nedjelja, 29. svibnja 2016.

NEMOJTE NIKADA IGNORISATI BOL U GLAVI: OVO SU 5 SIGNALA KOJI UPOZORAVAJU NA OZBILJNO OBOLJENJE

Kada boli glava nakon burne proslave, ili zbog nedostatka sna, nismo toliko zabrinuti. Možemo popiti tabletu i brzo zaboraviti na tu nelagodnost.
Ali, kada se bol javlja  iznenada, bez preduslova i očiglednih razloga, to je već alarmantno.
Telo nam momentalno saopštava o nastalim problemima..
Ako osetite naglu glavobolju, obavezno razjasnite šta se dešava u vašem organizmu. To će pomoći da se zaštitite od ozbiljnih bolesti i na vreme ih izlečite.
Vrste glavobolje:
1. Bol u slepoočnicama i prednjem delu glave
Bol u slepoočnicama može ukazivati na različite poremećaji u organizmu. Nedostatak sna, hormonske promene, intoksikacija i smanjenje interkranijalnog pritiska mogu postati razlozima za bol. Takođe, bol u slepoočnicama je simptomatična za početak prehlade, ili gripa.
Ako se bol u tom delu glave pojačava, i izaziva čudne osećaje poput mučnine, treba se obratiti lekaru. Takvi osećaji često mogu biti znaci potencijalnog  krvarenja.
2. Jutarnja glavobolja.
Ako se često budite sa glavoboljom, to nije dobar signal. Jutarnja glavobolja može ukazivati na noćnu apneju (prestanak disanja u snu), probleme sa pritiskom, i čak, na tumor mozga. U ovom slučaju ispitivanje je neophodno.
3. Bol oko oka.
Klaster glavobolja (bol je obično izolovan na jednoj strani glave – oko i iza očiju) – jedno od najneprijatnijih iskustava. Veoma je teško  izdržati ovakve napade.
Obavezno se konsultujte sa dobrim neurologom, ako primetite ovu vrstu bola.  On može ukazivati na anomalije u hipotalamusu, naglo širenje krvnih sudova mozga i poremećaj u radu kardiovaskularnog sistema.
4. Glavobolja i vrtoglavica.
Često, glavobolja može biti propraćena nekim neprijatnim simptomima: mučninom, zamagljenošću očiju, bolom u vratu, pulsirajućim napadima. Osteohondroza, preživljene povrede glave u prošlosti, hormonski poremećaji, neuroza i depresija, mogu izazvati sličnu vrstu bola.
Propratite režim svoje ishrane i sna, pre konsultacije sa lekarom. Važno je znati svaki sitni detalj, da bi specijalista odredio tačnu dijagnozu.
5. „Teška“ glava i osećaj stezanja u gornjem delu glave.
Ako vam se čini da se vaša glava na neko vreme pretvorila u bundevu, to nije tako strašno. Tenziona glavobolja je najrasprostranjenija, i može biti izazvana premorom, nedostatkom kiseonika, niskom fizičkom aktivnošću i nerviranjem.
Dobro se odmorite i naspavajte se, ovo će pomoći eliminisanju bola.
(Uspesnazena)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: