petak, 26. veljače 2016.

EVO ŠTA BI TREBALI ZNATI O KREMAMA ZA SUNČANJE

Kreme za sunčanje koje imaju zaštitni faktor 100 samo dovode potrošače u zabludu, jer taj faktor ne štiti dva puta bolje od SPF faktora 50. Ne riskirajte opekotine od sunca ili melanom koristeći stare kreme budući da sredstva za zaštitu od sunca gube sposobnost blokiranja UV zraka nakon 12 meseci.
Brojni će kupači koji će krenuti na plažu ovog leta pronaći na policama prodavnica nove kreme za sunčanje dizajnirane kako bi proizvodi bili učinkovitiji i jednostavniji za korištenje. Unatoč tim promenama, mnoge će kreme za sunčanje i dalje nositi zbunjujuće informacije o SPF-u za koje neki stručnjaci smatraju da dovode kupce u zabludu te da su potencijalno opasni po zdravlje, navodi udruženje za zaštitu potrošača Environmental Working Group.
Nema “vodootporne” kreme
Istraživanje kojim je ispitano 1400 krema za sunčanje pokazuje da većina proizvoda poštuje nove zahteve koje je od kozmetičke industrije zatražila američka Food and Drug Administration. Tim su pravilima zabranjeni pojmovi poput ‘vodootporna krema’ koje regulatori smatraju direktnim dovođenjem potrošača u zabludu. Među zahtevima je i onaj da kreme za sunčanje imaju filtre za UVA i UVB zrake.
Prethodnih  godina neki proizvodi su imali samo filtre koji blokiraju UVB zrake koje uzrokuju najviše opekotina, ali nudile su malu zaštitu od UVA zraka koje predstavljaju najveći rizik od raka kože i bora.
Unatoč tom širem spektru zaštite, jedan od sedam proizvoda koje je udruženje za zaštitu potrošača pregledala hvalio se SPF zaštitnim faktorom iznad 50. Prema toj brojki stručnjaci su već dugo skeptični te napominju da SPF brojevi poput 100 ili 150 mogu korisnicima dati lažan osećaj sigurnosti što ih može motivisati da ostanu na suncu duže i nakon što krema prestane da štiti kožu.
Zaštita za glavu, odeća i suncobrani
Mnogi potrošači pretpostavljaju da je SPF 100 dva puta učinkovitiji SPF-a 50, dok dermatolozi kažu da je razlika zapravo zanemariva. Proizvod s faktorom 50 može štititi od 97 posto potencijalnih opekotina koje uzrokuju UVB zrake, dok oni s faktorom 100 mogu blokirati 98,5 posto tih zraka. Osim toga, kreme za sunčanje treba koristiti u kombinaciji sa zaštitom za glavu, odećom i suncobranima kako bismo se što bolje zaštitili od ultraljubičastog zračenja.
‘Zaštita od UV zraka iznad faktora 50 je relativno mala’, kaže dr. Henry Lim, šef odelenja dermatologije u bolnici Henry Ford u Detroitu. SPF označava količinu izloženosti suncu koja može uzrokovati opekotine na zaštićenoj koži u poređenju s nezaštićenom kožom.
Raširena je zabluda da se SPF broj odnosi na određeni broj sati provedenih na suncu. To je netačno, jer nivo izloženosti suncu varira od područja, doba dana i vrste kože. Još je 2011. godine FDA upozorila da označavanje proizvoda s SPF vrednosti većom od 50 znači dovođenje potrošača u zabludu.
Bacite stare kreme
Novo je britansko istraživanje pokazalo da je gotovo tri četvrtine britanskih turista u opasnosti od izloženosti UV zracima jer koriste stare kreme za sunčanje. Anketa je pokazala da će 74 posto osoba koristiti losione starije od godinu dana.
Velika većina krema za sunčanje učinkovita je 12 meseci od datuma kupovine, nakon čega proizvođači više ne garantuje da njihovi proizvodi blokiraju UV zrake. Velika većina potrošača kaže kako koriste losione koji su stari više od godinu dana, a u mnogim slučajevima i znatno stariji.
Trećina ispitanika kaže kako koriste kreme za sunčanje starije od dve godine, a druga trećina priznaje da koriste zaštitu koja je starija od tri godine. 15 posto ispitanika čuva kreme za sunčanje duže od četiri godine. Dermatolozi tvrde da kreme za zaštitu od sunčanja gube sposobnost blokiranja UV zraka nakon godinu dana i sugerišu da zamenimo proizvode svakog leta.
Većina proizvoda ima oznaku ‘12M’, što znači da proizvođač preporučuje se koristi samo dvanaest meseci od datuma kupovine. Dermatolozi napominju kako koža oštećena od sunca brzo stari uzrokujući duboke bore. Većina turista koristi na početku letovanja zaštitne faktore 20 ili 30, a taj broj smanjuju prema kraju letovanja kako bi im koža potamnela.
Dermatolozi savetuju da koristite minimalan zaštitni faktor 15 kako biste sprečili oštećenja kože.
Izvor:kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: