petak, 11. ožujka 2016.

ČAJEVI ZA KVALITETNIJI SAN

Možda nećete odmah postići rezultate, ali ako budete neki čaj pili redovno, nakon nekoliko dana trebali bi bolje spavati. Botaničari ističu da nesanica ima razne uzroke, pa neki određeni čaj može pomoći nekome, a ne učiniti ništa za nekoga drugoga.
Matičnjak (Melissa officinalis)
Matičnjak uspeva na poljima, duž puteva . Kada je biljka sveža, ima jak limunasti miris.
Za hladan čaj od matičnjaka kaže se da umiruje nerve. Stavite 30 grama biljke u pola litre hladne vode i pustite da stoji 12 sati. Čaj se potom procedi i uzima u malenim dozama (mala vinska čaša) tokom dana.
Kamilica (Matricaraia chamomilla)
Za kamilicu se, s poverenjem, kaže da umiruje nerve i olakšava probavu. U Europi se često konzumira pre spavanja kako bi osigurala mirnu noć. Kamilica je narodni lek koji se često upotrebljava protiv noćnih mora i nemirnih snova, posebno kod dece. Doktor Schall, engleski lekar, tvrdi da je taj čaj delotvoran i kao lek i kao prevencija tih tegoba. Za decu se čaj pravi od jedne ili dve jelske kašike tri ili četiri puta dnevno. Odrasli uzimaju tri ili četiri šoljice.
Gospina papučica (Cypripedium pubescens)
To je živopisna aromatična biljka koja doseže visinu od 10 do 70 centimetara i ima velike žute cvetove u obliku papučice.
Terapeuti je smatraju jednom od najboljih i najbezopasnijih tonika za nerve u celom biljnom carstvu. Mnogi lekari stare škole preporučuju uporabu ove biljke protiv nervoze i nesanice. Pomaže kod slučajeva razdražljivosti i nesanice uzrokovanih nervozom i pruža odmor i okrepljujući san, što ga čini jednim od najboljih narodnih lekova.
Ovaj lek za živce blag je i bezopasan, pa se često upotrebljava kao čaj: skuvajte oko 30 grama korena u pola litre vrele vode. Uzimajte pola ili celu šoljicu svaki sat vremena ili dva sata, ili češće, zavisno od simptoma.
Evo jednog jačeg oblika u kojemu se ta biljka upotrebljava u mnogim delovima sveta: 80 grama iseckanog korena stavi se u 40 centilitara hladne destilovane vode i ostavi se da odstoji dva sata. Nakon toga se otopina skuva i ostavi da ključa na tihoj vatri oko 15 minuta. Potom preostalu vodu procedite tako da ostane oko pola. Ostatak se stavi u bočicu i u frižider. Taj preparat čuva se samo dva do tri dana. Za nervozu uzmite jednu jelsku kašiku u maloj čaši vode tri ili četiri puta dnevno. Jedna jelska kašika u hladnoj vodi pre spavanja olakšava utonuće u san.
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: