srijeda, 1. lipnja 2016.

OVO SU NAMIRNICE KOJE POVOLJNO UTIČU NA RAD ŠTITNE ŽLEZDE

Tiroidna žlezda ima izuzetno značajnu funkciju u našem organizmu i veoma je važno da normalno radi. Ako je štitna žlezda nedovoljno aktivna i dođe do smanjenaja lučenja hormona, možete patiti od hroničnog umora, pospanosti, bezvoljnosti, depresije i sporog varenja.
Osim sintetičkim hormonima, funkciju štitne žlezde možete poboljšati uravnoteženom ishranom, koja uključuje mnogo biljne hrane i belančevina.
Evo namirnica koje utiču povoljno na rad štitne žlezde.
Sveže voće i povrće
Debljanje je među prvim simptomima hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrednosti poput svežeg voća i povrća temelj su svakog uspešnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok sveže voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki  krompir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, materijama poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.
Integralne žitarice
Usporeno varenje i lenja creva čest su simptom hipotireoze. Namirnice od integralnih žitarica kao što su ovsene pahuljice, hleb, testenina i pirinač bogate su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u regulisanju rada creva . Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitne žlezde. Ako su vam propisani, uzimajte lekove za štitnu žlezdu nekoliko sati pre ili posle konzumiranja hrane bogate  prehrambenim vlaknima.
Pasulj
Pasulj je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Pasulj sadrži belančevine, antioksidanse, složene ugljene hidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.
Orašasti plodovi
Orasi, lešnici, bademi i brazilski orasi bogati su mineralom selenom, koji pomaže funkciji štitne žlezde. Možete jesti orašaste plodove samostalno ili pomiešane sa salatom ili jogurtom. Što se tiče brazilskih oraščića, dovoljan je jedan ili dva dnevno. Kod drugih orašastih plodova dovoljna je jedna šaka tih plodova dnevno.
Riba
Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru. Hipotireoza koja nije prikladno kontrolisana može povisiti nivo LDL-a, zvanog i loš holesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je takođe dobar izvor selena, važnog za rad štitne žlezde.
Alge
Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitne žlezde. Takođe nude obilje vlakana, kalcijuma i vitamina A, B, C, E i K. Možete ih jesti sa supama, salatama ili u sušiju. Pre nego što povećate unos joda konsultujte se s lekarom.
(zdravakrava)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: