četvrtak, 10. ožujka 2016.

EVO ŠTA MIRISNE SVEĆE ČINE VAŠEM ORGANIZMU!

Slatkasta vanila, čokolada, jabuka i cimet mirisi su mnogima dragih mirisnih sveća ili osveživača vazduha, ali šta se zapravo krije iza tog primamljivog paravana? Novo istraživanje tvrdi: opasnost za zdravlje!
Naime, rezultati poslednjeg istraživanja pokazali su da nas uobičajeno proizvodi poput mirisnih sveća i kojekakvih mirisnih osveživača prostora poput gelova mogu itekako razboleti. Istraživači su zaključili da dugotrajna izloženost tim proizvodima može dovesti do razvoja tumora, oštećenja pluća i astme. I ne samo to, njihov hemijski sastav može transformisati strukturu DNA.
Ako ste među onima koji vole da uživaju u mirisnim svećama, zasigurno ćete se šokirati činjenicom da mirisi poput onoga koji podseća na tamjan u svećama može uzrokovati kancerogene mutacije DNA. Hemikalije iz takvih sveća mogu se uvući u vaša pluća i izazvati ozbiljne reakcije, tvrdi spomenuto istraživanje. Drvenasti mirisi takođe su toksični, čak i više duvanski proizvodi, piše Womansday.
Osveživači vazduha ipak mogu biti povezani s astmom i remećenjem rada hormona. Deo istraživanja pokazao je da takvi osveživači sadrže visok nivo formaldehida koji mogu uzrokovati rak grla i nosa.
Istraživanje International Journal of Public Health 2013. je godine pokazalo da su trudnice koje su bile izložene osveživačima vazduha rodile decu koja su bila sklonija plućnim infekcijama..
Deo istraživanja ističe da je najstrašnije od svega što mirisna sveća ne treba biti ni zapaljena kako bi bila štetna za zdravlje. Isparavanje sveće koja samo stoji u vašem domu opasno je samo po sebi, piše Daily Mail.
Da li je potencijalna opasnost mirisnih sveća dovoljna da više ne uživate u njihovu primamljivom mirisu?-je pitanje o kom bi trebalo razmislit!!!
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: