petak, 15. srpnja 2016.

10 NAJJAČIH PRIRODNIH ANTIBIOTIKA

Znamo da preterano korišćenje antibiotika nije dobro.
Iako se možete rešiti bakterija, možete i oslabiti imunitet, a s vremenom cela populacija razvije otpornost na različite antibiotike. Naše bake su takođe imali rešenje za lečenje, koristeći antibiotike iz prirode, a nije loše da se podsetimo koji su to i eventualno razmislimo o njihovom korišćenju u slučaju bolesti.
Ekstrakt semena grejpa
Poslednja istraživanja navode da se seme ove biljke može koristiti u borbi protiv 800 vrsta virusa i bakterija.
Echinacea
Ova biljka je zaista pravi antibakterijski i antivirusni lek. Pre uzimanja posavetujte se s iskusnim fitoterapeutom koji će vam preporučiti u kom je obliku trebate uzimati. Naime, na tržištu ima dosta proizvoda koji sadrže jako malo ili ništa aktivnih sastojaka.
Sveži i kiseli kupus
Osim što je prepun C vitamina, jako pomaže probavi, te razmnožavanju dobrih bakterija. Većina našeg imuniteta se nalazi u crevima pa onda ne čudi zbog čega je ova namirnica na vrhu liste
Origano i ulje od origana
Odlično je za borbu protiv infekcija, a i upornih gljivica i parazita u crevima.
Ekstra kokosovo ulje
Premalo je prostora s kojim bi mogli opisati benefite ovog ulja. Osim što nas brani od bakterija i virusa, odlično je i za kontrolu holesterola, bolji rad hormona…
Prirodno jabukovo sirće
Ima odlična antibiotska i antiseptička svojstva. Pokreće organizam.
Fermentirana hrana
Nepasterizovani kupus, kiseli krastavci iz domaće radinosti, probiotički jogurti. Sve to obnavlja našu crevnu floru, štiti nas od raka i drži naše telo sposobnim da se bori s infekcijama.
Beli luk
Čim osetite da vam dolazi gripa ili prehlada, uzmite svežeg luka (može i onaj u tabletama) i na vreme ‘presecite’ bolest.
Med
Svako jutro uzmite kašiku meda.
Kurkuma
Odlična u borbi protiv virusa i bakterija. Može se konzumirati svakodnevno.
Izvor: kucnilekar

BIVŠA PEKARKA OTKRILA ZASTRAŠUJUĆU ISTINU: NE MOGU VIŠE DA ĆUTIM, EVO ŠTA JEDETE!

Romantične večere u skupim restoranima ili studentski doručci u pekarama bi nakon ovog teksta mogli opasno da vam se zgade, s obzirom da je izvesna Milana otkrila zastrašujuću istinu koja se dešava u kuhinjama ovih objekata.
Naime, Milana i njen bivši dečko su dugo vremena radili kao kuvari, odnosno pekari u restoranima po Beogradu i Pančevu, gde su zaticali neverovatne uslove u kojima se specijaliteti prave.
Ona je rekla kako nije neobično da se redovno bore sa bubašvabama i pacovima na mestima gde se sprema hrana, te da gazde ovih objekata ne mare za higijenske uslove dok god im dobro ide prodaja.
Milana je svoje iskustvo prenela i studentima svih beogradskih univerziteta, koji su se bunili na kvalitet hrane u menzama, te je htela da im približi zbog čega je to tako.
- Strpljivo sam ćutala do sada, ali ne mogu, moram da prokomentarišem nešto u vezi sa ovom kritikom na račun menze. Imala sam to zadovoljstvo da jedan period života radim u pekarama, a otprilike u isto vreme (sve je to bilo pre 3-4-5 godina) moj bivši momak je radio u nekoliko restorana kao kuvar. Pobegli smo iz te industrije i on i ja glavom bez obzira, a evo i zašto:
Ti bureci od 100 dinara i pice od 120 koje kupujete u pekari uglavnom se proizvode u prostorijama po kojima bubašvabe gamižu doslovno u rojevima, a protrči tu i tamo neki miš, pa i pacov. Radila sam u pekari u kojoj počneš da praviš sendviče (oni fini „posni“ i slični sendviči u celofanu koji koštaju preko 100 dinara) i ako ti uđe mušterija i moraš te napola spremljene sendviče da ostaviš na 5 minuta, kada se vratiš, po njima gmiže 10-ak bubašvaba – priča ona.
Ono što se uradi u takvoj situaciji je da rukom rasteraš bubašvabe, završiš sendvič i fino ga uviješ u celofan. Svaki hleb/kifla itd. koji padne na pod uredno se vraća na policu. One pečurke na pici se nikada ne peru pre upotrebe (a ja se pitala zašto sve devojke koje rade u pekari imaju crne nokte – ne, ta prljavština ne može da se spere).
Radila sam u četiri pekare u Pančevu, u tri je situacija bila ovakva, samo su u jednoj bili pristojni higijenski uslovi. A znate zašto? Zato što su imali malu proizvodnju, samo nekoliko vreća sa brašnom. Tamo gde ima puno brašna ima i bubašvaba i pacova i dezinsekcije i deratizacije ne pomažu mnogo.
(Uvek se setim jednog starijeg pekara iz Leskovca kada je pričao kako je ujutru zatekao „pacova kako hoda po testu ko čovek“. Kada sam ga pitala da li je svuda tako rekao je „da, apsolutno, na 100% mesta gde sam radio“, a čovek je bio pred penzijom).
Mislila sam da je u restoranima bolje, naročito po BG-u, ali ne. Moj dečko je radio u jednom ekskluzivnom restoranu i sećam se kada sam ga zvala i kada je on sav rastrojen rekao kako je seo da zapali cigaretu jer ga je mnogo uznemirio prizor tri pacova koja su odjednom protrčala kroz kuhinju. (Do tada su se pojavljali individualno).
Radio je u još nekim restoranima, od kojih je jedan bio sa tradicijom od 30-ak godina. Savetovao me je od srca da nikada ne jedem tamo, jer se namirnice čuvaju na neadekvatan način (stoji oljušten krompir u vodi u frižideru po 2 dana, domaćice znaju kako to onda može da izgleda, ništa ne sme da se baci da se gazda ne baci u trošak), služe suhomesnate proizvode sa isteklim rokom itd.
Dakle, mislim da sam bila dovoljno slikovita. Nisam radila u kuhinji studentske menze niti poznajem nekoga ko jeste, ali taj moj bivši je bio kratko na zameni u kuhinji „Dečja radost“ (predškolske ustanove) i tamo je stvarno sve po p.s.-u.
E sad, kada vi odete u restoran i kuvar spremi jelo za vas dvoje- troje, naravno da će zakamuflirati sve, spakovati u porcelanski tanjir i uzeti vam 40 evra (30, 20 – koliko već, nisam dugo jela u restoranu). Pomislite za koliko studenata se kuva u menzi, pa sledeći put kada naiđete na jabuku koja je prezrela ili trula IZNUTRA, razmislite da li je racionalno očekivati da se to ne dešava.
Takođe setite se priče o sendviču i bubašvabi kad vam dođe da uđete u pekaru. Uštedećete pare i popraviti liniju.“
(24sata.rs)

MASLINOVO ULJE ŠTITI OD MOŽDANOG UDARA

Ljudi koji kuhaju s maslinovim uljem, dodaju ga u salate ili moče kruh u njega, imaju 41 posto manju vjerojatnost da će doživjeti moždani udar za razliku od onih koji ga nikada ne konzumiraju.
Istraživači koji su proveli istraživanje na gotovo 8.000 ljudi, ističu kako će svi stariji ljudi duže živjeti ako budu konzumirali puno maslinovog ulja.
Mediteranska prehrana se najviše oslanja na maslinovo ulje i smatra se uobičajenom prehrambenom navikom na našim prostorima te diljem Mediterana.
Cecilia Samieri iz National Institute of Health and Medical Research koji se nalazi u Bordeauxu, objašnjava istraživanje: „Moždani udar je čest kod starijih ljudi, a maslinovo ulje je opet jeftin ijednostavan način za njegovo sprječavanje.”
„Trebalo bi izdati novi set prehrambenih preporuka kako bi se spriječio moždani udar kod osoba u dobi od 65 i više godina.”
Istraživači su pratili 7.625 ljudi u dobi od 65 ili više, a uvjet je bio da nikada nisu imali moždani udar.
Konzumiranje maslinovog ulja je klasificirano pod „nikad”, „umjereno”, to jest u kuhanju, ili na salatu, ili s kruhom te „intenzivno”, kada se koristi za sve.
Tijekom pet godina istraživanja, 148 sudionika pretrpjelo je moždani udar, prenosi Daily mail.
Ukupno, 2,6 posto ne-konzumenata je doživjelo moždani udar, 2 posto umjerenih korisnika te 1,5 posto intenzivnih korisnika.
Istraživači su također uzeli u obzir prehranu, fizičku aktivnost, težinu te druge čimbenike rizika.
Maslinovo ulje sadrži omega – 6 masti koje blokiraju odgovor tijela na upale kod kroničnih stanja kao što su bolesti srca i artritisa te također smanjuju krvni tlak.

OVI SAVETI ĆE POMOĆI DA SE IZBORITE SA PROBLEMOM ŠTITNE ŽLEZDE

Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, telo pomaže da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do povećanja telesne težine i zatvora…
Hipotiroidizam znači da tiroida ne proizvodi dovoljno svog hormona, a ovo najčešće nastaje kao posledica disfunkcije tiroide same po sebi. Ukoliko se osoba reši na njeno uklanjanje, telo je nemoćno da stvori odgovarajuće hormone, a ukoliko se odstrani samo jedan njen deo, biće u mogućnosti da ih još neko vreme proizvodi u dovoljnoj količini, ali vremenom sagoreva u trošenju.
Ipak, tiroida može da bude u disfunkciji i usled drugih razloga. Hormoni koje štitna žlezda proizvodi kontrolišu metabolizam tela pa njena disfunkcija može tako da pogodi svaki organ u telu. Kada je tiroida nedovoljno aktivna, dolazi do opšte depresije mnogih ćelijskih sistema i oksidativnih procesa u telu koji su potrebni za stvaranje energije. Ovo može umanjiti metaboličku aktivnost u ćelijama. Metabolički otpad se tada filtrira u organima, ulenjujući ih.
Smanjenje tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda, čine telo da uspori, dobije na težini, bude umorno, a kako se metabolizam usporava, često dolazi i do dobijanja na težini i zatvora. Drugi simptomi uključuju iscrpljenost, manjak energije, netoleranciju na hladnoću, neredovnost menstrualnog ciklusa, depresiju, spore reflekse, gubitak kose, suvu i grubu kožu, lomljive nokte i natečenost oko očiju. Tipični simptomi se javljaju polagano i često mogu i da nam promaknu.
Najčešći uzrok hipotiroidizma je upala koja oštećuje tkivo štitnjače, a imune ćelije u telu, koje se normalno bore protiv infekcija, okreće protiv same tiroide i potrebnog stvaranja hormona. Hipotiroidizam se često sreće kod žena nakon porođaja pa stoga često meša sa postporođajnom depresijom. Lekovi, kao što je litijum, takođe uslovljavaju tiroidnu disfunkciju. Iako retko, poremećaji rada pituitarne ili hipotalamičkih žlezda u mozgu takođe mogu voditi ovom kao i drugim hormonskim neravnotežama.
Šta preduzeti?
1. Smanjite unos soje. Soja ume da smanji funkciju tiroide, a pokazalo se da preterano konzumiranje soje može da izazove gušavost (uvećanje tiroide) kod zdravih osoba.
2. Alkalizujte telo! Ovo je najpre dobra preventiva kako do oboljenja tiroide ne bi ni došlo. Oslobodite se, zato, zasićenih masnoća iz ishrane jer upravo one narušavaju funkciju tiroide.
3. Uravnotežite nivo estrogena u organizmu kako estrogen usporava rad štitne žlezde.
4. Ukoliko konzumirate meso, birajte samo ono koje je organski proizvedeno kako biste izbegli mesa prepuna dodatih hormona, datih da uvećaju težinu stoke za prodaju.
5. Vitamin B3 (niacin), koji se često koristi za smanjenje nivoa holesterola, pokazao se i da spušta nivo tiroidnih hormona.
6. Gentian je, takođe, poznat po tome da normalizuje funkciju tiroide.
7. Uvrstite u svoju ishranu alge, jer su bogate jodom koji telu treba da bi proizvodilo tiroidne hormone.
8. Ukoliko je prateći problem depresija, probajte da kantarionom pomognete telu u podizanju raspoloženja.
9. Uzimajte dodatak cinka i selena jer studije pokazuju da njihov veći nedostatak može da umanji nivoe hormona štitnjače.
10. Kokosovo ulje stimuliše štitnjaču i svakako je dobar izbor kod hipotireoze.
Izvor: kucnilekar

RECITE STOP EŠERIHIJI COLI I DRUGIM UPORNIM BAKTERIJAMA!

Ovaj delotvorni lek možete pripremiti kod kuće i samim tim izbeći antibiotike.
Ešerihija koli je bakterija koja se prirodno nalazi u debelom crevu gde onemogućava razmnožavanje lošim bakterijama. Međutim, kada se pojavi negde drugo u organizmu, može uzrokovati ozbiljne probleme. Najčešći je uzročnik problema mokraćnog trakta, upale mokraćne bešike i sličnih teškoća koje, ako se ne leče pravilno, mogu postati dugotrajne i hronične i ozbiljno narušiti organizam.
U mokraćnim kanalima upravo zbog te bakterije nastaju razne infekcije, a medicina često ne uspeva lako da reši taj zdravstveni problem. Korišćenjem niza antibiotika u telu se (posebno kod žena) mogu javiti brojne druge gljivične infekcije, a ako se Ešerihija ne leči odgovarajućim antibiotikom, ljudskom telu pada imunitet te se uništavaju i dobre bakterije. Delotvoran lek možete pripremiti kod kuće i sačuvati svoje telo od udara antibiotika.
Sastojci:
  •  1 l belog domaćeg vina
  • 3 do 4 grančice ruzmarina (po mogućnosti mladi izdanci)
  • 10 češnja belog luka
Priprema:
Beli luk usitnite, dodajte u vino pa svemu dodajte ruzmarin. Neka sve odstoji u staklenoj flaši deset dana na sobnoj temparaturi. Povremeno protresite flašu. Nakon što počnete koristiti napitak, flašu stavite u frižider.
Primena:
Odrasli koriste jednu jelsku kašiku, a deca jednu kafenu kašičicu svakoga jutra na prazan želudac. Napitak se uzima 40 dana. Nakon toga napravite pauzu i napravite kontrolu kod lekara. Nalazi bi trebali pokazati da su bakterije nestale iz mokraćnih kanala. Ruzmarin fantastično deluje i protiv drugih bakterija pa ovaj napitak pomaže i kod suzbijanja stafilokoka, streptokoka i kandide.
Izvor: kucnilekar

NEKI OD PRIRODNIH LEKOVA KOJE SU KORISTILE NAŠE BAKE

Predstavljamo vam nekoliko prirodnih recepata,koje su koristile naše bake, dok farmaceutski preparati nisu preplovili tržišta.
Za bolje varenje
Bolovi u abdomenu često se javljaju usled upale želudca i creva. Za ublažavanje tegoba koristi se:
Sok od bokvice
Pola kilograma listova sveže bokvice dobro operite, sitno je iseckajte i iscedite u sokovniku. Sok pomešajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku.
Upala grla
Zbog virusne prehlade, velikog naprezanja glasa ili suvog vazduha grlo postaje nadraženo. U oporavku će vam pomoći:
Žalfija s medom
Prelijte kašičicu suvih i usitnjenih listova žalfije šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procedite čaj, dodajte kašiku meda i ispirajte grlo četiri puta dnevno po pet minuta.
Dijareja
Dijareja se javlja kada organizam pokuša da se oslobodi bakterija, virusa i određenih aditiva iz hrane koji su dospeli u organe za varenje. U tim situacijama treba da umirite stomak i da obnovite crevnu floru. U tome će vam pomoći:
Barena jabuka
Ogulite i očistite jabuku, isecite je na kriške i kuvajte na pari dok ne omekša. Jedite jednu dnevno.
Upala bešike
Ovaj zdravstveni problem javlja se kako leti tako i zimi. Upalu izazivaju bakterije, a prepoznaje se po pritisku u bešici, bolovima ili peckanju pri mokrenju. Pomoći će vam:
Sok od brusnice
Svakodnevno pijte tri šolje soka od brusnice čiji sastojci ubijaju bakterije i ne dozvoljavaju njihovo razmnožavanje. Uz to pijte i dva i po litra vode, kojom ćete ubrzati izbacivanje bakterija.
Glavobolja
Glavobolja nastaje iz mnogo razloga, a najčešći okidači su umor, neispavanost, loše držanje tela i vrata, stres, problemi s vidom, visok krvni pritisak. Za ublažavanje glavobolje pomoći će vam:
Beli luk
Izrendajte nekoliko čenova belog luka, nanesite ga na slepoočnice i isperite nakon 15 minuta.
Izvor: kucnilekar

7 RAZLOGA ZAŠTO DAN ZAPOČETI SA ŠOLJICOM TOPLE VODE I SOKOM LIMUNA!

Način kako započinjemo svaki dan je nevjerojatno važan. Bilo da ste mama, trener, pisac, vlasnik firme ili učitelj, pitanje je što ćete prvo unijeti u tijelo ujutro.
Odvojite malo vremena za jedan ritual, još bolje – razvijte naviku zbog koje ćete biti sretniji i zdraviji! Limunov sok s toplom vodom na čudesan način ispire i jetru i bubrege. Recept je ultrajednostavan – šoljica tople vode (ne vrele, jer vrela voda će uništiti vitamin C, mineral zbog kojeg je tu cijela ova priča) + sok iz pola limuna. Koliko ćete tako dobrog učiniti svom tijelu saznajte iz sljedećih redova:
1. Dobar za imunološki sistem – Ok, sve znamo; vitamin C je super protiv prehlade i gripe, ali limun također sadrži i kalij, a on stimulira rad mozga i živčanog sustava i kontrolira krvni tlak.
2. Održava pH vrijednosti – Održavanje pH vrednosti pomoću pravilne ishrane i načina života spada u najvažnije faktore optimalnog zdravlja. Iako je kiseo, tokom varenja limunove kiseline se metaboliziraju i proizvode kalij karbonat koji pomaže neutraliziranju suvišne kiselosti i štiti probavni sistem. Alkalno tijelo je zdravo i jako tijelo!
3. Dobar borac protiv viška kilograma – Limun sadrži pektin, probavljiva vlakna zbog kojih se smanjuje želja za hranom. Topla voda stvara osjećaj sitosti i tako, s druge strane, smanjuje apetit.
4. Pospješuje probavu – Kada govorimo o čišćenju organizma voda je jedan od najboljih, ako ne i najbolji izbor. Topla voda je još bolji izbor! Ona stimulira gastrointestinalni trakt (želudac, tanko crijevo i debelo crijevo). Minerali i vitamini u limuni (i limeti) pomažu tijelu da se riješe toksina u probavnom traktu.
5. Djeluje kao diuretik – Limunov sok pomaže da izbacimo neželjene sastoje i toksine iz tijela, tj. sprječava zadržavanje tekućine tako što povećava učestalost mokrenja.
6. Čisti kožu – Vitamin C je dobar za kožu (zube i kosti). Limunov sok tjera toksine iz krvi koji uzrokuju stvaranje bora.
7. Hidratizira limfni sustav – Čaša tople vode i limunov sok pomažu započeti dan hidratizirano, znači sprječava dehidraciju i nadbubrežni umor. Kada je vaše tijelo dehidrirano, ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor) ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvor.
Nemojte se iznenaditi ako nakon nekog vremena počnete na jutra gledati puno pozitivnije!

SRCE VAM JAKO I UBRZANO LUPA? EVO KAKO GA USPORITI U MINUTI BEZ LEKOVA

Često vam se događa da dobijete napad jako ubrzanog “lupanja” srca uslijed stresa ili bez vidljivog razloga? To je česta pojava koja se podjednako događa muškarcima i ženama u svim životnim dobima.
Osjećaj je jako neprijatan i svi ga želimo što prije zaustaviti. Predložit ćemo vam tri  jednostavna načina koja možete izvesti za manje od minute i pomoću kojih možete brzo djelovati na vaš puls i usporiti ga.

1. Metoda hladnom vodom

Potrebna vam je jako hladna voda,  što hladnija, po mogućnosti ledena. Sve što trebate uraditi kada vam je puls ubrzan jeste udahnuti duboko i uroniti lice u hladnu vodu i ostati tako što je duže moguće. Ovaj postupak stimulira vaš živac vagus koji djeluje na usporavanje srčanog ritma. Kada držite lice u hladnoj vodi tijelo šalje signal usporavanja metabolizma poznat kao reflex ronjenja koji uzrokuje i brzo smanjenje broja otkucaja srca. To je isti reflex koji pomaže nekim ljudima da prežive dugi period vremena u hladnoj vodi tako što im se uspori tjelesni metabolizam.

2.  Vrlo duboko disanje

Udahnite jako duboko, do točke da niste u stanju dalje uzimati zrak. Nakon toga brzo izdahnite zrak iz pluća. Ponavljajte postupak dok god je potrebno. Nije dovoljno samo duboko disanje. Samo duboko disanje neće usporiti srce, potrebno je udisati do krajnjih granica pluća znatno više od samog dubokog disanja. Samo će takav način disanja djelovati na usporenje pulsa.

3. Valsalva manevar

Udahnite srednje jako. Zatvorite nos i usta i pušite jako u sebe bez izbacivanja zraka kao da se naprežete na wc-u. Zadržite ovaj pritisak koliko možete izdržati. Nakon toga izdahnite zrak i opustite se. Možete osjetiti laganu vrtoglavicu od ovoga, ali to je normalno.
Pokušajte svaku od ovih metoda po nekoliko puta prije nego pređete na sljedeću. Nakon nekog vremena sami ćete zaključiti koja vam najviše odgovara, pomaže i koliko brzo i učinkovito smirujete “lupanje” srca.
Ipak ukoliko često imate epizode s ubrzanim otkucajima srca te one traju 20 ili više minuta, osjećate nesvjesticu, bolove i druge tegobe potražite medicinsku pomoć.
Izvor: ZdravljeBEZdoktora.com

KAKO OČISTITI PLUĆA OD NAKUPLJENIH TOKSINA?

Svi liječnici upozoravaju da se u potpunosti odreknete ove štetne navike. No ipak, ako već pušite, potrudite se da barem smanjiti rizik od obolijevanja od raka.
Postoje mnogi načini kako da očistite pluća od katrana i toksina te tako smanjite rizik od pojave infekcije. Određene namirnice itekako mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite da pluća ne možete u potpunosti očistiti samim konzumiranjem ovih namirnica, ali se barem u određenoj mjeri možete osloboditi toksina.
Imajući to na umu, donosimo vam popis od nekoliko namirnica koje će vam pomoći da očistite pluća.
Kukuruz šećerac je namirnica koja sadrži beta-kriptoksantin za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećerca na policama u trgovinama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste porijeklo u potpunosti sigurni.
Selen je jako moćan antioksidans, a brazilski orašćići su najbolji izvor selena u hrani, a potom i u cjelovite žitarice.
Luk je također dobar čistač pluća. I bijeli i crveni luk sadrže stvari koje imaju antikancerogeno djelovanje. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih stanica.
Đumbir kao prirodni lijek i namirnica koja će vam pomoći u obrani od zloćudnih oboljenja. Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korijena đumbira čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.
Naranče također sadrže i kriptoksantin koji preventivno djeluje protiv raka pluća.
Kopriva je biljka prepuna željeza, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.
Čaj od borovih iglica se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

I STRUKA POTVRDILA: OVI PRIRODNI SASTOJCI SU PUNO UČINKOVITIJI OD ANTIBIOTIKA!

Hrvatski su znanstvenici sa splitskog Prirodoslovno matematičkog fakulteta 2011. godine došli do sjajnog otkrića inovativnog antibiotika koji ubija bakterije drukčijom metodom od klasičnih antibiotika i pokazuje odličnu učinkovitost protiv uzoraka Escherichije coli. 
Naime, profesor doktor Davor Juretić u suradnji s doktorom Damirom Vukičevićem i doktorom Alesandrom Tosijem iz Trsta stvorili su adepantin, lijek koji ima potencijal za liječenje za sada neizlječivih i smrtonosnih bakterijskih infekcija, uz vrlo nisku toksičnost za ljudske krvne stanice.
Bakterija E. coli u Europi je do ubila 38 ljudi, od čega ih je 37 u Njemačkoj, dok je jedna žena preminula u Švedskoj. Najviše preminulih su žene starije životne dobi, ali i jedan dvogodišnjak. Zaraza ove otporne bakterije zabilježena je i u Francuskoj, ali napada i u svim drugim europskim zemljama. Izvor zaraze u Francuskoj bilo je mljeveno meso iz hamburgera.
Antibiotici oštećuju organizam
Iako liječnici nerijetko pribjegavaju propisivanju antibiotika, treba ih uzimati s oprezom jer je njihov utjecaj na organizam izrazito negativan te osim što slabi imunitet, stvara sjajnu podlogu za razvoj mnogih bolesti, kao i razvoj tzv. superbakterija, odnosno bakterija otpornih na antibiotike zbog kojih medicina strepi. Jedna od superbakterija svakako je i streptokok (Streptococcus), najčešći uzročnik upale grla i krajnika, ali i meningitisa, upale pluća i uha. Tu je i stafilokok (Staphylococcus aureus), uzročnik MRSA-e, poznate “bolničke bakterije” koja je pobijedila penicilin. Stafilokok je u posljednje vrijeme sve otporniji na antibiotike.
Spas je u prirodnim sastojcima
Znanstvenici su dokazali da su sjajni saveznici u borbi s ovim okorjelim superbakterijama prirodni sastojci na čelu s ovim pet: Beli luk, med, origano, echinacea i kurkuma.
Beli luk
Uspješno liječi infekcije kao što su upala pluća i MRSA. Uništava crijevne parazite i pomaže kod upala, a dokazano je najbolji prirodni neprijatelj . Ta bakterija u ljudskom organizmu prouzročuje upalu pluća, upale uha, organa mokraćnog sustava, infekeiju oka.
Prema značajnom otkriću Državnog Sveučilišta Washington, djelovanje Beli luka na bolest izazvanu bakterijom općenito prisutnom u pokvarenoj hrani, bilo je stoput učinkovitije od djelovanja dva poznata antibiotika.
Zaključak njihova istraživanja donosi dokaze o učinkovitosti koncentrata Beli luka u inhibiciji rasta bakterije Campylobacter jejuni. Beli luk se smatra najmoćnijom prirodnom hranom, a sjajan je i u liječenju infekcije poput upale pluća MRSA-e, a ubija i bakterije Pseudomonas aeruginosa. Beli luk ima i vrlo značajnu ulogu u istraživačkim laboratorijima.
U nizu posljednjih otkrića jedno od najzanimljivijih da Beli luk povisuje ukupnu razinu antioksidansa u tijelu. Stručno nazvan Alliurn sativa, Beli luk je tijekom povijesti postao čuven zbog svoje sposobnosti u obrani od virusa i bakterija.
Ubojiti sastojak luči se protisnutim Beli lukom
Znanstvenici su otkrili da je dialil sulfid koji se razvija kada protisnemo Beli luk bio oko 100 puta učinkovitiji od dva antibiotika eritromicina i ciprofloksacina. Dialil sulfid i drugi organosumporni sastojci učinkovito ubijaju važne patogene koji kontaminiraju hranu, kao što su Listeria monocytogenes i Escherichia coli.
“Dialil sulfid može se koristiti za reduciranje razineCampylobactera u prostoru (okolišu), te za čiščenje opreme za procesuiranje industrijske hrane, obzirom da je bakterija pronadena u biofilmu u oba slučaja”, kazao je znanstvenik Konkel.
“Dialil sulfid može doprinijeti da hrana bude sigurnija za konzumiranje”, kazala je znanstvenica Barbara Rosco.
Echinea
Prirodan sastojak echinea prirodni je antibiotik i borac za jačanje imuniteta. Pobjeđuje bakteriju stefilokok, uzročnika MRSA-e.
Med
Med ima snažna antibakterijska svojstva te djeluje poput antibiotika. Uspješno se bori protiv stafilokoka, streptokoka, ali i MRSA-e. Znanstvenici su dokazali i da povoljno djeluje kod zacjelivanja inficiranih rana.
Kurkuma
Kraljica začina kako je nazivaju, kurkuma, ima antiupalne sposobnosti koje su nevjerojatno moćne. Ne postoji niti jedan drugi, prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protuupalni efekt nazivaju se kurkumin. Najnovije studije otkrile su da kurkuma sprječava rak debelog crijeva, prostate, mozga, dojke.
Origano
Antibakterijski i antigljivični sjajni lijek jest ulje i čaj origana. Prema istraživanju Sveučilišta u Georgetownu, ulje origana jednako je uspješno u borbi protiv superbakterija kao i suvremeni antibiotici, ali je dakako mnogo zdraviji izbor koji ne šteti tijelu.
dnevno.hr

PROBLEMI KOJE DONOSI POREMEĆAJ HIPOFIZE

Hipofiza je žlezda sa unutrašnjim lučenjem i predstavlja najvažniju endokrinu žlezdu. Ima glavnu ulogu u proizvodnji mnogih hormona, a zadužena je za upravljanje i kontrolu rada svih ostalih žlezda u organizmu. Hipofiza je glavna ili centralna žlezda.
Ona je regulator rasta, krvnog pritiska, rada bubrega, prometa materija i kada dođe do poremećaja u radu hipofize posledice se odražavaju na celokupni endokrini sistem što može biti okidač mnogih oboljenja.
Lokacija i uloga hipofize u telu čoveka.
Hipofiza se nalazi u bazi lobanje. Hipotalamus je odgovoran za njeno funkcionisanje. Hipofizu čine dva dela, prednji i zadnji režanj, koji imaju potpuno različitu građu i funkciju.
Prednji režanj koji se naziva još i adenohipofiza proizvodi hormon rasta, prolaktin, folikul stimulirajući hormon, luteinizirajući hormon, tirotropin, adrenokortikotropni hormon. Ovi hormoni regulišu rad štitne i nadbubrežne žlezde, jajnika, testisa, mlečnih žlezda.
Neurohipofiza, odnosno zadnji režanj, izvor je oksitocina i antidiuretskog hormona (vazopresina). Ovi hormoni su zaduženi za kontrolu izlučivanja vode. Hormoni koje luči zadnji režanj pri porođaju dovode do kontrakcija materice.
Poremećaj u funkcionisanju hipofize
Nepravilnosti u funkcionisanju hipofize prouzrokuju različite poremećaje i bolesti u organizmu.
Ukoliko prednji režanj hipofize pojačano luči hormon rasta u ranom periodu života dolazi do pojave gigantizma, prekomernog rasta, a kao posledica toga javljaju se mnoge telesne deformacije u vidu preterane visine, nesrazmernih udova.
Ako do poremećaja u lučenju hormona rasta dođe između tridesete i četredesete godine života dolazi do akromegalije, hroničnog oboljenja koje karakteriše preterani rast perifernih delova tela, nosa, ušiju, donje vilice, šaka. Akromegaliju karakteriše i uvećanje sinusa, dolazi i do zadebljanja jezika, prekomernog rasta kostiju, unutrašnji organi su takođe nešto većih dimenzija nego inače.
Poremećaj hipofize često uzrkouje dijabetes i opštu slabost mišića. Ovi problemi pogađaju i muškarce i žene. Na svakih sto hiljada ljudi četiri su sa poremećajem rada hipofize.
Do pojačanog lučenja hormona dolazi usled razvoja tumora na hipofizi. Usled pojačanog lučenja prolaktina može doći do lučenja mleka kako kod žena tako i kod muškaraca. To može biti prvi znak poremećaja hipofize.
Smanjeno lučenje hormona koji regulišu rad polnih žlezda u velikom broju slučajeva dovodi do neplodnosti. Iz ovih a i mnogih drugih razloga poremećaj u radu hipofize se mora lečiti. To se vrši nadoknadom, odnosno snižavanjem nivoa hoprmona, a u slučaju postojanja tumora neophodna je hiruška intervencija.
Autor: Snežana Pejović
Stetoskop.info

TEST ZA ODREĐIVANJE VREDNOSTI JODA U ORGANIZMU

Jod je najvažniji elemenat za naš organizam. Višak ili nedostatak, utiče na telesnu težinu, mentalno zdravlje, funkcije mozga i drugih organa, opšte stanje organizma.
Kod nedostatka joda u organizmu, štitna žlezda se povećava pokušavajući nadoknaditi i napraviti dovoljnu količinu ove supstance.
Veoma je važno na vreme odrediti nivo sadržaja joda u organizmu. To možete učiniti u kućnim uslovima pomoću  jednostavnog testa.
Test za određivanje vrednosti  joda u organizmu: 
Uveče, pred spavanje, nanesite, pomoću štapića za uši ili obične vate, na unutrašnji deo ruke 3 linije povidon joda: tanku, malo deblju i najdeblju.
Ako ujutro ne vidite trag sve tri linije, obavezno se obratite endokrinologu, da se odrade analize i prepišu neophodni preparati joda.
Ako je ostala samo jedna deblja linija, preispitajte svoj režim ishrane. Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi, apsorbuju velike količine joda u morima.
Sveži sir, pogotovo od kozjeg mleka, nedozreli plodovi oraha, jaja, suva kajsija, beli luk, susam, soja, spanać su, takode, dobri izvori joda.
Ako je nestala samo tanka linija – vaše zdravlje je van opasnosti.
uspesnazena

Podijelite sa prijateljima: