ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

FERMENTIRANA HRANA KOJU BI SVATKO TREBAO JESTI

Čini se da svaki dan dolaze nova znanstvena otkrića koja pokazuju vezu između bakterija u našim crijevima i zdravlja ostatka našeg tijela. Najbolji način da poboljšate svoje crijevne bakterije je konzumiranje fermentirane hrane koja je bogata hranjivim tvarima i probioticima, prenosi MindBodyGreen. Evo samo nekoliko razloga zašto biste je trebali dodati svojoj prehrani.
Fermentirane namirnice poboljšavaju probavu. Fermentacija naše hrane je nešto poput pred-probavljanja (ispričavamo se na mentalnoj slici!). To ih čini lakšim za probaviti i naša tijela lakše iz njih apsorbiraju hranjive tvari.
Fermentacija zapravo čini hranu više hranjivom. Povrh činjenice da iz fermentirane možemo lakše apsorbirati hranjive tvari, studije su pokazale da tradicionalno fermentirani mliječni proizvodi zapravo pružaju više vitamina nego konvencionalno ili čak više i od sirovog mlijeka. Povrće , voće, grah i žitarice također postaju hranjivija nakon što fermentiraju.
Fermentacija također pomaže u oslobađanju od anti-nutrijenata. Ona pomaže eliminirati fitinske kiseline, anti-nutrijent koji se nalazi u žitaricama, grahu, sjemenkama i orašastim plodovima. Smanjenje fitinske kiseline olakšava našim crijevima da apsorbiraju minerale, tako da je dobrobit veća.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je sitno izrezani fermentirani kupus koji je prepun vitamina C, B i K. Također sadrži tonu probiotika, uključujući Leukonostok, pediococcus, i Lactobacillus. Ako kupujete kiseli kupus u trgovini umjesto da ga radite sami, pobrinite se da odaberete nepasterizirani (oni bi trebali biti u hladnjaku). Pasterizacija ubija sve korisne bakterije. Moderne metode obrade ne sadrže korisne bakterije, no, specijalizirane trgovine još uvijek spravljaju ove namirnice na tradicionalan način. Također postoji i ostalo fermentirano povrće kao što su kapari, artičoke, gljive, paprike i masline.

Fermentirane namirnice od soje

Miso je napravljen od fermentirane soje, i vrlo je dobar izvor mangana, cinka i antioksidansa. Često se koristi u receptima za juhe, ali ga također možete dodati drugim jelima i raznim umacima. Popularni fermentirani proizvodi od soje prvenstveno su dio prehrane nekih istočnjackih naroda više od 5.000 godina. Japanci jedu Natto, koji je iznimno bogat bjelančevinama i vitaminom K2. Tempeje nastao u Indoneziji, a sastoji se od žitarica i mahunarki. Soja sos, ili Shoyu, nastao u Kini, a smatra se jednim od najstarijih poznatih fermentiranih začina. Tofuyo, fermentirani tofu je proizvod poznat kao “sir sa istoka”, a potječe sa Okinawe. Fermentira tri do četiri mjeseca i vrlo je cijenjen zbog svoje glatke teksture, blagog okusa i ljekovitih svojstava.

Kokosov jogurt

Kokosov jogurt je prepun probiotika, a budući da je ne-mliječni proizvod, puno ga je lakše probaviti nego konvencionalni jogurt. Kokos djeluje antivirusno, anti-gljivično i antibakterijski, plus ima dosta elektrolita, kalcija, kalija i magnezija.

Kiseli krastavci

Krastavci su puni aktivnim bakterijskim kulturama i enzimima. Kao i kiseli kupus, radije kupite lakto-fermentirane krastavce iz hladnjaka, ne one koji su napravljeni s octom – mogu imati sličan okus, ali nemaju iste zdravstvene dobrobiti. I ne zaboravite popiti sok krastavaca!

Proklijala zrna i semenke

Žitarice i sjemenke koje prvo proklijaju, a zatim fermentiraju kako bi se dobile korisne bakterije za pravljenje kruha. Kruh od kiselog tijesta raži ili proklijale pšenice je probavljiviji od običnog kruha, ne izaziva alergije ili reakcije na gluten.

Umeboshi šljive

Umeboshi šljive su malene ukiseljene šljive podrijetlom iz Japana koje promiču bolju probavu. Fermentiraju tijekom šest mjeseci. Smatraju se “kraljicom alkalne hrane.” One sadrže probiotike i imaju moćna antibiotska svojstva.
Izvor: atma

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: