subota, 19. ožujka 2016.

KAKO KALORIJE U TESTENINI I PIRINCU SMANJITI ZA POLA TOKOM KUVANJA?

Uvijek su nas učili da, ako želimo smršavjeti, izbjegavamo rižu, tjesteninu i ostale namirnice pune škroba. No znanstvenici sa Šri Lanke pronašli su vrlo jednostavan način kako broj kalorije u riži, tjestenini i drugim namirnicama koje inače debljaju, tijekom kuhanja možemo smanjiti i do 50 posto.
Znanstvenici sa Šri Lanke pronašli su način kako kalorije u riži smanjiti za pola, a evo što morate napraviti kako bi i vama to uspjelo:
1. Na svakih 65 grama nekuhane riže, u kipuću vodu dodajte žličicuzdravog ulja poput kokosovog ili maslinovog (na 65 grama riže koristite 0,3 litre vode).
2. Kuhajte rižu kao i obično, a zatim je ostavite da se preko noći ohladi u hladnjaku. Tijekom hlađenja kalorije u riži će se smanjiti, a evo i zašto je tako: proces hlađenja, skupa sa zdravim uljima koje ste dodali vodi, povećava količinu otpornog škroba u riži, neprobavljivog ugljikohidrata koje tanko crijevo ne može preraditi te se pretvara u glukozu. Otporni škrob ne apsorbira se u tankom crijevu pa neprobavljen dospijeva u debelo crijevo te može pomoći pri mršavljenju.
Ponovnim zagrijavanjem, kalorije u riži neće se povećati. Znanstvenici vjeruju da se ova metoda može koristiti i kod drugih namirnica bogatih škrobom kao što su tjestenina, grahorice, žitarice poput zobene kaše i lukovica poput krumpira. Naime, slična studija pokazala je da kuhanje, hlađenje i ponovno zagrijavanje ovih namirnica znatno povećava količinu otpornog škroba.
Otporni škrob nije dobar samo kada želimo pojesti manje kalorija. On poboljšava i osjetljivost na inzulin, potiče rad crijeva i probave, duže nas drži sitima te pomaže u bržem sagorijevanju masnog tkiva.
(zadovoljna)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: