Čokolada je vekovima bila omiljena poslastica ljudi.
Osnovni sastojak čokolade je kakao, a pored njega u zavisnosti od vrste, čokolada može da sadrži i šećer, vanilu, buter, mleko u prahu itd. Pored lepog, slatkog ukusa zbog kojeg je većina ljudi konzumira, čokolada sadrži određene sastojke koji pri umerenom korišćenju povoljno deluju na zdravlje čoveka.
Naravno, ne treba preterivati u korišćenju čokolade, a takođe treba birati čokoladu sa većim procentom kakaoa jer je takva kvalitetnija. Čokolada ima visoku energetsku vrednost i sadrži 55-62% glukoze, 30% masti i 2-9% belančevina, a sadrži i dosta kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i vitamina D.
Čokolada i kakao kao lek
1. Popravlja raspoloženje– Kakao, glavni sastojak čokolade stimuliše lučenje hormona serotonina u mozgu, a taj hormon podstiče dobro raspoloženje. Takođe se oslobađa još jedan hormon-endorfin koji ima antidepresivna svojstva.
2. Smanjuje loš holesterol– Naučnici kažu da crna čokolada povišuje dobrar holesterol i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, uz dnevno korišćenje čokolade 16 grama.
3. Jak antioksidans-Čokolada sadrži polifenol i flavonoid koji su jaki antioksidansi i pomažu u čišćenju organizma od slobodnih radikala. Naučnici su dokazali da kockica čokolade ima istu količinu fenola kao i čaša crnog vina.
4. Afrodizijak– Od davnina je poznato da čokolada ima karakteristike afrodizijaka.
5. Dobra za krvne sudove– Prema istraživanju Američkih naučnika crna čokolada olakšava protok krvi kroz vene i arterije. Za ovu dobrobit su zaduženi gore pomenuti flavonoidi.
6. Za kašalj– Engleski naučnici tvrde da čokolada deluje na prestanak dugotrajnog kašlja zbog sastojka teobromina.
Napomena: Nemojte preterivati sa konzumiranjem čokolade jer tada neće doći do pozitivnih efekata na zdravlje već suprotno. Preterana upotreba dovodi do gojaznosti, nesanice i razdražljivosti.
(cajeviza)
0 komentari:
Objavi komentar