petak, 6. svibnja 2016.

4 NAJBOLJA NAČINA DA OČISTITE DASKU ZA SEČENJE

Daska za sečenje se koristi skoro svaki dan, a na njoj se seče sve od povrća do mesa. Mnogi je čiste samo sapunicom i vodom, ali je za dezinfikovanje daske potrebno mnogo više od toga.
Iskoristitie ono što već imate u kuhinji i pravilno dezinfikujte dasku za sečenje. Soda bikarbona uklanja neprijatne pirise, limun dezinfikuje, a sirće i ulje lavande uništavaju bakterije.
1) LIMUN I SO
Ako želite da se rešite mrlja, istrljajte dasku limunom i solju. Prvo na dasku stavite so, pa je istrljate polovinom limuna. Ostavite tako istrljanu dasku 10 minuta, da limunova kiselina deluje, pa isperite toplom vodom.
2) SODA BIKARBONA
Soda bikarbona uklanja neprijatne mirise. Napravite mešavinu od vode, soli i sode bikrabone. Sipajte šolju vode u bar tri puta veću činiju i dopiste jednu šolju soli i jednu šolju sode i promešajte da se sjedini. Zatim premažite dasku i ostavite da deluje 10 do 15 minuta, a onda isperite toplom vodom.
3) SIRĆE
Ako želite da dezinfikujete dasku i rešite se opasnih bakterija kao što su Ešerihija koli i salmonela, operite je sirćetom, ostavite da odstoji i isperite toplom vodom. Ako je prvo operete sodom bikarbonom, a onda sirćetom, dejstvo će biti još bolje.
4) ANTIBAKTERIJSKI SPREJ OD LAVANDE
Sprej od lavande možete napraviti sami. U bočicu s raspršivačem stavite šolju vode i 10 kapi esencijalnog ulja od lavande, pa tom mešavinom poprskajte dasku. Lavanda ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo i lepog je mirisa. Nakon prskanja ne morate da ispirate dasku.
(Žena)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: