subota, 19. ožujka 2016.

KISELO ZELJE ZA ZDRAVLJE

Kiselo zelje već dugo važi za hranu siromašnih, a neverovatno je zdrava namirnica. Njegovu lekovitost poznavali su još u davno i Kinezi koji su ga “izumili” i preporučili za večno zdravlje, te Grci i Rimljani, koji su njegovu konzumaciju savetovali dojiljama i onima koji su malo dublje zavirili u čašicu.
Slavni moreplovac James Cook s kiselim zeljem oplovio je svet i lečio svoju posadu od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C, a Sebastian Kneip njime je rešavao dijabetes, giht, opekline i upale. Kiselo zelje je vrlo omiljeno i danas te je poznato ne samo kao vrlo ukusna, nego i kao vrlo lekovita namirnica.
Kiseli kupus blagotvorno deluje na probavne organe, želudac i creva, na njihovu mikrofloru, na peristaltiku čime posebno pogoduje probavi. Deluje i na metabolizam, pa između ostalog podstiče i izlučivanje štetnih materija iz organizma te čisti i regeneriše jetru. Njegova konzumacija blagotvorno deluje i na funkcionisanje srca i krvotoka, jer snižava povišeni holesterol, sprečava ovapnjenje arterija (aterosklerozu) te pogoduje nivou šećera u krvi, a može sprečiti i pojavu tromba. Osim toga, kiseli kupus pospešuje zarastanje rana, a deluje i kod reume, upale vena te čira na želudcu i dvanaestopalačnom . Pozitivno deluje i na funkcionisanje mozga i nervnog sistema, a između ostalog podstiče dobro raspoloženje.
Saveti za upotrebu i konzumiranje kiselog zelja:
Za podizanje imuniteta te općenito dobro zdravlje, svaki dan pojedite 2 do 3 kašike rendanog kiselog zelja ili jutru započnite zdelicom mešavine od 2 supene kašike rendanog kiselog zelja, 1 rendane jabuke i 1 rendane kuvane ili još bolje sirove cvekle.
Kako je najhranljivije i najlekovitije sirovo zelje, jedite što više salata. Za ukusnu salatu izmešajte 200 g rendanog kiselog zelja s 1 nrendanom jabukom i 50 g sušenih grožđica i prelijte umakom izmešanim od 2 supene kašike vinskog sirćeta, 2 supene kašike ulja kikirikija, ½ čajne kašike soka od aloa vere i malo soli.
Za malo drugačiju, a jednako ukusnu i zdravu salatu izmešajte 400 g rendanog kiselog zelja s 2 rendane jabuke, 2 rendane šargarepe i 150 g salate matovilca. Salatu prelijte salatnim prelivom izmešanim od 1 čašice kisele pavlake, 1 čajne kašike crnog ulja, 2 supene kašike belog suvog vina, soli i bibera.
Dalje, za snižavanje holesterola u krvi, podsticanje metabolizma i mršavljenje, protiv gihta, kostobolje i problema s probavom, kroz duži period svaki dan pre doručka, ručka i večere pojedite 2 kašike rendanog kupusa.
Protiv neprijatnog zadaha iz usta više puta dnevno žvačite ribano kiselo zelje.
Osim iznutra, kiselo zelje, odnosno kiseli listovi pomažu i “spolja”. Da bi ublažili svrab na koži usled različitih alergijskih upala, uboda insekata, posebno pčele ili ose te manjih opekotina na ugrožena mesta stavite oblog od lista kiselog kupusa i umotajte ga zavojem ili gazom.
Slično, protiv glavobolje na čelo stavite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom
(kucnilekar)

0 komentari:

Objavi komentar

Podijelite sa prijateljima: