četvrtak, 17. ožujka 2016.

KAKAO - NAJBOLJI IZVOR ANTIOKSIDANSA NA SVETU

Sirovo zrno kakaa najbolji je izvor antioksidansa na svetu, jer sadrži 14 puta više antioksidansa od crnog vina i 21 puta više od zelenog čaja.
Nažalost, većina kakaa i komercijalne čokolade proizvedena je ipak prema ‘nizozemskoj metodi’, na temperaturi od 150 stepeni C, pri čemu je većina antioksidansa i hranjivih materija uništena.
Sirov i po mogućnosti organski kakao ima veliku hranljivu vrednost, te ne sadrži šećer. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stepeni C, zbog čega su u njemu sačuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi.
Na ORAC lestvici (antioksidacijski potencijal namirnica meri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova. Sadrži i velike količine magnezijuma – minerala, koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom ishranom.
Ako patite od manjka gvožđa u organizmu, sigurno će vam se svideti činjenica da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314 posto preporučene dnevne količine gvožđa.
Spada u prirodne afrodizijake, deluje kao antidepresiv, te je bogat sumporom – mineralom lepote koji jača nokte i kosu, čisti kožu, detoksicira jetru i stimuliše rad gušterače.
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: