Mak je fantastičan izvor tiamina, a dobar je izvor folne kiseline i vitamina E. Minerali i vitamini maka ublažavaju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.
U narodnoj medicini mak se koristio za dobijanje opijuma koji su lekari koristili da bi umanjili bolove, ali su ga, nažalost, mnogi i zloupotrebljavali. Mak koji se prodaje u prodavnicama ne sadrži alkaloide jer je seme osušeno.
Mak je jednogodišnja biljka koja ima ružičaste, bele, žute, narandžaste, crvene ili ljubičaste cvetove. Unutar glavice nalazi se nekoliko pregradica koje sadrže stotine semenki.
Semenke su sićušne, bubrežastog oblika, orašastog ukusa i hrskave teksture. Mogu biti braon, sivo-plave i žute boje.
Ulje maka dobija se hladnim prašenjem sirovog semena i ono je jestivo kao i svako drugo semensko ulje.
Što se tiče lečenja, mak se koristi za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u abdomenu.
Energetski sadržaj 100 g semenki maka iznosi 533 kcal/2231 kJ. Od toga je 45% masti, 24% ugljenihidrata i 18% proteina.
Kod nas se mak najčešće koristi u pripremi kolača i peciva, ali on i slanim jelima može dati novi, još neotkriveni ukus.
kucnilekar
0 komentari:
Objavi komentar