U Srbiji se o “čuvaru zdravlja” ili “kraljevskom povrću” malo zna i retko se sprema, iako obiluje lekovitim svojstvima. Visok nivo vitamina B6, A, C, K i E, kalcijuma, magnezijuma i cinka kao i vlakna i proteini, čine špargle idealnom namirnicom za očuvanje zdravlja.
Sa samo 17 kalorija u 100 grama, špargla je odlična namirnica za dobru formu i idealnu figuru, a u tome će vam pomoći i hrom koji se nalazi u biljci umanjujući vašu glad. Nutricionisti smatraju da pored očuvanja dobre linije, unos špargli smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca, snižava krvni pritisak, ima diuretično svojstvo, pomaže pri otežanom mokrenju, a budući da je bogata kalcijumom čuva i zdravlje kostiju smanjujući gubitak ovog minerala iz kostiju.
Pored ovih blagodeti, folna kiselina iz špargli pomaže telu da se zaštiti od raka pluća, debelog creva i uterusa. U biljci se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Unos špargli se posebno preporučuje trudnicama zbog folne kiseline.
Od davnina se smatra da špargle imaju jako afrodizijačko dejstvo, ne samo zbog svog falusnog oblika, već zbog velikog sadržaja vitamina E, poznatijeg kao “vitamin plodnosti”.
Najnovije studije potvrđuju još jedno od mnogih pozitivnih dejstava špargli na ljudski organizam: špargla aktivira hormone sreće u našem mozgu.
Pravo vreme da uživate u blagodetima špargli je upravo sada, jer im sezona počinje sredinom aprila i završava se 24. juna. Šef kuhinje u hotelu “Square Nine” Goran Kovačević, naglašava da se “u kulinarstvu ovaj period čeka sa nestrpljenjem, jer je u prvim nedeljama sazrevanja ukus šargli najlepši.”
Kovačević takođe dodaje da se “špargle mogu jesti kuvane, pečene ili sirove. Često se serviraju kao predjelo, prilog uz glavno jelo, kao salata, supa, a neretko su i osnova mnogih glavnih jela. Uz špargle se kao piće preporučuje belo vino.” Ukoliko se odlučite da konzumirate ovo povrće možete da birate između tri vrste špargli, belih, zelenih i purpurnih. Osim po boji koja je prouzrokovana načinom uzgajanja, bitnijih razlika između dve vrste nema. Špargle su još od davnina koristili stari Egipćani, Rimljani i Grci u lekovite svrhe, dok je danas uzgajanje ove biljke zastupljeno u celoj Zapadnoj Evropi, Americi i Aziji.
Čudesna špargla iz ugla nutricioniste
Špargla je jedna nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća, a s obzirom na to da su niskokalorične i pune vitamina, minerala i vlakana idealna su namirnica za sve one koji žele da se hrane zdravo, a nemaju mnogo vremena zbog brzog života koji vode.
Istraživanja koja su se bavila nutritivnim vrednostima špargli pokazala su da su špargle odličan izvor vitamina B6, kalcijuma, magnezijuma i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folne kiseline, gvožđa, fosfora, kalijuma, bakra, mangana i selena. Osim toga imaju veoma malo kalorija.
kucnilekar
0 komentari:
Objavi komentar