četvrtak, 17. ožujka 2016.

PRIRODNI LEKOVI IZ BAŠTE ZA DUG ŽIVOT

Optimalno zdravlje možete postići samo ako živite u savezu sa prirodom. Uzgoj vlastite hrane je odličan način da uspostavite kontakt s prirodom.
Biljke koje smatrate korovom mogu biti ukusne ako ih pripremite na odgovarajući način. Ove biljke nisu samo besplatna hrana, nego mogu poslužiti i kao besplatani prirodni lekovi. U literaturi je opisano nekoliko hiljada samoniklih biljaka, a mi predstavljamo tri veoma važne.
Maslačak
Ne postoji dvorište u kom nije nikao maslačak ili dva, ali obično ga doživljavamo samo kao cveće. Lišće maslačka možete koristiti u salatama, supama i sokovima. Možete ga pripremiti na isti način kao spanać. Lišće i cvet maslačka možete osušiti i praviti od njih čaj. Koren možete osušiti i ispeći, te ga koristiti kao zamenu za kafu, a od cveća napraviti vino. Maslačak ima antioksidativna svojstva, a poseduje i antivirusna svojstva.
Kopriva
Ispod listova koprive kriju se žarnici – dlačice koje sadrže mešavinu spojeva uključujući histamin, serotonin i acetilkolin. Ako ih dotaknete, dlačice izliju ovaj sok na kožu, što izaziva žarenje. Upravo zbog toga većina nas pre konzumiranja kuvanu koprivu. Međutim, kopriva se može koristiti i sirova: odstranjivanjem hemijske materije koja izaziva žarenje i potapanjem u hladnu vodu.
Kopriva ima visok procenat gvožđa, kalijuma, mangana, kalcijuma i vitamina A, C, D i K. Delovi koprive koji se najčešće koriste su lišće i njen koren.
Tušt
Zvezdu samoniklih biljaka – tušt (portulaca oleracea). Tušt je prava riznica omega-3 masnih kiselina toliko bitnih za naše zdravlje. Postoji velika verovatnost da ova biljka upravo sada raste u vašem dvorištu jer, prema statistici, on je najprošireniji “korov” na svetu.
To je minijaturna biljka, sa sočnim mesnatim listovima i crvenkastim stabljikama. Raste kao samonikla biljka u dvorištima, uz reke, potoke, kanale i ivice šume. Tušt je odličan izvor antioksidanata, vitamina C, A, B i E te omega-3 masnih kiselina. Inače, sadrži šest puta više vitamina E od spanaća, a sedam puta više beta-karotena nego šargarepa.
Njegovo mlado lišće i stabljike idealni su u salatama i sendvičima. Tušt je bogat pektinom, pa se može koristiti za zgušnjavanje supa i variva.
Naberite dosta mladih izdanaka tušta. Operite tušt, kratko prokuvajte u slanoj vodi i izvadite ga u zdelu. Dodajte naseckani beli luk i zalijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite malo. Dobro promešajte i jedite ga kao salatu ili prilog.
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: