ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

KAKO DO MIRNOG SNA PORED VRELIH LETNJIH NOĆI

Vrele letnje noći odražavaju se negativno na naš san – teško zaspemo, a i kad zaspemo budimo se često i miran san nam izgleda nedostižan i nemoguć.
Ovo je jedan od glavnih razloga što smo nervozni i dekoncentrisani u letnjem periodu. Nedostatak sna vodi i do zdravstvenih problema – visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes…
Prema rečima stručnjaka, hladna prostorija ne pomaže da bolje spavamo. Smatra se da je idealna temperatura za spavanje izmedju 16 i 17 stepeni. Zato je važno da se pred spavanje obezbedi odgovarajući ugođaj.
Evo kakve savete za miran san vam predlažu stručnjaci:
Da biste temperaturu u sobi održali nižom, preporučljivo je da se roletne na prozorima ne podižu tokom dana. Zavese takođe držite navučene.
Klima uređaj ili ventilator su najverniji prijatelji u letnjoj sezoni, ali oni sa sobom nose rizike po zdravlje i zato treba da pazite kako ih koristite. U toku noći telo se hladi i u drugoj fazi sna telesna temperatura se smanjuje i najnižu tačku dostiže 4 sata nakon što zaspite. Zato vam je vruće kad legnete, a kasnije vam može biti hladno. Tada je najbolje da imate neki pokrivač da se umotate ili jednostavno da ugasite klimu pre spavanja. U suprotnom, rizikujete da se prehladite, a niko ne voli tu vrstu zdravstvenih problema, pogotovo leti.
Izaberite odgovarajuću posteljinu od laganog i prirodnog materijala, po mogućnosti pamuka, koji je najprijatniji za spavanje.
Izolujte sve spoljne zvukove koji mogu da vam ometaju san. Vrućina u kombinaciji sa bukom spavanje mogu učiniti prilično teškim.
Istuširajte se hladnijom vodom pre spavanja. Tako ćete se rashladiti i osećati mnogo svežije.
Ograničite unos kafe u organizam. Posle 14 h ne pijte napitke koji sadrže kofein, kako biste se radovali mirnom snu.
kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: