nedjelja, 19. lipnja 2016.

LEČENJE DISKUS HERNIJE NA PRIRODAN NAČIN

Diskus hernija je nepravilan položaj intervertebralnog, odnosno međupršljenskog diska, tada želatinasto jezgro odlazi do međupršljenskih otvora i vrši pritisak na spinalne živce i to stvara neugodan osećaj i neprijatan bol.
Javlja se često kod starijih ljudi, ali nema nekog posebnog pravila, može da se javlja i kod mlađih, posebno kod visokih i vitkih ljudi. Jedna statistika pokazuje da se češće javlja kod muškaraca nego kod žena. Nešto što je neopodno znati je da se diskovi između pršljenova polako isušuju posle 25. godine i da zbog toga treba da se obrati pažnja da se ne rade teški fizički napori bez zagrevanja. Diskus hernija se javlja duž cele kičme, ali se češće javlja u delovima koji su više u pokretu.

Uzroci diskus hernije

Rečeno je da je jedan od glavnih razloga i starost. Pored toga tu su još i: opterećivanje kičme preko potrebe, težak fizički rad, razne povrede kičke kao i gojaznost. Čak i samo dugotrajno stajanje i sedenje mogu dovesti do diskus hernije, uz to uzroci su i loše držanje tela, nedostatak redovne fizičke aktivnosti. A kada nema dovoljno fizičke aktivnosti – mišići postaju slabiji i ne mogu da obezbede dovoljnu potporu kičmi.

Simptomi po kojima možemo da prepoznamo diskus herniju

simptomi diskus hernije i lecenje
Nešto po čemu se najčešće može prepoznati diskus hernija su sledeći simptomi: mnogi tipovi bolova u leđima koji se spuštaju sve do noge, a mogu se osećati čak i u samom stopalu, neprijatan bol u zadnjici koji se takođe spušta prema zadnjem delu noge, ogromni bolovi tokom noći, razni bolovi koji se javljaju prilikom pokretanja same kičme – savijanje, izvijanje, pa čak i prilikom ustajanja. Takođe, nagli pokreti, šetnja i samo dugo sedenje uzrokuju bol u predelu kičme koji je zahvaćen diskus hernijom. Osali simptomi su: bolovi koji se javljaju u predelu vrata, bolovi u nadlaktici, laktovima, prstima i samoj šaci, bolovi prilikom okretanja glave, takođe i bol koji se javlja prilikom jakog kašlja, smejanja i naprezanja, tu su i bolovi u preponama, a može i da se javi čudno zujanje u ušima, razne glavobolje, malaksalost i vrtoglavica.

Načini lečenja

Treba prvenstveno reći da je za zdravlje najbitnija vežba. Odnosno, kao prava preventiva diskus herniji se može reći da je svakodnevna vežba, makar to bilo i jutarnje razgibavanje – koje je posebno korisno. Ovde je akcenat stavljen na vežbe istezanja. Oni koji su gojazni, tj. imaju probleme sa viškom kilograma – moraju svoju ishranu da dovedu u red. U organizam je potrebno unositi što više voća i povrća, integralnih žitarica kao i namirnice koje sadrže visok procenat antioskidanata. Najmanja preporučena količina dnevnog unosa vode je 2 litre. To bi svako trebao da poštuje, nevezano da li ima problema sa diskus hernijom ili ne. Uz redovnu količinu vode, organizam lakše funkcioniše, a i obnavlja neke stvari koje bi radio sa poteškoćom uz manju količinu vode.
Čaj od majčine dušice, rastavića i origana: ove lekvite biljke mogu ublažiti i umanjiti bolove u leđima. Sastojci za pravljenje ovog čaja su: pola litre vode, jedan prstohvat majčine dušice, jedan prstohvat origana i jedan prstohvat rasavića. Način pripreme – sve biljke treba kuvati bar 5 minuta na niskoj vatri, posle toga se čaj ostavi da stoji  nekih 15ak minuta, onda se procedi. Konzumira se tri puta na dan pre obroka. Treba napomenuti da lečenje ovim putem može da traje i do dva meseca. Ali ne treba posustajati. Bolovi u leđima nisu jednostavna stvar i treba pokušavati i nikad ne odustajati!
Čaj od bele vrbe: u vrbi se nalazi salicin, koji ima slično dejstvo kao aspirin, odnosno umanjuje određene bolove. Veoma je lako spremiti ovaj čaj jer je potrebno samo da imati 1 litar vode i samo dve kašike kore bele vrbe. Smesa se kuva desetak minuta, kada se ohladi, spremno je da se procedi, a potom može i da se konzumira.
Čaj od đavolje kandže: ona pripada porodici susama i poreklom je i Južne Afrike. Za ovaj čaj su Vam potrebne dve kašike korena đavolje kandže i samo 200 ml vode. Isto se ostavi u ključaloj vodi petnaestak minuta, nakon čega se cedi i konzumira dva puta dnenvno po jedna šolja.
Obloga od kupusa i gline: sastojci su – tri kašike jabukovog sirćeta, pola kilograma gline u prahu, 1 litar neke mineralne (negazirane) vode i 3 lista kupusa. Način pripreme – glinu treba staviti u veću posudu sa vodom da se dobije homogena masa, u ovu masu staviti jabukovo sirće i to staviti da odstoji par minuta. Mesto gde Vas bole leđa premažite ovom smesom, a nakon toga prekrijte listovima od kupusa, koje možete da učvrstite nekom krpom, da ne bi spadalo. Ova obloga može da se drži na bolnom mestu i do 12 sati.
Obloga od belog luka ili krompira:  način pripreme ovih obloga je veoma jednostavan – 10 izgnječenih čenova belog luka možete ispržiti na na ulju i tu smesu stavite na bolna mesta, neka stoje tamo bar 3 sata. Što se tiče krompira – isecite veći krompir na kolutove i stavite ih na bolna mesta, takođe ostavite da stoji na bolnom mestu po nekoliko sati.
Obloga od aleve paprike i hleba: sastojci ovog lakog recepta su sledeći – jedna čaša vode, jedna kašika aleve paprike i dva parčeta belog leba, bez korice. Ovu smesu ova tri sastojka treba dobro promešati. Kada se promeša – treba staviti u neku krpu ili gazu i naneti na bolno mesto. Ostaviti na bude tu 3 do 4 sata.
Naravno, uz sve ove recepte, bitno je i da vodimo računa o zdravom životu, kao što smo već gore i naglasili. Trudite se da svaki dan bar 10-15 minuta šetate. Uz šetnju su preporučene i razne vežbe za leđa i vrat. Tu su još i joga, aerobik i plivanje kao sport koji pokreće svaki mogući mišić u našem telu i koji je jedan od najzdravijih sportova. Sve je ovo na rekreativnom nivou, ali i na taj način se isto dolazi do željenog rezultata – smanjenja bolova u leđima. Uz ovo, postoji i kućna nega – lezite na pod, stavite jastuk ispod glave i kolena, i tako ostanite mirni po par minuta. Takođe, dok sedite – trudite se da iza leđa postavite manji jastuk, što takođe može da pomogne pri svim oblicima diskus hernije.
(kucnilek)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: