ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

OBRATITE PAŽNJU: EVO KOJE NAMIRNICE NE TREBA STAVLJATI U MIKROTALASNU RERNU!

Mikrotalasna rerna je idealan kuhinjski aparat za brzu pripremu jela. U njoj možete da spremite čips, kokice, otopite čokoladu kada spremate poslastice, i naravno, da podgrejete obrok.
Ipak, nisu sva jela, ali ni sve posude koje se koriste u kuhinji namenjeni za mikrotalasnu rernu.
Dok neke namirnice mogu da promene ukus ili se čak zapale, određeno posuđe na temperaturi višoj od 70 stepeni može da otpusti otrovne materije.
Evo koje namirnice ne treba stavljati u mikrotalasnu rernu:
Feferone
Ukoliko ljute papričice stavite u mikrotalasnu rernu da se zapeku npr. na pici, prvo ćete čuti jaku mini-eksploziju, a zatim ugledati dim koji će prouzrokovati kašalj, probleme sa disanjem i suze u očima.
Metal i aluminijum
Escajg, šerpe ili alufolija nemaju šta da traže u mikrotalasnoj rerni. Varničenje, kratki spoj i vatra neizbežne su posledice.
Plastično posuđe
Činije i tanjire, ukoliko eksplicitno nije navedeno da ih možete staviti u mikrotalasnu rernu, nemojte koristiti da u njima ovako zagrevate ili otapate hranu. Na temperaturi višoj od 70 °C postoji opasnost da se rastvore otrovne materije koje tako preko vazduha dospevaju u jelo. U najgorem slučaju postoji opasnost od zdravstvenih problema.
Ulje i alkohol
Na višoj temperaturi mogu da se zapale pa je zato bolje da ne idu u mikrotalasnu.
Zatvorene posude
One su prava tempirana bomba koja otkucava. Temperatura raste, pritisak postaje sve veći i posuda na kraju eksplodira. Pametnije je da posudu zatvorite poklopcem ili specijalnom folijom za mikrotalasne rerne (mogu se kupiti u hipermarketima).
(Lisa)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: