ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

PRAVILA ZA IZBEGAVANJE RAKA ČUVENOG DR DAVID SERVANA AUTORA NAJČITANIJE KNJIGE NA SVETU IZ OVE OBLASTI «ANTIKANCER»

Pročitajte pravila koje je kreirao čuveni Dr David Servan-Šrajber autor najčitanije knjige na svijetu na temu borbe protiv raka pod nazivom Antikancer-novi način života.
Dr Serven je svojevremno  obolio od raka mozga sa svega 32 godine starosti ali se sam u potpunosti izliječio.  Dr Serven je nizom studija i istraživanja postao relevantan autor u ovoj oblasti u cijelom svijetu. U svom radu i knjizi nizom studija i praktičnih činjenica dokazuje da svako od nas nosi rak u sebi a da isključivo način života i ishrane a ne geni određuje da li ćemo oboliti od ove opake bolesti ili se uspješno izliječiti od nje.
Dr med. David Servan-Šrajber, PhD, bio je klinički profesor psihijatrije na Pitsburškom univerzitetu i suosnivač Centra za integrativnu medicinu, kao i član odbora Udruženja za integrativnu onkologiju.
Knjiga Antikancer je Njujork tajmsov bestseler i preveden je na više od trideset jezika. 
Ovo su jednostavna pravila ishrane i života kojih se treba držati po Dr Servanu kako bismo izbjegli oboljevanje od raka ili se uspješno izborili sa njim:
PRAVILA ISHRANE
1) Vratite se na retro ishranu. Vaša glavni  obroci  trebali bi se sastojati od 80% povrća i 20% proteina životinjskog  porijekla kao što je ishrana bila nekada. Meso bi trebalo biti korišteno kao dodatak u malim količinama za poboljšanje okusa a ne kao glavno jelo.
2) Jedite raznovrsno povrće: Jedite što različitije povrće od obroka do obroka ili unutar svakog obroka. Brokule su efikasna antikancerogena hrana ali su još efikasnije u kombinaciji sa sosom od paradajza ili bjelim, odnosno crvenim lukom. Uvedite kao naviku dodavanje bijelog i (ili) crvenog luka u vaše obroke ili kuhanje.
3) Jedite organsko: Izaberite organsku hranu kad god je to moguće. Ipak zapamtite da je bolje jesti brokule koje su bile izložene pesticidima nego ne jesti brokule uopšte. (ovo pravilo odnosi se na svo antikancerogeno povrće)
4) Začinite hranu: dodajte kurkumu(turmerik) i biber u kuhanu hranu  i salate. Ovaj žuti začin je najjači prirodni antiupalni sastojak. Dodajte kad možete i mediteransko bilje u hranu: timijan, origano, bosiljak, ruzmarin, mentu itd. Ovo bilje osim što  daje aromu, pomaže u reduciranju čelija raka.
5) Izbjegavajte krompir: Krompir podiže nivo šećera u krvi koji podstiče upalne procese u tijelu i rast raka. Krompir često sadrži i visoke količine pesticida.
6) Jedite ribu: Jedite ribu dva ili tri puta sedmičo. Sardine, lokarde,srdele sadrže puno manje žive u svom tijelu nego veće ribe kao što je tuna. Izbjegavajte sabljarke i ajkule koje sadrže velike koncentracije štetnih sastojaka.
7) Zapamtite sva jaja ne nastaju jednako: Jedite samo jaja koja su nastala dominantno od omega-3 sastojaka ili u suprotnom izbjegavajte žumance. Kokoške su često hranjene sa kukuruzom i sojom koja sadržava 20 puta više omega 6 masnoća koje izazivaju upale nego omega 3 masnoće
8) Promjenite vrstu jestivog ulja:  Koristite ulja koja ne sadrže puno omega 6 masnoća kao što je maslinovo ulje umjesto suncokretovog, kukuruznog i sojinog ulja.
9) Cjelovite žitarice: Jedite žitarice isključivo cjelovite i u mješavini : Proizvodi od intergralnog zrna pšenice, ječma,raži, lana i ostalih nerafiniranih žitarica. Po svaku cijenu izbjegavajte bijelo brašno i proizvode od njega (peciva, krofne, bagete, bijeli hljeb i sl.). Kod kuhanja tjestenina koristitie al dante način što kraćeg kuhanja odnosno nemojte prekuhavati tjestenine jer se time podiže glikemijska vrijednost te hrane.
10) Smanjite unos šećera na minimum i izbjegavajte korištenje sodiranih napitaka, voćnih sokova i različitih slatkiša i kolača. Zamjenite ih svježim i raznovrsnim voćem. Čitajte pažljivo sastav proizvoda i ako se u prva tri sastojka nalaze bilo kakve vrste šećera, glukoznog sirupa i sl. nemojte ih koristiti. Ako imate neodoljivu želju za slatkim koristitie par kockica tamne čokolada koja sadrži 70% ili više kakaoa.
11) Idite prema zelenom: Umjesto kafe ili voćnih čajeva koristite 3 šolje zelenog čaja na dan. Redovno korištenje zelenog čaja povezano je značajnim smanjenjem rizika od dobijanja raka.
12) Napravite izuzetke: Bitno je šta konzumirate svaki dan a ne ono što ponekad pojedete ili popijete.
OSTALI SAVJETI 
dr servan1) Budite aktivni: Nađite vremena za vježbu, hodanje, trčanje, ples... Odredite sebi najmanje 30 minuta neke aktivnosti pet puta u sedmici. Ovo može biti i najobičnije pješačenje na posao ili do prodavnice. Odaberite aktivnost u kojoj uživate i veća je šansa da ćete je se držati.
2) Prihvatite sunčeve zrake: Pokušajte da budete bar 20 minuta izloženi sunčevim zrakama bez zaštite ili stakla. Ovo će pojačati vašu prirodnu proizvodnju D vitamina. U suprotnom uzimajte D3 vitamin kako dodatak uz konsultacije sa ljekarom.
3) Riješite se hemikalija:  Dobro provjetrite vašu odjeću ako je dajte na hemijsko čišćenje. Ne zagrijavajte tekućine ili hranu u plastičnim flašama i posudama. Izbjegavajte kozmetiku koja sadrži parabene ili patalate. Nemojte koristiti hemijske pesticide na kućnim biljkama ili u vrtu. Bacite svoje oštećeno-teflonsko posuđe. Nemojte držati svoj mobitel u blizini ili uz tijelo kada ga ne koristite.
4) Kontaktirajte prijatelje: Pozovite i družite se sa prijateljima posebno kada vam treba podrška,  kada ste pod stresom pa čak i ako je to preko interneta. Grlite često drage osobe.
5) Sjetite se da dišete: Naučite neke najosnovnije tehnike relaksacije putem disanja i koristitie ih kada god ste pod stresom
6) Saznajte kako možete pomoći vašoj zajednici i ljudima u njoj i uradite to. Zbog toga ćete se dobro osjećati.
7) Pobrinite se da uradite barem jednu stvar samo za sebe koju volite kada god možete.
ZdravljeBEZdoktora

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: