četvrtak, 17. ožujka 2016.

RAZLOZI ZBOG KOJIH TREBA PASULJ ČEŠĆE JESTI

Od svih namirnica, pasulj je jedna od najzdravijih i najomiljenijih.
Bogat proteinima, vitaminima i mineralima. Odličan je izvor gvožđa, mangana, bakra, vitamina B9 i B1, fosfora, magnezijuma i cinka, a u manjim količinama sadrži i kalcijum, kalijum, selen, vitamine E, B2, B5 i B6.
Zbog teške svarljivosti, ne preporučuje se jedino osobama sa želudačnim i crevnim smetnjama. Da bi se smanjila pojava nadutosti i gasova, prilikom pripreme, treba dodati prirodne začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira, lorbera ili karija.
Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kiseline pasulj je dobar “saveznik” u borbi protiv kardiovaskularnih ibolestidebelog creva. Posebno se preporučuje u ishrani dece i trudnica. Povoljno deluje i na osobe koje pate od anemije,bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Delotvoran je i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora i stresa.
Stručnjaci ističu da pasulj, zbog bogatstva antioksidanasa, pomaže i kod različitih oblika raka.Merenjem količine antioksidanasa, ustanovili su da crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrednog sastojka i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti pasulj. Da bi se postigao što bolji efekat, poželjno je da se konzumira sa žitaricama, jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokiselina potrebnih čoveku.
(kucnilekar)

1 komentari:

Podijelite sa prijateljima: