Tvorac čuvenog recepta je opatica Hildegard von Bingen, koja je živjela prije 800 godina. Kasnije su njen recept za srčane probleme preuzeli i poznati doktori.
Recept prenijela je čuvena travarka Marija Trebem, autorica knjige Zdravlje iz božije apoteke, piše Buka.
Prirodan lijek za srce se pokazao uspješnim kod srčanih slabosti i pravih srčanih oboljenja. Koristi se kada osjetite bilo koje srčane tegobe poput probadanja, treperenja, preskakanja, uslijed stresa. Pokazao se kao dobar i kod angine pectoris.
Sastojci:
- 10 svježih stabljika peršuna (bez korijena),
- litar domaćeg crnog ili bijelog vina,
- dvije kašike vinskog sirćeta,
- 300 g prirodnog meda.
- litar domaćeg crnog ili bijelog vina,
- dvije kašike vinskog sirćeta,
- 300 g prirodnog meda.
Priprema:
Deset svježih stabljika peršuna zajedno s listovima stavite u litar čistog prirodnog vina i dodajte 1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta.
Kuhajte 10 minuta na tihoj vatri. Poslije dodajte 300 grama pravog pčelinjeg meda i ostavite da se lagano kuha još 4 minuta. Vruće vino procijedite i još toplo stavite u boce, koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvorite. Talog koji se stvara nije štetan i slobodno se može piti.
Upotreba:
Napitak se koristi svakodnevno, supena kašika do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno je koristiti duži vremenski period.
Izvor: buka
0 komentari:
Objavi komentar