četvrtak, 10. ožujka 2016.

OVO MORATE DA IMATE U KUHINJI: JAČA IMUNITET, SKIDA KILOGRAME I SPREČAVA RAK

Đumbir je poznat već nekoliko hiljada godina kao začinska biljka koja je svoju primenu našla i van kuhinje. Evo šta sve treba da znate o ovoj moćnoj namirnici.
Đumbir je tropska biljka čija stabljika podseća na trsku i može da naraste do jednog metra u visinu. Koren je mesnat, debeo i veoma aromatičan.
U Aziji ovaj začin se koristi i u tradicionalnoj medicini. U Kini se koristi kao pomoć pri probavi i lečenju dijareje i mučnine, a takođe je jedan od glavnih sastojaka ajurvedske medicine koja poreklo vodi upravo iz Indije. Na zapadu ga najčešće koriste za pripremu jela.
Poslednja istraživanja pokazala su da đumbir pomaže kod zubobolje, glavobolje, gorušice, ali i u i sprečavanju raka.
Razlog zbog kog biste i vi trebalo da ga uvrstite u svoju ishranu je to što je ova namirnica izuzetno bogata hranljivim sastojcima.
U 100 g đumbira ima oko 80 kcal, od čega 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljenih hidrata. Ovaj koren obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.
ĐUMBIR JE DOBAR ZA...
- CIRKULACIJU KRVI
Magnezijum, hrom, cink koji se nalaze u đumbiru mogu da poboljšaju protok krvi
- VARENJE
Đumbir pomaže i kod problema sa stomakom, probavnih smetnji i vrtoglavica. 
- PROTIV UPALA
Đumbir sadrži prirodna antiinflamatorna jedinjenja koja smanjuju upalu.
KAKO DA JEDETE ĐUMBIR?
Đumbir možete jesti na više različitih načina. On ima specifičan ukus, ali može se dodavati i u slana jela i u slatka.
Bez obzira da li ga jedete svežeg, kao začin u prahu ili kandiran, đumbir može da se koristi u različitim kuhinjama. Možete ga pripremiti i kao čaj ili čak napraviti zdrave bombone koje će vam pomoći da ojačate imunitet, a preporučuje se i osobama koje žele da smršaju. 
(blic)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: