subota, 14. svibnja 2016.

ŠTITNJAČA – KAKO REŠITI POREMEĆAJE NA BEZBOLAN I PRIRODAN NAČIN

Štitnjaču često nazivaju čuvaricom cijelog organizma, no ja ću reći da poremećaj njezinog rada uzrokuje već prije nešto narušeno u organizmu. Najčešće je to rad nadbubrežne žlijezde ili poremećaj u crijevnoj flori i crijevnoj sluznici. 
A sada dolazimo do najbitnijega – uzrok svega toga je današnji životni stil, stres, tempo života, nedostatak sna i relaksacije, neredovita i brza prehrana, te neslušanje vlastitog organizma koji često gonimo preko granica izdržljivosti. I kada sve to zbrojimo, dolazi do autoimunih poremećaja kod kojih blokiranjem rada hormona nećemo puno postići i na koncu doći će do operacija koje, ako imalo promislite o sebi i svom načinu života nisu potrebne.
Često mislimo da je nemoguće uskladiti život i imati vremena za sebe, što svakako nije točno, jer ako sami ne promislimo o sebi i ne radimo na sebi, nemamo pravo reći da je sve što radimo radimo zbog drugih te da se ne stignemo posvetiti sebi. Upravo takvim razmišljanjem štetimo i sebi i drugima, a da o tome nismo svjesni ili bolje rečeno ne želimo biti svjesni te je često upravo takav pritisak na samoga sebe način za bijeg od vlastitog ja i suočavanja sa samim sobom.
Krenimo od toga da u startu trebamo prihvatiti da smo mi jedino i najvažnije biće bez kojega ne možemo funkcionirati te da nam je potrebno zdravlje i samopouzdanje za sve prepreke i uspjehe u životu. No kako je to najteža stepenica, krenut ćemo od lakših stavki. Kada dobijete dijagnozu o bolesti štitnjače, to ne znači da trebate biti doživotno vezani uz lijekove ili završiti pod nožem. Ako to tako mislite onda ste sami sebi presudili. Ništa nije nerješivo i za početak ne smijete početi gledati život i sebe kroz dijagnozu, nego krenuti od onoga dobroga u vama i na vama što je daleko jače i veće od bilo koje dijagnoze. Naravno, ne želim reći da nastavite po starome i da se ne obazirete na nalaze, to bi bilo suludo i neodgovorno, jer upravo poremećaj i bilo koja bolest znači da nešto činimo zbog čega je naš organizam ispao iz kolosjeka i da ga moramo vratiti na pravi put.
Ni u kom slučaju vam neću reći da odbacite farmakološko liječenje, to u početku može biti privremeno dobar saveznik dok ne promijenite svoj životni stil i način življenja. No ako ste spremni od starta krenuti s promijenom, uz bilje za uravnoteženje hormonskog djelovanja te pravilnu prehranu i relaksaciju, farmakološko liječenje neće biti potrebno.
Krenimo od crijevnih problema koje su najčešći uzrok nastajanja svih poremećaja i bolesti u organizmu. Na njih djeluju mnogi utjecaji – emotivni, psihički i fizički koji često uzrokuju propadanje crijevne bakterijske mikroflore što dovodi do prodiranja čestica hrane u krvotok te povećanja aktivnosti našega imunološkog sustava, koji takve čestice smatra stranim tijelom i napada ih. Tim procesom naš imunitet postaje preaktivan i počne napadati vlastito tkivo, a upravo tako nastaju autoimune bolesti. Neke namirnice posebno potiču takva oboljenja, a to su kravlje mlijeko, kvasac te pšenični proizvodi koji sadrže veliku količinu glutena pa bi iste trebalo ili potpuno izbaciti iz prehrane ili barem svesti na minimum.
Svakako bi trebalo povećati unos zelenog lisnatog povrća, posebice špinata, blitve, listova od cikle, zelene salate, rikule, zelenih začina i slično, a najidealnije bi bilo svako jutro napraviti napitak od istih u sirovom stanju, koji možete pomiješati s voćem radi okusa te svakako koristiti maslinovo, laneno, bučino i ostala hladno prešana biljna ulja bogata višestruko nezasićenim esencijalnim kiselinama – omega 3, 6 i 9 čiji nedostatak među ostalim može uzrokovati dijabetes tipa 2, depresiju, nesanicu, artritis, rak, srčane bolesti i arteriosklerozu.
Za jačanje crijevne sluznice važno je uvrstiti probiotike iz fermentiranih namirnica poput kefira (preporučam nabaviti zrnca kefira od kojih isti spravljate sami ili Tibicos kristale, tzv. vodeni kefir ) i kiselog zelja.
Idući na redu su problemi s nadbubrežnim žlijezdama koji se prvenstveno rješavaju kontrolom stresa te njegovim smanjenjem na minimum. Da, reći ćete, lako je to reći, ali ako imalo želimo uvesti svoj život u ravnotežu to je nužno. Nadbubrežne žlijezde zadužene su za proizvodnju kortizola, a isti nam daje energiju, živahnost, snagu, osjećaj svrhe i strasti za životom te sve oko nas dobiva dublji smisao, kratko rečeno entuzijazam. Kad je lučenje kortizola pojačano što se događa uslijed povećanog stresa, dolazi do zamora nadbubrežnih žlijezda i stvara neravnotežu u cijelom sustavu.
U uravnotežavanju istoga pomoći će vam vježbe disanja, razne vrste meditacije, koncentrirana molitva i raznorazne tehnike relaksacije, ovisno o onome što vama kao pojedincu odgovara da nađete svoj mir. Odlično bi bilo u jednom dijelu dana posvetiti se pješačenju, radu u vrtu i slično, što uvelike pridonosi izbacivanju štetnih tvari iz organizma i eliminiranju stresa. Svakako je važno dovoljno spavati. Najzdraviji san je od 22:00 uvečer do 6:00 ujutro te naći vrijeme u kojem ćete se posvetiti samo sebi, svojim hobijima, strastima i ambicijama. Nekada je potrebno čak promijeniti posao, jer u današnje vrijeme svi jure za novcem i rade poslove koji su pusto opterećenje, a novac postaje važniji od vlastitog zdravlja.
Kada bi ljudi shavtili i uhvatili se u nastojanju da budu baš ono što žele biti, kada bi bili baš ono što su njihovi talenti i poslanje na životnom putu, vrlo brzo bi uravnotežili zdravstveni, duhovni i materijalni status samih sebe. Ganjanjem svoga tijela preko granica izdržljivosti te uživanjem u mnogim porocima u prekomjernim količinama, kao što su kava, alkohol, cigarete, brza hrana i slično, a ne korištenjem relaksacijskih i meditacijskih metoda, brzo ćete poremetiti sve sustave u vašem tijelu i stvoriti bolest, što dokazuje da vraćanje života u ravnotežu, vraća i zdravlje vašem tijelu.
I konačno, da bi sve ubrzali postoje i biljke koje će ubrzati vaš oporavak, no mješavina istih ovisi o vrsti poremećaja koji vam je dijagnosticiran te ću se rado pozabaviti svakim ponaosob nakon vašeg javljanja na moj e-mail cuvaricazdravlja@gmail.com.
S vjerom u vas  želim vam brz oporavak i vedar život!
Tihana Taritaš, hop.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: