Goji bobica je drvenasta grmolika biljka iz porodice Solanaceae. Grm naraste u visinu do tri metra, cvat se javlja u leto a u jesen dolaze i prvi plodovi ove biljke.
Goji (Lycium barbarum) se u drevnoj medicini upotrebljavaju od pamtiveka, kao sastojak u mnogim receptima zbog njihov izvrsnih svojstava.
U poslednji nekoliko godina Goji bobice su osvojile europsko tržište.
Istraživanja su potvrdila lekovita svojstva goji plodova, koji sadrže 18 aminokiselina, koje su neophodne za život. Pored toga u bobicama je pronađeno 21 minerala, mnogo vitamina, aminokiselina i drugih za zdravlje preko potrebnih materija.
Redovnim konzumiranjem Goji bobica, jača se imuni sistem tela, poboljšava vid, poboljšava cirkulacija, opušta krvne sudove i deluje dobro na povišen krvni pritisak. Bobice štite jetru i bubrege, te pozitivno utiču na ten kože sprečavajući njeno starenje. Takođe utiču na mokraćni sistem i proizvodnju spermatozoida, a mogu ublažiti nuspojave hemoterapije i radioterapije. Pozitivan učinak uočen je i kod dijabetesa i bolova u leđima.
Dnevno ih je potrebno konzumirati 10 do 30 grama da bi se postigao učinak.
(kucnilekar)
di se mogu nabaviti goji bobice
OdgovoriIzbriši