subota, 19. ožujka 2016.

DODACI ZA PREVENCIJU, ILI UBLAŽAVANJE SIMPTOMA OSTEOPOROZE

Predstavljamo vam samo neke od dodataka za prevenciju i ublažavanje simptoma osteoporoze.Bolje sprečiti nego lečiti!
Riblje ulje je dobro za osteoporozu – Određene vrste namirnica, posebno ribe, bogate su jednom vrstom polinezasićenih masnoća poznatih kao omega-3 masne kiseline. Jedna nedavno istraživanje je pokazalo da ove kiseline utiču na bubrege tako što smanjuju njihovo izlučivanje kalcijuma, povećavaju sposobnost kostiju da apsorbiraju kalcijum i sprečavaju delovanje osteoklasta koji razjedaju kosti, stimulišući istovremeno delovanje osteoklasta koji izgrađuju koštano tkivo. Među dobre prirodne izvore omega-3 masnih kiselina spadaju tuna, losos, skuša, jezerska pastrmka, bakalar i iverak. Riblje ulje je dostupno i u obliku dodataka.
Acidofil — Ova prijateljski nastrojena bakterija koja živi u crevima sintetizira vitamin K, koji je neophodan za formiranje osteoklada. Kakve ovo ima veze sa osteoporozom? Osteokalcin omogućava kalcijumu da se kristališe i transportuje u koštano tkivo. Nizak nivo osteokalcina jeste faktor rizika kada je reč o nastajanju osteoporoze. Acidofil se nalazi u nepasterizovanom kiselom mleku (koje je ujedno i izvanredan izvor kalcijuma) i dostupan je u vidu kristala ili praška koji mogu da se dodaju u voćni sok ili jelo.
Proantocijanidini i antocijanidini – Ova dva tipa flavonoida odgovorna su za tamnu plavocrvenu boju mnogih vrsta bobičastog voća, među kojima su: glogove bobice, kupine, borovnice, trešnje i maline. Imaju izuzetnu sposobnost da stabilizuju strukturu kolagena.
Budući da se kosti sastoje od kolagena, dodaci koncentrisanih ekstrakata ili konzumiranje većih količina bobičastog voća bogatog ovim flavonoidima, može znatno da doprinese u prevenciji nastajanja osteoporoze.
Savet kako da ublažite simptome osteoporoze
Preporučuju se sve vežbe pod opterećenjem, kao što su šetnje, tenis, ples, jednostavnije aerobičke vežbe, kao i specifične vrste vežbi za jačanje i podržavanje kičme i leđa uopšte. Pre svega, veoma je važno da smanjite unošenje supstanci za koje se zna da pospešuju gubitak kalcijuma. Među njima su napici koji sadrže kofein, kola-napici koji sadrže fosfate, alkohol i so.
Prekomerna telesna težina predstavlja dodatni napor za kosti koje se tanje. Onaj tipični višak kilograma, koji se neprimetno „prikači” s godinama, verovatno može da se pripiše nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti. Stoga, mada možda i ne unosite višak kalorija, povećanje fizičke aktivnosti (vežbanja) može da bude od presudne važnosti u održavanju konstantne telesne težine.
Budući da do preloma češće dolazi i da su znatno komplikovaniji kod osoba sa osteoporozom, za njih je preporučljivo da izbegavaju aktivnosti kao što su klizanje, vožnja bicikla po teškim terenima i skijanje, zato što su tu padovi neizbežni.
Takođe je važno da čuvate svoja skladišta magnezijuma, tako što ćete da izbegavate potrošače ovog minerala među koje spadaju zasićene masnoće, osvežavajuća bezalkoholna pića i kofein.
Mlečni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, ali mogu da budu i izvor velikih količina masnoće. Upotrebljavajte delomično ili potpuno obrano mleko i mlečne proizvode.
Recept za zdrave i jake kosti
Isprobajte ove graditelje kostiju!
Kompletan multivitaminski preparat sa potpunim spektrom antioksidanta: Na tržištu ima mnogo antioksidantnih vitaminsko-mineralnih formula. Preporučujem onu koja sadrži alfa i beta-karotin, vitamine C i E i selen.
Magnezijum: Uzimajte 500 mg svakog dana.
Kalcijum i vitamin D: Žene u postmenopauzi trebalo bi da uzimaju 1500 mg kalcijuma svakog dana, uz 400 i.j. vitamina D. Muškarci preko pedeset godina starosti trebalo bi da uzimaju 1000 mg kalcijuma na dan, uz 400 i. j. vitamina D.
Kombinovani ekstrakt groždanog semena i zelenog čaja: Uzimajte dve do tri kapsule na dan.
Acodofil: Jedna kašika acidofila u prahu ili jedna kapsula na pola časa pre svakog jela.
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: