ponedjeljak, 29. veljače 2016.

MALINA OSVEŽAVA I JAČA TELO

Ova voćka je prava riznica vitamina C i beta-karotina, odnosno provitamina A.
Puna vitamina i minerala, malina je idealna namirnica za vrele dane. Sadrži čak 85 odsto vode, oko deset odsto šećera - glukozu i fruktozu, pektine, biljna vlakna, organske kiseline - limunsku, jabučnu, salicilnu i mravlju, aromatične materije, flavonoide, kao i alkaloide. Prava je riznica vitamina C i beta-karotina, odnosno provitamina A. Sadrži i vitamine grupe B, kao i minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, cink, pa čak i jod.
Dragocena je i za snižavanje povišene temperature kod nazeba, gripa i drugih febrilnih stanja. Njeni plodovi se koriste i u lečenju astme, ekcema, kao i za poboljšanje apetita kod dece i rekonvalescenata.
Zahvaljujući redovnom konzumiranju malina poboljšava se krvna slika, reguliše rad creva i smiruju bolovi u želucu, a zaustavlja i povraćanje. Iako zvuči neverovatno, pomaže i trežnjenju!
Osim svežih ili suvih plodova, u lekovite svrhe se koristi i lišće, još bogatije vitaminom C. Od lišća, korena i suvih malina prave se čajevi za upaljeno grlo, jačanje srca, lečenje hemoroida, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, kao i za jačanje organizma.
Sveže maline se jedino ne preporučuju kod težih oboljenja bubrega i gihta.
Izvor:novosti

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: