subota, 27. veljače 2016.

SPANAĆ, ZA RAST DECE, MALOKRVNOST, ISHRANU TRUDNICA

Spanać nije stara biljna kultura. Kao divlja, samonikla biljka raste u Maloj Aziji, a veruje se da potiče iz Persije. 
Prvi pisani podaci o spanaću nalaze se u nekim arapskim zapisima iz 9. veka. Smatra se da je u zemlje severne Evrope donet u 13. veku za vreme krstaških ratova. U to vreme je prema rečima nekih pisaca, potisnuo mnoge druge vrste lisnatog povrća, koje su se do tada koristile. Kod nas nema pisanih tragova o korišćenju spanaća u prošlosti. O lekovitosti spanaća svedoči i podatak da su ga koristili Francuzi za ishranu vojnika tokom rata, koji su bili iscrpljeni zbog krvarenja.

Hranljiva vrednost spanaća

Svojom zelenom bojom, koja potiče od velike količine hlorofila, spanać je s pravom nazvan „kraljem povrća“ sa hlorofilom. Sa napretkom nauke o hrani i novim saznanjima o važnosti hlorofila za zdravlje, sve više osvaja trpeze širom sveta. On je podjednako važan u ishrani dece, odraslih, starih osoba i bolesnika, izuzimajući one koji boluju od gihta, artritisa, reume i kamena u žučnoj kesi i mokraćnim putevima jer pored mnogoh hranljivih sastojaka sadrži i druge koji ne pogoduju ovim bolesnicima.
Ono što pored već pomenutog hlorofila, spanać čini vrednim u ishrani je obilje minerala i vitamina. U 100 gr jestivog dela ima oko 1400 mg raznih minerala, među kojima najviše kalijuma, oko 572 mg, zatim kalcijuma 88 mg, magnezijuma 56 mg, natrijuma 55 mg, fosfora 47 mg, sumpora 40 mg i gvožđa 5 mg.
Od vitamina najviše ima karotina (provitamin A) oko 4 mg i vitamina C oko 44 mg. Vitamina iy grupe B ima: B1 0,13 mg, B2 0,21 mg, B6 0,21 mg i niacina 0,55 mg.

Lekovita svojstva spanaća

Malokrvnost
Zbog znatnog sadržaja gvožđa, hlorofila, vitamina C i nekih mikroelemenata, koristan je i u lečenju malokrvnosti.
Rast i razvoj dece
Zahvaljujući pre svega znatnom sadržaju karoteina (provitamin A) povoljno utiče na rast i razvoj dece.
Ishrana trudnica i rekonvalescenata
Koristan je i u ishrani trudnica i rekonvalescenata, kao i dijetoterapiji rahitisa.
Za dijabetičare
Preporučuje se dijabetičarima jer sadrži sekretin koji pospešuje lučenje pankreasa, čime seu celini poboljšava varenje.
Smiruje grčeve u stomaku i pomaže zarašćivanje ranica u crevima.
Preventiva za rak: pojedini autori smatraju da je dobro preventivno sredstvo protiv raka.
Za opekotine
Spolja se spanać koristi za lečenje opektina tako što se listovi spanaća kuvaju u maslinovom ulju, a zatim usitne i stave kao oblog na opekotinu.
Recepti od spanaća
Sok za jačanje: Dve do tri čašice soka od spanaća u koji je dodato nekoliko kapi limuna i malo soli je izvanredan napitak za jačanje, anemične osobe, hronične bolesnike i kod intelektualnih napora.
Vino od spanaća protiv anemije za odrasle: potrebno je 200 gr svežeg soka od spanaća i 3/4 litra crnog vina. Pomešajte sok od spanaća sa vinom. Pijte jednu čašicu pre svakog obroka.
Kuvani spanać za poboljšanje krvne slike: kuvati cele ili iseckane listove spanaća koje ne treba podgrejavati jer mogu da se zarviju toksične supstance.
(cajeviza)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: