nedjelja, 20. ožujka 2016.

SOKOVI VAM ŠTETE TOLIKO DA BI TREBALO NA SEBI DA IMAJU UPOZORENJA POPUT ONIH NA KUTIJAMA CIGARETA

Većina ljudi svesna je da bezalkoholna pića nisu zdrava, ali zasigurno ne misle da je reč o napicima koji bi na sebi trebalo da imaju upozorenja poput onih na kutijama cigareta.
Nekada su se gazirani sokovi pili samo u posebnim prilikama jer su smatrani luksuzom. Danas pak velik broj ljudi svakodnevno konzumira kako gazirane, tako i prirodne bezalkoholne napitke. Tačnije, broj konzumiranih litara soka po osobi višestruko je uvećan od 1985. godine – sa deset popeo se na 25 litara.
Biolog dr Hans-Peter Kubis, koji je nedavno sproveo studiju o tome kako bezalkoholna pića utiču na naša tela, došao je do šokantnih zaključaka.
Čak i skromna potrošnja – limenka na dan ili dve nedeljno – može usporiti ljudski metabolizam do te mere da se kilogrami vidljivo počnu nakupljati. Osim toga, javlja se povećan rizik od srčanih bolesti, kao i bolesti jetre te visokog pritiska.
Kod dece je situacija posebno ozbiljna jer je uočeno da gazirani sokovi od njih čine zavisnike o hrani, i to posebno onoj nezdravoj, kao i zavisnike o slatkim sokovima, objavljeno je u časopisu „European Journal Of Nutrition“.
Istraživanje koje je sproveo tim dr Kubisa donosi nova otkrića o štetnosti bezalkoholnih pića. Kako su otkrili, sokovi ne samo da usporavaju metabolizam, nego i menjaju gene u mišićima koji onda tako promenjeni koristešećer za energiju, a ne mast koju treba sagoreti. Problem je što se još uvek ne zna da li je takva promena u mišićima trajna ili ne.
‘Sad kad sam vlastitim očima video šta sokovi rade našim telima, nema šanse da više ikada ijedan popijem. Iskreno, mislim da su sokovi s dodatim šećerom čisto zlo’, kazao je dr Kubis.
Njegovo istraživanje samo je jedno u nizu onih koja su pokazala da je nemerljiva štetnost bezalkoholnih pića. Ona toliko utiču na ljudski organizam da uzrokuju čitav niz bolesti, a sada se uz njih veže i nastanak dijabetesa tipa 2.
Zbog svega toga stručnjaci smatraju da sokove treba tretirati kao i ostale štetne namirnice, odnosno da na sebi treba da imaju upozorenja te da javnost o tome treba informisati.
(Tportal)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: