četvrtak, 21. srpnja 2016.

DA LI PREVIŠE SNA MOŽE BITI ŠTETNO?

Možda je teško verovati u to da previše sna može biti jednako štetno kao i premalo sna, ali istraživanja su pokazala da je to istina.
Većina odraslih osoba treba 7-9 sati sna svaki dan kako bi funkcionisala najbolje što može. Svakodnevno spavanje u periodu dužem od 9 sati može biti znak nekih medicinskih stanja ili pak može da poveća rizik od nastanka nekih bolesti.
Povećava se rizik od nastanka depresije
Jedno istraživanje je pokazalo da oni koji svakodnevno spavaju duže od 9 sati imaju za 27% povećan rizik od nastanka depresije. Osim toga, bili su skloniji naglim promenama raspoloženja. Osobe koje već pate od depresije prekomernim spavanjem mogu pogoršati simptome depresije.
Štetno delovanje na mozak
Istraživanje američkih naučnika je pokazalo da žene, koje spavaju premalo ili previše, imaju slabije kognitivne funkcije nakon 6 godina takvog stila života, u odnosu na svoje vršnjakinje. U istraživanju nisu učestvovali muškarci, ali naučnici ističu da je učinak prekomerne količine spavanja na muškarce poprilično jednak.
Narušava plodnost
Naučnici iz Koreje su analizirali navike spavanja kod više od 650 žena koje su prolazile kroz tretman in vitro oplodnje. Otkrili su da je verovatnoća začeća bila najveća kod žena koje su spavale 7-8 sati dnevno, a najmanja kod žena koje su spavale 9 do 11 sati dnevno. Iz toga se može zaključiti da prekomeran san deluje štetnije na plodnost od manjka spavanja. Ali, istraživanje nije otkrilo tačnu povezanost, ali veruju da prekomerno spavanje narušava menstrualni ciklus i hormonalnu ravnotežu.
Povećava se rizik od nastanka dijabetesa
Osobe koje spavaju više od 8 sati dnevno imaju čak 2 puta veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 nakon 6 godina takvog životnog stila, bez obzira na telesnu težinu, prehrambene navike i indeks telesne mase.
Povećava se rizik od nastanak gojaznosti
Naučnici su ustanovili da će oni koji spavaju duže od 9 sati svaki dan u periodu od 6 godina, imati 25% veći rizik da će se ugojiti 5 kilograma. Rizik je ostao isti bez obzira na uvođenje zdravih navika u ishrani i vežbe.
Povećava se rizik od nastanka srčanih bolesti
Oni koji spavaju više od 8 sati svaki dan imaju povećan rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema i srčanog udara. Rizik od nastanka angine se povećava za čak 2 puta naklon višegodišnjega spavanja više od 9 sati dnevno.
Povećava se rizik od nastanka prevremene smrti
Jedno istraživanje je pokazalo da se rizik od nastanka prevremene smrti, iz bilo kog razloga, drastično povećava kod osoba koje spavaju previše ili premalo. Osobe koje spavaju previše imaju čak 1.3 puta veći rizik od nastanka prevremene smrti od osoba koje spavaju 7-9 sati dnevno.
Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: