utorak, 8. ožujka 2016.

ZABORAVLJENA BAMIJA: POVRĆE KOJE ŠTITI BUBREGE I ČINI 100 ČUDA ZA ORGANIZAM!

Možete je koristiti kao masku za lice, u borbi protiv dijabetesa, astme, poboljšanja imuniteta.
Bamija je u Norveškoj postala izuzetno popularna kao hrana koja može na čudesan način da poboljša zdravlje.
Vremenom se vest o ovoj biljci proširila po svetu kao i seme i danas se nalazi u svim delovima planete.
Izuzetno je popularna u Kineskoj i Karibijanskoj kuhinji, a može se dodavati u supe i čorbe, kao predjela ali i kao ukiseljena.
Verovatno ste čuli za bamiju i njene dobrobiti za zdravlje, ali donosimo vam još 12 pojedinosti vezanih za ovo povrće:
Zdravija koža
Bamija je puna vitamina C i pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomažu koži da zadrže kolagen, kao i da se brzo oporavlja posle povrede.
Maska za lice od bamije: Uzmite 3-4 bamije, skuvajte ih i ohladite, zaztim zgnječite u pire i stavite na licepet minuta. Koža će vam biti glatka i obnovljena.
Poboljšava imunitet

Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe koji pomažu da se organizam izbori sa virusima i prehladama. Visok stepen vitamina C u bamiji bori se sa prehladama i podiže imunitet celog organizma.
Štiti bubrege
Medicinski žurnali su jedno vreme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege. U studiji koju su sproveli navodi se da "oni koji jedu bamiju svaki dan, obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju djetalne hrane."
Jača kosti
Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcijum apsorbuje, a samim tim se kosti dodatno jačaju. Bamija jepuna vitamina K, pa samim tim je odlična u borbi protiv osteroporoze.
Eliminiše holesterol
Bamija je odlična kombinacija kao prilog uz meso, jer pobija loš holesterol koji se nalazi u sočnom odresku. Ona pomaže da se krv pročisti i da se eliminišu masnoće iz organizma.
Pomaže u borbi protiv kilograma
Bamija ima izuzetno malo kalorija, samo 18, i zbog toga je zahvalna hrana kada ste na dijeti. S obzirom da je puna vitamina, nezaobilazna je namirnica tokom perioda čišćenja organizma.
Zbog toga što sadrži vlakna bamija pomaže kod poboljšanja probave, reguliše šećer u krvi, sprečava prve simptome astme i izuzetno je korisno povrće.
Zato, kada sledeći put odete na pijacu potražite ovo povrće i spremite je kao dodatak jelima i učinite uslugu svom organizmu.
(stil)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: