Brusnica, lat. Vaccinium macrocarpon, je grmolika biljka s crvenim trpkim plodovima.
Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, gdje su je domoroci od davnina koristili kao hranu, lijek i u religijske svrhe.
Zbog svojih svojstava zasluženo spada među najljekovitije biljke svijeta.
Sastav i ljekovitost brusnice
Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima.
100 g svježih brusnica sadrže samo 15 kalorija dok energetska vrijednost 100 g suhih brusnica iznosi 60 kalorija.
Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u liječenju infekcija mokraćnog mjehura uzrokovanih E.coli.
Osim toga brusnica može se koristiti kod...
- bakterijskih i gljivičnih infekcija
- čira na želucu
- bolesti zuba i zubnog mesa
- oslabljenog imuniteta
- dijabetesa
- bolesti oka
- kao prevencija kardiovaskularnih bolesti
- kao prevencija karcinoma dojke, želuca i debelog crijeva
Brusnicom protiv urinarnih infekcija
Stanovništvo Sjeverne Amerike stoljećima je koristilo brusnicu u liječenju bolesti urinarnog trakta.
Moderna istraživanja su potvrdila da brusnica uvelike pomaže u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija.
Sastojak proantocijanidin zaslužan je za sprječavanje prianjanja bakterije E. coli na stijenke mjehura i njezinog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.
U liječenju problema urinarnog trakta koristi se i čaj od listova brusnice. Čaj također pomaže kod reume, gihta i bubrežnih kamenaca.
Važno je znati da kod liječenja upale mjehura trebate koristiti samo lužnate ili samo kisele preparate. Plodovi brusnice imaju kiselu bazu dok lišće brusnice te biljke poput medvjetke i koprive imaju lužnatu bazu. Zbog toga ih nikada nemojte miješati.
Brusnica - prirodan antibiotik i antioksidans
Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko djelovanje, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma.
Brusnica djeluje i na Helikobakter Pylori, zbog čega je korisna za liječenje čira na želucu. Zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, pomaže i kod parodontalnih bolesti desni.
U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.
Brusnica sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka.
Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenolakoji služe kao prirodna obrana od ateroskleroze jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju.
Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije.
Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin.
Kako uzgojiti i koristiti brusnicu
Brusnica voli humusno kiselo tlo, pa je kod sadnje potrebno dodatu kiseli treset.
Biljke se sade na 30 cm razmaka u redu. Jarak za svaku sadnicu treba biti dubok 20-25 cm. Između redova treba kositi i malčirati iglicama bora, kiselim tresetom ili piljevinom.
U toku rasta brusnica pušta izdanke i na taj se način sama dalje širi odnosno razmnožava.
Brusnica cvate dva puta, u 5-6 mjesecu i 7-8 mjesecu, a dozrijeva u 7. i u 9. mjesecu kad je i glavna sezona berbe.
Sadnicu brusnice možete nabaviti u većini poljoprivrednih apoteka, preko interneta ili u rasadnicima.
Bezbroj je načina na koji možete koristiti brusnicu u kuhinji. Od nje možete pripremiti čaj, sok, desert, umak ili džem. Pogodna je za zamrzavanje i sušenje.
Ako želite uživati u ljekovitim dobrobitima brusnice, nemojte kupovati industrijske sokove jer sadrže minimalne količine ovog voća. Kupujte što prirodnije proizvode, informirajte se i čitajte deklaracije.
Sušene brusnice, prirodni sok brusnice i druge proizvode na bazi ovog voća možete kupiti u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.
Recept - svečani umak od brusnica
Za kraj jedan recept za svečani umak od brusnica:
Sastojci
• 200 g sušenih ili zamrznutih brusnica
• 40 g smeđeg šećera
• 200 ml soka od naranče
• 300 ml vode
• pola naranče
• 40 g svježeg đumbira
• 200 g sušenih ili zamrznutih brusnica
• 40 g smeđeg šećera
• 200 ml soka od naranče
• 300 ml vode
• pola naranče
• 40 g svježeg đumbira
Priprema
U posudi pomiješajte brusnice, šećer, sok od naranče i vodu. Naribajte koricu polovice naranče i narežite je na nekoliko kriški, a đumbir ogulite, pa sve zajedno dodajte brusnicama.
Poklopite, stavite na laganu vatru i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje.
Kad je umak gotov, izvadite đumbir i komade naranče, a umak stavite u posudu za posluživanje
Dobar tek!
alternativa
0 komentari:
Objavi komentar