kod problema sa epilepsijom postoji terapija majčinom dušicom koja se sastoji od pijenja dvije šolje čaja svakog dana u trajanju od 3 sedmice. Nakon toga se pravi pauza od deset dana pa se tretman nastavlja. Ovaj vid liječenja traje tokom cijele godine a ne samo za vrijeme napada.
Kod problema sa oduzetošću usljed moždanog udara , multiple skleroze, reumatizma, atrofije mišića i uganuća djelotvorno je ulje od majčine dušice. Ulje se pravi tako da se od cvjetova i listića nabranih po popodnevnom suncu napunimo staklenu bocu. Na to dodamo djevičansko maslinovo ulje kojim prelijemo listiće iznad nivoa cvijetova tako da ih potpuno potopi. Bocu zatvorimo i ostavimo da stoji na suncu ili u blizini drugog blažeg izvora topline 14 dana. Ulje se može konzumirati i utrljavati  za navedene tegobe po potrebi.

ČAJ OD VRESA POBOLJŠAVA PAMĆENJE

Ako vas muče „rupe“ u pamćenju, osećaj nelagodnosti i bolovi u glavi, ili šum u ušima, pomoći će vam obični vrijes, (latinski naziv Calluna vulgaris L.).
Jednu kašiku suhog cvijeta vresa sipajte u neoštećenu, emajliranu šerpu. Prelijte vrijes sa pola litra ključale vode i kuhajte poklopljeno, a blagoj vatri 10 minuta. Ostavite da poklopljena šerpa odstoji tri sata umotana u toplu tkaninu. Nakon tri sata procijedite čaj. 

Prve nedjelje liječenja pijte po pola čaše ovog čaja u bilo koje doba dana. Zatim pijte po jednu punu čašu čaja dnevno, tokom sljedeće dvije nedjelje. Zatim napravite pauzu od deset dana, pa  opet ponovite kurs. I tako, sve dok vaše tegobe ne prestanu.

Biljka vrijes je vrlo korisna za naše zdravlje.

Pročišćava krv i mokraćne puteve, djeluje protivupalno, kao dezinfekcijsko sredstvo, jača nervni sistem, koristi se kao sedativ. Takođe stimuliše sekretornu funkciju želuca.

Koristi se za liječenje cistitisa, prostatitisa, u lečenju bolesti bubrega, hroničnog pijelonefritisa, bolesti jetre i žučnih puteva, prehlade, dizenterije, nervnih poremećaja, za liječenje reumatizma i gihta, ekcema . Alkoholna tinktura se koristi za liječenje tuberkuloze pluća.

Spolja, u obliku losiona i kupki korsiti se za liječenje reumatizma, opekotina, osipa, čireva , ekcema. Pomaže i za liječenje otečenih nogu zbog bolesti bubrega i srca.
Izvor: aura

KAKO UZ POMOĆ MEDA, KUPKE I GLAVICE LUKA LEČITI URASLI NOKAT

U roku od 12 do 14 dana, ovim postupcima trajno ćete riješiti problem urastanja noktiju
Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne,ili obje bočne ivice noktne ploče u kožu i mehko tkivo bočne strane prstiju.

Postoje različite metode konzervativnog i hirurškog liječenja ove bolesti, ali u ranim fazama, prije nastajućih komplikacija, liječenje uraslih noktiju može se sprovesti u kućnim uslovima.

Da bi liječenje bilo uspješno, logično je da treba obezbijediti pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno mehko tkivo prsta. Za to treba odraditi slijedeću proceduru:

1. Napravite toplu kupku za stopala, da rasparite kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom – 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stepeni.Pariti noge 15-20 minuta.


2. Zatim pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.

3. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili čudo-melem.


4. Odgore stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.

5. Nakon 24 sata ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promijeniti.

6. Ponavljati 12-14 dana.

Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.

Ako prvih dana ne uspijete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smjesom meda i luka (1 kašiku meda pomiješati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.

Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mijenjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre ćoškove (uglove) oslobođenog nokta.

Ubuduće, ne zaboravite pravilno to raditi pedikir. 

VAŽNO UPOZORENJE:
 Nije dozvoljeno samoliječenje uraslog nokta u kućnim uslovima, a pogotovu parenje stopala ako postoje znaci gnojnog zapaljenja mekog tkiva. U ovom slučaju obavezno potražite pomoć ljekara.


Izvor: aura

REŠITE SE MITISERA S LICA ZA 10 MINUTA!

Mitiseri se najčešće pojavljuju na području nosa, ali zahvataju i čitavo lice, uz nos najčešće bradu i čelo. Prekrivanje upornih mitisera šminkom nije rešenje. Ali, spas ipak postoji!
Važno je prvo ukloniti mrtve ćelije kože koje mitesere zarobljavaju u porama kože. To se učinkovito može napraviti pilingom lica. Ne morate kupovati skupe preparate, dovoljno je navlažiti lice pa na njega naneti talog kafe te ga protrljati rukom ili čistim peškirom kružnim pokretima oko pet minuta. Nakon toga je potrebnoda se ponovno umijete.
Kada ste lice tako pripremili, u vruću vodu stavite kamilicu, sagnite se iznad posude i prekrijte glavu peškirom te parite lice desetak minuta. Taj će postupak biti koristan i vašim sinusima. Tako će se pore otvoriti, a zatim će biti spremne za rešavanje mitisera.
Sledi ključni korak – maska koja odnosi mitisere i čisti pore:
  • 4 kašičice sode bikarbone
  • 1 šoljica gazirane vode
Dobijenu masu nanesite na lice, izbegavajući područje oko očiju. Držite je na licu deset minuta, a zatim se umijte. Rezultati će biti vidljivi istog trenutka.
Izvor: kucnilekar

LEKOVITA MEŠAVINA ZA “LENJA CREVA”

Predstavljamo vam najdelotvorniji lek kojim ćete se rešiti problema lenjih creva.
Ovaj lek se pravi i koristi vrlo jednostavno.
Sastojci:
  • 100 gr suvih šljiva bez koštica
  • 100 gr suvih smokava
  • 100 gr livadskog meda
  • 10 gr usitnjenog lista sene
Priprema:
Voće sameljite, izmešajte sa medom i senom i mešavinu držite u zatvorenoj tegli u frižideru. Svake večeri konzumirajte po jednu kašičicu ove domaće lekovite mešavine…
Izvor: kucnilekar

SAMO PRIRODNI SASTOJCI: RECEPT ZA BOMBONE PROTIV KAŠLJA! – VIDEO

Nakon ovog recepta sigurno nećete kupovati kojekakve sirupe. Idu sve sami prirodni sastojci tako da je osnovna stvar da sigurno ne mogu da škode.
Potrebno vam je:
  • Jedna šolja šećera
  • Pola šolje vode
  • Jedna kašika limunovog soka
  • Jedna kašika meda
  • Pola kašike džumbira u prahu
  • Četvrtina kašike izmrvljenog karanfilića
Postupak pravljenja pogledajte u videu:

(Prva)

KAKO SPREČITI AUTODESTRUKTIVNO PONAŠANJE?

Za sprječavanje autodestrukcije, najvažniji je čimbenik osvještavanje viška uskladi­štenih impresija i njihova neutralizacija. Trenut­no, podsvjesne impresije, koje su stajale dugo uskladištene, imaju emotivnu vezu s našom trenut­nom realnošću jer, dok se suočavamo s poteškoćama, podsvjesni nam šalje “upute” kako da se osjećamo i kako da reagiramo, o čemu da razmišljamo i sl.
Takvo stanje svijesti slično je “autopilotu”, odnosno automatskom i programiranom odnosu i naše osob­ne želje tu ne igraju veliku ulogu. Situacije u životu nižu se izvan naše kontrole, a osjećaj za onog tko to doživljava nikako ne može biti ugodan.
Osvješćivanje se događa u dvije faze:
  1. Prepoznavanje negativne emotivne impresije
  2. Neutralizacija jačine utjecaja te impresije na našu svijest
Postoji prirodna bojazan prema takvoj vrsti osvješćivanja jer većina nas ima traumatičnu povijest, u ovom ili onom obliku. U tu svrhu postoji lakši put koji je, na našu radost, prirodno ugrađen u odnos uma i tijela, tako da se možemo brzo i lako oslobodi­ti utjecaja podsvjesnih impresija, a da se jako negativ­no ne osjećamo i da ne riskiramo gubitak razuma.
To se radi putem dodirnih energetskih točki koje se nalaze na raznim dijelovima tijela, preko kojih se prenosi informacija iz podsvijesti u tijelo. Te točke prenose emotivne impulse iz podsvjesnog uma direktno u tijelo, kako bi naše tijelo znalo koje kemikalije da stvara. Svaka emocija ili stanje svijesti odražava se u tijelu kemijskim lučenjem, tako da možemo osjetiti na ti­jelu ono što nam je u umu. U protivnom, do fizičke reakcije i aktivnosti nikad ne bi ni došlo.
Aktivacijom tih točaka dodirima prstiju i u isto vrijeme svjesnim ulaženjem u podsvijest, neutraliziramo informacije koje bi inače dolazile u tijelo putem tih energetskih točaka. Takvih smo se emotivnih stanja do sada klonili pomoću podsvjesnog uma, i potrebno ih je osjetiti (po zadnji put) da bismo ih se oslobodili. Potrebno je samo neutralizirati taj protok.
Tako, dok se memorija i emotivne impresije osvješćuju, onaj tko to radi osjećat će se ugodno umjesto neugodno, jer sada postoji svjesna kontrola energet­skih točaka, a suočavanje s neugodnim gubi onaj sta­ri negativni naboj.
Te su točke veza između podsvjesnog uma i tijela, baš kao što je televizija povezana s TV tornjem preko etera. Iz TV tornja šalju se signali koje TV aparat interpretira kao sliku i zvuk. Na sličan način, naše tijelo dobiva signal preko tih energetskih točaka. Sve što treba napraviti jest stimulirati te točke i snagom vlastite volje promijeniti osjećaje u tijelu.
U procesu osvješćivanja tih bolnih točaka unutar podsvjesnog uma, potrebno je otići što dalje u djetinjstvo i prisjetiti se kad je došlo do negativne impresije i kako smo je doživjeli. Osoba bi trebala prizvati i proživjeti (po zadnji put) ono isto stanje negativne percepcije i tje­lesnoga kemijskog sastava te, tapkajući prstima na energetska polja, autosugestivnim riječima smanjiti intenzitet djelovanja memorije iz prošlosti na svoje sadašnje stanje.
Kad se intenzitet smanji na nulu (uzima se skala od 0-10), osoba je sposobna susresti se s bilo kakvom situacijom i sama odlučiti koje će emotivno stanje osjećati naspram te situacije. Više nećemo biti žrtve svojih prošlih navika i na taj ćemo se način doslovno mijenjati kao osobe. Promjenom navika razmišljanja i osjećaja moć i ćemo promijeniti sve što želimo u svom životu.
Zar ne bi bilo ljepše i praktičnije kad bismo bili u stanju vidjeti svaku situaciju na pozitivan način, bez obzira što nam se događa? Zar nije istina da svaka situacija može biti na neki način pozitivna samo ako znamo to prepoznati? Zar nije lakše biti smiren i za­dovoljan u svakoj situaciji, bila ona fizički poželjna ili nepoželjna?
Postoje nebrojeni primjeri situacija u kojima bismo puno bolje prošli da nismo negativno reagirali i negativno se osjećali. Kad nam se dogodi nešto neugodno i nepoželjno, mi smo ti koji odlučujemo je li ta situacija negativna ili pozitivna i mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo se postaviti i kako reagirati.
Biti slobodan reagirati pozitivno u svakoj situaciji veliki je dar, ali i vrlo rijetka sposobnost. Danas se ljudi praktički ponose svojim negativnim reakcijama i uvijek traže opravdanja da se istresu na nekoga ili na nešto. Vrlo često to smatramo vlastitim identitetom i spremni smo ga prakticirati do kraja života, bez obzira kakve nam to posljedice donosi.
Sposobnost kontrole uma svojih emocija i svog fokusa reba naučiti, za vlastitu dobrobit i dobrobit ljudi oko nas. Prava sloboda od negativnih emocija očitovat će se na tom najhitnijem dijelu života, a to je naš fokus, odnosno naše želje.

ZA BOLNE ZGLOBOVE I LEĐA

Antiupalna svojstva češnjaka su dobro poznata. Manje je poznato da češnjak jednako dobro djeluje na koštani sustav. U svom sastavu ima sastojke koji imaju antireumatska svojstva. Češnjak poboljšava cirkulaciju krvi u bolnim zglobovima, pa samim tim pomaže uspostavljanju njihovih funkcija.

Recept

200 do 300 g češnjaka sitno isjeckajte i prelijte s 1/2 litre domaćeg maslinovog ulja. Zatvorite teglu i ostavite na tamnom, hladnijem mjestu oko 2 tjedna. Svakodnevno protresite teglu. Nakon 2 tjedna procijedite ulje i koristite za mazanje.
Mažite bolna mjesta leđa i zglobova, a preko noći namazana mjesta zaštitite prijanjajućom folijom i dobro utoplite.
Koristite barem 2 mjeseca. Već poslije prvih par dana osjeća se olakšanje, obnavlja se pokretljivost zglobova i što je najvažnije smanjuju se bolovi.
Izvor: gazdarica

ON IMA 113 GODINA I OVO JE NJEGOV RECEPT ZA DUGOVEČNOST

Bernardo Lapajo ima 113 godina i otkriva koja hrana je zaslužna za njegov dug život.
Rođen davne 1901. godine, Bernardo Lapajo je i dalje vitalan, a smatra da je dobro zdravlje i dug život zaslužan poseban način ishrane.  Ovaj vremešni gospodin iz Arizone kaže da je izbjegavao da jede crveno meso, a njegova ishrana se uglavnom sastoji od organskog voća i povrća. Specifičan način ishrane je primjenjivao po savjetu oca koji je bio ljekar i veoma disciplinovan čovjek.

Ova hrana se najčešće nalazi na jelovniku Bernarda Lapaje:
  • Bijeli luk
Već vijekovima se bijeli luk koristi kao lijek, prvenstveno zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava.
  • Med
Najbolji prirodni zaslađivač je prepun ljekovitih sastojaka. Ako želite da zasladite obrok, Bernard preporučuje med.
  • Cimet
Ova aromatična namirnica takođe sadrži blagotvorne sastojke. Može sniziti nivo holesterola u krvi i djelovati preventivno na pojavu dijabetesa.
  • Čokolada
Poslastica koja s pravom ima naziv hrana bogova. A ako ste mislili da je to poslastica namijenjena samo mališanima, prevarili ste se. Bernard kaže da je i čokolada ključna namirnica za dug život.
  • Maslinovo ulje
Ovo ulje utiče veoma blagotvorno na vaše zdravlje i trebalo bi češće da ga konzumirate.

(Stvar ukusa)

Podijelite sa prijateljima: