ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

VITAMINSKI SUPLEMENTI – ŠTETNI ILI NE?

Broj pobornika vitaminskih suplemenata svakodnevno se povećava. Razlog tome krije se u činjenici da naše telo ne može samostalno proizvesti ove esencijalne nutrijente, već ih unosimo isključivo putem hrane. Uravnotežena ishrana, naime, ključ je zdravog organizma, a u slučaju njenog nedostatka pribegavamo vitaminskim zamenama.
Mnogi su mišljenja kako im “zdravlje” u bočici osigurava dugovečnost, međutim brojna istraživanja su pokazala kako vitamini mogu napraviti više štete nego koristi. Kliničko istraživanje sprovedeno u Kopenhagenu, u koje je bilo uključeno oko 250 000 osoba, dovelo je do zaključka kako osobe koje uzimaju zamene vitamina A imaju veći rizik smrtnosti od osoba koje ga nisu uzimale za 16 posto. Uzimanje vitamina E povećava rizik za 4 posto, dok uzimanje vitamina C ili selena nije menjalo rizik smrtnosti.
“Jednostavno ne postoje nikakve koristi od uzimanja tih suplemenata i preporučio bih ljudima da ih izbegavaju”,izjavio je Christian Gluud, jedan od voditelja istraživanja.
Proizvođači vitamina odgovorili su na to kako je nedostatak sprovedenog istraživanja u tome što su učesnici već bili bolesni. “Ne možete očekivati kako će vitaminski suplementi  poništiti 20 godina hroničnog pušenja”, izjavila je Judy Blatman, članica Saveza nutricionista iz Washingtona, govoreći u ime američkih proizvođača vitaminskih suplemenata.
S njome su se složili i neki nutricionisti. Dr. Ann Walker iz Britanskog zdravstvenog informacijskog centra za vitaminske suplemente ocenila je istraživanje bezvrednim i dodala kako su vitamini, minerali i dijetni suplementi neophodni za održavanje dobrog zdravstvenog stanja te predstavljaju most iznad prehrambenog jaza koji mnogi ljudi stvaraju svojim lošim prehrambenim navikama.
Iako je svaka od zastupljenih strana imala vredne argumente, istraživanja koja potvrđuju štetnost veštački stvorenih vitamina ne mogu se zanemariti. Ako se vodimo time kako vitamini predstavljaju glavne borce protiv slobodnih radikala koji dovode do oštećenja DNA i ćelijskih membrana lako je zaključiti kako vitamini svakako pridonose zdravlju. Ipak, prilikom konzumiranja vitaminski suplemenata imajte na umu kako svaki deo našeg tela ima svoju funkciju. Tako se slobodni radikali, koji se najčešće spominju u negativnom kontekstu, bore i protiv loših ćelija – npr. karcinoma. Unošenjem velike količine vitamina zadajemo veliki udarac upravi tim slobodnim radikalima i povećavamo šanse za obolevanje od tumora.
Naš predlog je da telo nahranite svežim voćem i povrćem, a odlazak u apoteku zamenite nedeljnim odlaskom na pijacu.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: