četvrtak, 5. svibnja 2016.

RECEPT: EVO KAKO DA SE REŠITE DIJAREJE NA PRIRODAN NAČIN

Proliv koji je posledica infekcije može biti praćen povraćanjem, gasovima, nadimanjem, grčevima u želucu i blagom temperaturom.
Međutim, proliv može biti i posledica preoseljivosti na neku hranu ili na pojedine lekove kao što su antibiotici, na primer. Međutim, proliv koji se stalno vraća može da ukazuje na to i da se radi o nekom hroničnom problemu.
Jedna od najvećih opasnosti kad imate dijareju, jeste u stvari dehidracija (posebno ako je dijareja praćena i povraćanjem) zbog toga je veoma važno piti dovoljno tečnosti tj. vode ili čajeva.
*Čaj od kamilice, đumbira, majčine dušice i nane deluju umirujuće, pa pomažu u lečenju.
*Potrebno je nadoknaditi šećer i so izgubljen prolivom. Od pomoći može biti napitak napravljen od soka dve pomorandže, pola kašičice soli i dve kašičice meda i jednog litra vode. Ovaj napitak je potrebno piti na svakih pola sata (po jednu čašu) dok se simptomi ne ublaže.
*Može pomoći i konzumiranje nekog keksa, supe ili pak krompira (kuvanog ili krompir pire).
*Joga, takođe može biti od pomoći posebno ako se radi o dijareji koja ima veze sa stresom.
*Za suzbijanje proliva veoma je korisno piti vodu u kojoj je prethodno kuvan pirinač, naravno bez dodatka masti. To se u narodnoj medicini popularno zove „pirinčana voda”.
*Crna čokolada je odvajkada poznat prirodni lek protiv proliva. Ona zaista ima to svojstvo da „steže stolicu“. Sa njom nema potrebe preterivati, često je dovoljno pojesti 2-3 kockice.
*Rendana jabuka je takođe korisna u ovakvim situacijama jer je bogata pektinom (neka vrsta biljnog želatina), a najbolji izbor je kisela jabuka. Rendana jabuka pre konzumacije treba da se ostavi da odstoji (oko 2 sata). Jeste da će za to vreme dobiti tamnu boju i neće lepo izgledati ali baš takva deluje protiv proliva.
*Borovnica isto tako, može zaustaviti akutni proliv.
*Što se tiče herbalne medicine za lečenje proliva najpopularniji su čaj od lista kupine, čaj od lista dunje i čaj od šipka.
(Dnevno)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: