ponedjeljak, 29. veljače 2016.

TRI OBROKA ZA ZDRAVIJU ŠTITNU ŽLEZDU - PRIMER JEDNODNEVNOG JELOVNIKA

Spremni ste promijeniti prehrambene navike, kako biste hranom ojačali štitnjaču, ali ne znate kako pravilno kombinirati namirnice? 
Kroz 3 obroka savršeno su izbalansirane namirnice koje će vam osigurati hranjivost i zaštitu od upala, okrijepu, prirodnu energiju te izvrstan okus u kojem ćete uživati tijekom cijelog dana.


Doručak

Kvinoja s jabukom, cimetom i orasima + čaša svježeg soka od ananasa
Sastojci: (za 1 osobu)
  • 70 g bio kvinoje
  • bio rižino mlijeko - dodajte na kraju kuhanja 
  • 1/2 jušne žlice suhih brusnica 
  • 1 zelena jabuka, naribana
  • ½  jušne žlice narezanih badema
  • 1 desertna žlica meda
  • 1 jušna žlica miješanih sjemenki (sezamove, suncokretove, bučine)
  • prstohvat cimeta

Priprema: 
Kvinoju stavite u posudu u koju ste dodali dvostruku količinu vode te kuhajte oko 15 minuta. 
Nemojte miješati kvinoju tijekom kuhanja, jer se neće podjednako skuhati.
Kada je kuhana, dodajte suhe brusnice i mlijeko, 1 do 2 minute sve zajedno kuhajte, te sklonite s vatre.
Kada se blago ohladi, dodajte naribanu jabuku, bananu,cimet, med i sve lagano promiješajte te stavite u zdjelu 
Po vrhu pospite sa sjemenkama i orasima.


Ručak

Varivo od mahunarki s morskim algama 

Sastojci: (za 4 osobe)
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 2 jušne žlice morskih algi
  • 50 g slanutka
  • 150 g crvenog ili bijelog graha
  • 2 veća nasjeckana luka
  • 1 čajna žlica kurkume

Priprema: 
Preko noći natopite slanutak i grah.  
Ako zaboravite, ujutro ove sastojke potopite u vodi i ostavite neka odstoje oko 5 sati. 
U posudi za kuhanje propirjajte luk, dodajte mahunarke i zobene pahuljice te sve prelijte vrelom vodom. 
Dodajte kurkumu i začinite. 
Kuhajte oko sat vremena (možete i par minuta duže), ali uz često miješanje. 
Morske alge operite, dodajte varivu i kuhajte zajedno još 10 minuta.
Po želji, varivu možete dodati malo crvene paprike u prahu te svježe nasjeckani češnjak.  


Večera

Smirujuća salata od miješanog povrća 

Sastojci: (za 2 osobe) 
  • 1 naribana mrkva
  • zelena lisnata salata
  • naribani korijen celera
  • ½  krastavca
  • 4-5 žlice smeđe ohlađene riže (basmati)

Priprema: 
Pomiješajte sve sastojke i začinite ih sokom od limuna i maslinovim uljem. 
Ova salata izvrsno je jelo niskog glikemijskog indeksa i glikemijskog punjenja. 
 
Više recepata pronađite u e-knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: