nedjelja, 6. ožujka 2016.

KAKO IZVADITI KRPELJA: JEDNOSTAVAN I BEZBEDAN TRIK

Domaćin može biti čovjek ili bilo koji viši sisavac, npr. pas, mačka, govedo, kao i ptice i gmazovi.
Kod ljudi, krpelji se načešće zadržavaju na područjima gdje je koža vlažnija i mekša, kao što je na primjer: koža trbuha, prepona, pazuha i iza uha. Kod pasa krpelje se može pronaći na prednjem dijelu tijela, poglavito vratu i glavi.
Kako pravilno ukloniti krpelja
Od krpelja se potrebno zaštititi, ali ako vas već ugrize, potrebno je znati nekoliko pravilnih koraka kako ga izvaditi…
Krpelji su posebno opasni u proljeće i ljeto, a nedavni slučajevi upozoravaju da ih se treba posebno paziti. Ako vam se već dogodi ugriz krpelja, nemojte paničariti. Potrebno je znati kako ga pravilno odstraniti, a evo nekoliko koraka kako to učiniti.
1. Dezinfekcija
Prvi korak je dezinfekcija alkoholom. Ako ga nemate pri ruci, može poslužiti i kolonjska voda. Važno je da krpelja ne mažete s nečim masnim jer ćete tako povećati rizik od borelioze – krpelj se može početi gušiti, u ranu izbaciti sadržaj utrobe i tako vam prenijeti bakterije borelioze.
2. Pinceta
Krpelja treba izvaditi pincetom, ali bolje ne metalnom (takve se obično koriste za čupanje obrva) – bolje je da ima okrugao ili tupi kraj. Možete ju jeftino kupiti u apoteci. Ako nemate pincetu pri ruci, upotrijebite neku vlažnu tkaninu, stari ručnik ili plastičnu vrećicu. Pincetom krpelja uhvatite što bliže koži, dakle za glavicu. Najbolje bi bilo imati rukavice i duge rukave, jer ako krpelj pukne može vam opet doći na kožu i inficirati vas.
3. Ljuljanje
Kad ga uhvatite pincetom, krpelja ljuljajte lijevo-desno i polagano izvucite. Ne vrtite ga ukrug u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto. Iako se tako brže izvadi, može se rastrgati i inficirati vas. Zato je ljuljanje najbolje i tako bi se trebao izvaditi za dvije do tri minute. Kad ga izvadite, ponovno dezinicirajte kožu – ako mu je u koži ostao dio tijela, alkohol će ga izmamiti van.
4. Sigurno je sigurno
Izvađenog krpelja namočite u dezinfekcijskom sredstvu, zamotajte u papir i bacite u WC školjku. Ako ga bacate u prirodi, zakopajte ga u zemlju ili ga bacite u rijeku. Pincetu kojom ste ga izvadili također dezinficirajte, uvijek je koristite samo za tu svrhu i dobro operite ruke.
(Doznajemo.com)

2 komentari:

Podijelite sa prijateljima: