Grašak ne spominju često u temama o zdravlju, niti je uvršten na popis lekovitih namirnica koje mogu pomoći u borbi protiv raka i holesterola. A trebalo bi.
Grašak je prepun hranljivih materija, uključujući fitohemikalije, koje su odlične u borbi protiv raka, snižavanju holesterola, a imaju i probiotički efekt.
Istraživači sa Univerziteta Florida napominju da je grašak dugo u ljudskoj ishrani zbog skroba i belančevina koje nudi. Ali, mnogo toga o zdravstvenim prednostima graška nije napisano, pa su naučnici odlučili popuniti tu prazninu.
Analiza hranjivih materija koje se nalaze u grašku je pokazala sledeće:
- Vlakna iz graška povećavaju probavnu funkciju i smanjuju probavljivost skroba
- Amiloza, sastojak graška, pridonosi nižem glihemijskom indeksu ove biljke.
- Vitamini i minerali iz graška igraju važnu ulogu u prevenciji nedostatka hranjivih materija i sprečavaju bolesti, posebno one koje se odnose na gvožđe ili folnu kiselinu.
- Grašak sadrži niz fitohemikalija koje imaju antioksidativno i antikancerogeno delovanje.
- Grašak sadrži saponine, koji holesterol drže pod kontrolom i jačaju pozitivne učinke probiotika u debelom crevu.
Izvor: kucnilekar
0 komentari:
Objavi komentar