četvrtak, 17. ožujka 2016.

MALA MLEČIKA ZA PROSTATU

Mala mlečika (Epilobium parviflorum) do relativno skoro nije bila opštepoznata biljka ali se u poslednje vreme sve češće pojavljuje u knjigama o lekovitom bilju i u stručnim časopisima.
Na lekovitost ove biljke ukazuje i Marija Treben, autorka knjige „Zdravlje iz Božije apoteke“ koja kaže da je biljka pomogla mnogim ljudima koji su patili od problema sa prostatom.
Postoji veći broj vrsta ove biljke pa može doći do nesigurnosti u izboru ove biljke.
U lekovite Mlečike se ubrajaju: rozacrvena mlečika (Epilobium roseum), sitnocvetna ili mala mlečika (Epilobium parviflorum), planinska mlečika (ErMođšt top1apit), tamnozelena mlečika (Epilobium obscurum), mlečika sa kopljastim listom (Epilobium lanceolatum), brdska mlečika (Epilobium collinum), peščarska mlečika (Epilobium fleischeri), močvarska mlečika (Epilobium palustre) i alpska mlečika (Epilobium anagallidifolium).
Sve lekovite mlečike su prepoznatljive po: tome što su im cvetovi sitni i crvenkaste, bledoroza ili gotovo bele boje. Smešteni su na duguljastim uskim semenim mahunama nalik na zakivke, iz kojih, kada se raspuknu, vrcaju semenke obrasle belim vunastim dlačicama.
Od navedenih lekovitih vrsta skupljaju se svi delovi biljke, dakle stabljika sa listovima i cvetovima, pri čemu se mora paziti da se bere iz sredine – uostalom može lako da se lomi – kako bi ponovo mogla da tera bočne izdanke. Biljke se režu sveže. Čak ni kod težih oboljenja ne sme se piti više od dve šolje čaja dnevno; jedna šolja ujutro, natašte, i jedna uveče.
Ne smete skupljati dve vrste mlečike koje se inače sa ostalim vrstama koje imaju sitne cvetove ne mogu lako pobrkati. To su mlečika sa oštrim dlačicama (Epilobium hirsutum) i šumska mlečika (Epilobium angustifolium). Prva ima  cvetove veličine nokta na palcu, i jarkocrvene boje. Takođe ne smete brati Šumsku mlečiku, u narodu zvana i krvava mlečika i nemanovo zelje, visoka je do 150 cm i raste na šumskim proplancima, na ivicama šuma, na ogolelim padinama i na padinama gde raste malina.
Ovu biljku možete naci na vlažnim mestima uglavnom pored šumskih puteva ili izvora. Veoma je česta u Istočnoj Srbiji.
Prema rečima gore pomenute autorke knjige i iskustvima ljudi koji su je koristili ona pomaže kod sledećih bolesti:
Upala prostate, hipertrofija prostate, oboljenja bešike ili bubrega, rak bešike i prostate
Kako se upotrebljava Mlečika?
Pripremanje čaja: punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode i ostaviti da odstoji kratko vreme.
Dnevno treba piti samo dve šolje, ujutro natašte i uveče, pola sata pre večere.
Napomena: Za sve zdravstvene probleme konsultujte se sa lekarom! Ukoliko niste stručni da odaberete pravu vrstu ove biljke nabavite je od nekog ko je za to stručan!
(cajeviza)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: