nedjelja, 10. srpnja 2016.

PROVERITE: JEDETE LI I PIJETE ONO ŠTO SMIRUJE ILI ONO ŠTO BACA U TESKOBU?

Normalno je ponekada osjećati tjeskobu i stres, no problem je kad to postane redovito jer može prerasti u nešto ozbiljnije. Jedan od načina na koji se to može smanjiti su i određene znanstveno provjerene namirnice.

Kofeinska katastrofa

Kava je namirnica koja mnoge veseli, no medicinska literatura je puna slučajeva u kojima je kofein bio glavni uzrok prepisivanja jakih sredstava za smirenje i psihijatrijske skrbi, a sve to u potrazi za nepostojećom tjelesnom bolešću, dok je za cijelo vrijeme bila kriva prekomjerna količina kave.
Ako patite od sličnih simptoma i prekomjerno pijete kavu, provjerite da li je ona glavni krivac i odreknite je se na neko vrijeme.
Primjer za to je i studija s Instituta za psihijatriju u Londonu tijekom koje je otkriveno trenutno poboljšanje kod 25 posto pacijenata s tjeskobnim poremećajem nakon prestanka uzimanja kofeina.
Osim kave i ispijanje prevelikih količina crnog čaja također možete biti krivac za tjeskobu.

Alkohol ne rešava probleme

Alkohol i tjeskoba često idu zajedno. Postoje slučajevi u kojima se i nakon male količine alkoholnih pića u roku 6 -12 sati pojavi tjeskoba ili napad panike. Ako iznenada dobijete napad panike, razmislite da li ste prethodno tome konzumirali alkohol.

Ugljikohidratima protiv teskobe

Med je jedan od najpoznatijih narodnih lijekova za smirenje i naši stari ga često preporučuju za bolji san.
Med je ugljikohidrat, a ugljikohidrati uspavljuju mozak to jest potiču mozak na stvaranje serotonina – kemijske tvari s umirujućim djelovanjem.
Kada se želite smiriti također je dobro pojesti hranu poput krumpira, tjestenine, kruha, banane, graha i žitarica, no za brže djelovanje pojedite – med.
Nemojte miješati proteine i ugljikohidrate jer se tako poništava djelovanje ugljikohidrata.

Luk za smirenje

Luk sadrži antiupalni spoj kvercetin koji djeluje antioksidativno i blago sedativno. Crveni i žuti luk najbogatiji su izvori kvercetina. Za najbolji učinak, pojedite jedan takav luk prije spavanja.
Izvor: Jean Carper „Hrana – čudesni lijek“, atma

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: