nedjelja, 5. lipnja 2016.

6 NAČINA KAKO DA UBRZATE METABOLIZAM

Ako slučajno niste znali, trčanje ne samo da troši kalorije, već i usporava starenje, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Stanford. A kad je rad na sebi u pitanju, evo što možete učiniti da ubrzate svoj metabolizam.
Dižite tegove
Rad na mišićima poboljšava rad metabolizma, jer se za dizanje tegova koristi više energije, tako se troše i kalorije. Vežbajte barem 20 minuta tri puta nedeljno.
Ne zaboravite kardio vežbe
Imate četiri minute? Pokušajte s Tabatom. Reč je o intervalnom i intenzivnom treningu koji se sastoji od 20 sekundi napora i deset sekundi odmora. Ovakav oblik vežbanja je brz i učinkovit, pokazala su istraživanja.
Jedite često
Vaše telo treba malo energije da probavi hranu, stoga, ako imate male i česte obroke (oko 200 kalorija), to je puno zdravije za vaš metabolizam. Na primer, ručak podelite u dva dela, pola pojedite u 11 sati, a ostatak u 14 sati.
Pijte više vode
Voda je ključna za metabolizam, ako je ne unosite dovoljno u organizam, metabolizam postaje manje učinkovit. Pokušajte piti što više vode dnevno, preporučuje se dve litre. Voće, povrće i ostala tečnost takođe se računa.
U ishranu dodajte vlakna
Vlakna nije lako probaviti i to je dobra stvar. Trošite dodatnu energiju probavljajući vlakna i tako vaš metabolizam radi. Unesite u ishranu 25 do 30 grama vlakana dnevno.
Odlučite se za proteine
Proteinske aminokiseline obnavljaju mišićno tkivo i proteini su od velike važnosti za organizam. Ako mišići ne rade kako bi trebali, metabolizam se usporava. Žene bi dnevno trebale konzumirati 70 grama proteina
kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: