srijeda, 13. srpnja 2016.

HARVARDSKA STUDIJA: ZNATNO PRODUŽITE ŽIVOT I OTPORNOST NA NAJTEŽE BOLESTI NA OVAJ JEDNOSTAVNI NAČIN (UPUTSTVO)

Iako je već odavno uopšteno  poznato koje vrste hrane su bolje a koje lošije za zdravlje i dug život čovjeka svakodnevno dolazi do novih saznanja i naučnih potvrda tih činjenica.
U studiji objavljenoj u uglednom New England Journal of Medicine u najvećoj ikada napravljenoj Harvardskoj studiji praćena je smrtnost čak 100.000 odraslih osoba u periodu od 30 godina. Fokus istraživanja bio je na povezanosti jacanja imuniteta na najteže bolesti i redovnog korištenja orašastih plodova.
Studija je pokazala vrlo jaku korelaciju koja se odnosi čak do 29 % redukcije smrtnosti odnosno pojačane otpornosti na najteže bolesti kao što su kardiovaskularne, te 11 % sniženje oboljenja raka i ukupno 20 % redukcije smrtnosti kod svih osoba i svih najtežih oboljenja  a kod osoba koje su svakodnevno koristile orašaste plodove bez obzira na druge prehrambebe navike.
Studija je pokazala znatna poboljšanja u otpornosti na dijabetes , kardiovaskularne bolesti , moždani i srčani udar, te druge najteže bolesti uzročnike smrti uklljučujući i rak.
Među našim dalekim precima ova vrsta hrane bila je najcjenjija jer je obezbjeđivala koncentorvanu vrstu ishrane koja se mogla čuvati dugo bez kvarenja. Naši preci naravno nisu znali ništa o nauci i istraživanjima  ali mi zato danas sa sigurnošću znamo da su orašasti plodovi odličan  izvor omega 3 masti, proteina, vlakana, antioskidanasa i vitamina.  
Orašasti plodovi sadrže veliki udio masti ali radi se uglavnom o nazasićenim mastima označenim kao “dobre masnoće” koje pozitivno utiču na krv I masnoće u krvi.
Najveći dio orašastih plodova najbolje je jesti sirov kako bi se sačuvala puna nutritivna vrijednost.
Ipak ono šta nas najviše zanima kada se ova vrhunska medicinska studija sa Harvarda peretoči u praksu je šta mi to trebamo uvesti u prehranu svakodnevno i u kojim količinama?
Preporučuje se upotreba po mogućnosti sirovih oraha, lješnjaka, badema, kikirikija, pistacije, te njihov srodnika iz drugih krajeva kao što su indijski i brazilski orasi i drugi iz ove porodice. Možete ih kombinovati ili jesti neko vrijeme samo iste ali je važno da ih koristitie što redovnije. Oni su naravno jako kalorični i to će vam kritičari odmah reći. Međutim količina koja je idealna i koju je potrebno da koristite svaki dan iznosi 28 g.  U praksi je to količina koja vam može stati u dlan ruke i ništa vise. Ona će u kalorijskom smislu značiti 120-200 kalorija što i nije toliko strašno posebno kada se uzmu u obzir koristi. Kao i u svemu potrebno je da se držite propisane količine i da ne pretjerujete. Šaka orašastih plodova na dan omogućit će vam na najbolji i najukusniji način znatno bolje zdravlje i duži život a što je dokazano i preporučeno ovom Harvardskom studijom.
 ZdravljeBEZdoktora

KAKO PREŽIVETI INFARKT KADA STE SAMI?

Ovaj savjet je dobro znati, može vam spasiti život!


Osobe čije srce kuca nepravilno i počinju se osjećati loše imaju samo desetak sekundi prije nego što izgube svijest.
Ove osobe si mogu pomoći tako što će energično i učestalo kašljati.
Prije svakog kašlja treba uzeti udah. 
Kašalj treba biti dubok i produžen, kao kada se iskašljava šlajm iz pluća.
Dok ne stigne pomoć, ili dok se ne osjeti da srce ponovno kuca normalno, dah i kašalj se moraju ponavljati svake dvije sekunde.
Pokreti kašljanja gnječe srce i održavaju cirkulaciju krvi, dok duboko disanje unosi kisik u pluća.
Pri vraćanju normalnog ritma pomaže pritisak gnječenja srca.
Žrtve srčanog udara na ovaj način mogu stići do bolnice.
dnevno.hr

SAZNAJTE TAJNU CELERA

Tajna celera je vrlo jednostavna: on sadrži malo kalorija i dok ga konzumirate pomaže vam da sagorite masnoće.
Celer se uglavnom sastoji od vode i zbog toga je poželjan sastojak izbalansirane dijete. Međutim, samo od celera nećete dobiti neophodne minerale i hranljive materije, pa je najbolje da ga kombinujete sa drugim namirnicama. Celer je vrlo prijatnog ukusa pa ga možete dodati jelima ali i grickati uz jogurt, nemasnu pavlaku i slično.
Izvor: kucnilekar

REŠITE SE ZANOKTICA NA VRLO JEDNOSTAVAN NAČIN

Najčešći uzrok nastanka zanoktica je suva koža.
Zanoktice mogu uzrokovati i nepravilno manikiranje, razne hemikalije, kao na primer agresivna sredstva za čišćenje. Najbolji lek za takve vrste zanoktica je odlučiti se na čišćenje prirodnim sredstvima za čišćenje. Druga solucija je nošenje zaštitnih rukavica.
Zanoktice su ponekad znak nedostatka nekih vitamina i minerala u organizmu, a najčešće kalcijuma i gvožđa.
Biljni izvori hrane uključuju zeleno lisnato povrće poput brokolija, kelja, kupusa, peršuna. Bogato kalcijumom je i sušeno voće poput smokvi i kajsija pa orašasti plodovi – posebno bademi i brazilski oraščići, zatim semenje poput sezama . Maunarke uključujući grašak, pasulj i sočivo , melasa te sojini proizvodi poput tofua (sojin sir) sadrže dobru količinu kalcijuma.
Glavni prirodni izvori gvožđa u hrani su iznutrice, nemasno meso, jaja, lisnato povrće, maunarke, riba i školjke, sušene gljive.
Recept:
Natopite crni slez u vodu. Neka stoji 24 sata. Pred odlazak na spavanje napravite ovaj tretman: zagrejte vodu u kojoj stoji crni slez te u toploj kupki držite ruke 20 min. Nakon toga ih nežno obrišite i namažite kremu od nevena na bolnu zanokticu.
Grickalicom uklonite zanokticu što je moguće bliže koži. Namažite je kremom od nevena.
Svakodnevno utrljavajte bademovo ili maslinovo ulje na nokte i kožu. To će ojačati i kožicu oko noktiju, pa neće pucati i neće vam se stvarati zanoktice.
Ako zanoktice krvare, dobro je dezinfikovati ih jodom.
Izvor: kucnilekar

NAJDELOTVORNIJI PRIRODNI ANTIBIOTIK PROTIV INFEKCIJA I GLJIVICA!

Ovaj lekoviti recept vremenom je postao neizostavan deo narodne medicine prema kojoj predstavlja sjajan prirodni antibiotik koji ubija bakterije.
Takođe, pripravak ima snažnu antivirusnu i antigljivičnu formulu, poboljšava cirkulaciju krvi i limfe u svim delovima tela, a uspešan je lek protiv gljivice candide. Prema iskustvima, mnogima je pomogao u izlečenju raznih virusnih, parazitskih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, a tajna se krije u domaćim, prirodnim sastojcima.
Sastojci:
  • 700 ml svežeg jabukovog sirćeta
  • ¼ šoljice usitnjenog belog luka
  • ¼ šoljice usitnjenog crnog luka
  • 2 sveže ljute paprike¼ šoljice rendanog đumbira
  • 2 kašičice rendanog hrena
  • 2 kašičice kurkume u prahu ili 2 komada korena kurkume
Priprema:
U većoj posudi pomešajte sve sastojke osim sirćeta pa ih prespite u teglu. Pazite da se 2/3 tegle sastoji od suvih sastojaka, a ostatak popunite jabukovim sirćetom. Teglu potom dobro zatvorite pa protresite da se sastojci i sirće sjedine. Čuvajte pripravak na suvom i hladnom mestu dve nedelje, nekoliko puta dnevno promućkajte teglu pa nakon dve nedelje pripravak izgnječite i procedite kroz gustu gazu. Nakon što to učinite, slobodno ga čuvajte na sobnoj temperaturi.
Doziranje:
Pojedite jednu kašiku pripravka svaki dan kako biste pobedili loše bakterije u telu i ojačali imunitet, a možete ga koristiti i kao dodatak jelima, poput priloga. Postepeno pojačavajte količinu tako da najviše u danu upotrebite jednu šoljicu pripravka. Ako bolujete od neke infekcije ili ozbiljnije bolesti, možete pojesti po jednu kašiku pet do šest puta u toku dana.
Izvor: kucnilekar

10 PRIRODNIH LEKOVA ZA ŠTITNU ŽLEZDU

Od autora dr Rite Luiz, lekara naturopate i autora knjige „Snaga iznutra“ (The Power Within), saznajemo šta je zapravo hipotireoza i koje prirodne, holističke mere treba preduzeti ukoliko imamo problem sa štitnom žlezdom.
Hipotiroidizam znači da tiroida ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posledica disfunkcije tiroide same po sebi. Ukoliko se osoba reši na njeno uklanjanje, telo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen deo, biće u mogućnosti da ih još neko vreme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagoreva u trošenju.
Ipak, tiroida može da bude u disfunkciji i usled drugih razloga. Hormoni koje štitna žlezda proizvodi kontrolišu metabolizam tela pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u telu. Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulenjujući ih.
Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, čine telo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobijanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suvu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.
Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u telu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona.
Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa stoga često meša sa postporođajnom depresijom. Lekovi, kao što je litijum, takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako retko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlezda u mozgu takođe mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.
Šta preduzeti?
1. Smanjite unos soje. Soja ume da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da preterano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.
2. Alkalizujte telo! Ovo je najpre dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.
3. Uravnotežite nivo estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad tiroide.
4. Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.
5. Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.
6. Gentian je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.
7. Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji telu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.
8. Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete telu u podizanju raspoloženja.
9. Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.
10. Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.
Ipak, uvek je „bolje sprečiti nego lečiti“ te živeti što zdravije, „alkalnije“, aktivnije, kako bismo dali sve od sebe da ono što predstavlja lek, zapravo učinimo dobrom preventivom!
(Zdravzivot.com)

DOBILI STE TEMPERATURU? PROBAJTE OVO!

Zbog visokog udjela bioflavonoida, naranča ima antioksidativno i protuupalno djelovanje, sprječava infekcije, jača organizam i povoljno djeluje na razna stanja i bolesti.

Hladni čaj od narandže za snižavanje temperature

Jednu naranču dobro oprati u vrućoj vodi i zajedno s korom sitno narezati.
Preliti s 2,5 dl kipuće vode, pokriveno ostaviti da odstoji 20-30 minuta i procijediti.
Čaj zasladiti medom.
Hladni čaj uzimati 3-4 puta na dan ili po potrebi.
Preostalo meso i kora naranče mogu se pojesti.
Probajte!

KISELOST ORGANIZMA, UZROČNIK NAJTEŽIH BOLESTI – KAKO DALJE?

Iako je jako važno što unosimo u sebe, to još uvijek nije ono presudno za naše zdravlje. Presudno je ono što ostaje u tijelu kao otpad i stvara prekiselo stanje koje uzrokuje prerano starenje i bolest. Drugim riječima, možemo jesti sve organsko i iz vlastite proizvodnje, ali ako unosimo previše namirnica koje zakiseljuju organizam, prije ili kasnije doći će do oboljenja.
Problem s otpadnim kiselinama je taj, što naš organizam iz debelog crijeva ponovo upija otpadne kiseline koje ne može izlučiti. Odatle ih preko jetre ponovo šalje u krvotok i odlaže u tkivima, odnosno organima (autointoksikacija).
Sva hrana, i sve emocije i stanja koja proživljavamo, utječu na procese u tijelu i rezultiraju kao lužnatost ili kiselost mokraće.
“Držim, dakle, da otpadne kiseline stvarno napadaju zglobove, tkiva, mišiće, organe i žlijezde, što dovodi do manjih ili većih promjena u njihovu funkcioniranju. Ako napadnu zglobove, može se razviti artritis. Ako napadnu mišiće, može se razviti mišićna fibroza, koja uzrokuje bolove u mišićima. Ako napadnu organe i žlijezde, mogu se razviti brojne druge bolesti”, riječi su Theodora Baroodyija, autora knjige “Alkalizirajte se ili umrite”
Za dugoročno održavanje zdravlja, potrebno je imati velike lužnate zalihe, jer one neutraliziraju otpadne kiseline. Da bismo održali ravnotežu i svoje lužnate zalihe, moramo uvažavati pravilo 80:20 – potrebno je unostiti 80 posto namirnica koje stvaraju lužnatost, i 20 posto namirnica koje stvaraju kiselost. Omjer se može protegnuti do 70:30.
Isti omjer vrijedi i za unos sirove naspram kuhane hrane.
Trebamo razlikovati hranu kiselog okusa, i hranu koja stvara kiselost. Najbolji primjer je limun, vrlo kiselog okusa, ali jedan od najboljih alkalizatora organizma (alkalno je lužnato).
Isto tako, kad jedemo meso, ne osjećamo kiselost, ali kao rezultat razgradnje mesa nastaju kiseline koje u određenim okolnostima mogu potaknuti zakiseljenje, odnosno acidozu organizma.

Namirnice prema reakciji

Jaka lužnata reakcija:
Celer, smokve, biljni čajevi, dinja, lubenica, limun, mango, papaja, peršin, morske alge, grožđe bez kožice, potočarka…
Slaba lužnata reakcija:
Masline, maslinovo ulje, artičoke, patlidžan, proso, miso, heljda, trešnje, mandarine, kesten, kokokosov orah (svježi), krastavci, prokulice, med, poriluk, gljive, rotkvice, rajčice, morska sol, crni luk, naranče, ukiseljeno povrće (domaće), sezam…
Neutralne namirnice:
Vrhnje, svježe kravlje mlijeko, jogurt, sirutka, maslo, ulja (osim maslinovog)…
Blaga kisela reakcija:
Jaja, crveni grah, sjeme buče, ječam, špinat…
Umereno kisela reakcija:
Med (pasteriziran), borovnica, mekinje, sirevi, suhi kokosov orah, riba, integralna tjestenina, integralne žitarice, suhe mahunarke, koštunjavo voće (osim badema), raž, kečap, senf, šljive, kokice, krumpir (oljušten), suhe šljive, integralna riža…
Jaka kisela reakcija:
Bijeli kruh, peciva i kolači od bijelog brašna, čokolada, kava, alkohol, gazirana bezaloholna pića, zaslađeni voćni sokovi, junjetina, svinjetina, piletina, riba, rafinirane žitarice, brusnice, sladoled, tjestenina od bijelog brašna, kikiriki, bijela riža, plodovi mora, crni čaj, orasi…

Saveti za balans kiselina i lužina u telu

- Žvačite dobro hranu, i to najmanje 35 puta, jer pljuvačne žlijezde luče tvari koje dodaju baznu kvalitetu svakom vašem zalogaju!
- Svakom obroku dodajte lisnato zeleno povrće, po mogućnosti gorkastog okusa,
- Vježbajte svaki dan da pojačate detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tijela (budite oprezni, vježbanje do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju!),
- Svakodnevno radite vježbe disanja, minimum 25 minuta, jer to značajno doprinosi Ph balansu u tijelu.
- Tuširajte se hladnom vodom, pogotovu ljeti, jer ona proizvodi utjecaj koji će dati baznu reakciju u tijelu.
- Jednom tjedno napravite si kupku s nerafiniranom morskom soli (nakon kupke istuširajte se hladnom vodom),
- Pijte puno destilirane vode.
- Klistirajte debelo crijevo bar tri puta godišnje!
Sve o kiselosti organizma, pravilnom unosu namirnica, prevenciji i liječenju, možete naći u knjizi “Alkalizirajte se ili umrite”.

POMLADITE KOSTI ZA 20 GODINA I REŠITE SE SVAKOG BOLA: PROVERENI RECEPT NAŠIH BAKA!

Ovaj lijek pomaže kod liječenja artritisa, osteoartritisa, bolova u leđima i svega što je povezano sa zglobovima, kostima i mišićima.
Kad moderna medicina ne pomaže, najbolje se okrenuti onoj narodnoj. Vjerojatno ako pitate svoju baku što uraditi ako vas bole zglobovi, dat će vam recept za “čarobnu” mješavinu.
Kažu da taj lijek pomlađuje kosti za 20 godina!
Dakle, ako osjećate težinu u nogama, bolove u zglobovima, ako vas muče bolovi u leđima i imate posljedice od nekih starih ozljeda, ne trebaju vam skupi gelovi i masti, dovoljno je par jednostavnih sastojaka.

Lek za pomlađivanje kostiju – recept:

Sastojci:
  • 300 ml alkohola (70%)
  • 100 ml povidon joda
  • 10 tableta aspirina (ili andola) od 300 mg (aspirin je na tržištu još od 1899.!)
*Sve sastojke možete nabaviti u ljekarni. Povidon jodirani je poznat kao snažan germicid širokog spektra učinkovit protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, protozoa i spora. Povidon jodirani se odlikuje istom širinom spektra djelovanja kao i jod bez nedostatka joda -žarenja, obojenja i osjetljivosti.
Priprema:
Alkohol pomiješajte s jodom i dodajte izmrvljene tablete aspirina.
Promućkajte i ostavite na tamnom mjestu 21 dan.
Nakon tog možete koristiti lijek.
Koristite ga redovno u obliku obloga ili direktnog umasiravanja na bolno mjesto.
dnevno.hr

CRNI LUK I MED – LEK ZA ISKAŠLJAVANJE

Kombinacija meda i crnog luka od davnina je poznata kao izuzetno efikasan prirodni lek kašlja.
Prednost ovih prirodnih lekovitih sastojaka je što ih možete nabaviti u svako doba godine, a vrlo verovatno je da čete ih uvek imati pri ruci, u vašoj kuhinji. Takodje, kada pripremate preparate od ovih sastojaka, znate šta ste koristili od sastojaka za razliku od kupovnih sirupa ili drugih proizvoda koji neretko sadrže konzervanse, veštačke boje i mirise.
Crni luk i med za iskašljavanje. Recept:
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2-3 kašike prirodnog meda
Priprema:
Odaberite finu i zdravu glavicu crnog luka, srednje veličine. Luk oljuštite i zarežite oštrim nožem uzduž i popreko, ali ne skroz do dna. Tako pripremljenu glavicu stavite u dublju činiju i prelijte medom.
Činiju prekrijte tacnicom i ostavite na sobnoj temperaturi da prenoći.
Sutradan ujutru, smesu procedite kroz gustu gazu ili cediljku. To je doza za jedan dan.
Uzimajte po jednu kašiku sirupa na svaka dva sata, možete i češće. Sigurno ćete već nakon kratkog vremena osetiti da lakše dišete i ubrzo ćete početi da iskašljavate.
Izvor: uspesnazena.com

LEKOVITOSTI LISTA VINOVE LOZE

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, gvožđa, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana.
Koristi se kao protivupalno i sredstvo za bolju cirkulaciju.
Protivupalno delovanje
Listovi vinove loze imaju blago protivupalno delovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti. Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.
Hronična venska insuficijencija
Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mogu da oteknu, što uzrokuje edem.
Ostale koristi
Lišće vinove loze koristi se i za lečenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja materice, čireva i vaginalnog iscetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za dijareju, hepatitis i želudačne bolove.
Izvor: kucnilekar

PRIRODNO LEČENJE ŠTITNE ŽLEZDE

Mnogi ljudi, posebno žene, žale  se na lupanje srca, ne znajući pravi uzrok toga.
Pri obolenju štitne žlezde javljaju se različiti znaci. Osim ubrzanog pulsa bolesnik znatno smrša. Javlja se neko
unutrašnje drhtanje, posebno u predelu grudnog koša. Bazalni metabolizam se povisi, a oči dobiju poseban sjaj. U takvim slučajevima lekar ustanovi prema unutra povećanu štitnjaču, gušu.
Da bi lečenje guše bilo uspešno, pored joda neophodni su još i drugi minerali i retki elementi. Istraživanja su pokazala da je kalcijum za lečenje guše od isto tolike važnosti kao i jod.
Za lečenje i za sprečavanje guše preporučuje se hrana bogata kalcijumom. Obilje kalcijuma ima u salati od kupusa, u presnom kiselom kupusu, kelerabi, posebno u njenom lišću, u šargarepi i kupinam.
Prirodno lečenje guše ili štitnjače
Protiv ove bolesti, koja i ne boli, uzima se dnevno tri puta po 30 kapi tinkture od odoljena. Uz to treba piti čaj od po 3 g bogorodičine trave, kadulje, stolisnika, pelina i 5 g istucanih smrekovih boba na 3/10 litre vode. Ostavi se preko noći potopljeno, ujutru u istoj vodi i s jednom kašikom meda promešati i pet minuta kuvati. Procediti, pola popiti ujutru, a drugu polovinu uveče pre spavanja. Svakoga dana kuvajte svež čaj .
Svaku veče pre odlaska u krevet oko vrata stavljati obloge od četvrt litre rafinisanog petroleja, četvrt litre vode i isto toliko čistog maslinovog ulja. Ta se smesa dobro izmućka i njome dobro natopi šestostruka lanena krpa, pa se pospe s malo mlevenog bibera i privija oko vrata. Suvim i toplim previti da vazduh ni s koje strane ne može dopirati.
Dobar je i ovaj oblog: ilovača zemlja se razmuti s odvarom od hrastove kore, 3 cm debelo na krpu namaže i privije. Suvim i toplim previti. Na 1 dag (1 dag = 10g)   hrastove kore stavi se u  jednu litru vode preko noći se kvasi, a ujutru s istom vodom kuva se 20 minuta.
Izvor: kucnilekar

ČAJ ZA REGULISANJE RADA SRČANOG MIŠIĆA

Mešavina gloga i listova vrbe blagotvorno utiče na rad srca, ali pomaže i u slučajevima vrtoglavice i šuma u ušima.
Od jednakih količina gloga i listova vrbe napravite čaj koji bi trebalo da pijete tri puta na dan po jednu šoljicu.
Ovaj čaj pokazao se kao efikasan kod ubrzanog rada srčanog mišića, protiv vrtoglavice, nesvestice, šuma u ušima…
Dobar je i kao preventiva protiv moždanog udara.
Izvor: kucnilekar

NAJLEKOVITIJI SOK: POPRAVLJA KRVNU SLIKU, DELUJE PROTIVUPALNO, ČISTI, IZVLAČI IZ DEPRESIJE I OTKLANJA BOLOVE!

Odavno je poznato da su upravo antioksidansi glavne tvari koje ometaju i reguliraju rast slobodnih radikala u ljudskom tijelu, a upravo takvi slobodno radikali mogu dovesti do mnogih bolesti pa tako i raka.
Kurkuma se s razlogom spominje kao kraljica začina, a u Indiji se malo koje jelo može zamisliti bez nje. Osim što se koristi kao dodatak jelima, kurkuma je neizostavan dio raznih ljekovitih pripravaka koji zaista povoljno utječu na zdravlje. Riječ je o začinu koji sadrži više od 300 antioksidansa, a samim tim je pravi lijek.
Donosimo recept za sok koji možete napraviti od kurkume u prahu, ali i od sirove kurkume u korijenu, po želji. Riječ je o multinapitku koji djeluje kao analgetik sa protuupalnim svojstvima, ali nosi i brojne druge dobrobiti za zdravlje.

Najzdraviji sok – recept

Sastojci:
  • 1 žlica kurkume u prahu
  • 1 komad đumbira (oko 5 cm)
  • 5 mrkvi
  • 2 limuna
  • 1 naranča
  • 1 krastavac
Priprema:
Uklonite koru s limuna i naranče, kao i s đumbira i mrkve. Sve sastojke izmiksajte u blenderu ili mikserom, a po želji dodajte led i poslužite kao napitak. Najbolje ga je piti ujutro, pola sata prije doručka.

Lekovite prednosti ovog leka – soka

Artritis
Sok od kurkume uspješno ublažava upale izazvane artritis. Kurkumin, jedan od antioksidansa prisutnih u kurkumi, u razrijeđenom obliku postaje aktivan i može ublažiti ukočenost i otekline zglobova.
Depresija i demencija
Američki znanstvenici su dokazali da kurkuma može smanjiti rizik od nastanka depresije i demencije te ublažiti simptome depresije i demencije.
Voditelj istraživanja, dr. Ajay Goel, je zajedno sa svojim timom analizirao svojstva kurkume. Ustanovili su da je kurkuma tek 2 do 5% manje učinkovita od farmaceutskih antidepresiva i, što je najvažnije, ne uzrokuje nastanak negativnih nuspojava!
“S kliničkog stajališta 2% manja učinkovitost prirodnog lijeka, u odnosu na farmaceutski, ne znači apsolutno ništa”, izjavio je prof. Goel i dodao kako “kurkuma je sigurna, čak i u povećanim dozama.”
Znanstvenici i dalje pokušavaju shvatiti kako točno kurkuma djeluje na depresiju, ali vjeruju da blokira enzime koji povećavaju rizik od nastanka depresije i također smanjuje razinu citokina, koji mogu narušiti reakciju tijela na stres.
Bolovi
Prema nekim istraživanjima, kurkuma je učinkovitija protiv bolova i upala od steroidnih lijekova. National Institutes of Health smatra da kurkuma više djeluje kod reumatoidnog artritisa jer sprječava uništavanje zglobova. Kurkuma sadrži protein Nf-kB koji u tijelu aktivira tjelesne obrambene mehanizme koji mu pomažu u borbi s bolovima.
Rak
Odavno je poznato da su upravo antioksidansi glavne tvari koje ometaju i reguliraju rast slobodnih radikala u ljudskom tijelu, a upravo takvi slobodno radikali mogu dovesti do mnogih bolesti, pa tako i raka. Kurkumin sok tako je vrlo učinkovita prevencija raka jajnika, debelog crijeva, prostate i dojke.
Probavne tegobe
Ovaj će sok smanjiti nadutost, ublažiti žgaravicu i gastritis. Osim soka, možete konzumirati kurkumu u prahu kao začin gotovo svakom jelu. Dnevno konzumirajte količinu koja stane u plastičnu žličicu za kavu (kao iz kafića).
Štiti srce i krvne žile
Sok od kurkume kontrolira kolesterol, čuva žile i srce. Djeluje preventivno kod potencijalnih kardiovaskularnih bolesti.
Uništava toksine
Ovaj će sok uspješno očistiti tijelo od toksina. Kože će vam također blistati!
dnevno.hr

HRANITE SE ZDRAVO: HRONO ISHRANA USPORAVA STARENJE

Program ishrane o kome će ovde biti reči je kombinacija najsavremenijih saznanja iz oblasti fiziologije ishrane, endokrinologije, biohemije i biofizike.
Ovaj program je prvi ove vrste registrovan u našoj zemlji, a jedinstven po tome što pomaže svakom čoveku da ostvari idealnu težinu istovremeno sa postizanjem idealnog zdravlja.
Proizvod je višegodišnjeg iskustva i školovanja u najznačajnijim svetskim centrima, kao i saradnje sa najvećim imenima današnjice u mnogim oblastima Anti Aging Medicine, odnosno medicine koja se bavi usporenjem procesa starenja.
Registrovan je u Srbiji 2009. god i patentiran pod nazivom:
HRONO ISHRANA kako usporiti starenje – dr Ana Gifing
Naš cilj je da svaki čovek dobije osnovno znanje o funkciji njegovog organizma, jer je to znanje osnov očuvanja zdravlja i vitalnosti.
Program hrono ishrane omogućava da se bez velike muke, za kratko vreme, nauče principi zdrave ishrane, pravilnog izbora namirnica i dobrih kombinacija različitih namirnica, koji se mogu primeniti na svim geografskim širinama i dužinama, u svakoj prilici, u školi, na poslu, kod kuće, na odmoru ili poslovnom putovanju.
Naročito je značajan po tome što se sva pravila mogu primeniti unutar porodice i što se deca mogu veoma rano pravilno usmeriti ka cilju da imaju dug i zdrav život.
Oni koji su oboleli od načešćih savremenih bolesti metabolizma za 10 do 30 dana smanjuju vrednosti holesterola, triglicerida i šećera.
Program zadaje neka pravila i postoje zahtevi kojih se moramo pridržavati, s druge strane, restrikcije su minimalne i lako se podnose.
Rezultati pokazuju 100% uspeha kod svih onih koji su se potrudili da nauče osnovne fiziološke procese.
Program ne podrazumeva brojanje kalorija, merenje namirnica i odredjivanje količina hrane, ne postoje jelovnici, kao ni zadati recepti. Naprotiv, filozofija programa je u tome da svaki čovek dobije znanje koje će biti osnov za njegovu sopstvenu inicijativu, maštovitost i snalaženje u svakodnevnim životnim situacijama.
U okviru našeg centra za dijagnostiku, obavljamo sve neophodne dijagnostičke procedure u cilju utvrdjivanja postojećeg zdravstvenog stanja, a zatim u toku višemesečnih konsultativnih pregleda i kontrola pratimo postignut rezutat.
Prednost programa hrono ishrane je u tome što se nikada ne javlja takozvani jo-jo efekat (gubljenje-vraćanje težine), a metabolički poremećaji se trajno rešavaju.

Šteta od uzimanja “grickalica”

Za aktivirajući signal za lučenje insulina uopšte nije potreban kompletan obrok, dovoljno je uneti jedan zalogaj neke hrane, da bi ovaj proces započeo. Tada masne ćelije dobijaju nalog za skladištenje. Tog trenutka prestaje oslobadjanje masti, zatvaraju se sva ćelijska vrata i započinje lipogeneza, odnosno, ćelija počinje da stvara masti iznova.
Ovo je jedan od razloga zašto uzimanje grickalica izmedju obroka prouzrokuje ili nagomilavanje masnog tkiva, ili pak ne dozvoljava da smršamo do neke željene težine.
Ako želimo da smršamo, prva stvar koju treba da uradimo je da se vratimo unosu regularnih obroka, i to – tri u toku dana.
Glavnu krivicu za nagomilavanje telesne težine upravo snosi dezorganizacija u telesnom prirodnom ritmu unošenja hrane, kao i kompulsivno “grickanje” izmedju obroka.Na žalost, danas je ovo jedan od najčešćih poremećaja u navikama kod savremenog čoveka.
Od najvećeg značaja je ovo saznanje primeniti kod dece, naučiti ih da ne jedu slatkiše, čips ili bilo koju grickalicu van regularnog obroka, ali ovo se odnosi i na bonbone, voće, kiflu, djevrek i drugo.
Zašto se napominje da je ovo od najvećeg značaja sprečiti baš kod dece?

Zašto danas postoje veoma gojazna deca?

Ćelije masnog tkiva su kod dece još nerazvijene, zovu se pre-adipociti. Ove ćelije imaju ogroman potencijal za umnožavanjem.
Jedan od razloga zašto dolazi do gojaznosti kod dece je, izmedju svih drugih i upravo ovaj mehanizam umnožavanja ćelija zbog povećane potrebe skladištenja masti.
Deca koja preterano mnogo jedu, stvaraju ogromnu količinu masti i potreba za skladištenjem te stvorene telesne masti je velika.
Dečije telo se postara da se masne ćelije ubrzano razmnožavaju, a kada se jednom umnože ove ćelije – adipociti, njihov broj ostane uvek isti i kasnije u životu, pa taj veliki broj adipocita skladišti veliku količinu masti.
Deca koja su u periodu razvoja bila mršava, bez naslaga masnoća, u glavnom u odraslom životnom dobu nemaju problem sa viškom težine, naprotiv, deca koja su bila debeljuškasta u ranom detinjstvu, skoro u 80% slučajeva imaju problem da održe idealnu težinu u odraslom dobu.
Masne ćelije su veoma aktivne u smislu sekrecije odredjenih hormona i metaboličkih supstanci, pa su gojazna deca unapred osudjena da kasnije u životu imaju brojne zdravstvene probleme, a pri tom i kraći životni vek.
Kod ljudi koji su gojazni od dečijeg uzrasta, potencijal za skladištenjem masti je daleko veći nego kod ljudi koji u detinjstvu nisu bili gojazni, pa je i zbog povećanog broja adipocita sama hormonska aktivnost kod njih poremećena. Ovi ljudi se suočavaju sa mnogim bolestima u životu, daleko više nego vršnjaci koji su imali normalnu telesnu težinu u detinjstvu (visok pritisak, šećerna bolest, bolest srca i krvnih sudova i drugo).
Napici, kao što su kafa i čaj sa dodatim šećerom (ili veštačkim zasladjivačem) menjaju naš ciklus skladištenja i oslobadjanja masti, voćni sokovi takodje spadaju u kategoriju namirnica koje treba izbegavati izmedju obroka… posebno dijet pića, verovali ili ne, dijet cola je izazivač broj 1. šećerne bolesti u Americi u dečijem uzrastu, ali o tome ćemo kasnije.

Preskakanje obroka

Pored uzimanja grickalica, drugi najčešći poremećaj u navikama u ishrani je preskakanje obroka.
U našoj praksi, od mnogih pacijenata čujemo da ne doručkuju, ali ima i sledećih izjava: ne večeram uopšte jer je to zdravije; ujutru jedem samo voće; pojedem do 2 kg voća svaki dan; nikad ne stignem da ručam; uopšte ne jedem meso, najsladje mi je da jedem uveče u 11.. itd… sve ovo nije dobro, uopšte nije dobro!
-u organizmu čoveka se skoro ništa nije izmenilo od vremena kad je primitivni čovek bio lovac i kad nije imao mnogo različitih namirnica u svakodnevnoj ishrani. Svakako je došlo do odredjenih minimalnih promena u genetskom kodu nakon prelaska čoveka iz nomadskog načina života (kad je samo lovio) u mirniji život sa uzgajanjem poljoprivrednih kultura.
Voće i bobice su drevni lovci jeli kad nisu imali ulov, to jest, kad nisu mogli da nabave meso. S druge strane, ljudi koji su se bavili poljoprivredom su osim mesa jeli i razno povrće, žitarice i voće, pa se njihov organizam pomalo i polako prilagodio na takvu vrstu hrane.
Na ovom saznanju iz istorije se bazira teorija ishrane po krvnim grupama. Prvi lovci su imali O krvnu grupu, a kasnije je došlo do promena, jer se menjao i način života i ishrana. Po to j teoriji, O krvna grupa stvara odličnu energiju od unetog mesa, dok A krvna grupa ima veliko opterećenje organizma od mesa.
Ipak, voće samo po sebi, nikako ne daje gradivne elemente organizmu. Za funkcionisanje srca i unutrašnjih organa, neophodni su proteini i masti. Voće je poželjno jesti umereno i u odredjeno vreme u toku dana, a to je, po zakonu fiziologije ljudskog organizma oko 17 h, ali o tome će mnogo više reči biti kasnije.
Veliki problem nastaje kod ljudi koji izbegavaju doručak (najveći broj), ili uzimaju veoma malu količinu hrane ujutru, ili samo voće (što takođe često čujemo).
O ovome danas naučnici znaju skoro sve i ne postoji više ni najmanja sumnja u opravdanost unosa odredjenih, veoma visokokalorijskih namirnica, upravo ujutru, upravo kad je nivo kortizola, hormona budnosti, u našem krvotoku najviši i kada je lučenje insulina najaktivnije.
U tom periodu je metabolizam najsnažniji, najbrži i najefikasniji. Tada se najbolje osećamo, organizam priprema energiju za sve naše dnevne aktivnosti.
Šta se zapravo dogodi kad preskočimo unos hrane ujutru?
-Nivo hormona kortizola je veliki, u krvi nam je blaga hipoglikemija, ili kod mnogih ljudi čak i veći pad šećera.
-Iako možda i ne osećamo nikakvu glad, naš želudac i ceo digestivni sistem se sprema da primi hranu, pa počinje sa predodredjenim izlučivanjem odredjenih supstanci koje treba da pomognu u varenju.
-Aktiviraju se brojni hormonsko-enzimski mehanizmi koji služe u stvaranju neophodne energije za rad srca, mišića i mozga (i svih unutrašnjih organa).
Šta mi uradimo ?
Tada mi preskočimo ovaj obrok, ili još gore, popijemo kafu sa šećerom (ili još mnogo gore od toga – popijemo kafu sa veštačkim zasladjivačem) i time bukvalno zaključamo sva vrata na našim masnim ćelijama, to jest adipocitima, one započinju intenzivan proces zaštite svojih postojećih rezervi neophodne energije za rad organa.
Zašto je to tako?….

Gojaznost

Gojaznost negativno utiče na mnoge, dobro poznate načine, kao što su operećenje srca i krvnih sudova, porast krvnog pritiska, taloženje opasnih materija u crevima, otežava i remeti funkcije rada unutrašnjih organa (jetra, pankreas, bubrezi), ugrožava metaboličke procese, dovodi do poremećaja u funkciji i strukturi zglobova i kostiju, itd.
Ali, danas su opsežna ispitivanja pokazala direktnu povezanost izmedju debljine čoveka i skraćenja njegovog životnog veka putem jednog donedavno malo poznatog mehanizma, kojim naše sopstvene masne ćelije “jedu” onaj genetski materijal koji presudno odredjuje dužinu našeg životnog veka.
Na osnovu radova doktora Tim Spectora, naučnika iz St. ThomasHospital u Londonu, koji je proučavajući genetsku strukturu i patološka opterećenja blizanaca, došlo se do zapanjujućih rezultata o ponašanju genetskih zapisa kako kod gojazne dece, tako i kod gojaznih odraslih pojedinaca.
Koji su pokazatelji gojaznosti?
Kad kažemo gojazan, mislimo na to da je BMI čoveka preko 30. Radi preciznosti odredjivanja stepena uhranjenosti, dizajnirana je tabela body mass index-a (bodi mas indeks) po kojoj se možemo veoma brzo orjentisati kakva nam je količina masti, dovoljno je znati našu težinu i visinu i lako ćemo se orjentisati u kom se delu skale nalazimo.
Jednostavno odredjivanje ove vrednosti je sledeće – težinu u kilogramima podelimo sa visinom u metrima (na primer, osoba ima 70 kg, a visoka je 1.84, da bismo odredili body mass index, podelimo vrednost 70 sa kvadratom visine, 1.84×1.84, dobijamo vrednost 20.67)
Gojazna je svaka osoba koja ima BMI preko 30, a preterano uhranjena je svaka osoba koja ima BMI preko 24,9; normalno je uhranjen svako ko ima BMI izmedju 18.5 i 24.9, a vrednost BMI ispod 18.5 je takodje patološka i govori nam da je u pitanju pothranjenost.
Danas je BMI ipak prevazidjen faktor i pokazalo se da je potrebno uraditi mnogo preciznije ispitivanje sastava tela da bi se odredio faktor gojaznosti (pre svega to može omogućiti InBody analizator tela).
Neko ko ima dobar mišićni sastav i normalnu količinu vode u ćelijama može imati veći body mass index od osobe koja ima mnogo više masnoća i manje mišićne mase, pa je ova mera postala neupotrebljiva.
Aleksandar Nastić
(Vestinet.rs)

UBLAŽITE STRES OMEGA 3 MASNIM KISELINAMA

Stres povećava rizik od nastanka hronične upale u telu koja je jedan od vodećih uzročnika raznih bolesti.
Američki naučnici otkrivaju da riblje ulje može zaštititi od negativnog delovanja stresa na srce, i to zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.
“U današnje vreme stres je postao normalan deo svakodnevice”, izjavio je vođa istraživanja prof. Jason Carter i dodao je kako “uz sve to nam ne idu u prilog prehrambene navike koje naše telo stavljaju pod još veći stres.”
U istraživanju, objavljenom u American Journal of Phisiologi, je učestvovalo 67 osoba s normalnom nivoom krvnom pritiska. Učesnici su u periodu od 8 nedelja svakodnevno uzimali 9 grama suplemenata ribljeg ulja.
Na kraju istraživanja naučnici su radili različite testove, uključujući merenje nivoa krvnog pritiska i broj otkucaja srca. Rezultati testova su pokazali da suplementi smanjuju nivo kortizola u telu, regulišu nivo otkucaja srca i smanjuju nivo slobodnih radikala.
Naučnici nisu primetili nikakav efekat na nivo krvnog pritiska. Ovi rezultati upućuju da riblje ulje ima odličan učinak na zdravlje i smanjuje štetno delovanje stresa na organizam.
Prethodna istraživanja su pokazala da stres povećava rizik od nastanka hronične upale u telu koja je jedan od vodećih uzročnika raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i krvnog sistema.
Izvor: kucnilekar

ŠTA CISTE NA JAJNICIMA ZNAČE ZA VAŠE ZDRAVLJE?

Reč “cista” može prizvati mnoštvo zastrašujućih misli, od izraslina veličine kuće do raka. Sasvim je razumljivo da ćete osećati zabrinutost ukoliko ste otkrili da imate cistu na jajnicima.
Međutim, doktori ističu da su ciste na jajnicima mnogo češće i obično manje opasne od očekivanog.
Postoje velike šanse da ste ih imali
Ciste se kod većine žena razvijaju na mesečnom nivou, sve do menopauze.
Nisu sve ciste iste
Postoje dva glavna tipa cisti jajnika:
“funkcionalne” ciste koje se redovno javljaju i koje su uobičajene odnosno normalne
“patološke” ciste koje su abnormalne.
Ciste na jajnicima mogu se razviti i usled drugih obolenja koja utiču na jajnike, kao što je endometrioza, ali ogromna većina cisti na jajnicima je “funkcionalna”.
Iako ciste na jajnicima zvuče zastrašujuće, one su obično bezopasne. Ove “kesice” ispunjene tečnošću formiraju se na jajnicima ili u njima te najčešće nestaju same od sebe u roku od jednog do tri meseca.
Mogu uticati na plodnost
To se dešava zbog toga što su jajovodi povezani sa jajnicima. Ukoliko je jajovod “abnormalan” zbog ciste, to može blokirati put jajašcu i sprečiti ga da bude oplođeno.
Možete je imati, a da to i ne znate
S obzirom da većina žena ne zna kada ima cistu na jajnicima, većina njih nema nikakve simptome. Međutim, neke žene mogu osetiti tup ili oštar bol u predelu karlice ili pritisak na strani na kojoj se cista nalazi.
Ako je imate, prilikom vežbanja možete osetiti da nešto nije u redu
Žene koje imaju cistu na jajnicima obično osećaju bol prilikom vežbanja i seksualnog odnosa, a bol se može prostirati i kroz noge. Međutim, to se može primetiti i prilikom ovulacije i mesečnice. Drugi simptomi uključuju nadutost stomačnih mišića, češće ili ređe mokrenje nego obično pa čak i mučninu i povraćanje.
Najčešće se otkriju na pregledu. S obzirom da su ciste na jajnicima uobičajena pojava, one se najčešće otkrivaju prilikom ginekološkog pregleda. Osetljivost na određenom području obično je znak ginekologu da cista postoji. Ukoliko je to slučaj, radi se pregled ultrazvukom kako bi se utvrdila veličina i vrsta ciste. Naravno, žene koje imaju uporan bol u predelu karlice ili donjem delu leđa trebale bi odmah posetiti ginekologa, bez obzira na redovan pregled.
Čak iako je imate, lekarski tretman nije uvek neophodan
Ciste na jajnicima obično se ne leče, jer u najvećem broju slučajeva nestaju same od sebe. Međutim, ukoliko je na pregledu otkriveno da imate cistu na jajnicima, moraćete se podvrgnuti novom pregledu nakon par nedelja, kako bi se ustanovilo “stanje”. Prilikom pucanja ciste, može se javiti oštar bol, mada to nije uvek slučaj. Hirurški zahvat je potreban u slučajevima ako cista ne nestane nakon više meseci, ako osećate bol više meseci ili ukoliko nalazi ukazuju na mogućnost raka. Iako je većina cisti na jajnicima bezopasna i iako se ne leče, ukoliko postoje simptomi, bilo bi veoma poželjno da prekontrolišete stanje, za svaki slučaj.
Izvor: kucnilekar

Podijelite sa prijateljima: