Ako ste preterali sa jelom i pićem i namučili želudac, olakšajte sebi tegobe sodom bikarbonom, jabukovim sirćetom, kalijumom, magnezijumom, limunom ili čašom crnog vina.
Koliko puta ste posle ukusne slavske večere obećali sebi da ćete od sada biti umereniji u iću i piću, kako bisteželudac poštedeli novih muka?! Ako vam se ipak dogodi nova nesmotrenost, evo saveta kako da izbegnete stomačne tegobe.
Kašičica sode bikarbone ili jabukovog sirćeta su sigurni „lekovi“ protiv mučnine. Razmutite ih u čaši vode i popijte čim osetite da ste pojeli više nego što vaš stomak može da podnese.
Minerali, pogotovo kalijum i magnezijum, dobro deluju na želudac i ublažavaju osećaj nadutosti, pa bi uz obilan obrok trebalo da ih unosite u organizam. Njih najviše ima u zelenom lisnatom povrću.
Posledice prejedanja izlečićete i uz pomoć limuna. Iscedite ga u čašu vode i što pre popijte tečnost, jer ovo voće podstiče rad probavnog sistema i pomaže bržu razgradnju hrane.
Jedno od rešenja je i čaša crnog vina, pošto ono poseduje antioksidanse koji sprečavaju negativan uticaj masne hrane.
Ali, zapamtite – dva decilitra su lek za ovu boljku, sve preko toga će vam samo odmoći.
(Novosti)
0 komentari:
Objavi komentar