nedjelja, 10. srpnja 2016.

NAJPOZNATIJI TRAVAR M. MESSÉGUÉ: MOJA NAJBOLJA 3 SAVETA PROTIV PSORIJAZE!

Psorijaza je misteriozna kožna bolest koja može pogađati određeni dio tijela, ali i proširiti se. Većinom zahvaća područja sklona udarcima – laktove, koljena, vlasište, dno leđa. U najtežim slučajevima može biti po cijelom tijelu, te pogađati i kosti i zglobove što se naziva psorijatični artritis.
Simptomi psorijaze su:
• Suha crvena zadebljana gruba koža
• Ljuskanje kože
• Ispucala koža sa sitnim krvarenjima
• Psorijatični osip ili bijele mrlje po tijelu
Ne zna se točan uzrok niti lijek za psorijazu, ali poznato je da može doći do pogoršanja bolesti tijekom pojačanog stresa, frustracija, uzbuđenja, žalosti i drugih emocionalnih promjena.
Jedan od najpoznatijih travara 20. stoljeća Maurice Mességué preporučivao je zdravu prehranu bez masti jer je prema njegovom iskustvu masna hrana pogoršavala psorijazu. Posebno je savjetovao biljnu dijetu uz post na vodi jednom tjedno, te pranje pogođenih mjesta sa sapunom od borovice.
Na temelju svojeg bogatog iskustva dao je sljedeće recepte za hitnu pomoć kod psorijaze.
 
1. Pogođena mjesta mažite eteričnim uljem borovice
Borovica ima opsežnu povijest korištenja kod kožnih bolesti širom svijeta, od ajurvedske do indijanske medicine. Pospješuje izmjenu tvari, povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma te dubinski prodire u tkiva. Djeluje izrazito antiupalno i potiče cirkulaciju. Ima bezbroj ljekovitih svojstava za kožu i kosu te se koristi i kod raka kože, ekcema, erupcija na koži, parazitskih i gljivičnih infekcija, kroničnog rinitisa i drugih kožnih bolesti. Može čak pomoći i kod alopecije te pojačanog gubitka kose, peruti i drugih problema vlasišta.
2. Koristite obloge od škroba ili mekinja
Stavljajte obloge od škroba ili mekinja od biološki uzgojene pšenice. Napravite pastu s vodom i položite je na kožu. Držite dok se ne osuši, napravite oblog 2 puta dnevno. Pšenica je bogata vitaminima i mineralima koji dubinski njeguju, regeneriraju i štite kožu. Od vitamina koji se nalaze u pšenici, važno je napomenuti vitamin rasta A, vitamin B1 bitan za održavanje zdravlja i za pospješenje protoka krvi, vitamin B2 za izmjenu tvari, te neophodni vitamini B3 – B6 za rad živaca, vitamin C za ljepotu kože i za stvaranje krvi, sunčani vitamin D, te jedan od najjačih antioksidanata vitamin E.
3. Koristite list oraha oralno i lokalno
U vanjskoj primjeni se preporučuju oblozi od listova oraha kuhanih 20 minuta.
Za unutarnje djelovanje i čišćenje preporučuje se ispijanje čaja od listova oraha (1 prstohvat na šalicu vruće vode). U lipnju je idealno vrijeme za berbu listova.
List oraha odličan je lijek kod većine kožnih bolesti lokalno i oralno. Posjeduje antiupalna svojstva, te se bori protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija.
Također je blagotvoran u tretiranju upaljene kože, kod bolesti probavnog trakta i akni.
 

Drugi saveti za borbu protiv psorijaze

– Konzumirajte antiupalne namirnice, s posebnim naglaskom na svježem voću i povrću, posebno onom bogatom karotenoidima (mango, dinja, bundeva, batat, mrkva, zeleno lisnato povrće i rajčice).
– Redovito vježbajte.
– Vodite dnevnik prehrane, iskustava, osjećaja i tijeka psorijaze.
– Preporučuje se suplementiranje s 1-2- grama omega 3 masnih kiselina, 500 mg ulja noćurka 2 puta na dan, te dvije kapsule silimarina 2 puta dnevno minimalno 3 mjeseca.
– Koristite kozmetiku na bazi naftalanskog mineralnog ulja
– Sunčajte se.
– Održavajte kožu čistom i obilno je hidratizirajte.
atma

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: