Stoljećima, od kako postoji proizvodnja mlijeka i sira, među narodom postoji upotreba sirutke. Sirutka je nusprodukt koji nastaje pri proizvodnji sira.
Organizirano industrijski proizvodnja sirutke počela je tek četrdesetih godina dvadesteog stoljeća, ali kroz povijest su bake naših baka koristile sirutku kao lijek.
Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu već poznato je da je sirutka najbolji prirodni lijek za jetru.
Sirutka se koristi prilikom svih problema s jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru uslijed virusnih oboljenja (hepatitis, žutica), jetru koja je natečena te posebno jetru opterećenu pretjeranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Sirutka pospješuje obnovu jetre. Terapija sirutkom provodi se u dužem vremenskom periodu tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre, a po mogućnosti i više sirutke. Sirutka će doprinijeti regeneraciji, čišćenju i oporavku oboljele jetre ako se uporno i redovito koristi. Naravno jako je bitno prestati sa štetnim navikama i ishranom koja nastavlja uništavati jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i procesuirana hrana i druge štetne tvari. Uz sirutku za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada učinci najbolji.
Sirutka može pomoći i pri mršavljenju jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U sirutki ostaju najbolji i najvrijedniji sastojci mlijeka i to vitamini B i E , minerali i mliječni šećeri koji su zaslužni za izgradnju finih i nježnih veza u mozgu. Ono što nam je u zadnje vrijeme svima zajednička osobina je da se nalazimo pod stresom. Sirutka je idalan napitak za ovaj problem. Razlog je da u našem tijelu izaziva lučenje seratonina (hormone zadovoljstva) od kojeg ćete se osjećati dobro.
Sirutka se preporučuje i za stalni osjećaj umora, kao i za grčeve i bolove u mišićima uslijed fizičkih napora. Sirutka sprječava osteoprozu, skida naslage na zubima i prevenira karijes. Pored ovih blagodati sirutka se već desetljećima, kao efikasan narodni lijek, preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Gotovo kod svih ljudi potpuno regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovitog korištenja.
Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se sirutka koristi kao prirodni izvor aminokiselina koje se metaboliziraju u mišićnom tkivu pri vježbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vježbama (body building, aerobic i sl.) bolje i brže će razviti mišićnu masu, ali i oporaviti svoje tijelo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju proteni u prahu na bazi sirutke namjenjeni body builderima.
Ovdje se ni izbliza ne završava lista blagodati sirutke. Ukoliko imate problem s nadutošću, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili kroničnom upalom crijeva potrebno je posegnuti za redovitom upotrebom sirutke.
Istraživanja su pokazala da sirutka sadrži imunoglobuline i laktoferin u koji igraju značajnu ulogu u spriječavanju upala u kompletnom organizmu. Unutrašnje upale su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.
Sirutka podiže imunitet organizma i jača opću otpornost i zato se nalazi u formulama većine novih sportskih i imunoloških dodataka ishrani te kao osnovica formula za ishranu beba.
Nova zapadna istraživanja pokazala su da sirutka ima značajnu ulogu u zaštiti, zdravlju i regeneraciji kompletnih crijeva, a posebno debelog crijeva.
Sirutka je potpuno bezbjedan, blag i prirodan napitak kojeg bez bojazni možete koristiti. Kako sadrži i žive bakterije u nekim slučajevima može izazvati dijareju ukoliko se zaista pretjera u količini, a što je rijedak slučaj. Jedino je osobe alergične na mliječne proizvode trebaju izbjegavati.
Mi vam preporučujemo upotrebu od 0,5 litara do maksimalno jedne litre na dan ukoliko se radi o običnoj tekućoj sirutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro, ali nećete pogriješiti ako je budete popili u više navrata tijekom dana. Domaću sirutku možete naći na većini tržnica i pijaca kod prodavača mliječnih proizvoda te u većini supermarketa na odjeljenjima mliječnih proizvoda.
Kako napraviti sirutku
Mnogi se odlučuju i za pravljenje sirutke kod kuće. Postoji više recepata za to, a mi vam donosimo sljedeće:
1 litru svježeg mlijeka zagrijete u posudi na štednjaku da ne provri. U to dodate iscjeđeni sok od jednog ili dva limuna i mješajte, a ubrzo ćete primjetiti da se formira sir i tekućina. Ta tekućina je sirutka. Procjedite kroz gazu ili sitnu cjediljku i dobili ste sir i sirutku.
Alternativno litru svježeg kravljeg ili kozjeg mlijeka ostavite da prokuha te da kuha na nižoj temparaturi nekoliko minuta. Nakon toga umjesto soka od limuna dodajte pola litre kiselog mlijeka ili jogurta i mješate dok se ne počne odvajati sir. Ostavite da malo odstoji te procjedite čime dobijate mladi sir i sirutku.
Sirutka sadrži važne minerale: natrij, kalij, fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i bjelančevine, nemajući pri tom puno kalorija.
ZdravljeBEZdoktora
Napomena: Teško je danas pisati o zdrastvenim dobrobitima mlijeka i mliječnih proizvoda jer je organizirana masovna proizvodnja istih i pohlepna želja za profitom iz čovjeka izvukla nehumano nasilničko ophođenje prema životinjama, čime je mlijeko, koje je proizvod ljubavi krave prema teletu, izgubilo svoju energetsku vrijednost, a upotrebnom raznoraznih aditiva, antibiotika, hormona i tvorničkim procesima poput pasterizacije i homogenizacije teško je reći što je od domaćeg mlijeka zapravo i ostalo. Kad god pišemo o dobrobiti mlijeka i mliječnih proizvoda imajte na umu da pričamo o domaćem mlijeku koje dolaze od životinja koje su tretirane s ljubavlju. Pokušajte pronaći ljude koji se na taj način ophode prema kravama i podijelite informaciju i s našim ostalim čitateljima.
0 komentari:
Objavi komentar