utorak, 8. ožujka 2016.

KORIJANDER KAO LEK ZA MOKRAĆNE PUTEVE

Korijander pomaže u lečenju mokraćnih puteva, organa za varenje, naročito kod “lenjih creva”. Koristi se kao antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik i afrodizijak.
Listovi korijandera (Coriandrum sativum) podsećaju na peršun.
Korijander nije samo začinska biljka, već i medonosna i lekovita. Listovi i plodovi imaju različitu aromu i savršeno se dopunjavaju.
Kao pomoćna terapija, pomaže u lečenju mokraćnih puteva i bešike, organa za varenje, naročito kod nadimanja i lenjih creva. Da bi se rešio ovaj problem, pravi se čajna mešavina od jednakih delova kima i korijandera. U 2,5 dl ključale vode sipa se kašičica mešavine i pije posle jela.
Kao afrodizijak, deluje snažno i pojačava seksualnu želju ako se uzme samo 3 grama praha korijandera, pomeša sa kašičicom meda i istopi u ustima. Konzumira se jednom dnevno, najbolje za doručak.
Narodni recepti
Čaj za iskašljavanje
Kašičica korijandera pomešana sa sitno iseckanim crnim lukom, prelije se sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta i procedi kroz gazu. Zasladi se medom i pije ujutru i uveče pred spavanje.
Upala bešike
Kašika mešavine od jednakih delova listova korijandera i peršuna, prelije se sa 5 dl ključale vode i nakon 15 minuta procedi. Čaj se pije nezaslađen pre svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se posledice upale otklonile, svakodnevno se uzima 2 l ovog čaja.
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: