srijeda, 25. svibnja 2016.

SPREČITE GRIP: OVIH 5 NAMIRNICA NEMOJTE NIKAKO KONZUMIRATI!

Ako nećete da se razbolite od gripa ove zime, a ne želite da primite vakcinu, ovi saveti vam mogu pomoći da na prirodan način izbegnete virus i ostanete zdravi tokom hladnog perioda.
Ako nećete da se razbolite od gripa ove zime, a ne želite da primite vakcinu, ovi saveti vam mogu pomoći da na prirodan način izbegnete virus i ostanete zdravi tokom hladnog perioda.
Od gripa i prehlade možete se zaštititi samo ishranom. Ako se hranite zdravo, ojačaćete svoj imunitet i pomoći organizmu da se odbrani od virusa i bakterijskih infekcija.
Donosimo vam savete nutricionista, kako da ostanete zdravi, odnosno, obratite pažnju na namirnice koje bi trebalo izbegavati:
Šećer
Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u zimskom periodu, jer ova namirnica ima nula odsto hranjivih materija. Samo se povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenjim i zimskim mesecima stručnjaci savetuju ograničen unos ove namirnice.
zbegavajte precesuiranu hrane s većim procentom rafinisanog šećera poput slatkiša i gaziranih pića. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje hrane koja će stabilizovati nivo šećera u organizmu poput integralnog pirinča, leblebija i sočiva, i tako ojačati imunitet.
Prosti šećeri
Šećer se krije i u prostim ugljenim hidratima poput kornfleksa i belog hleba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija prostih ugljenih hidrata, naime, u telu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za telo kao i beli šećer. Umesto toga birajte žitarice kao što su zob i ječam, ako je moguće u kombinaciji sa organskim mlekom od badema, naseckanim bananama i malo cimeta.
Industrijski šećer i prerađevine koje se u telu brzo pretvaraju u glukozu oslabiće imunitet i vas izložiti sezonskim bolestima.
Masna i pržena hrana
Mnogo je razloga za izbegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina kao što je prženo meso i krompirići. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava nivo krvnog pritiska i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet organizma.
Nutricionisti napominju da je izbor hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge spoljne faktore. Zato savetuju umerenost i da povremeno crveno meso zamenite zdravijim proteinima poput pasulja i drugih mahunarki.
Alkohol
Ne morate se odreći čaše crnog vina uz večeru, ali bi svakako trebalo pripaziti na količinu alkohola koju unosite u organizam. Neki će reći da alkohol efikasno greje organizam pa se zato nameće kao logično rešenje tokom hladnog vremena.
Ali, brojne studije pokazale su da preterano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako vas izlaže raznim sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će biti štetne.
Mlečni proizvodi
I mlečni proizvodi su puni skrivenih šećera, pa se preporučuje umereno uzimanje ovih namirnica tokom hladnog perioda. Američki naučnici povezali su konzumiranje mleka, jogurta i sira s problemima u organima za disanje. Tačnije, lekari su otkrili da kravlje mleko može sekret (šlajm) u plućima i grlu učiniti gušćim i tako usporiti oporavak od bolesti. Umesto toga pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mleka, ili organske tečnosti od badema.
(PortalOko)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: